Реклама
Реклама
Реклама

Як подати на аліменти: після розлучення, зразок заяви, куди звернутися

  1. Хто має право вимагати
  2. На чому грунтується стягнення
  3. Що вигідніше: домовитися або звернутися до суду
  4. добровільні виплати
  5. примусові виплати
  6. Куди подати на аліменти
  7. наказовий порядок
  8. позовної порядок
  9. Які папери підготувати
  10. Як отримати аліменти на дитину і на себе
  11. Чи можна подати на аліменти, будучи заміжньою?
  12. Аліменти при цивільному шлюбі
  13. Чи може чоловік подавати на аліменти
  14. Звернення до суду
  15. Коли можна подати на аліменти
  16. Скільки коштує подати на аліменти у 2018 році
  17. Розмір аліментних виплат, його зміна
  18. Що робити, якщо чоловік ухиляється від сплати аліментів?
  19. Коли повторно подають на аліменти
  20. Інтернет на допомогу

Аліменти - це грошова виплата на утримання дітей, непрацездатних батьків або потребує чоловіка особою, яка не проживають спільно з перерахованими категоріями родичів, і призначена для забезпечення безбідного існування рідні

Аліменти - це грошова виплата на утримання дітей, непрацездатних батьків або потребує чоловіка особою, яка не проживають спільно з перерахованими категоріями родичів, і призначена для забезпечення безбідного існування рідні. Як подати заяву на аліменти, і чи завжди воно необхідне?

Хто має право вимагати

У більшості випадків на аліменти подають мами, після розлучення одні виховують дітей. Останнім часом не рідкість, коли самостійно виховують дитину батьки вимагають виконання батьківської обов'язки від залишила їх матері. Грошова компенсація на утримання передається тому з батьків, з ким проживає дитина.

Старі батьки з мінімальною пенсією, хворі або недієздатні мають право на матеріальну підтримку з боку дітей. Розмір допомоги суд визначить виходячи з потреб батьків і можливостей дітей.

Якщо один з подружжя не працює через хворобу або знаходиться у відпустці по догляду за малолітньою дитиною, суд може зажадати від другого виплачувати аліменти.

Грошове утримання може бути стягнуто з обох батьків, якщо вони не виконують свої обов'язки, а діти поміщені в спеціалізований заклад. Органи опіки виступлять позивачами по справі. Позбавлення батьківських прав не звільняє від сплати аліментів.

Матеріальна допомога не завжди виплачується грошима. Це можуть бути продукти, одяг, послуги.

На чому грунтується стягнення

Сімейне законодавство диктує рівну обов'язок матері і батька виховувати і матеріально забезпечувати своїх дітей. Інші принципи стягнення аліментів такі:

  • всі діти повинні отримувати допомогу від живе окремо батька або матері, незалежно від того, народжені вони у шлюбі чи ні;
  • збереження обов'язку батьків утримувати спільних дітей і після розірвання шлюбу;
  • рішення суду по стягненню діє на території всієї країни.

Переважна більшість позовів про стягнення грошового утримання подається після розлучення сімейної пари тим чоловіком, з ким залишилися діти.

Що вигідніше: домовитися або звернутися до суду

Аліменти можуть виплачуватися добровільно - без оформлення будь-яких було документів або з складанням аліментного угоди. А можуть і примусово: шляхом видачі судового наказу або судового рішення. Що вигідніше - однозначно не відповіси. Все залежить від обставин.

Якщо у колишнього чоловіка важко виявляється заробіток (наприклад, кілька джерел, або він заробляє гроші за кордоном), краще домовитися. Якщо джерело доходу відомий і перевірений, краще часткової варіант стягнення.

добровільні виплати

Чоловік після розлучення продовжує забезпечувати сім'ю всім необхідним, щоб його діти не опинилися безвинними заручниками ситуації Чоловік після розлучення продовжує забезпечувати сім'ю всім необхідним, щоб його діти не опинилися безвинними заручниками ситуації. Це не найчастіший, але найбільш гідний спосіб. Можна домовитися, оформивши угоду про виплату грошового утримання письмово. Папір допоможе жінці, якщо грошові надходження різко або набагато скоротяться - договір можна пред'явити суду.

Щоб убезпечити себе, платник аліментів повинен зберігати документи, що свідчать про регулярну виплату. Наприклад, перераховувати кошти поштою і чітко фіксувати призначення платежу: «Аліменти за лютий 2018 г.». Або відкрити спеціальний рахунок на ім'я колишньої дружини або дитини.

