Реклама
Реклама
Реклама

Як розрахувати розмір аліментів в 2019 році: аліменти у твердій сумі і у вигляді відсотків, мінімальний розмір виплат на одного, двох і більше дітей, документи для оформлення та оскарження аліментних зобов'язань

  1. Як проводиться розрахунок аліментів?
  2. Мінімальний розмір аліментів в 2019 році
  3. Окремі випадки аліментних зобов'язань
  4. Оскарження розміру аліментів через суд
  5. Приклад з розрахунку аліментів
  6. висновок
  7. Найбільш популярні питання і відповіді на них з розрахунку аліментів
  8. список законів

Розлучення подружжя стає підставою до призначенням аліментів з батьків , З яким залишаються спільні діти. Якість життя неповнолітніх членів неповної сім'ї залежить від правильного розрахунку належної до виплати суми.

Як проводиться розрахунок аліментів?

Розмір аліментів встановлюється в порядку, викладеному Сімейним Кодексом РФ.

Нерідко заробітки платника носять хаотичний характер. При такому розкладі стягнення розраховується в твердій фіксованій сумі судом. Стаття 83 СК до таких варіантів відносить ситуації:

  • несистематического отримання доходу;
  • призначення зарплати в натуральному вираженні (повністю або частиною);
  • інших обставин, що ускладнюють часткової підрахунок аліментів від доходів;
  • коли відсотковий алгоритм погіршує можливості виховання дитини.

Фіксована посібник дозволяє в складних випадках максимально зберегти звичний рівень дитячого життя.

На розгляді Держдуми в 2016 році перебував законопроект про встановлення загальноросійського фіксованого стандарту виплати в сумі 15000 рублів. У травні було прийнято остаточне рішення щодо мінімальної планки аліментів - вона не була встановлена.

При небажанні батьків платити правомірно подається звернення від одержувача до суду. Примусова сплата заборгованості проводиться за 3 роки, що передують суду. Якщо відповідач трудовими обов'язками себе не обтяжував, виплати збільшуються. Відповідно до статтею 113 СК (п. 4) розрахунок заборгованості проводиться на основі середнього розміру оплати праці в РФ на момент рішення суду. На кінець 2017 року цей показник становить 35900 рублів.

Після офіційного розриву відносин батьки дитини повинні укласти нотаріально засвідчене угоду по юридично встановленим зразком. Документ вважається цивільним виконавчим листом, що визначає розмір, порядок і строки надання фінансування спільних дітей.

Мінімальний розмір аліментів в 2019 році

Мінімальний розмір аліментів за угодою не може бути нижче встановлених законом норм:

  • 1 дитина - 25% від місячного доходу;
  • 2-є дітей - 33%;
  • троє і більше дітей - 50% від місячного доходу.

згідно ст. 104 СК порядок плати за згодою може передбачати:

  • часткової відрахування з зарплати (іншого доходу платника);
  • сплату періодично або одноразово (поквартально, щорічно) у фіксованій сумі;
  • сплату в натуральній формі (надання майна).

Якщо колишнім подружжю не вдається домовитися в звичайному порядку, зацікавлена ​​сторона повинна звернутися до суду з позовною вимогою. По суду аліменти призначаються тільки в грошовому вираженні (відсотки від доходу).

За трудовим законодавством на підприємствах усіх форм власності адміністрація не має права встановлювати зарплату менше МРОТ в РФ. Тому при судовому розгляді враховується офіційний дохід платить не менш встановленого МРОТ. Розраховуючи мінімальний розмір аліментів в 2019 році, з 1 січня приймається до уваги планка в 11 140 рублів.

Відповідно мінімум виплат становить:

  • на одну дитину - 2372 руб.;
  • при наявності двох дітей - 3131 руб.;
  • від 3-х дітей - 4745 руб.

Якщо стягувач не зможе підтвердити наявність інших доходів колишнього чоловіка довідкою, на велику суму розраховувати не доводиться. При наявності обтяжуючих ситуацій платника (інвалідність, наявність інших утриманців), можливе зниження і цих планок. Хоча на практиці суди вкрай рідко йдуть на такий крок.

Заборгованість за судовим рішенням обкладається неустойкою 0,5% від розміру боргу за добу прострочення.

Згідно ст. 115 СК при виникненні збитків понад неустойки одержувач може стягнути їх за судовим визначенням.

