Реклама
Реклама
Реклама

Як отримувати аліменти, якщо чоловік офіційно не працює?

  1. Нормативна правова база
  2. Загальний порядок призначення аліментів
  3. Розмір аліментів
  4. Як подати на аліменти, якщо чоловік не працює?
  5. Укладення угоди про виплату аліментів з непрацюючим батьком
  6. Направлення до суду позову про стягнення аліментів з непрацюючого батька
  7. Зразок складання позовної заяви про стягнення аліментів на забезпечення дитини з непрацюючого батька
  8. Перелік документів, які направляються в судовий орган разом з позовом
  9. Як стягуються аліменти з чоловіка-пенсіонера?
  10. Як стягнути аліменти з батька, який стояв на біржі?
  11. Як отримати аліменти, якщо батько має неофіційну роботу?
  12. Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?

Найбільш гостро постає проблема забезпечення сім'ї в момент, коли дружина перебуває в декретній відпустці, а чоловік втрачає свою роботу. Нічого іншого матері не залишається, як стягнути з батька аліменти на забезпечення дитини. У зв'язку з цим, питання, як отримувати аліменти якщо чоловік не працює, має свої особливості, тому вимагає детального розгляду.

Нормативна правова база

Лідируюче положення серед правових актів, що регулюють питання присудження аліментів, займає Сімейний кодекс. У ньому є глава 13, присвячена даному питанню. Кодекс закріплює обов'язок матері і батька забезпечувати в матеріальному аспекті своїх дітей, прописує послідовність дій з метою призначення аліментних зобов'язань, визначає розмір і регулярність нарахувань.

Цивільний процесуальний кодекс передбачає процедуру присудження виплат на забезпечення дітей: прописує правила підсудності, визначає форму подається заяви, пропонує перелік документів, обов'язкових для подання судді.

Норми податкового кодексу звільняють матір або батька, що подає позов про стягнення аліментів, від сплати держмита.

Постанова Уряду прописує різні види доходів особи, з яких провадиться стягнення грошових коштів на забезпечення дітей. З метою полегшення пошуку тієї чи іншої необхідної юридичної норми можна скористатися даними наведеної нижче таблиці.

Питання Закон Стаття нормативно-правового акта Обов'язок матері і батька

платити аліменти

СК РФ Ст. 80 Призначення виплати у вигляді фіксованого розміру СК РФ Ст. 83 Можливість оформлення угоди СК РФ Ст. 99-105 Присудження виплат СК РФ Ст. 106-108 Подача позову ГК РФ Ст. 29 Час вирішення питання ЦПК РФ ст. 154 Наступ відповідальності за ухилення від зобов'язання КК РФ Ст. 157

Загальний порядок призначення аліментів

Перш ніж вивчити особливості призначення непрацюючому батькові аліментів, необхідно усвідомити загальний порядок стягнення таких виплат. Діють такі загальні правила:

  1. Вік дітей повинен бути менше 18 років. Виняток становлять лише випадки, коли дитина визнаний інвалідом і непрацездатний, - тоді нарахування проводяться відповідно до відновлення здоров'я і працездатності дорослою дитиною.
  2. Наявність кровного зв'язку строго обов'язково. На забезпечення дитини стягнути кошти можна тільки з рідних матері і батька або законних представників, які взяли на себе документально таке зобов'язання. Спорідненість встановлюється по документу про народження дітей. Ідеальним варіантом є наявність в документі повних відомостей про батька і матері дитини, які перебувають у шлюбі. При відсутності офіційно зареєстрованого шлюбного союзу для заповнення графи «Батько» необхідно його письмову волевиявлення. Якщо такої заяви від батька не надходить, то мати може вказати у свідоцтві його ім'я та по батькові за своїм бажанням, а прізвище записується її справжня. У таких випадках, перш ніж висувати батькові претензії щодо фінансового утримання дитини, необхідно в суді довести батьківство. Для цього можуть бути представлені суду свідчення про даний факт, а також результати проведеного ДНК-тесту.
  3. При вирішенні питання у судовій інстанції необхідно довести факт відмови батька виконувати свій обов'язок з фінансового утримання своїх дітей. Як доказ позивачем можуть бути використані свідчення очевидців, наприклад, сусідів і близьких людей, а також записи телефонних переговорів і повідомлень, що підтверджують факт відмови.
  4. Наявність зареєстрованого шлюбу між батьками не обов'язково, аліменти можна отримувати і на позашлюбних дітей.

