Реклама
Реклама
Реклама

Микола Урусов: «Навіть у ряду великих забудовників можуть виникнути проблеми»


- Експерти і забудовники називають цей рік для ринку новобудов успішним. Про що свідчить ваша статистика, результати діяльності вашої компанії?

- Цей рік, з точки зору попиту, був дуже непоганим. Основним драйвером стала іпотека, яка дуже сильно стимулювала попит. За деякими проектами вона досягала 70-80% від загальних продажів, особливо в сегменті мас-маркету, а в деяких проектах до 90%.

Той рівень попиту, який ми бачили, починаючи з другого кварталу минулого року, в загальному і цілому вселяє впевненість в ринок. Тому ми приступили цього року до реалізації нового проекту - ЖК «Лелека» . Дійсно попит поточного року порадував забудовників.

- Що чекає ринок в наступному році? На ваш погляд, чи збережуться такі ж обсяги продажів, як в цьому? Висловлюються різні прогнози, в основному песимістичні.

- Не впевнений, що наступний рік буде схожий на поточний з урахуванням внесених поправок в 214-ФЗ. Але на що потрібно звернути увагу, так це на перехід на ескроу-рахунки і на прямі внески в компенсаційний фонд. На жаль, остання страхова компанія, що здійснює страхування цивільної відповідальності забудовника перед пайовиками, не була включена в оновлений список ЦБ. Під кінець року це стало неприємним сюрпризом для багатьох забудовників.

Наступний рік буде для забудовників дуже показовий. Продовження успішної діяльності буде залежати від того, наскільки компанії вміють пристосовуватися. Якщо компанія буде досить гнучкою і буде відгукуватися на ці зміни, то вона впорається і зможе пройти цей складний період. А якщо компанія «закостеніла», то будуть великі проблеми.

- Експерти вважають, що шанси на виживання набагато вище у великих забудовників. Чи велика ймовірність, що дрібні і середні компанії покинуть ринок?

- Від величини забудовника це не залежить. Одні компанії відстежують зміни, готуються до них або вже підготувалися (хоча в повній мірі, з урахуванням швидкості їх появи, до них підготуватися не можна). Інші не роблять цього. Навіть у ряду великих забудовників можуть виникнути проблеми.

- Чи вплинуть на попит поправки в 214-ФЗ, підвищення ключової ставки або підвищення ПДВ на 2%?

- Іпотечна ставка на зростання собівартості не впливає, але вона впливає на рівень продажів. Зростання ПДВ і збільшення витрат, пов'язаних з переходом на нову систему фінансування, безумовно, відіб'ється на її рівні. Зараз складно точно сказати наскільки виростуть ціни, але вже є попередні прогнози - підвищення складе 10-15%. Це, безумовно, краще, ніж перші прогнози, які у нас були - зростання на 20-25%, але підвищення буде все-таки досить істотне.

Безумовно, підвищення ставки по іпотеці негативно позначиться на попиті з боку позичальників. Це багатофакторна модель. Збільшення ставки впливає на суму щомісячного платежу, але є межа, через яку позичальники не стрибне. Якщо зараз людина може придбати квартиру і розмір його щомісячного платежу умовно знаходиться на межі його можливостей, то в наступному році буде необхідно вибирати житло дешевше, або збільшити розмір власних коштів. На жаль, інших варіантів немає.

Проте не дивлячись на зростання ставки обсяг іпотечних позик в наступному році може виявитися на рівні поточного року.

- Загалом чекаємо настання нового року. Судячи з усього, буде ненудно. Але повернемося в день сьогоднішній. Ваш проект ЖК «Неокласика» вступив в завершальну стадію - коли плануєте почати заселення?

- 21 грудня 2018 роки ми отримали ЗОР. Дозвіл на введення в експлуатацію було видано 27 грудня. З точки зору фізичного виконання роботи виконані, тому в самий найближчий час розпочнеться передача ключів. Це важливо для нас, тому що це перший проект в Санкт-Петербурзі, в якому ми виступаємо в якості забудовника.

Хочеться додати, що нам вдалося реалізувати проект, який по ряду характеристик можна віднести до бізнес-класу, а не «комфорту», ​​як він позиціонувався на ринку спочатку.

- Компанія проводила попередню приймання?

- Безумовно, ми провели попередню приймання для того, щоб виявити ті недоліки, які можуть побачити саме пайовики. Крім того, це було потрібно, щоб відзначити недоліки заздалегідь, усунути їх і не стикатися з ними в подальшому. Ми виявили ряд недоліків на які в наступних проектах буде звертати додаткову увагу.

- Чи плануєте продовжувати проект «Неокласика» ? Чи з'явиться «Неокласика-3» і «Неокласика-4»? - Ні, ми не плануємо нових черг «Неокласики» . Зараз у нас в роботі ще два проекти. ЖК «Лелека» вже виведений в продаж, а про другий розповімо найближчим часом.Про що свідчить ваша статистика, результати діяльності вашої компанії?
Що чекає ринок в наступному році?
На ваш погляд, чи збережуться такі ж обсяги продажів, як в цьому?
Чи велика ймовірність, що дрібні і середні компанії покинуть ринок?
Чи вплинуть на попит поправки в 214-ФЗ, підвищення ключової ставки або підвищення ПДВ на 2%?
Компанія проводила попередню приймання?
Чи з'явиться «Неокласика-3» і «Неокласика-4»?