Найбільш поширене укладення письмової угоди про добровільну виплату аліментів. Воно готується довільно із зазначенням періодичності, розміру та інших умов і підписується обома сторонами. Такий документ, завірений нотаріусом, можна уявити бухгалтерії зобов'язаного особи для виконання. Нотаріус простежить, щоб в угоді була проставлена ​​сума не менша, ніж розрахував б суд по законодавству.

Передбачається індексація платежу, термін дії, можливість зміни документа при взаємній згоді. Один з підписантів не може змінити затверджені угодою умови.

За аліментного договору платник повинен справно платити. Інакше одержувач коштів звернеться за судовим захистом.

примусові виплати

Назва умовна, оскільки і через суд багато батьків платять аліменти без розмов, тобто добровільно. Дане оформлення процедури зручніше обом сторонам. Воно може бути оформлено судовим наказом або судовим рішенням.

Перший варіант можливий, коли між батьками немає розбіжностей, батьківство не заперечується, відмови платити аліменти немає, розмір змісту призначається виключно в частковому відношенні до заробітку. Світовий суддя, який отримав пакет необхідних документів хоч поштою, і не засумнівався в наведених даних, за п'ять днів виносить наказ про стягнення змісту, при цьому жодна сторона не буде викликана на процес.

Судовий наказ після видання надсилається стягувачу, а їм - судовим приставам (можна і за місцем роботи боржника). Стягнення по ньому буде відбуватися як за виконавчим листом негайно.

З середини 2016 року видання судового наказу є єдино можливою формою стягнення аліментів, якщо випадки безперечні. Позови ж приймаються, коли судовий наказ скасований або присутні спірні моменти. Судовий розгляд між тим поширене частіше, оскільки спосіб надійніший.

Куди подати на аліменти

Заяви про видачу наказу і позов направляються в суд. Світовий, якщо діти народжені у шлюбі і сума стягнення - менше 50 тис. Руб. І районний - в разі значної заборгованості або при оспорювання батьківства. Судовий орган вибирається за місцем проживання тієї чи іншої сторони.

У канцелярію суду передається пакет документів в трьох примірниках: один для суду, другий - для відповідача, третій після реєстрації повертається заявнику. На примірниках заяви ставиться реєстраційний номер, за яким позивач може дізнатися, як просувається справа. Здаючи заяву, пред'являють загальногромадянський паспорт.

наказовий порядок

Судовий наказ про стягнення грошового утримання на дітей видається лише при безспірності доказів і в частках від доходу боржника Судовий наказ про стягнення грошового утримання на дітей видається лише при безспірності доказів і в частках від доходу боржника.

Сума виплат розраховується мировим суддею згідно ст. 81 СК РФ: чверть загального доходу на єдину дитину, третина - на двох дітей, половина - на трьох і більше. Може статися, що при наявності заборгованості із заробітку зобов'язаного особи віднімуть аж до 70 відсотків (ст. 139 ТК РФ в цьому випадку не діє).

Для спрощеної процедури стягнення треба надати суду документ про склад сім'ї; місці проживання; доходи; сімейний стан; дітей, які перебувають на утриманні. Суддя оцінює фінансовий стан обох сторін: батька і матері з дітьми.

позовної порядок

Процедура стягнення аліментів за позовом складається з декількох етапів. На попереднє засідання запрошуються позивач і відповідач, кожен з них доводить свою правоту документами. Розгляд по суті також протікає за участю сторін. Їм має право допомагати професійні юристи, зазвичай так і відбувається.

Позов неминучий, коли аліменти на прохання позивача призначаються фіксовано або змішано (доповнюється часткової варіант); коли мова йде про стягнення заборгованості по аліментах; коли потрібно збільшити або зменшити суму стягнення.

Які папери підготувати

Набір документів для подачі на аліменти різниться в залежності від того, добровільно чи ні колишній чоловік буде їх платити.

Перед тим як писати заяву на видачу наказу або позовну, переговорите з ним і переконайтеся, що він не збирається платити добровільно. Якщо ж готовий до складання аліментного угоди, приготуйте:

  • обидва паспорти;
  • свідоцтва про народження дитини;
  • документи, що свідчать про доходи батька дітей за останній квартал.

Якщо ж мова про угоду не йде і належить звернення до суду, потрібні:

  • дві заяви про виплату грошового утримання на дітей, обидва - оригінальні;
  • паспорт позивача або документ, який свідчить про його право діяти в інтересах дітей;
  • оригінал і копія свідоцтва про народження дітей;
  • свідоцтво про розлучення (при втраті відновити в відділі ЗАГС);
  • довідка (не копія) з житлової контори про склад сім'ї, яка свідчить, з ким проживає і на чиї кошти утримується дитина.

