Реклама
Реклама
Реклама

Як матері відмовитися від аліментів на дитину в 2019 році? Чи можна оформити відмову?

  1. Причини добровільної відмови
  2. Чи можна написати відмову?
  3. Як оформити відмову від аліментів на дитину
  4. При наявності угоди
  5. До оформлення аліментів
  6. Якщо є рішення суду
  7. Як написати відмову
  8. Відмова в рахунок квартири
  9. наслідки
  10. Чи можна подати на аліменти після відмови

Кожен неповнолітній громадянин має право на матеріальну підтримку з боку своїх батьків, зобов'язаних надати йому гідну освіту, забезпечити належний рівень життя. Але іноді мати, яка виховує малюка, замислюється про відмову від аліментів на дитину. Перш ніж прийняти таке рішення - необхідно зважити всі за і проти, врахувати, що малюк не повинен бути обмежений в своїх правах, інакше мати можуть позбавити батьківських прав за неналежне утримання.

Причини добровільної відмови

Незважаючи на те, що у дитини або батька є матеріальна можливість для повноцінного проживання Незважаючи на те, що у дитини або батька є матеріальна можливість для повноцінного проживання. Тут, швидше за все, має місце психологічний фактор. Процедура відмови регламентується Сімейним Кодексом Росії (ст. 120, 119, 103) і ФЗ «Про права неповнолітніх громадян».

Колишня дружина може відмовитися від матеріальної підтримки щодо дитини з багатьох причин. Серед яких можна виділити основні:

  • дружні відносини між батьками або відновлення спільного проживання;
  • небажання подружжя отримувати кошти на утримання малюка через особисту неприязнь;
  • недостатній рівень матеріального забезпечення колишнього чоловіка;
  • бажання не одержувати допомогу, щоб батько після досягнення пенсійного віку не зміг зажадати з дитини аліменти;
  • передача житлової площі замість відмови від підтримки;
  • відмова від аліментів взаємний дозволу на вивіз дітей за кордон;
  • перерахування великої виплати.

Відмова від щомісячних платежів, спрямованих на утримання дитини - обмеження його прав і законодавством Росії це не передбачено. Заява або розписка, що підтверджує рішення колишньої дружини не отримувати аліменти від батька малюка, не правомірна. Колишній чоловік може звернутися до суду і відновити виплати.

Чи можна написати відмову?

Одержувачем коштів на утримання дитини може бути оформлений офіційну відмову від матеріальної підтримки. Існує ряд обставин, коли зробити це можна на законних підставах:

  • встановлено відсутність кровного споріднення з малюком;
  • одержувач коштів не виконує свої обязательстАва і позбавлений прав на неповнолітнього;
  • важка матеріальна ситуація у платника;
  • діти, були усиновлені за законом.

При наявності однієї з обставин, потрібно подати заяву до судових інстанцій про припинення стягнення аліментів. До основного пакету документів прикладаються докази, необхідні для прийняття уповноваженою особою відповідного рішення.

Як оформити відмову від аліментів на дитину

Документально від матеріальної підтримки можна відмовитися тільки через нотаріуса, суд або приставів. Спосіб вибирається залежно від стадії процедури, взаємовідносин сторін і від того, як стягуються аліменти. Ініціювати процес може мати або батько дитини.

Розв'язати ситуацію допустимо наступними способами:

  • до нарахування аліментів;
  • сплата грошей проводилася за мировою угодою;
  • процедура була розпочата після винесення постанови.

Всі способи різняться між собою, як по суті здійснюваних дій, так і по їх послідовності, характеру.

При наявності угоди

Навіть якщо у матері і батька укладений нотаріальний договір на перерахування щомісячних платежів, їх порядок, розмір, вони можуть розірвати його в будь-який момент. І підписати нову - про відмову від матеріальної підтримки.

Батьки свою домовленість викладають на папері, запевняють нотаріально. Для процедури знадобляться наступні документи:

  • паспорта обох батьків;
  • документи дітей;
  • попереднє мирову угоду.

Але нотаріус поставить свою рецензію тільки на документах, який порушує права дітей. Відмова одного з батьків від аліментів викличе підозри.

