Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути борг з аліментів після 18 років

  1. аліментні платежі
  2. Терміни виплати і позовна давність
  3. Як стягнути борг з аліментів після 18 років
  4. Умови для стягнення
  5. Зразок заяви про стягнення аліментних боргу
  6. Які ще документи потрібні
  7. висновок

Відомо, що аліментні платежі на дітей сплачуються до їх повноліття. Потім вони вважаються дорослими, і батьки не зобов'язані їх утримувати. Але нерідко виникають ситуації, коли вісімнадцятиріччя вже настало, а по аліментних платежах накопичилися борги .

Про те, чи можливо стягнення заборгованості по аліментах після 18 років, розповімо далі.

аліментні платежі

під аліментами , Перш за все, прийнято розуміти виплати пішов з сім'ї батька на своїх дітей. Однак аліментні платежі можуть призначатися і іншим родичам . За своєю суттю ці виплати є змістом, яке потрібно виплачувати потребуючим в цьому рідним.

У цю категорію підпадають:

  • діти, які не досягли вісімнадцятиріччя (про виплати після досягнення 18 років тут );
  • непрацездатні в силу віку або хвороби батьки;
  • непрацюючий потребує чоловік;
  • інша рідня.

Аліментні платежі покликані забезпечити гідне існування особам, які з яких-небудь причин не можуть зробити цього самостійно. Одним з принципів сімейного законодавства є побудова будь-якої сім'ї на повазі, взаємодопомоги і відповідальності.

Передбачається, що учасники цих правовідносин по добрій волі виконуватимуть свої зобов'язання. Але, на жаль, дуже часто відбувається інакше. тоді аліменти доводиться стягувати примусово .

Найчастіше постає питання про стягнення аліментних платежів на дітей. Вони нараховуються до настання віку їх повноліття. Але що робити, якщо борг по аліментах залишився, а дитині вже виповнилося 18 років. Не варто турбуватися, можливість стягувати борг в цьому випадку не пропадає.

Наступ повнолітнього віку у дитини, на якого стягувалися аліменти, не перешкоджає стягненню накопичилися аліментних боргів.

Терміни виплати і позовна давність

Терміни виплати і позовна давність

У питаннях нарахування та стягнення аліментних виплат часто виникає плутанина з термінами. Законодавцем встановлюється, що виконувати зобов'язання щодо забезпечення дітей потрібно до їх повноліття. Для студентів цей термін хочуть збільшити до двадцяти трьох років. Дітям-інвалідам допомога повинна надаватися до моменту їх одужання (довічно).

Однак це не означає, що після 18 років не можна стягувати борги за неоплаченими аліментах. Таке стягнення можливо. Термінів для пред'явлення вимог по аліментних платежах не встановлюється. Отже, заявити їх можна в будь-який період незалежно від віку дитини. Але при цьому є право стягувати лише за час до повноліття дитини.

Якщо мова йде про суми, стягнення яких раніше не проводилося, важливо знати наступне. Суд може їх стягнути, але лише за трирічний період. Решта суми боржникові виплачувати не доведеться.

Борг по аліментах після 18 років підлягає стягненню до 21 року дитини по всій Росії. Іншими словами для стягування боргів також встановлений трирічний термін.

Якщо ж борги за раніше виданими виконавчими листами або укладеним між батьками дитини угода не стягнуті з вини боржника, таке обмеження не встановлюється.

Як стягнути борг з аліментів після 18 років

Якщо є борг по аліментах після 18 років, то виникає питання, як його стягнути?

Для початку розберемося, що розуміється під боргом Для початку розберемося, що розуміється під боргом. Можлива ситуація, коли жінка, інша особа, що залишився з дитиною, не зверталося за виплатою аліментних платежів до його повноліття.

У такому разі не можна вести мови про борги, оскільки стягнення не провадилося.

У заявника немає підстав для стягнення заборгованості. Однак залишається можливість стягувати аліментні виплати за три минулі роки. Правда, при цьому, доведеться довести, що спроби отримати з аліментщика виплати були, але не увінчалися успіхом.

Інша справа, якщо на руках є виконавчий лист або угоду про добровільну сплату аліментних платежів. Нагадаємо, що нотаріально посвідчена угода має силу виконавчого документа.

Якщо стягнення за ним не було вироблено, значить, утворився борг. Стягувати його можна кількома способами:

  • безпосередньо через приставів;
  • через суд.

При наявності виконавчих документів їх можна пред'явити до стягнення в службу приставів. Пристави проведуть розрахунок заборгованості і відкриють виконавче провадження.

Спочатку аліментник буде запропоновано виконати свої зобов'язання добровільно, потім почнеться стадія примусового стягнення. Якщо мають розбіжності за розміром виплат, стягувач незадоволений роботою приставів або боржника має намір ухилятися від аліментних платежів, можна звернутися для стягнення боргу в суд.

Умови для стягнення

Стягнення боргів після повноліття дитини можливо при наявності декількох умов Стягнення боргів після повноліття дитини можливо при наявності декількох умов.

  1. По-перше, має бути підстави для стягнення (виконавчий лист або угоду про аліменти).
  2. По-друге, потрібно пам'ятати про трирічному терміні для стягнення боргу.

Потрібно довести, що він не закінчився або не повинен застосовуватися з огляду на винних дій боржника.

Зразок заяви про стягнення аліментних боргу

Якщо є заборгованість по аліментах після 18 років, то, як її стягнути було описано вище Якщо є заборгованість по аліментах після 18 років, то, як її стягнути було описано вище. Для початку процедури потрібно скласти заяву.

Спеціальної форми для даного документа не передбачено.

При зверненні до приставам або в суд воно матиме приблизно одне й те саме зміст.

Потрібно вказати, до якого органу подається, а також реквізити стягувача і боржника. Ці дані відображаються в шапці документа.

Далі слід вказати обставини, при яких утворився борг, його розрахунок, обгрунтування вимог. В кінці ставляться підпис, дата складання та перелік доданих до заяви документів.

Які ще документи потрібні

Крім самого заяви будуть потрібні документи, що послужили підставою для звернення до відповідного органу. До їх числа можуть ставитися:

  • виданий раніше виконавчий лист;
  • Угода про аліменти;
  • відомості про дитину;
  • докази ухилення боржника від сплати;
  • інші необхідні документи.

висновок

З досягненням дітей повнолітнього віку право на отримання аліментних платежів втрачається. Однак можливість стягнення виникли раніше боргів не пропадає. Їх стягування можливо при підтвердженні факту їх наявності в межах встановленого трирічного терміну.