Завантажити зразок заяви Завантажити зразок заяви

Якщо позивач знає про місце проживання відповідача, довідку з перерахуванням осіб, які проживають за вказаною адресою, бере і на нього Якщо позивач знає про місце проживання відповідача, довідку з перерахуванням осіб, які проживають за вказаною адресою, бере і на нього. При наявності заяви про її виписку з позначкою «для надання до суду» вона буде видана. Якщо адресу відповідача невідомий, і з цієї причини він не зможе бути викликаний на засідання, заявник клопочеться про його розшук.

Якщо позивач і відповідач проживають спільно, цей факт теж підтверджується документально випискою з будинкової книги, свідченням дільничного чи іншими паперами, які представляються в оригіналі і ксерокопії.

Якщо судовий позов ставиться в інтересах повнолітнього дитини-інваліда, пакет документів доповнюється копією посвідчення інваліда або довідкою лікарської комісії.

При вимозі призначити аліменти твердою сумою, домагаються надання довідок про зарплату з усіх відомих місць роботи відповідача або прикладають клопотання про залучення до процесу свідків, які можуть підтвердити джерела заробітку відповідача. Потрібні їх адреси та місця роботи.

Податкова інспекція за відповідним запитом повідомить, скільки у боржника джерел доходу. Клопотання перед судом про такий запит в ДПІ, повідомивши її номер і адресу. Чи маєте право подати разом із заявою інші докази отримання відповідачем матеріальних засобів поза основним місцем роботи. Особливо якщо він не працює, займається комерцією або доходи його не постійні.

Коли батько не визнає свого батьківства, а шлюб не зареєстрований, доведеться перед відправленням заяви про аліменти спочатку просити суд про призначення генетичної експертизи.

Якщо перед судом інтереси позивача захищає представник, для нього потрібно оформити довіреність і нотаріально завірити її. За участю в процесі третіх осіб для кожного готується аналогічний пакет документів.

При вимозі призначити фіксований платіж буде потрібно розрахунок суми аліментів з доказом витрат на дитину і свідоцтва про наявність у майбутнього аліментщика майна і додаткових доходів. Особливо при стягненні заборгованості за минулий час. Тоді суддя в рішенні конкретно вкаже на власність, на яку можна звернути стягнення на користь дитини.

Підтверджувати свою правоту іноді доведеться рішеннями про раніше призначених аліментів; листуванням, фото-, аудіоматеріалами; платіжними квитанціями, які підтверджують витрати.

Необхідні документи долучаються до позовної заяви. Після його розгляду заявнику буде виданий або судовий наказ, або рішення суду про стягнення аліментів.

Як отримати аліменти на дитину і на себе

За Сімейним кодексом подружжя зобов'язане фінансово підтримувати один одного. Наприклад, жінка вагітна або яка виховує маленьку дитину (тим більше - кількох), має право подати на аліменти з боку чоловіка. Це практикується також, коли один з подружжя виховує дитину-інваліда.

Якщо стягуються аліменти одночасно на вміст загального чада і на своє, потрібно подавати два окремих позову. Позивачем в одному буде позначений дитина, в іншому - що потребує батько.

Фінансування від колишнього чоловіка можна вимагати п'ять років після розірвання шлюбу. Іноді вдається отримати матеріальну підтримку навіть через багато років, але тільки якщо суд візьме до уваги колишню довгостроковість розірваного шлюбу.

Чи можна подати на аліменти, будучи заміжньою?

Турбота про матеріальне благополуччя дитини - обов'язок обох батьків, і не важливо, в шлюбі вони чи ні, проживають спільно або на різних територіях. Нерідкі випадки, коли батьки, проживаючи спільно з сім'єю, не дають дружині грошей на ведення господарства.

Ще частіше - формально перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, живуть далеко від сім'ї своїм життям, не згадуючи про рідних дітей. Законодавство не забороняє зобов'язувати через суд примусово платити дитині і дружині, з якою перебуває у шлюбі. Тобто можна подати на аліменти після розлучення і перебуваючи у шлюбі.

Якщо при цьому зберігається спільне проживання, доводити точку зору доведеться показаннями свідків про те, що тягар турбот про дитину несе один батько при постійному ухилянні від свого обов'язку іншого.

Подача позову про стягнення аліментів без розлучення здійснюється за загальними правилами. До заяви додаються зібрані документи. Розмір коштів, призначених для підтримки одного дитини, складе чверть доходу недбайливого татуся.