Вихід із ситуації - підтвердити документально, що батько виплатив одноразово велику суму, рівну багаторічним внесках, але не менше. Тоді у нотаріуса питань не виникне.

До оформлення аліментів

Якщо на момент розлучення колишня дружина прийняла рішення, що матеріальна підтримка їй від колишнього чоловіка не потрібна, краще не подавати до судових інстанцій позов про стягнення щомісячних платежів.

На вимогу суду, може бути представлений аліментних договір, укладений між матір'ю і батьком дитини. У відсутності офіційної реєстрації, дане питання можна не зачіпати.

Якщо є рішення суду

Якщо постанова вже винесено або аліменти стягуються в рамках судового провадження, складати відмову доведеться у пристава. Написати заяву про припинення виплат і прикласти до нього:

  • документ, що засвідчує особу;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • судовий наказ;
  • завірена нотаріально угоду або розписку про велику виплату.

Заявниця може після видачі виконавчого листа на руки не пускати його в хід. З цією метою необхідно звернутися до виконавця, отримати у нього позначку, що в засобах на дитину вона не потребує. Виконавче провадження на підставі цього заводитися не буде. Якщо мати змінить своє рішення, зажадати аліменти можна повторно.

Як написати відмову

Одна з найпоширеніших ситуацій - відмова від матеріальної підтримки на стадії відкриття виконавчого провадження. Зробити це можливо за рішенням суду. Для його отримання потрібно звернутися до уповноваженого органу з письмовим проханням про припинення стягнення.

Заява складається у довільній формі і має містити:

  • найменування, адреса ССП, в якому відкрито провадження;
  • дані стягувача і платника (ініціали, реєстрація);
  • підставу для сплати коштів - ким, коли було винесено постанову або підписаний аліментних договір, наказ був прийнятий до виробництва;
  • письмове прохання про вилучення рішення суду, закриття справи;
  • причина відмови від аліментів;
  • дата складання заяви;
  • позначки заявника (підпис).

найменування, адреса ССП, в якому відкрито провадження;   дані стягувача і платника (ініціали, реєстрація);   підставу для сплати коштів - ким, коли було винесено постанову або підписаний аліментних договір, наказ був прийнятий до виробництва;   письмове прохання про вилучення рішення суду, закриття справи;   причина відмови від аліментів;   дата складання заяви;   позначки заявника (підпис)

Завантажити: Зразок заяви на відмову від аліментів

Заява складається в 2-х примірниках - один передається приставу, другий з позначкою про прийняття - видається назад на руки заявникові.

Заява про відкликання постанови і припинення виробництва - різні поняття. Останній варіант можливий тільки за рішенням судових інстанцій при наявності вагомих підстав, передбачених ФЗ «Про судовий виробництві» ст. 43.

Відмова в рахунок квартири

Замість щомісячних стабільних платежів можна скласти договір, за яким передати у власність дитині житлову площу і запевнити угоду в нотаріуса, тільки після цього воно набуде законної сили.

Платник може домовитися про перерахування коштів більшими платежами або передати всю суму відразу ж. Якщо одна із зацікавлених сторін відмовиться від стягнення аліментів, вона може отримувати відсотки від неофіційного доходу, за попередньою угодою з платником.

наслідки

Якщо органи опіки вважатимуть, що рішення про відмову від матеріальної підтримки негативно позначається на дітях - їх зміст, вихованні, тоді одна зі сторін, добровільно прийняла дане рішення, може понести адміністративне покарання (КоАП РФ частина 1 ст. 5.35) аж до позбавлення прав на дитини.

Чи можна подати на аліменти після відмови

Коли мова йде про щомісячних платежах на дитину, і є підстави, для їх повторного стягнення, зробити це можна до тих пір, поки їй не виповниться 18 років. Здійснити це можна кількома способами: укласти угоду, подати позов до суду для отримання постанови, передати наказ приставу. Повторне стягнення платежів розглядається в приватному порядку.

Відмовитися від аліментів на дитину можливо, але суд при розгляді справи буде враховувати інтереси, права дитини. Тільки при наявності вагомих підстав або виплати великої суми, передачі у власність квартири дитині, хорошому матеріальне становище одержувача суддя прийме сторону матері.

Чи можна написати відмову?