Реклама
Реклама
Реклама

Як подати на аліменти поза шлюбом: правила, розміри, документи, визнання батьківства

  1. Підстави для вимоги виплат
  2. Процес встановлення батьківства
  3. розміри аліментів
  4. Добровільна виплата змісту
  5. Судове стягнення виплат
  6. У тексті позовної заяви на аліменти без шлюбу вказують:
  7. Особливості виплат і стягнення заборгованості

Питання з приводу того, як подати на аліменти поза шлюбом, найчастіше виникає у жінок, які виховують дітей самі - хоча не виключено, що в такій ситуації може опинитися і чоловік

Питання з приводу того, як подати на аліменти поза шлюбом, найчастіше виникає у жінок, які виховують дітей самі - хоча не виключено, що в такій ситуації може опинитися і чоловік. Відповідь на нього для громадян Росії позитивний - закон не робить різниці між дитиною, що народилася у батьків, які перебували в офіційних стосунках або неофіційних. І діти в будь-якому випадку мають право на утримання збоку не живе з ним батька (або матері) - і навіть обох, якщо знаходяться під опікою піклувальників. Однак для подачі заяви про аліментних виплат потрібні серйозні підстави.

Підстави для вимоги виплат

Перед тим, як оформити виплати, слід переконатися в обґрунтованості запитів. Хоча головною підставою для вимоги оплати змісту дитини є встановлений факт батьківства (Материнства). Він підтверджується судом, якщо у батьків виникли розбіжності з цього приводу, або свідоцтвом про народження, якщо ніяких суперечок не виникало.

При наявності офіційних відносин таких проблем практично немає - визначення особистості батька і, тим більше матері, найчастіше відбувається за фактом появи дітей. Дитина, народжена поза шлюбом, може бути визнаний при народженні - в цьому випадку батько записується в документах. Однак якщо цього не було зроблено відразу, не виключено, що доводити право на утримання доведеться через суд.

Процес встановлення батьківства

При незгоді чоловіка не тільки виплачувати аліменти, але навіть визнавати дитини своїм, мати або інший опікун має право ініціювати судовий процес, що складається з наступних етапів:

  • Подачі заяви, що містить інформацію про знаходження біологічного батька дітей в неофіційних відносинах з їх матір'ю, дату початку і закінчення цивільного шлюбу, а також причину ухилення батьків від матеріального змісту;
  • Подачі позову про стягнення аліментів на дитину, народженої поза шлюбом - для цього звертаються до судових інстанцій за місцем проживання позивача або відповідача;
  • Самого процесу, під час якого розглядаються всі види представлених доказів - від показань свідків і документів до записів телефонних розмов, відеозаписів і листів. Найпереконливіший аргумент в даному випадку - результат генетичної експертизи;
  • Реєстрації факту батьківства.

Завершальним етапом є видача судового рішення, яке може послужити підставою для внесення П.І.Б батька в свідоцтво і в реєстраційні книги ЗАГС. Цей же документ пред'являється до суду і для оформлення аліментів, дозволяючи обійтися навіть без доказів ухилення батьків від виплат змісту. Тобто, навіть бере участь у вихованні дитини, але проживає окремо від нього батько не звільнений від обов'язкової матеріальної допомоги.

розміри аліментів

Розрахунок таких виплат, як аліменти в цивільному шлюбі, може встановлюватися батьками неповнолітньої дитини самостійно - за взаємною домовленістю. Ця сума повинна бути вказана в аліментних угоді . Її мінімальне значення повинно бути не менше 25% від офіційного прожиткового мінімуму на момент виплати. Максимальний розмір матеріальної допомоги законом не передбачений.

Якщо домовитися батьки так і не змогли, аліменти без шлюбу призначаються відповідно до законодавства: Якщо домовитися батьки так і не змогли, аліменти без шлюбу призначаються відповідно до законодавства:

  • 25% від доходу відповідача для однієї дитини;
  • третя частина заробітку при наявності двох дітей;
  • половина всієї заробленої суми, якщо неповнолітніх дітей більше двох.

Сума аліментних виплат може змінюватися - як в більшу , Так і в меншу сторону. Підставою для збільшення може бути важке матеріальне становище сім'ї, в якій проживають діти, або необхідність в додаткових витратах - в тому числі і на лікування. Знижують аліменти, якщо проблеми з грошима або зі здоров'ям вже у самого батька. Хоча розміри виплат все одно знаходяться в певних межах - від 1/4 прожиткового мінімуму до половини заробітку батька.

Добровільна виплата змісту

Існує ймовірність, що навіть якщо шлюб не зареєстрований, обидві сторони зможуть вирішити проблему без звернення до суду. У такій ситуації треба скласти аліментного угоди - документа, в якому вказуються всі умови і нюанси виплат:

  • періодичність, з якою повинен буде платити аліменти другий батько;
  • порядок виплат (передача при особистій зустрічі, грошові перекази або відрахування з зарплати);
  • розміри платежів.

Угода повинна бути обов'язково завірене нотаріально . Відмітка нотаріуса прирівнює документ до виконавчими листами. І при появі якихось проблем з виплатами з цією угодою можна звертатися до приставам.

Судове стягнення виплат

Починати судове провадження для того, щоб отримати аліменти на дитину поза шлюбом можна, якщо факт батьківства встановлений, але відповідач не виплачує зміст. У цьому випадку позивач подає заяву на отримання судового наказу . А суд розглядає питання без запрошення сторін.

Якщо спір з батьківством не вирішене, місце проживання другого з батьків не встановлено або він не тільки не платить аліменти, але і відмовляється робити це надалі, подається позов. За результатами розгляду справи видається судове рішення. І вже цей документ є підставою для вимоги виплат з відповідача.

У тексті позовної заяви на аліменти без шлюбу вказують:

  • назва суду, в який подається позов;
  • інформацію про батьків;
  • обставини справи;
  • обгрунтування розміру виплат з розрахунком і, при необхідності, квитанціями;
  • сама вимога про виплату з зазначенням суми (постійної або у відсотках від доходу).

Крім позовної заяви для того щоб подати на аліменти поза шлюбом знадобляться 5 документів. В першу чергу, це паспорт позивача і свідоцтво про народження дитини. Також потрібні довідки про склад сім'ї та рівні доходів. А при встановленні батьківства через суд обов'язково докласти ще й судове рішення з цього питання.

Зразок позовної заяви Зразок позовної заяви

Особливості виплат і стягнення заборгованості

Правила виплати аліментів на дитину поза шлюбом не відрізняються від платежів у звичайній ситуації, коли батьки розлучилися. Хоча позивачеві слід знати, які потрібні документи для того щоб вимоги змісту були законними. Одним з них є аліментні угоду, другим - судовий наказ, третім - рішення суду.

Кожен з документів вимагає негайного виконання. А якщо відповідач не виплачує аліменти на дитину в цивільному шлюбі, позивач має право звернутися до суду. Після цього стягненням боргів займається служба приставів , А при продовженні відмови від виплат - представники правоохоронних органів.