Реклама
Реклама
Реклама

«Альфа-банк» виставив Сергію Бобильову рахунок на $ 37 млн

У суді розпочався допит представників «Альфа-банку», що виступає потерпілим у справі Сергія Бобильова - засновника найбільшого рітейлера комп'ютерної та побутової техніки Sunrise. Комерсанту інкримінують розкрадання на 2,3 млрд рублів У суді розпочався допит представників «Альфа-банку», що виступає потерпілим у справі Сергія Бобильова - засновника найбільшого рітейлера комп'ютерної та побутової техніки Sunrise

Фото: РИА Новости

У Останкінському суді Москви в понеділок розпочався допит представників «Альфа-банку»: кредитна установа виступає одним з головних потерпілих у кримінальній справі Сергія Бобильова - засновника найбільшого російського рітейлера комп'ютерної та побутової техніки Sunrise. Бізнесмену, а також його родичеві Євгену Корецькому інкримінують скоєння 33 епізодів шахрайства на суму 2,3 млрд рублів. У суді представник «Альфа-банку» підтримав заявлений на слідстві позов до підсудних на суму 37 млн ​​доларів. У цю суму увійшли кредити, які компанія не повернула банку, а також відсотки, що набігли і пені.

Як розповів в суді співробітник служби економічної безпеки «Альфа-Банку» Володимир Пусін, договір про надання групі компаній кредитів в рублях і валюті був укладений навесні 2008 року. З квітня по жовтень фірмам Сергія Бобильова декількома траншами виділили майже 30 млн рублів під заставу належали їм товарів. Однак восени 2008 року з виплатою кредитів стали виникати проблеми.

незабезпечені кредити

Як пояснив представник банку, спочатку співробітники заставного управління «Альфа-банку» виявили на складах ТОВ «Санрайз Раша» (в 2008 суспільство стало головною компанією холдингу - BFM.ru) заставні недостачі. «Вони росли в геометричній прогресії», - сказав Пусін. «Пізніше з'ясувалося, що здебільшого застави Бобильов не розрахувався з постачальниками і тому не міг вважатися власником товару», - додав він. «Нас ввели в оману. Якби банк знав, що Бобильов ні власником застави, то йому б не видали кредити », - заявив представник банку.

За словами представника потерпілого, оскільки умови укладеного договору залишали за кредитором право в разі затримки виплат вимагати дострокову виплату кредиту і видачу застави в повному обсязі, «Альфа-банк» так і вчинив. До того ж після різдвяних свят 2009 року з'ясувалося, що на складах «Санрайз Раша» взагалі нічого вже немає. «Звістка товар був вивезений і проданий невідомим особам», - констатував представник банку. Тоді кредитна установа звернулося в УВС по Центральному адміністративному округу з заявою про порушення кримінальної справи.
Спочатку «Альфа-банку» в цьому відмовили. Однак 14 лютого 2009 року справу порушило Головне слідче управління при ГУВС Москви.

Нагадаємо, що заяву туди написали кілька кредиторів рітейлера, які стверджували, що Бобильов вивів ряд активів з балансу компанії, не розплатившись з постачальниками і банками. 20 липня 2009 року бізнесмена затримали . Через чотири дні Тверський суд Москви санкціонував його арешт . Бобильову звинуватили в шахрайстві, скоєному в особливо великому розмірі (частина 4-я статті 159 КК - від 5 до 10 років позбавлення волі).

Йому інкримінували 33 злочинні епізоди. Ще один великий потерпілий - Московський кредитний банк (МКБ). У 2008 році він видав фірмам Бобильова кредити на суму 395 млн рублів. Решта постраждалих - фірми, які постачали продукцію на реалізацію. З ними також не розплатилися. Загальну суму збитків наслідок оцінило в 2 млрд 321 млн 436 тисяч рублів.

