Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити аліменти: документи, порядок оформлення і правила, зразки

  1. Як вирішити проблему грошового утримання
  2. Батьки перебувають у шлюбі і живуть разом
  3. Батьки живуть у цивільному шлюбі
  4. добровільна згода
  5. Звернення до суду
  6. Особливості оформлення аліментних виплат
  7. На яку суму можна розраховувати в 2019 році
  8. порядок взаєморозрахунків
  9. Особливості судових рішень
  10. Індексація аліментів
  11. Оформлення аліментів без судових розглядів
  12. куди звернутися
  13. Правильне оформлення добровільних аліментів
  14. Розірвання або зміна
  15. Як діяти при укладенні добровільної угоди
  16. Розміри аліментів і способи оплати
  17. Останні зміни

Одна з обов'язків батьків - утримання власних дітей. Це не прості слова, а законодавча норма, закріплена ст. 80 Сімейного Кодексу РФ. При цьому не грає ролі, складаються батьки у офіційному шлюбі, живуть цивільним союзом або знаходяться в розлученні. Закон допускає, що порядок і форму такого змісту, подружжя визначають самостійно. У більшості випадків, мова йде про аліментних виплат, сума яких встановлюється за обопільною згодою або визначається в судовому порядку. Розглянемо, як це відбувається.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття 80 Сімейного кодексу РФ «Обов'язки батьків щодо утримання неповнолітніх дітей»

Як вирішити проблему грошового утримання

Як вирішити проблему грошового утримання

Коли батьки розлучаються, їх обов'язки по вихованню дітей поділяються. Зокрема, чоловік, з яким продовжує жити дитина, несе відповідальність за отримання малюком освіти , Своєчасне медобслуговування та інші побутові нюанси. Другому чоловікові залишається фінансова сторона питання - матеріальне утримання, яке в стандартному варіанті виплачується щомісяця до досягнення дитиною повнолітнього віку.

Порядок грошового утримання дітей визначається 3 способами:

  1. Добровільно - батьки самостійно домовляються про суми і періодичності виплат, угода закріплюється у нотаріуса;
  2. Примусово - подружжя не досягли певної домовленості, і подальші правові відносини врегульовуються в судовому порядку;
  3. Зміст матері / повнолітнього дитини - в першому випадку, на аліменти подає жінка, вагітна чи займається вихованням дитини до трьох років, у другому - зміст призначається дітям-інвалідам або студентам Вузів (тільки денне відділення).

Для кожної з перерахованих ситуацій збирається певний пакет документів. Розглянемо, які довідки та свідоцтва будуть потрібні для кожного варіанту призначення грошового утримання.

Батьки перебувають у шлюбі і живуть разом

Батьки перебувають у шлюбі і живуть разом

Такий варіант розвитку подій цілком реальний. Наприклад, мати або батько дитини не виділяють грошей на його утримання, витрачаючи всі зароблені кошти виключно на персональні потреби.

Відзначимо, що факт спільного проживання не є підставою для звільнення від аліментних виплат. Закон дозволяє другому чоловікові стягувати кошти в примусовому порядку через суд.

Для цього будуть потрібні:

  • позовну заяву про стягнення аліментів (2 примірники);
  • паспорт;
  • довідка, що підтверджує факт спільного проживання;
  • свідоцтва про укладення шлюбу і народження дітей;
  • номер карти або особового рахунку для зарахування коштів.

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення аліментів на дитину

Необхідно розуміти, що суду доведеться доводити небажання коштів другої половини виділяти гроші на сім'ю і дитину. Тому до перерахованого пакету документів потрібно додати список свідків, готових підтвердити даний факт.

Батьки живуть у цивільному шлюбі

Батьки живуть у цивільному шлюбі

Тут мотиви батька можуть бути наступними: ми не розписані офіційно, тому я не буду витрачати свої гроші на дітей. Як і в попередньому випадку, аліменти з такого горе-батька стягують примусово в судовому порядку.

Пакет документів буде наступним:

  • паспорт;
  • позовну вимогу;
  • довідка про спільне проживання;
  • підтвердження батьківства, якщо в графі «Батько» стоїть прочерк;
  • акт про усиновлення, якщо дана процедура проводилася;
  • номер розрахункового рахунку.

