Реклама
Реклама
Реклама

Як відбувається встановлення (визнання) батьківства в судовому порядку?

  1. Встановлення батьківства в судовому порядку
  2. Алгоритм дій при встановленні батьківства в судовому порядку
  3. Встановлення батьківства по ДНК
  4. Визнання батьківства в судовому порядку: про що слід знати?
  5. Алгоритм дії по встановленню батьківства після винесення рішення суду
  6. Правові наслідки встановлення батьківства в судовому порядку
  7. Встановлення батьківства в судовому порядку і стягнення аліментів

Встановлення батьківства в судовому порядку передбачено Сімейним кодексом РФ. Про порядок встановлення батьківства через суд і про правові наслідки цієї юридичної дії для дитини ми розповімо в нашій статті.

Встановлення батьківства в судовому порядку

Алгоритм дій при встановленні батьківства в судовому порядку

Встановлення батьківства по ДНК

Визнання батьківства в судовому порядку: про що слід знати?

Алгоритм дії по встановленню батьківства після винесення рішення суду

Правові наслідки встановлення батьківства в судовому порядку

Встановлення батьківства в судовому порядку і стягнення аліментів

Встановлення батьківства в судовому порядку

Згідно з положеннями статті 49 Сімейного кодексу РФ встановлення батьківства в судовому порядку відбувається при одноразовому дотриманні 2 умов: Згідно з положеннями статті 49 Сімейного кодексу РФ встановлення батьківства в судовому порядку відбувається при одноразовому дотриманні 2 умов:

  • батьки дитини не розписані;
  • заяву про батьківство в ЗАГСі відсутня.

Але законодавець передбачив ще один варіант для визначення батьківства в суді - в разі відсутності дозволу органів опіки на подачу заяви батьком одноосібно, якщо:

  • місце знаходження матері невідомо;
  • її позбавили батьківських прав;
  • суд визнав її недієздатною;
  • загибель матері.

У зв'язку з тим, що Сімейний кодекс РФ був введений в дію з 01.03.1996, його норми поширюють свою дію тільки на ті правовідносини, які виникли після цієї дати. Тобто встановлення батьківства в судовому порядку, передбаченому нормативним актом, поширюється в повній мірі на дітей, народжених 01.03.1996 і пізніше. Відносно встановлення батьківства в судовому порядку дітей, які народилися раніше, використовуються статті Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР.

Інститут визнання батьківства став необхідний після того, як почастішали випадки народження дітей поза шлюбом. Основне його призначення - захищати права дітей, щоб навіть байстрюк зміг отримувати допомогу від батька після встановлення батьківства в суді. Крім того, слід зазначити, що суди ретельно перевіряють всі докази по справі і враховують всі відомі факти.

Алгоритм дій при встановленні батьківства в судовому порядку

У справі про встановлення батьківства в судовому порядку позов може бути поданий:

  • будь-яким батьком;
  • дитиною, якій вже виповнилося 18 років;
  • опікуном дитини;
  • громадянином, який взяв на утримання дитини.

Справи, які пов'язані з визначенням батьківства, не потрапляють під строки позовної давності - позов подається до суду в будь-який час. Однак якщо вирішується питання про батьківство щодо дитини, якій вже виповнилося 18 років, то необхідно обов'язкове отримання його письмової згоди. Якщо він не може виражати свою волю самостійно (недієздатний), така згода дає опікун.

Позивач сплачує державне мито, розмір якої становить 300 рублів, і подає заяву з усіма необхідними документами до районного суду за місцем знаходження відповідача або за місцем свого проживання.

Заява може бути подано:

  • позивачем особисто через канцелярію суду;
  • через представника;
  • поштою рекомендованим листом.

Після прийняття заяви суд призначає попереднє засідання для з'ясування всіх обставин справи.

На практиці зустрічаються випадки, коли потенційний батько дитини в ході судового розгляду виявляє бажання добровільно подати заяву про батьківство до органів РАГСу. В даному випадку суд з'ясовує, чи є ця дія визнанням батьківства. Якщо так, то позовні вимоги заявника задовольняються і судом виноситься відповідне рішення.

Встановлення батьківства по ДНК

В ході судового розгляду суд може по клопотанням однієї зі сторін процесу або за власною ініціативою призначити проведення експертизи крові за методом генетичної або геномної дактилоскопії або, простіше кажучи, провести аналіз ДНК на предмет встановлення батьківства.

Слід зазначити, що суд не може обгрунтовувати винесене ним рішення тільки на результатах експертизи ДНК, так як, згідно із законодавством, результати експертизи є одним із доказів у справі і повинні бути оцінені в сукупності. Крім того, жоден із доказів не має для суду заздалегідь встановленої сили.

Незважаючи на це, на сьогоднішній день аналіз ДНК є єдиною експертизою, яка може дати точну відповідь на питання, чи є чоловік батьком дитини. Однак найчастіше її проведення на практиці ускладнено деякими обставинами:

  • Проведення експертизи - досить витратний захід.
  • Не у всіх регіонах є медичні установи, готові надати свої послуги з проведення ДНК-експертизи.
  • Тривале очікування результатів.