Рахунок за шкоду

Звинувачення в шахрайстві сищики також пред'явили і Євгену Корецькому, який в 2007-2009 роках очолював компанії «Санрайз ПРО Північ», «Санрайз Ріел Естейт» і «Санрайз Нерухомість». Корецький від імені трьох фірм холдингу підписав договору-поручительства з «Альфа-банком». Слідство вважає, що виконувати умови кредитного договору він не збирався.

Корецького брати під варту не стали. Сергій Бобильов ж відсидів 1 рік і 2 місяці. Верховний суд випустив його під заставу в 10 млн доларів тільки у вересні 2010 року.

У суді представник «Альфа-банку» висловив думку, що Корецький «був номінальним директором декількох компаній, використовувався Бобильовим для отримання кредитів» і «ніяких питань не вирішував».

Володимир Пусін повідомив, що на наступний день після арешту Бобильова Міщанський суд Москви задовольнив позов «Альфа-банку» і стягнув з комерсанта близько 32 млн рублів - суму боргу з урахуванням відсотків і штрафних санкцій. До кінця слідства сума боргу склала вже 37 млн ​​доларів. Представник банку підтримав заявлений на слідстві позов до підсудних, заявивши, що до теперішнього часу кредитна установа не змогло отримати з фігурантів справи «ні копійки».

Втім, підсудні та їхні адвокати стверджують, що це не так. Сергій Бобильов відкидає свою причетність до розкрадань. На думку Бобильова, за допомогою кримінальної справи найбільші кредитори рітейлера Sunrise фактично здійснили рейдерське захоплення власності компанії. «Вони між собою домовилися, мене закрили, майно розпродали, а дрібні кредитори залишилися ні з чим», - заявив підсудний BFM.ru.

Бобильов зазначив, що виплата кредиту МКБ мала закінчитися тільки в 2012 році. «Кредит був забезпечений нерухомістю та автотранспортом. Перша виплата внесків повинна була відбутися лише в грудні 2009 року », - зазначив комерсант.

Що ж стосується «Альфа-банку», то, за версією обвинувачуваного, він намагався розплатитися з кредитором, проте той відкинув його пропозиції щодо врегулювання заборгованості. У підтвердженні того, що саме структури банку причетні до продажу перебували на складах холдингу товарів, Бобильов продемонстрував в суді тристоронній договір. Він був укладений в листопаді 2009 року. Однією зі сторін в угоді значилось ЧОП «Альфа-Щит». «За договором, саме« Альфа-Щит »відповідав за збереження товарів на складах Sunrise і повинен був не дозволяти вивозити товари за територію», - вказав підсудний.

Однак цей аргумент нітрохи не збентежив представника потерпілого. "Ну і що? А може вони (співробітники ЧОП-BFM.ru) теж співучасники розкрадання? Тоді ми їх теж будемо залучати! », - сказав Володимир Пусін.
Допит представника потерпілого продовжиться у вівторок, 12 квітня.
За прогнозами учасників процесу, судовий розгляд, яке почалося в жовтні, може зайняти ще декілька місяців.

Sunrise - федеральна роздрібна мережа, заснована в 1991 році. До 2008 року володіла магазинами комп'ютерної техніки більш ніж в 40 містах. Компанія запустила більше 10 гіпермаркетів «Санрайз-Про», десятки магазинів «Санрайз-Лайт», магазини «Санрайз-Екстра» і кілька інтернет-магазинів. Основою торгової політики гіпермаркетів «Санрайз-Про» стали низькі ціни. У червні 2009 року Останкінський і Преображенський суди Москви заарештували майно «Санрайз Нерухомість» і «Санрайз Ріел Естейт», що входять до групи компаній Sunrise, за борги по орендній платі на 77,4 млн рублів. Навесні 2009 року Альфа-банк став співвласником кількох юридичних осіб, що входять в холдинг Sunrise.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ну і що?
А може вони (співробітники ЧОП-BFM.ru) теж співучасники розкрадання?
Ru в ваші джерела новин?