Важливо! Стягнути аліменти, перебуваючи в цивільному шлюбі можна тільки з біологічного батька або усиновителя дитини, якщо їх статус підтверджений документально.

добровільна згода

добровільна згода

Це найбільш простий і безболісний для обох батьків варіант, домовитися про матеріальне утримання дитини. Конкретні суми та порядок взаєморозрахунків визначається майбутнім подружжям самостійно, але щоб уникнути можливих непорозумінь в майбутньому, досягнуту домовленість потрібно завірити у нотаріуса.

Для цього буде потрібно сама угода, оформлене в письмовому вигляді, де чітко прописані умови виховання та утримання дитини після розлучення. Підкріплюється воно такими документами:

  • свідоцтвом про народження малюка;
  • паспортами батьків;
  • довідкою про доходи (надається платником аліментів);
  • підтвердження батьківства.

Звернення до суду

Звернення до суду

Коли обопільної згоди досягти не вдається, правовий спір вирішується в судовому порядку. Для цього позивачем подається вимога про примусове стягнення аліментів, і такий пакет документів:

  • паспорт;
  • свідоцтво про розлучення / укладення шлюбу;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • підтвердження батьківства;
  • номер розрахункового рахунку.

Залежно від ситуації, до зазначеного переліку можуть додаватися й інші папери. Наприклад, якщо мова йде про аліменти для повнолітнього, додаються довідки з деканату або медвисновок про присвоєння групи інвалідності. Жінки, які перебувають у відпустці по догляду за малюком до 3 років подають листок тимчасової непрацездатності.

Особливості оформлення аліментних виплат

З огляду на, що життєві ситуації можуть відрізнятися, як і правові спори між батьками, спробуємо детально розібрати найбільш значущі моменти, пов'язані з грошовим утриманням дітей після розлучення.

На яку суму можна розраховувати в 2019 році

На яку суму можна розраховувати в 2019 році

Однозначної відповіді на це питання немає. Розмір аліментів завжди розраховується індивідуально, виходячи з конкретних обставин і фінансових можливостей платника.

При визначенні суми, до уваги зазвичай приймаються такі фактори:

  • кількість дітей, щодо яких будуть проводитися виплати;
  • рівень доходів;
  • сімейний стан і діти, народжені у другому шлюбі;
  • наявність утриманців, які знаходяться у фінансовій залежності;
  • наявність / відсутність постійної роботи.

Важливо! Безробітні громадяни не звільняються від обов'язку виплачувати аліменти на дітей.

порядок взаєморозрахунків

порядок взаєморозрахунків

Стягнення аліментів проводиться двома способами:

  1. Фіксована сума - зазвичай призначається при досягненні подружжям обопільної згоди або відсутності у платника роботи, що приносить стабільний дохід;
  2. Відсоток - визначається від суми підтвердженого заробітку.

У першому випадку, між подружжям обмовляється певна сума, яка буде виплачуватися на утримання дитини. Договір посвідчується нотаріально, тому одержувач не зможе вимагати кошти понад передбачену суми. Платник не зможе платити аліменти менше, але закон не забороняє перераховувати кошти в більшому обсязі, купувати додатково речі або іграшки для дитини.

У другому випадку, сума аліментів розраховується пропорційно кількості дітей. Виглядає це так:

  • зміст одного малюка - 25% від зарплати;
  • на двох дітей - 33%;
  • троє дітей і більше - 50%.

Аліменти в процентному співвідношенні встановлені чинним законодавством: ст. 81 Сімейного Кодексу.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття 81 Сімейного кодексу РФ «Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку»

Особливості судових рішень

Особливості судових рішень

Якщо батько чи мати не виконують передбачених законом аліментних зобов'язань, виноситься рішення про примусове стягнення. Для цього виноситься постанова, яка видається позивачеві і відповідачу. Якщо останній не оскаржить винесене рішення, виконавчий лист передається в службу судових приставів.

Часом виникають ситуації, коли кошти, що виділяються на утримання дитини, витрачаються другим чоловіком на персональні потреби. Якщо даний факт буде підтверджений документально, суд може винести рішення про те, щоб половина від призначеної суми аліментів переводилася безпосередньо на відкритий для дитини особовий рахунок.

