Реклама
Реклама
Реклама

Як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів вступило в законну силу

  1. Що таке судовий наказ на аліменти?
  2. В якому випадку можлива відміна судового наказу?
  3. Що зробити для скасування судового наказу?
  4. Отримання копії судового наказу
  5. складання заперечень
  6. Подача заперечень до суду
  7. Наслідки скасування судового наказу

Для нарахування аліментного допомоги необхідно мати обов'язково виконавчий документ, за яким вони будуть стягуватися. За законодавством РФ існує три офіційні способу утримання аліментних платежів:

  1. За мировою угодою, яке складається одержувачем і платником самостійно і засвідчується у нотаріуса.
  2. За постановою суду, яке видається в результаті розгляду позовної заяви і задоволення виставлених в ньому вимог.
  3. За судовим наказом.

Саме про останній документі і піде мова далі. Як правильно відреагувати на отриманий документ такого змісту? І як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів?

Що таке судовий наказ на аліменти?

Для початку слід зрозуміти, що ж таке судовий наказ по аліментах. Цей документ видається за заявою позивача - майбутнього одержувача аліментних платежів.

Для отримання наказу позивачеві необхідно зібрати документальні підтвердження спорідненості дитини і майбутнього платником аліментів, воно повинні бути документально зафіксовані в письмовому вигляді.

Приймається запис, зроблений в свідоцтві про народження дитини або пізніше видане свідоцтво про встановлення батьківства. Також необхідно надати свій паспорт і по можливості довідку про доходи платником аліментів.

Судовий документ видається за заявою позивача протягом п'яти днів. Для його видачі не потрібно проведення судового засідання і виклик сторін в суд. Але дана процедура хоч і спрощена, однак, не всі аліментополучателя можуть нею скористатися. На видачу судового наказу можна розраховувати при наявності наступних складових:

  1. Аліментні претензії виражені в процентному співвідношенні від наявних доходів аліментщика.
  2. У відповідача більш немає інших аліментних зобов'язань.
  3. Батьківство встановлено.

Всі три пункти повинні бути передбачені і дотримані. Якщо хоча б з них не відповідає представленому подати аліментні вимоги можна виключно в позовному порядку.

В якому випадку можлива відміна судового наказу?

Найчастіше платником аліментів не знає про те, що одержувач подав заяву на видачу даного документа. І коли він отримує свою копію судової постанови поштою, то просто не знає як правильно себе вести. Насправді скасування судового наказу про стягнення аліментів - це законне право платником аліментів. Звичайно, така дія не означає, що він позбудеться від тягаря аліментні відповідальності, але він може переглянути суму стягнень, внісши деякі корективи в вимоги позивача.

Отже, чи можна скасувати судовий наказ? Так це зробити можна, але для цього необхідно мати певні обґрунтування.

Достатніми підставами вважаються:

  1. У аліментщика існують інші утриманці, яким він щомісяця сплачує аліментні посібник. Можливо, про це не знав позивач або приховав цю інформацію.
  2. Аліментник сумнівається в батьківстві і хоче провести процедуру, яка зможе довести відсутність біологічного споріднення. Можливо, дана процедура вже розпочато.
  3. Платник не має постійного доходу і не може виплачувати допомогу у відсотках від зарплати, а вимагає встановлення фіксованої ставки.

Твердий обсяг виплат може бути встановлений і при наявності інших обставин, що дозволяють зменшити аліментні платежі.

Що зробити для скасування судового наказу?

В юридичному сенсі отриманий судовий наказ можна скасувати, для цього відводиться покладених 10 днів.

Десятиденний період починає свій відлік з того моменту як аліментник отримав копію документа на руки і розписався в його отриманні. Зазвичай паперу відправляються платнику поштою, рекомендованим листом з повідомленням. З цього моменту протягом десяти днів можна подати заяву про скасування судового наказу про стягнення аліментів. Якщо платник не отримав повідомлення або отримав його і не відреагував, то з нього починають стягуватися платежі.

З моменту початку аліментних стягнень у аліментщика є два шляхи для скасування вступило в законну силу документа. Якщо він не отримував повідомлення, то все ще можна оскаржити його дію в зазначеному раніше порядку. А якщо оскарження не сталося через юридичну необізнаність платника, і законних підстав для скасування у нього немає, то необхідно подавати позовну заяву в судову інстанцію. У позові вказуються обставини, які дозволять переглянути прийняте рішення або навіть повернути частину виплачених коштів.

Скасування судового наказу по аліментах - процедура простіше, ніж подача позовних вимог, тому для аліментщика краще не пропускати вказаний термін і реагувати вчасно.

Скасування судового наказу по аліментах - процедура простіше, ніж подача позовних вимог, тому для аліментщика краще не пропускати вказаний термін і реагувати вчасно

Отримання копії судового наказу

Початок процедури скасування виданого документа починається з моменту отримання особистого зразка судового документа. Зазвичай його відправляють відразу після винесеного суддею рішенням про задоволення вимог заявника. Копія рішення надсилається рекомендованим листом з повідомленням на адресу, яку вказав позивач при подачі заяви.