Ці правила застосовуються у всіх випадках стягнення виплат, в тому числі, коли подається на аліменти, якщо чоловік не працює.

Розмір аліментів

Норми сімейного права закріплюють можливість призначення виплат у вигляді відсотка або фіксованого розміру. За загальним правилом судом призначається певний відсоток від заробітку батька в залежності від числа дітей, на утримання яких подається вимога. Фіксований розмір призначається в таких випадках:

  • коли дохід батька не регулярний і являє собою різні суми;
  • коли відповідач отримує дохід в натуральному вигляді або іноземній валюті;
  • коли батько офіційно не працевлаштований;
  • коли для матері важко довести дохід батька;
  • коли розмір одержуваного відповідачем доходу настільки мінімальний, що применшує права дитини.

Таким чином, розмір аліментів, якщо чоловік офіційно не працює, є фіксованою суму в грошовому еквіваленті. Розмір визначається суддею завжди індивідуально з урахуванням фінансового становища дітей, матеріальної спроможності батьків, до якого ставиться вимога про забезпечення. Так, для однієї дитини суд може призначити 12 000 рублів, а для іншого - 10 000 рублів. Різниця обґрунтовується різним ступенем задоволення потреб різними дітьми. Наприклад, дитина, яка страждає певним захворюванням, потребує лікарських препаратах, санаторному лікуванні в той час як на здорову дитину такі витрати не потрібні. У будь-якому випадку призначається сума не повинна бути менше прожиткового мінімуму, встановленого на дитину щорічно в тому чи іншому суб'єкті.

Як подати на аліменти, якщо чоловік не працює?

Призначити аліменти, якщо чоловік офіційно не працює можна двома легітимними способами:

  • шляхом оформлення угоди;
  • шляхом подання позовної заяви до судової інстанції.

Два цих способу передбачені сімейним законодавством. Перш ніж звертатися з даного питання до суду, варто спробувати вирішити його мирним шляхом. Для цього обопільне волевиявлення батьків оформляється в нотаріальній палаті у вигляді угоди. Документ має силу виконавчого листа. У разі невиконання батьком умов угоди, мати може звернутися до приставам.

Коли консенсусу з питання утримання дітей з несвідомим батьком досягти не вдалося, єдиним способом юридично залагодити проблему є звернення за допомогою до суду. Судом буде призначений розмір аліментів у вигляді твердої суми, якщо колишній чоловік не працює. У зв'язку з чим, необхідно подавати саме позовну заяву. Інших способів вирішити проблему законодавцем в даний час не передбачено.

Укладення угоди про виплату аліментів з непрацюючим батьком

Незважаючи на те, що батько не працевлаштований, він повинен фінансово утримувати своїх дітей. З батьком, який розуміє свою безпосередню обов'язок, можна спробувати домовитися обопільно і оформити угоду про виплату грошей на утримання дітей. Такий спосіб істотно зменшує тимчасові витрати, які могли б виникнути при вирішенні питання в суді: ходити на засідання не доводиться, запитувати довідки з різних органів також немає необхідності.

Угода повинна містити наступну важливу інформацію:

  1. Число і місце оформлення угоди.
  2. Відомості про батьків: П.І.Б., паспортні дані, місця їх проживання.
  3. Дані про дитину (дітях): П.І.Б., реквізити документа про народження, місця їх проживання.
  4. Накладення на батька зобов'язання платити кошти на забезпечення дитини (дітей).
  5. Сума платежу.
  6. Регулярність і терміни нарахувань.
  7. Реквізити рахунку, на який необхідно нараховувати аліменти.
  8. Випадки припинення матеріального зобов'язання.
  9. Наслідки за невиконання умов домовленості.
  10. Підписи батьків.

