Реклама
Реклама
Реклама

Олексій Морозов: «На одній пристрасті далеко не заїдеш»

  1. Аксьонов передав Владі Висоцькому
  2. тіло відмовляло
  3. Дружина випромінює тепло

Актор три роки переховувався від призову в армію

Після ролей в серіалі «Таємнича пристрасть», фільмах «28 панфіловців», «Час перших», «Дружина напрокат» Олексій МОРОЗОВ став відомим і безліч прихильниць. Напередодні виходу серіалу «Фахівці» з його участю ми зустрілися з артистом в ресторанчику петербурзького Театру ім. Андрія Миронова.

- Після закінчення Санкт-Петербурзької державної академії театрального мистецтва ви довго не знімалися. Не було гідних пропозицій?

- У 2001 році, коли я закінчив вуз, в країні була криза, виходили два-три фільми на рік, тому роботи за фахом не пропонували. Довелося зайнятися піаром співачки Патрісії Каас. Інша причина - що загрожує служба в Збройних силах. Скажу чесно, стан Російської армії в той час лякало, до того ж почалася друга чеченська кампанія, в якій ніхто не хотів вмирати незрозуміло за що. Тому в 2005 році я поїхав до Москви, де переховувався три роки.

- Ось, дивишся фільм «28 панфіловців», де у вас головна роль політрука Василя Клочкова, і думаєш: «Ох, ці хлопці сповна виконали армійський борг і віддали життя за Батьківщину» ... Що, до речі, сказав батько з приводу вашого ухилення від служби в армії?

- Тато був проти того, щоб я служив. Він навіть знайшов якусь тітоньку, яка нам допомагала відбутися штрафом, оскільки я не з'явився на призовний пункт. Зараз інша справа - особа армії змінюється. А совість з приводу служби мене не мучить, тому що для актора - це безглузде заняття. Батьківщину ми і так захищати можемо. Згадайте минулого Велику Вітчизняну війну режисера і актора Сергія Бондарчука. Для мене захищати Батьківщину і служити в армії - не взаємозалежні поняття. До речі, з акторів фільму «28 панфіловців», напевно, тільки троє служили. У мене росте син, і, коли прийде його час, я подумаю, віддавати його чи ні в армію. Це буде залежати від обстановки в країні.

Це буде залежати від обстановки в країні

З Яною Соболевський в серіалі «Фахівці»

Аксьонов передав Владі Висоцькому

- Чому ви залишили посаду керівника піар-служби Патрісії Каас?

- Це була авантюра чистої води. Для мене Патрісія - мрія дитинства. Але я завжди розумів, що мені треба повертатися в професію. І буквально за два місяці до 27-річчя, коли закінчується термін призовного віку, пролунав дзвінок художнього керівника пітерського Театру Європи Льва Додіна. Він запропонував зіграти культову роль Шута в «Королі Лірі».

- Бажання стати актором з'явилося давно?

- Все дитинство я провів за лаштунками Пітерського лялькового театру, де працював мій батько. Але я був замкнутою дитиною і не хотів слави Мельпомени. В якійсь мірі залишаюся інтровертом і зараз: до сих пір не люблю особисте спілкування.

- Те, як ви зіграли роль Василя Аксьонова в «Таємничий пристрасті», взяли родичі письменника?

- Мене покликали на свято «Аксьонов-фест». Для мене було важливим, що моя гра їм сподобалася.

- У романі і серіалі є сцена побачення Аксьонова з дружиною Володимира Висоцького - Мариною Владі. Цьому епізоду є підтвердження або це вигадка автора?

- Аксьонов, звичайно, багато придумав в своєму романі. Але, кажуть, він першим познайомився з Мариною Владі, а вже потім передав її Висоцькому. Не думаю, що Аксьонов видавав бажане за дійсне. Знаю, що генеральний директор Першого каналу Костянтин Ернст для родичів поетів-шістдесятників зняв короткометражку і показав їм особисто матеріал. Вони подивилися і підписали договір. Ось тільки поет Євген Євтушенко образився, що у фільмі показано, як він злякався підтримати гнаного за «Доктора Живаго» Бориса Пастернака.

Для мене ж головним було правдоподібність сценарію, а незвичайний погляд письменника, який пише в тому числі власне життя.

тіло відмовляло

- Чи можна ваш роман з майбутньою другою дружиною, актрисою Даною Абизову, назвати «таємничої пристрастю»? Ви ж, як і вона, були невільні.

- Можна сказати, зустрілися дві самотності. Я на момент початку наших відносин з Даною знаходився в стадії розлучення ... Ми з нею працювали два роки разом в Театрі Європи. Зізнаюся, в якийсь момент навіть недолюблювали один одного. Потім подружилися, а пристрасть виникла вже потім. Але пристрасті рано чи пізно вщухнуть, а дружба залишиться. Мені з Даною завжди дуже весело і цікаво.

Моя колишня дружина, Марія, що не актриса, вона - гример. По молодості здавалося, що професія великого значення не має, але по-справжньому актора може зрозуміти тільки актриса. Я, наприклад, можу після вистави прийти додому і годинами мовчати.

- Невже чоловіка-актора може зрозуміти лише дружина-актриса?