Аліменти при цивільному шлюбі

Утримувати дитину батько зобов'язаний незалежно від того, чи зареєстрований шлюб з його матір'ю Утримувати дитину батько зобов'язаний незалежно від того, чи зареєстрований шлюб з його матір'ю. Подати на аліменти реально при доведений факт батьківства. Якщо ж чоловік не вписаний як батько в свідоцтво про народження дитини, оспорює батьківство, воно встановлюється на підставі генетичної медекспертизи та інших доказів.

Чи може чоловік подавати на аліменти

Подати в суд на аліменти має право і чоловік, хоча на практиці це відбувається нечасто. Треба довести, що працює дружина, а чоловік тимчасово працевлаштований, так як повністю зайнятий доглядом за спільними дітьми. Подача позовної заяви здійснюється за загальними правилами.

Звернення до суду

Підготовчий етап закінчено, документи оформлені. Тепер потрібно скласти позовну заяву. Як говорилося, просити треба або про видачу наказу, або про прийняття рішення про стягнення. У заяві вказується суд, куди воно подається; подаються відомості про позивача і відповідача, в тому числі - місце проживання обох; наводяться вимоги і докази; обґрунтовується сума платежу, яку позивач хоче стягнути з відповідача.

Прохання про видачу наказу розглядається не більше п'яти днів суддею одноосібно. Отримавши на руки готовий наказ, стягувач передає його судовим приставам.

Позови ж розглядаються не довше місяця після реєстрації заяви в канцелярії суду з викликом до суду позивача, відповідача та свідків. Як правило, задовольняються. Оскарження рішення, як і наказу, можливо протягом наступних 10 днів. Потім ставиться відмітка про вступ документа в силу. Позивач отримує виконавчий лист, який стає основою виконавчого провадження.

Коли можна подати на аліменти

З такою заявою можна прийти в суд до 18-річчя дитини. Призначити виплати зможуть тільки з дня реєстрації заяви в канцелярії. Тобто якщо батько перестав утримувати сім'ю, коли дитині був рік, а мама звернулася за аліментами через п'ять років, платежі почнуть надходити з шестирічного віку дитини.

Розмір виплат на кількох дітей розраховується в частках до досягнення 18 років старшою дитиною. Після цього, також по суду, він буде переглянутий. Тобто якщо на двох дітей батько виплачував третину доходів, то після повноліття одного розмір виплат зменшиться до чверті (25%).

Коли мати намагається стягнути заборгованість, термін позовної давності в три роки має місце бути. Якщо батько за цей час ігнорував виплату аліментів, мати дітей має право звернутися за їх примусовим стягненням.

Скільки коштує подати на аліменти у 2018 році

Податковим кодексом затверджена сума мита за позов про стягнення аліментів - 150 р. на дітей і 300 р., якщо додає стягування коштів і на утримання матері. При цьому позивачі від сплати держмита за ці вимоги звільняються. А платити за роботу суду доведеться відповідачу.

Стягувач звільняється від мита також при вимозі:

  • збільшити розмір аліментів;
  • стягнути заборгованість;
  • присудити виплату додаткової матеріальної допомоги на дороге лікування дитини.

Якщо ж аліменти будуть стягуватися одночасно з розірванням шлюбу, саме позивачеві за подачу позову доведеться заплатити 400 рублів держмита.

На інформаційному стенді суду вивішують інструкції щодо заповнення офіційних документів, там можна знайти порядок оплати держмита. У зразку представлені реквізити отримувача, включаючи відомості про банківський рахунок. Заповнюється платіжка з прізвищем вносителя суми держмита, призначенням платежу. Оплата проводиться готівковим або безготівковим шляхом, квитанція прикладається до позовної заяви.

Розмір аліментних виплат, його зміна

Розмір аліментів, який затверджується судом, залежить від доходів майбутнього зобов'язаного особи, кількості дітей, підстави виплати аліментів Розмір аліментів, який затверджується судом, залежить від доходів майбутнього зобов'язаного особи, кількості дітей, підстави виплати аліментів.

Вони призначаються у твердій (фіксованій) формі або в частках від доходу. Тверда сума запитується, коли у платника непостійні доходи, зарплата у валюті або видається товарами, послугами, або він живе і працює за кордоном.

У процентному вираженні аліменти закріплюються у відповідній угоді батьків і призначаються судом. Відсотки однакові, вони затверджені законодавчо.

Мінімум одноразового аліментного платежу не встановлений. Навіть безробітний зобов'язаний платити дітям з посібника фіксовану суму, обумовлену кратним співвідношенням до прожиткового мінімуму в регіоні.

Якщо одержувачу аліментів здається, що виплати повинні бути збільшені, треба просити суд переглянути рішення. З зворотним позовною заявою може офіційно звернутися і платник, якщо у нього або колишньої дружини змінилося сімейний стан, наприклад.