Окремі випадки аліментних зобов'язань

  1. Аліменти з безробітного. Якщо батько перебуває на обліку в службі зайнятості, звертається пайову стягнення на допомогу безробітного: 1/4, 1/3, 1/2 частини в залежності від числа дітей. В інших випадках судом призначається фіксована сума утримань з непрацюючого в залежності від середнього заробітку в РФ.
  2. Аліменти при зміні роботи. Сімейний кодекс зобов'язує роботодавця і платника повідомити про звільнення останнього в підрозділ ФССП. При влаштуванні в іншу організацію, зміні місця проживання платник повинен довести до відома службу судових приставів.
  3. Якщо зарплата платника менше споживчих норм, встановлених в регіоні. Низька середня заробітна плата не звільняє від сплати дитячого змісту. Якщо дохід нижче прожиткового мінімуму в області постійної прописки, практикується твердий розрахунок платежів з прив'язкою аліментів до регіонального прожиткового мінімуму. При низьких доходах можливе зниження розміру аліментів з призначенням частки від величини ПМ.

Оскарження розміру аліментів через суд

Стаття 119 Сімейного кодексу дозволяє кожної зі сторін пост-сімейних правовідносин подати відповідну позовну заяву до суду. Підставою до перегляду розміру аліментів може стати:

  • мінімальний розмір аліментів, істотно погіршили становище дитини / дітей;
  • наявність підстав у платника до зменшення фінансових зобов'язань через важкі життєві обставини (крім відсутності працевлаштування).

Приклад з розрахунку аліментів

Подружжя розведені в 2013 році. Хлопчик 2010 року народження. і дівчинка 2006 р.н.. по суду проживали з матір'ю, але в жовтні 2015 роки її позбавили батьківських прав. Опіку над дітьми взяла бабуся по материнській лінії. З 1 грудня 2015 року біологічний батько припинив виплату аліментів. При цьому його офіційний дохід склав 40000 рублів. У березні бабуся-опікун звернулася до суду.

З огляду на, що, відповідно до ст. 148 СК РФ, опіками діти також повинні отримувати аліменти 1 квітня судовим рішенням призначено зміст в 13200 рублів (40000 х 33%) в місяць. Також призначено повне відшкодування заборгованості.

Виплати склали:

  • відшкодування боргу за 4 місяців 52800 рублів (13200 х 4);
  • 7986 - неустойка (13200 руб / місяць х 0,5% х 121 день прострочення);

Загальне відшкодування з урахуванням пені - 60786 рублів.

висновок

В останні роки держава проводить активну політику по захисту сім'ї і дитинства. Ряд законодавчих змін жорстко карає неплатників аліментів, аж до позбавлення водійських прав і обмеження виїзду за межі РФ. Для неповних сімей з дітьми передбачено низку заходів соціальної та законодавчої підтримки, багато з яких ще належить затвердити:

  1. Реалізація концепції сімейної політики в Росії передбачає можливість забезпечення дітей не тільки за рахунок аліментів з батьків, але, в певних випадках, за рахунок бюджетних коштів.
  2. Прямі державні гарантії аліментних платежів через створення соціального фонду, матеріальна допомога якого буде перераховуватися на рахунки одержувачів цільовим призначенням.
  3. Наділити кредитні фінансові установи правом відмови в кредитах при заборгованості по аліментах з використанням федеральних баз даних.

Найбільш популярні питання і відповіді на них з розрахунку аліментів

Питання: Колишня дружина перебуває в цивільному шлюбі з підприємцем. Достаток набагато вище середнього. Моя ж зарплата ледве дозволяє зводити кінці з кінцями, та ще стара мати-інвалід 1 групи живе зі мною в квартирі. Чи можна зняти аліменти?

Відповідь: У вашій ситуації спробувати можна. Апелювати можна змістом статті 119 СК РФ. Новела допускає перегляд розміру платежів (аж до звільнення) при умовах, що змінилися фінансових і сімейних ситуаціях в бік погіршення. Якщо ваша старенька мати прописана на вашій житлоплощі, то вона офіційно буде вважатися утриманцем. Це суттєва підстава якщо не до зняття, то хоча б до зниження аліментів.

список законів

Залишилися питання? Зателефонуйте і отримаєте безкоштовну консультацію з соціальних питань прямо зараз!

  • Москва і область:
  • Санкт-Петербург і область:
  • По Росії:

Зателефонуйте прямо зараз - це швидко і безкоштовно!

Як проводиться розрахунок аліментів?
Як проводиться розрахунок аліментів?
Чи можна зняти аліменти?