Не у всіх судових ситуаціях, незважаючи на точність результату, потрібне проведення експертизи ДНК. У деяких випадках, наприклад, буде достатньо проведення звичайної медичної експертизи, яка доведе, що громадянин не може бути батьком дитини, так як у нього відсутня здатність до зачаття.

Більш того, якщо дитина була народжена в період з 01.10.1968 по 28.02.1996, то щодо доказів, що пред'являються в суді, будуть діяти вимоги норм Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР. Згідно з цим нормативним актом результати експертизи ДНК не матимуть юридичного значення, якщо не були представлені інші обов'язкові докази.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Заслуговує розгляду ще одна ситуація - коли громадянин не є на проведення експертизи або не надає необхідний біологічний матеріал. В даному випадку суд також не може робити висновок про те, що своєю неявкою громадянин підтверджує факт батьківства. Необхідно, перш за все, з'ясувати причини неявки.

Таким чином, призначення експертизи проводиться судом не тільки відповідно до вимог закону, а й з урахуванням матеріалів конкретної справи і положень застосовуваного нормативного акту.

Визнання батьківства в судовому порядку: про що слід знати?

Аконіт встановлено, що якщо громадянин визнавав факт свого батьківства, але в шлюбно-сімейних відносинах з матір'ю дитини не перебував і загинув, то суд може встановити факт визнання ним батьківства своїм рішенням (див .: Яка процедура посмертного встановлення батьківства? ).

Щодо дітей, які народилися до 01.10.1968 у батьків, які не мали зареєстрованого шлюбу, підтвердженням батьківства буде знаходження дітей на утриманні у передбачуваного тата на момент смерті або раніше.

Дане виробництво здійснюється в особливому порядку.

Заява про встановлення факту, що має юридичне значення, має бути подано в районний суд, на території якого проживає заявник. Це обов'язкова умова підсудності.

Судом досліджується вся доказова база, представлена ​​в процесі. Зокрема, це можуть бути різного роду квитанції на утримання дитини або зафіксовані факти спілкування батька і дитини. Крім цього, велике значення мають показання свідків. У деяких випадках можуть бути представлені відео- і аудіодоказательства.

Алгоритм дії по встановленню батьківства після винесення рішення суду

Після того як сторони отримають на руки рішення суду і воно вступить в законну силу, необхідно завершити справу за визначенням батьківства походом в ЗАГС.

пишеться відповідне Заява про встановлення факту батьківства. Заповнити його можуть:

  • мати / батько дитини;
  • опікун (піклувальник);
  • дитина, якій виповнилося 18 років;
  • громадянин, який взяв дитину на утримання.

До заяви додається рішення суду про встановлення батьківства або про встановлення факту визнання батьківства, паспорт заявника та свідоцтво про народження дитини.

Якщо зацікавлена ​​особа вирішило звернутися до органів РАГС через представника, то до необхідного пакету документів також додається довіреність на право здійснення останнім таких дій.

За державну реєстрацію факту батьківства і подальшу видачу свідоцтва про народження заявником сплачується держмито в розмірі 350 рублів.

Свідоцтво видається в день звернення.

Правові наслідки встановлення батьківства в судовому порядку

Стаття 47 Сімейного кодексу РФ передбачає, що всі правовідносини батьків і дітей повинні бути засновані на факті народження дітей від конкретних батьків. Цей факт визначається в передбаченому законом порядку. Тобто не важливо - розписані батьки чи ні. Якщо факт батьківства встановлений, це є підставою для виникнення взаємних прав / обов'язків.

Виходячи з вищевикладеного, можна зробити висновок про те, що діти, народжені поза шлюбом, після встановлення факту батьківства мають рівні права з дітьми цього ж батька, які були народжені в шлюбі.

Підтримка позашлюбних дітей, закріплена законодавцем в Сімейному кодексі, необхідна в зв'язку з тим, що з кожним роком їх стає все більше.

Встановлення батьківства в судовому порядку і стягнення аліментів

Спільно з поданням позовною заявою про встановлення батьківства в судовому порядку можна пред'являти вимога, пов'язане зі стягненням аліментів.

В даному випадку все взаємопов'язане: якщо судом задовольняється позов про встановлення батьківства, то на батька покладається і сплата аліментів. Аліменти присуджуються від дня пред'явлення позову.

Слід пам'ятати, що в даному випадку стягнення аліментів за попередні періоди не представляється можливим, тому що на той момент громадянин ще не був визнаний батьком дитини.

Відповідно до статті 81 Сімейного кодексу РФ аліменти на утримання дітей, які не досягли 18 років, можуть бути стягнуті в таких розмірах:

  • на 1 дитину - ¼ доходів батька;
  • на 2 дітей - 1/3;
  • на 3 і більше - ½.

Рішення суду про стягнення аліментів підлягає негайному виконанню.

Таким чином, процедура встановлення батьківства в судовому порядку не представляє особливої ​​складності. Головне в даному випадку - визначитися з нормативно-правовим актом, який регулює дане питання: якщо дитина народилася 01.03.1996 р і пізніше, то застосовуються норми Сімейного кодексу РФ; якщо до 01.03.1996 р і не раніше 01.10.1968 р, застосовуються положення статті 48 Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР.

Не знаєте свої права?
Визнання батьківства в судовому порядку: про що слід знати?
Яка процедура посмертного встановлення батьківства?