Що робити, якщо чоловік ухиляється від сплати аліментів?

Не варто чекати роками, коли у недбайливого батька прокинеться совість. Треба звертатися до судових приставів і вимагати притягнення до адміністративної, а якщо є підстави, кримінальної відповідальності. Злісні неплатники ризикує втратити свободу на рік. І, зрозуміло, зобов'язується виплатити не тільки суму прострочених аліментів, а й все неустойки за дні прострочення.

Коли повторно подають на аліменти

Таких випадків два: повторне звернення до суду і повторне звернення до служби судових приставів.

Перший передбачає, що при складанні заяви були допущені недоліки, і спочатку позов не був прийнятий. Якщо позивач правильно напише заяву, додасть необхідні документи, можна подати позов повторно.

Якщо є в наявності інші перешкоди (наприклад, аналогічну заяву вже зареєстровано до розгляду з тими ж сторонами спору), ще раз позов не приймуть. Але це не остаточне рішення, так як при зміні обставин можна подавати позов ще раз.

Якщо постанова прийнята і вступило в законну силу, воно підлягає виконанню - добровільно або примусово. Відмова відповідача виконувати припис, ухилення від внесення платежів не скасовують його. Рішення діє до повноліття дитини.

Трапляється, що одержувач аліментів через примирення з відповідачем або досягнення домовленості про добровільну матеріальної допомоги родині відкликає ісполдокумент. Примусове стягнення платежів припиняється. Але відгук не означає відмови від аліментів.

І якщо такий хід привів до погіршення матеріального становища дитини, стягувачу треба написати нове звернення до судових приставів про відновлення стягнення за існуючим виконавчим листом. Причому стягнута буде і та заборгованість, яка накопичилася до відкликання ісполліста.

Інтернет на допомогу

Іноді позивачам зручніше і простіше оформити стягнення грошових коштів через портал «держпослуги». Це реально. Тільки необхідно виконання наступних умов.

  1. Заявник має законне право на стягнення аліментів.
  2. Дитина неповнолітній.
  3. Відповідач не оспорює батьківство.
  4. Заявник зареєстрований на порталі «держпослуги».

Або реєстрація проводиться в момент заповнення заяви в суд через інтернет. Вказуються всі необхідні дані заявника. Чекають підтвердження реєстрації та коду для входу в особистий кабінет на порталі. Код прийде поштою.

Крім заяви, потрібно переслати в електронному вигляді, що заархівує обов'язкові документи для успішного розгляду справи. Вони ті ж, що і при подачі в суд звичайним порядком. І форма заяви та ж.

Потрібний суд шукають через розділ «Суди по місцю розташування». Туди і направляють пакет документів.

Один з важливих плюсів порталу - можливість відстежувати хід розгляду заяви. Інші переваги ресурсу:

  • відсутність черг і необхідності спілкуватися з представниками влади;
  • швидкість оформлення;
  • простота використання.

Є й мінуси. Не у всіх регіонах можна подати на аліменти онлайн. Зате «держпослуги» докладно розкажуть, які документи для позову потрібні і куди їх слід подати. На ресурсі друга сторона справи легко дізнається, чи є на нього справу у виробництві. Треба вибрати свій регіон і внести особисті дані.

Іноді судове рішення або наказ прийняті, і через портал потрібно направити лише виконавчі документи в Управління ССП РФ. Реєструєтеся на порталі, отримуєте код (пароль, ідентифікатор), вводите його в спеціальне поле, опиняєтеся в особистому кабінеті.

Вибираєте Управління ССП в розділі «Органи влади». Тиснете на кнопку «Аліменти», заповнюєте обов'язкові поля з відомостями про себе і відповідача, номером справи і часом прийняття судового рішення. Викладаєте вимоги. Прикріплюєте скан рішення, відправляєте лист. Чекаєте 10 діб повідомлення про те, прийнятий позов або відхилений і з якої причини. Далі буде повідомлено, коли відбудеться попереднє засідання, куди треба прийти обом сторонам особисто або надіслати представників.

Отже, кожен батько і кожна мати незалежно від свого бажання, наявності або удаваного відсутності матеріальних засобів, зобов'язані піклуватися про своє потомство хоча б до повноліття. Якщо один уникає виконання обов'язків, до нього застосовують примусове стягнення грошових коштів. Другий батько подає позов до суду, безпосередньо звернувшись з потрібними документами до канцелярії судового органу, або залишивши заяву на порталі «держпослуги».

Як подати заяву на аліменти, і чи завжди воно необхідне?
Чи можна подати на аліменти, будучи заміжньою?
Що робити, якщо чоловік ухиляється від сплати аліментів?