завантажити зразок угоди про сплату аліментів з непрацюючим батьком

Особливістю укладення угоди про призначення аліментів є те, що мати і батько самостійно встановлюють суму платежів, терміни виплати, допускається домовленість про звільнення від аліментів за надання в користування або власність дитині предмета нерухомості, наприклад, квартири. Провести таку угоду в суді не представляється можливим, так як аліменти, якщо чоловік офіційно не працює, завжди будуть призначені тільки у фіксованій сумі, ніяких альтернатив не передбачено законом на цей рахунок. Угода обов'язково вимагає завірення нотаріусом. Складається воно в двох примірниках для кожного з батьків. Угода є відмінною можливістю вирішити проблему мирним шляхом.

Направлення до суду позову про стягнення аліментів з непрацюючого батька

Якщо домовитися з батьком по питанню аліментного змісту спільну дитину не вдалося, то слід направити позов до судового органу. Питання призначення аліментів розглядає мировий суддя. Позов подається за загальним правилом в той судовий ділянку, в межах якого прописаний батько. В законі є виключення, згідно з яким, якщо при матері знаходиться малолітня дитина і здійснювати виїзди в суд їй проблематично через територіальної віддаленості, то вона може направити позов до відділку за своєю прописку.

У позові обов'язково необхідно вказати ту обставину, що чоловік не працевлаштований і не має ніяких офіційних доходів. Підставою того є його трудова книжка, запис про звільнення в якій значиться останньої. Також слід прописати в направленій документі факт, що батько відмовляється добровільно утримувати своїх дітей. Якщо батько має фінансові зобов'язання, встановлені у суді, по відношенню до інших дітей, то цей факт також необхідно викласти в позовній заяві.

У місячний термін суддя розглядає справу і виносить рішення. У рішенні поряд з вимогою до батька стягнути аліменти прописується вимога про сплату держмита. Рішення направляється приставам для оформлення виконавчого листа і подальшого вручення відповідачу.

Зразок складання позовної заяви про стягнення аліментів на забезпечення дитини з непрацюючого батька

Бланк позову можна знайти на сайті судової ділянки, куди планується звернутися. Позов повинен містити наступні атрибути:

  • найменування ділянки;
  • дані про позивача: П.І.Б., місце проживання, телефон;
  • дані про відповідача: П.І.Б., місце проживання, телефон;
  • дані про третіх осіб, якщо вони беруть участь у процесі: П.І.Б., місце проживання, телефон;
  • описова частина: виклад всіх обставин;
  • посилання на правову норму;
  • резолютивна частина: після слова «ПРОШУ» висунення вимоги про призначення виплати до досягнення дитині 18-ти років;
  • перелік доданих паперів;
  • число і власноручний розпис.

Позов складається в декількох примірниках з урахуванням осіб, які фігурують у справі. Важливо відобразити в ньому всю значиму інформацію у справі.

завантажити зразок позовної заяви про стягнення аліментів з непрацюючого батька

Перелік документів, які направляються в судовий орган разом з позовом

До позову додаються такі документи:

  • копія паспорта;
  • копія документа про народження дитини (дітей);
  • копія документа про перебування батьків у шлюбних відносинах між собою (при наявності);
  • копія документа про розлучення батьків (при наявності);
  • довідка про спільне проживання з дитиною (дітьми);
  • довідка про дохід позивача;
  • документи, що свідчать про відсутність у відповідача заробітку;
  • документи, що підтверджують наявність у відповідача неофіційних заробітків.

Крім перерахованих паперів не зайвим буде представити судді список щомісячних витрат на дитину. Запитувана сума позову повинна бути дорівнює половині тієї, яка вказана в списку витрат.

Копії надсилаються разом з оригіналами. Після вивчення суддею оригінали повертаються власнику. Для всебічного відображення реальної картини необхідно зібрати максимальну кількість документів, що мають значення в досліджуваному справі.