- Те, що тіло відмовляється піднятися з ліжка після репетицій в театрі, через що ти не можеш відвести дитину в садок, зрозуміє лише актриса. Я приносив в сім'ю непогані гроші, але не хотів, скажімо, самостійно лагодити кран. Вважав, набагато ефективніше викликати майстра і заплатити йому. Не люблю домашні справи, немає у мене на них часу. Так, поступово, і виріс наш з Марією клубок побутових розбіжностей, накопичився великий список взаємних претензій.

- Хто запропонував розлучитися: ви або Марія?

- Слава богу, ми розлучилися без скандалів. Ми продовжуємо спілкуватися, адже у нас спільна дитина. Ініціатором розлучення була Маша, я тоді пропонував налагодити відносини хоча б заради нашого сина. Дев'ять місяців ми намагалися, але не вийшло. На той момент Матвію виповнилося чотири рочки, і я зараз розумію, що для дитини розлучення батьків, якщо він взагалі відбувається, чим раніше, тим краще. Матвій сприйняв наше розставання з сумом, але з розумінням. Маша сказала, що у тата новий будинок, а я пояснив, що зараз ми з мамою не лаємося і, щоб цього не траплялося, я переїхав. Але я ніколи не залишу свою дитину, завжди буду йому допомагати. Я вклався в їх іпотеку, щоб колишня дружина і син мали свою житлоплощу.

Я вклався в їх іпотеку, щоб колишня дружина і син мали свою житлоплощу

Олексій з дружиною Даною і сином Матвієм. фото: Instagram.com

Дружина випромінює тепло

- У Дани це теж не перший шлюб?

- Інтернет бреше: перший чоловік Дани - це я. Абизова - прізвище її батька, а не якогось колишнього чоловіка. У неї були стосунки з московським архітектором, він був старший за Дано в два рази, але це був так званий цивільний шлюб. Коли ми розписувалися, Дана міняти прізвище не стала, так як її вже знають як актрису Абизову. До речі, в третій частині «Гоголя» вона зіграла головну відьму, скачуть на коні і рубаючу голови.

- Чим майбутня дружина вас підкорила?

- Вона випромінює тепло, робить будинок затишним. Тут позначається її прибалтійський менталітет. Адже в Латвії кожен будинок зі смаком оформлений, доглянутий кожен сантиметр землі. До того ж у мене немає молодшої сестри, тому Дана для мене та дівчинка, яку я хочу оберігати. І це правильне відчуття, яке повинно виникати у люблячого чоловіка.

- А перше кохання пам'ятаєте?

- Мені було вісім років, коли я закохався в Катю Новикову. Світле дитяче почуття. Пам'ятаю, як квіти збирав для неї на подвір'ї. А після інституту я закохався в Дашу. Можна сказати, це була перша пристрасть в моєму житті. Взагалі захоплювався я часто. Згодом прийшло розуміння, що тільки в результаті сплаву любові і дружби можна побудувати сім'ю. На одній пристрасті далеко не заїдеш.

- Ви щасливо одружені, але обручки я у вас на пальці не бачу.

- Воно в сумці. Доводиться знімати під час зйомок і вистав. У дружини та ж історія. Пам'ятаю, Дана залишила кільце на знімальному майданчику, довелося мчати його шукати.

- У Москву не хочете переїхати?

- Чи не мій ритм. Як мені, інтроверту, жити в Москві? Краще повіситися. Зараз ми з Даною купуємо квартиру в Санкт-Петербурзі навпроти будинку моїх батьків, у метро «Фрунзенська». Я в цьому районі виріс, і коли приходжу на це місце, то вбираю «життєві соки».

- Після відходу з Малого драматичного театру ваша житт ь міцно пов'язана з кіно і телебаченням. Нещодавно вийшов фільм «Час перв их», де ви зіграли космонавта Германа Титова. Залишилися задоволені?

- Багато моїх сцени з Женею Мироновим, який грав космонавта Олексія Леонова, вирізав прийшов на картину новий режисер. Прикро. Я сам фільм не подивився, бо колись. Шкода, в прокаті він провалився.

- Розкажіть, будь ласка, про серіал «Фахівці», який вже в лютому покаже П'ятий канал.

- Проект знімався в Києві. Я граю такий собі сплав Шерлока Холмса і доктора Хауса - спеца, який робить все, щоб знайти вбивцю сестри. Половина групи у нас була українці, половина - російські, але ми працювали ідеально, так як встановили заборону на розмови про політику. У мене на Україні живе двоюрідна сестра, тому участь в «специ» для мене важливо в тому числі і в сенсі налагодження зв'язків між нашими країнами хоча б у сфері культури та кінематографу. Мене вразило, що в Києві, незважаючи на заборону російської мови, в побуті всі говорять на ньому.

- Чи побачимо ми вас з дружиною в кіно разом?

- Так, коли на Першому каналі вийде пригодницький фільм «Трепалов і гаманець». Картина про бандитські 20-ті роки ХХ століття. Взагалі ми з Даною дуже хочемо грати разом.

Не було гідних пропозицій?
Що, до речі, сказав батько з приводу вашого ухилення від служби в армії?
Бажання стати актором з'явилося давно?
Те, як ви зіграли роль Василя Аксьонова в «Таємничий пристрасті», взяли родичі письменника?
Цьому епізоду є підтвердження або це вигадка автора?
Невже чоловіка-актора може зрозуміти лише дружина-актриса?
Хто запропонував розлучитися: ви або Марія?
Чим майбутня дружина вас підкорила?
А перше кохання пам'ятаєте?
У Москву не хочете переїхати?