Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти на неповнолітніх дітей

  1. Особливості аліментних зобов'язань на дитину, яка не досягла 3-річного віку
  2. Аліменти на утримання матері з дитиною до 3 років
  3. Аліментні виплати на дитину старше 3 років

Однією з гарантій по виконанню обов'язків по фінансовому утриманню дитини, яка не досягла 3-річного віку, з боку обох батьків є виплата аліментів на дітей до 3 років Однією з гарантій по виконанню обов'язків по фінансовому утриманню дитини, яка не досягла 3-річного віку, з боку обох батьків є виплата аліментів на дітей до 3 років. При цьому в разі ухилення від свого обов'язку одним з батьків, якщо він не бере участі у фінансовій допомозі дитині, то другий з батьків має право вимоги стягнення аліментних виплат.

У СК РФ в главі 13 закріплені основні моменти позовів про аліменти відносин: механізм нарахування та призначення. Головний принцип, закріплений в СК РФ, свідчить, що всі діти, народжені від одного з батьків, перебувають в рівному становищі в своєму праві на отримання від нього матеріальної допомоги. І одночасно з цим, батько й мати, незалежно від того перебувають вони в шлюбі чи укладений новий шлюб, зобов'язані опікуватися і доглядати за своїми малолітніми дітьми, утримувати їх, щодо яких було встановлено факт батьківства чи материнства.

Особливості аліментних зобов'язань на дитину, яка не досягла 3-річного віку

У порівнянні з іншими ситуаціями, даний випадок виплати аліментів має свої особливості У порівнянні з іншими ситуаціями, даний випадок виплати аліментів має свої особливості. Оскільки до досягнення 3-річного віку дитиною, аліменти має право одержувати не тільки малолітній, але і той батько, який забезпечує догляд за малюком. Як правило, це мама дитини, але іноді бувають випадки, коли цією людиною є батько.

Стягнення таких аліментів відбувається в окремому порядку. Значення для визначення розміру аліментів буде мати факт перебування матері в декретній відпустці або виходу її на роботу.

Про всі нюанси стягнення в даному випадку можна прочитати тут .

Аліменти на утримання матері з дитиною до 3 років

Дана процедура закріплена в нормах ст Дана процедура закріплена в нормах ст. 89, 90 Сімейного кодексу Російської Федерації, згідно з якими в разі, коли один чоловік відмовляється забезпечувати свою дитину, інший має право вимоги призначення аліментних виплат через суд.

Цим правом володіють:

  • Вагітна дружина;
  • Дружина з дня народження загального дитини і до досягнення нею трирічного віку.

У разі, коли був оформлений розлучення, правом вимоги наділені такі особи:

  • Колишня вагітна дружина;
  • Колишня дружина, що здійснює догляд за дитиною до 3-х років;
  • Колишня дружина, яка б вимагала матеріальної допомоги, яка піклується про загальний дитину-інваліда.

Призначення таких аліментних виплат, які призначені на утримання чоловіка, який доглядає за дитиною, здійснюється судом. Визначення розміру лягає на суддю, який грунтується на розрахунках, наданих від сторони, і доказах відсутність коштів, необхідних для забезпечення їх покриття.

Позивач самостійно визначає розмір аліментних виплат, які буде відстоювати в судовому засіданні. Однак він зобов'язаний довести, що саме ця сума є необхідною, інакше суддя самостійно визначить розмір аліментів, що стягуються з відповідача.

Про те, як це роблять, можна прочитати тут .

Аліментні виплати на дитину старше 3 років

СК РФ передбачена виплата аліментів на дитину і старше трьох років, до досягнення нею 18-річного віку СК РФ передбачена виплата аліментів на дитину і старше трьох років, до досягнення нею 18-річного віку.

Необхідно врахувати, що розмір аліментів на неповнолітніх дітей може бути встановлений як у вигляді частки до доходу, так і в твердому розмірі.

Можливо:

  1. укладення угоди сторін, в якому визначено розмір аліментних виплат,
  2. в разі відсутності домовленості стягнення аліментів на неповнолітніх дітей відбувається в судовому порядку.

Суд має право встановити обов'язок по сплаті аліментів, враховуючи конкретні обставини і матеріальне становище батьків. Такі виплати підлягають припиненню, коли дитина досягла повноліття.

винятки становлять виплати на дитину-інваліда , Які можуть тривати і після досягнення 18-річного віку.