Як стягуються аліменти з чоловіка-пенсіонера?

Постанова прописує, що з пенсії людини також можуть нараховуватися аліменти. При цьому не має значення, з якого приводу призначена пенсія: по старості, по інвалідності, страхова чи вона, соціальна, пільгова або придбана за загальними умовами. Виняток лише складає пенсія, одержувана особою в зв'язку зі смертю годувальника, - з неї аліменти не утримуються. Не має значення також група наявної інвалідності: грошові кошти стягуються як при третій групі, так і при першій.

Розмір призначеної по суду виплати дорівнює 25% на дитину. Підставою нарахувань є виконавчий лист, направлений в ПФ РФ. У разі офіційного працевлаштування батька-пенсіонера аліменти стягуються також і з одержуваної заробітної плати.

Як стягнути аліменти з батька, який стояв на біржі?

Згідно з Постановою грошові кошти на утримання дітей з посібника безробітного батька можуть стягуватися тільки за рішенням, прийнятим судом. Як правило, стояти на біржі праці можна лише кілька місяців. ¼-ой частини допомоги, що отримується на біржі, недостатньо для задоволення потреб дитини, тому доцільно направити в суд позовну вимогу про встановлення виплат у вигляді фіксованої суми не нижче прожиткового мінімуму.

Таким чином, аліменти, якщо батько стоїть на біржі, отримати можливо, і навіть в повній мірі, що відповідають потребам дитини.

Як отримати аліменти, якщо батько має неофіційну роботу?

Якщо чоловік працює не офіційно, то в позові на аліменти слід прописати клопотання перед судом про запит в ПФ, банки, податкову інспекцію на предмет можливих нарахувань. Представлені з організацій довідки можуть показати розмір відрахувань, на основі чого можна зробити висновок про розмір одержуваного відповідачем заробітку.

Слід проаналізувати загальний можливий дохід, що отримується батьком. Крім прихованих джерел доходу, він може отримувати грошові кошти з оренди нерухомості, пенсію та інші посібники, з яких також можливо утримання нарахувань на забезпечення дітей.

Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?

Успіх в отриманні виплат в даному випадку повністю залежить від повноти заходів і дій, прийнятих судовим приставом, якому доручена справа. Пристав, отримавши інформацію про несплату аліментів громадянином, повинен вжити таких заходів:

  1. Викликати людини на бесіду, уточнити причини невиконання вимоги суду, роз'яснити можливі негативні наслідки.
  2. Визначити обсяг майна, що належить недобросовісному батьку.
  3. Накласти арешт на предмети майна.
  4. Заблокувати всі гроші, що знаходяться у батька на рахунках в банках.
  5. Обмежити його переміщення за межі країни.
  6. Вжити заходів до оголошення в розшук, якщо батько ховається.

Практика показує, що заходи, прийняті до боржника в комплексі, завжди дають позитивні результати.

Якщо боржник ухиляється від матеріальної обов'язки більше 4 місяців, то цей факт є підставою для початку кримінального переслідування. В даний час в якості покарання передбачені серйозні санкції аж до реального позбавлення волі. З заробітку боржника, що знаходиться в колонії, також будуть утримуватися аліменти з урахуванням прострочення. Закон надає можливість стягнення грошових коштів на утримання дітей абсолютно з усіх категорій батьків, в тому числі і з безробітних. Невиконання матеріальних зобов'язань ними тягне за собою настання негативних наслідків.

Смирнова Анна Володимирівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з шлюборозлучними процесами і виплатою аліментів. Підготовка документів, в т.ч. допомога в складанні шлюбних контрактів, претензій щодо стягнення неустойок і т.д. Більше 5 років юридичної практики.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Як стягнути аліменти з батька, який стояв на біржі?
Як отримати аліменти, якщо батько має неофіційну роботу?
Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?
Як подати на аліменти, якщо чоловік не працює?
Як стягуються аліменти з чоловіка-пенсіонера?
Як стягнути аліменти з батька, який стояв на біржі?
Як отримати аліменти, якщо батько має неофіційну роботу?
Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?