Якщо аліментник отримав лист, то в суд повертається папірець з відміткою про дату отримання рекомендованої кореспонденції. Коли адреса була вказана невірно або відповідач там тимчасово не проживає, лист повертається назад в судову інстанцію. Після цього аліментник може отримати свій зразок судової паперу особисто, при відвідуванні потрібного відділення суду і пред'явлення паспорта. Зверніть увагу, що дата відліку десятиденного терміну почнеться з моменту особистого вручення під розпис копії рішення.

Бувають ситуації і іншого порядку, коли повідомлення було вручено родичу і, відповідно, вступ його в силу пройшло законним шляхом. Якщо аліментник не знав про отриманому рішенні суду і після утримань із зарплати вперше отримав цю інформацію, то він може скласти заперечення пізніше, довівши той факт, що не мав інформації раніше.

складання заперечень

Щоб аліментні стягнення було припинено або навіть не розпочато, платником аліментів зобов'язаний скласти заперечення на отриманий судовий наказ. Для цього можна скористатися запропонованим зразком документа або взяти відповідний заповнений бланк безпосередньо в судовій інстанції.

Документ не має строго встановленої форми і може мати деякі варіації, але, в загальному, упорядника слід дотримуватися такої структури:

  1. Дані суду і судді, їх необхідно взяти з отриманої копії наказу.
  2. Відомості про відповідача - ПІБ і адресу проживання.
  3. Назва документу.
  4. Текст заперечення починається з опис суті проблеми. Спочатку наводяться відомості про судовий наказ, який власне і заперечується. Вказується його номер, дата видачі та короткі відомості про те, що він постановляє.
  5. Наступним абзацом викладаються причини, які дозволяють зробити скасування прийнятого рішення. Їх документального підтвердження на даному етапі не потрібно.
  6. Виражається вимога про відмову в задоволенні вимог позивача і зняття аліментних зобов'язань з відповідача.

Документ завіряється підписом і датою.

Заява про скасування судового наказу про стягнення аліментів

Заява про скасування судового наказу про стягнення аліментів

Подача заперечень до суду

Заперечення на утримання стягуються сум може подаватися особисто або поштою. Поштові відправлення повинні бути оформлені рекомендованими листами, для того щоб судова інстанція могла упевнитися в тому, що відповідач вклався у відведений термін для скасування наказу.

Особисте вручення може бути здійснено в будь-який час, відведений для його подачі. Відповідач повинен враховувати встановлений робочий графік судової інстанції і вихідні дні. При особистому врученні обов'язково мати з собою паспорт власника для реєстрації заперечення.

Зареєстрована заява відповідача дає зворотний хід виданим документом. І відповідачу і позивачу буде видано нове рішення про скасування попереднього.

З цим рішенням відповідач може звернутися в службу судових приставів для анулювання виконавчого провадження та на роботу, якщо такий папір вже надійшла в бухгалтерію підприємства. Повернення вже утриманих сум можливо тільки в судовому порядку. Після того як скасування вступає в силу, аліментополучателя може звертатися з позовною заявою на призначення аліментних платежів в судовому порядку.

Наслідки скасування судового наказу

Стягнення аліментів після скасування судового наказу тимчасово припиняється. Однак це зовсім не означає, що вони не будуть стягнуті в подальшому. Більш того, скасування тягне за собою ряд наслідків, зокрема, судовий процес для проведення розгляду по спірному питанню. В аліментних взаєминах первинні потреби неповнолітнього. Вони повинні бути враховані і задоволені.

Подати позов про призначення офіційного розгляду може будь-яка зі сторін, необов'язково чекати, коли це зробить одержувач, ініціатором може бути і платник. Для розгляду буде потрібно зібрати пакет документів, що дозволяють підтвердити виражені в запереченні причини скасування прийнятої постанови. Аліментник повинен буде довести, що сума призначених виплат, не відповідає можливого. Тут можуть надаватися інші виконавчі листи або паперу, що доводять наявність особливих обставин, які дозволяють зменшити аліментні платежі. У разі якщо мова йде про сумніви в батьківстві, то має бути подано позов на встановлення даного факту. Аліментник повинен знати, що іноді навіть наявні докази відсутності біологічного споріднення можуть не зняти з нього аліментні обов'язки по утриманню неповнолітнього.

Що таке судовий наказ на аліменти?
В якому випадку можлива відміна судового наказу?
Що зробити для скасування судового наказу?
Як правильно відреагувати на отриманий документ такого змісту?
І як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів?
Що таке судовий наказ на аліменти?
В якому випадку можлива відміна судового наказу?
Отже, чи можна скасувати судовий наказ?
Що зробити для скасування судового наказу?