Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути за минулий період аліменти

Добрий день, адвокати з питань в області сімейного права Добрий день, адвокати з питань в області сімейного права! Мене зацікавило стягнення аліментів за минулий період з чоловіка на дитину. Справа в тому, що мій колишній чоловік, з яким я вже в розлученні протягом двох років, має зі мною спільну доньку, якій 9 років. Відразу після розлучення я поставила йому питання про аліменти, адже однією містити дочка не так вже й легко.

Я звернулася до колишнього чоловіка з питання аліментів, він погодився сам платити гроші. Але при цьому він обмовився, що зараз дуже складний період в його житті і він поки не може виплачувати аліменти, адже у нього немає постійного доходу. Я погодилася трохи почекати, але минав час, а його проблеми з грошима так і не закінчувалися.

Мій колишній чоловік постійно обіцяє почати виплату аліментів через місяць або два, але як я зрозуміла, це тільки обіцянка, і мирним шляхом я точно не отримаю від нього ніяких грошей. Так що, я просто не бачу іншого виходу, як звернутися до адвокату за сімейними питань і з його допомогою подати в суд і почати процес стягнення за позовною заявою.

Але в зв'язку з цим у мене з'явилося кілька питань. Мене цікавить, що необхідно, щоб подати в суд на аліменти і які труднощі мене можуть чекати. Але найголовніший моє запитання: чи можна стягнути гроші з чоловіка за минулий період, протягом якого він активно ухилявся від сплати та тільки обіцяв мені почати виплати?

Добридень! Зауважу, що з такою ситуацією, як Ваша, стикається велика кількість одиноких матерів. Головним помилкою практично 90% з них є те, що вони нехтують послугами адвоката і намагаються самостійно стягнути аліменти за минулий період. Як правило, якщо батько збирається платити аліменти на дитину, то він погоджується на це відразу, а не намагається ухилитися усіма способами від виконання своїх обов'язків. На відміну від обивателя, адвоката, який практикує в області сімейного права, може не тільки грамотно написати позовну заяву, але і донести до суду необхідні обставини, без яких отримати позитивне рішення по такій категорії справ, досить складно.

Як зрозуміло з Вашої ситуації, батько дитини зовсім не збирається платити гроші, а тільки намагається відтягнути такі виплати на якомога довше за часом. На Вашому місці, необхідно було відразу звернутися до сімейного юриста, а також до суду з позовом про призначення аліментів, а не піддаватися на виверти Вашого колишнього чоловіка, який не бажає платити аліменти добровільно весь цей час.

Щоб подати позов на отримання аліментів, Вам потрібно найняти адвоката, який зможе написати заяву, прикласти до нього Ваші документи про укладення шлюбу і народження дитини. Після цього буде призначено судове засідання, на якому суд за клопотанням адвоката по сімейних справах сам призначить виплату аліментів і стягне з злісного неплатника заборгованість по аліментах за попередній період. У Вашому випадку це буде, як мінімум, чверть доходів чоловіка, а якщо адвокат у сімейних справах постарається, можливо, отримати половину від усіх доходів колишнього чоловіка.

Звичайно, відповісти на другий Ваше питання набагато складніше, ніж на перший про стягнення аліментів на дитину через суд і цілком ймовірно, що тільки допомога юриста допоможе Вам впоратися з цією проблемою. Справа в тому, що найпростіше отримати аліменти за минулий час в тому випадку, якщо у Вас на руках є виконавчий лист. Його необхідно надати до виконавчої служби за місцем роботи чоловіка або його місце проживання, яка і займеться процесом стягнення аліментів за минулий період.

У Вашому випадку необхідно довести, що чоловік ухилявся протягом цього періоду від виплат, найчастіше зробити це може тільки фахівець. Тому, звертайтеся і ми допоможемо стягнути кругленьку суму грошей з вашого колишнього чоловіка.

Але найголовніший моє запитання: чи можна стягнути гроші з чоловіка за минулий період, протягом якого він активно ухилявся від сплати та тільки обіцяв мені почати виплати?