Індексація аліментів

Під цим визначенням розуміється зміна призначеної раніше суми з урахуванням зростання цін на товари народного попиту і підвищення мінімальних розмірів оплати праці. Цей порядок може спочатку передбачатися умовами взаємного угоди про утримання дітей. Якщо цього не відбулося, індексація проводиться на загальних підставах.

Оформлення аліментів без судових розглядів

Оформлення аліментів без судових розглядів

Багато подружжя після розлучення зберігають нормальні відносини, і зовсім не горять бажанням з'ясовувати стосунки в суді, вирішуючи хто і скільки повинен виділяти коштів на утримання дитини.

Як було зазначено вище, закон надає можливість вирішення питань з аліментних виплатами без звернення до судової процедури. Для цього складається письмова угода, де вказується, які суми повинен виділяти чоловік на утримання дитини, обмовляється періодичність перерахувань і відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань.

Щоб надалі уникнути взаємних претензій, дана угода має бути оформлена юридично грамотно оформити. Розглянемо особливості і нюанси даної процедури.

куди звернутися

куди звернутися

Цими питаннями зазвичай займаються нотаріальні контори. Угода може бути складено подружжям самостійно, але підписується документ тільки в присутності юриста. З моменту підписання, угода набирає законної сили, і з точки зору чинного законодавства, юридично прирівнюється до виконавчого листа.

Це означає, що маючи на руках підписаний і завірений нотаріусом угоду, людина може звернутися в органи виконавчої влади для примусового стягнення заборгованості по аліментах з несумлінного платника.

Правильне оформлення добровільних аліментів

Правильне оформлення добровільних аліментів

В угоді зазначаються умови аліментного утримання дітей, які задовольняють вимогам обох учасників.

В угоді обов'язково повинні порушуватися такі юридичні аспекти:

  • сума - встановлюється за обопільною домовленістю, але в розмірі не менше, ніж передбачено законом на утримання кожної дитини;
  • періодичність - аліменти можуть виплачуватися щомісяця, раз у квартал або щорічно, головне, вказати дату і терміни, не пізніше яких повинен бути проведений платіж;
  • порядок взаєморозрахунків - передача готівки сум, поштовий або банківський переказ;
  • тривалість виплат - до настання повноліття, закінчення навчання або інші умови, які влаштовують обох батьків;
  • індексація - цей порядок зазвичай вказується при призначенні аліментів у вигляді фіксованої суми, якщо відрахування виражаються в процентному співвідношенні від заробітної плати, даний пункт необов'язковий.

Додатково вказуються права і обов'язки, відзначаються обставини, які є законною підставою для зменшення суми виплат. Наприклад, народження дитини або втрата роботи.

Розірвання або зміна

Розірвання або зміна

Внесення коригувань до складеного раніше угоду, так само як і його розірвання, можливо тільки за обопільною згодою сторін. В односторонньому порядку проводити подібні процедури не допускається.

Якщо платник з об'єктивних причин не може далі виконувати умови договору, а друга сторона не погоджується вносити зміни, можна звернутися в суд.

Як діяти при укладенні добровільної угоди

Тут передбачається така послідовність дій:

  • досягти обопільної згоди;
  • обговорити всі юридично значущі сторони питання;
  • підписати документ у присутності нотаріуса;
  • виконувати умови договору.

Розміри аліментів і способи оплати

Розміри аліментів і способи оплати

Суми аліментів можуть бути фіксованими або виражатися в процентному співвідношенні від суми доходів платника. Виглядає це так:

  • одна дитина - чверть доходу;
  • двоє - третина;
  • троє і більше - половина.

Відзначимо, що навіть фіксовані суми не можуть бути менше зазначеного співвідношення, в більшу сторону аліменти можуть збільшуватися без обмеження. Спосіб перерахування коштів вибирається індивідуально. Це може бути поштовий / банківський переказ або передача готівки. В останньому випадку зазвичай береться розписка в отриманні.

Зразок добровільного угоди

Зразок добровільного угоди

Останні зміни

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Додавайте сайт в закладки і підписуйтесь на наші оновлення!

Подивіться відео про те, як подати на аліменти