Реклама
Реклама
Реклама

Кредитний споживчий кооператив: що це таке, відгуки, порядок роботи, довіру і інші види

  1. Кредитний споживчий кооператив - що це таке
  2. Види кредитних кооперативів
  3. Скільки дадуть коштів і на які цілі
  4. Де беруться гроші в фонді кооперативу
  5. Великі вітчизняні кредитні організації
  6. Відгуки про споживчі кооперативи
  7. Переваги членства в кооперативі
  8. Недоліки участі в кредитній організації
  9. висновки

Ринок кредитування в Росії досить розвинений. При цьому, в наш час далеко не завжди наданням подібних послуг займаються банки. Відмінною альтернативою звичним для багатьох позичальників банківських кредитів є членство в кредитному кооперативі. Вступити в таке об'єднання можуть, як юридичні, так і фізичні особи.

Існує безліч подібних організацій, які об'єднують позичальників з найрізноманітніших критеріям. Далі докладніше розглянемо, що таке кредитний споживчий кооператив, як працюють подібні організації, а також, хто і як може стати їх учасником.

Кредитний споживчий кооператив - що це таке

Діяльність подібних організацій регламентується вітчизняним законодавством, а саме Федеральним законом «Про кредитної кооперації» № 190-Ф3 від 18.07.2009 року. Також є закон від 8 грудня 1995 року N 193-ФЗ "Про сільськогосподарську кооперацію", який регламентує діяльність сільськогосподарських кооперативів.

У законі сказано, що кредитний споживчий кооператив є добровільне об'єднання осіб (як фізичних, так і юридичних) за територіальним, професійним або іншим принципом з метою фінансової взаємодопомоги.

Подібні організації створюються з метою взаємодопомоги учасникам, але не для отримання фінансового прибутку. Іншими словами, кредитний споживчий кооператив не може бути комерційною структурою.

Згідно з вітчизняним законодавством, для створення кооперативу фізичними особами, потрібна наявність щонайменше 15 учасників. Якщо організацію створюють юридичні особи, то мінімальна кількість членів зменшується до 5.

Чи можна виправити погану кредитну історію і як це зробити? відповідь знаходиться тут.

Також бувають кооперативи змішаного типу, членами якого можуть стати, як юридичні, так і фізичні особи. У такій ситуації для створення організації знадобиться мінімум 7 учасників.

У вітчизняному законодавстві є один дуже важливий момент. Якщо після виходу одного з учасників кооперативу, кількість його членів опускається нижче встановленої законом позначки, то організація автоматично підлягає ліквідації.

На окрему увагу заслуговує мінімально допустимий вік учасників подібних організацій. Стати членом кредитного кооперативу можна з 16 років.

Ринок кредитування в Росії досить розвинений

Як створити кредитний кооператив?

Однак, законодавство не дозволяє неповнолітнім громадянам оформляти кредити, тому до настання 18 річного віку, член організації може виступати тільки в ролі вкладника.

Учасниками кредитних кооперативів можуть стати, як бажаючі отримати дохід з вільного капіталу, так і потребують додаткових коштах. Раніше було сказано, що подібні організації створюються для взаємодопомоги, а не з комерційною метою.

Однак, вкладники можуть інвестувати свої накопичення до фонду організації, що дозволить їм отримувати прибуток з відсотків.

Варто звернути увагу, що вкладниками можуть бути, як члени кооперативу, так і сторонні особи.

Однак, видача позик можлива тільки учасникам організації (пайовикам).

як взяти споживчий кредит без забезпечення ви можете дізнатися за посиланням.

Види кредитних кооперативів

  • Кредитний споживчий кооператив. Це організація, членами якої можуть стати, як фізичні, так і юридичні особи.
  • Кредитний споживчий кооператив громадян. Організація, до якої можуть входити тільки фізичні особи.
  • Сільськогосподарський кредитний споживчий кооператив. У таку організацію входять фермерські господарства та підприємства, які працюють в даній сфері.
  • Кредитний споживчий кооператив другого рівня. У таку організацію можуть входити тільки кредитні кооперативи першого рівня.

Як отримати кредит в кооперативі

Для отримання позики в кооперативі спочатку потрібно стати його членом. Процес вступу в організацію досить простий. Для цього позичальнику потрібно заплатити вступний внесок і оформити відповідну документацію. Для підтвердження участі в кооперативі пайовики отримують спеціальні свідоцтва.

Перед вступом позичальнику запропонують ознайомитися з установчої документації. Дуже важливо ретельно вивчити кожен пункт цих документів, оскільки в них докладно розкриваються принципи роботи організації.

Не всі кооперативи дозволяють брати гроші в борг своїм учасникам відразу після вступу. Іноді для цього потрібно накопичувати кошти на власному рахунку в організації протягом кількох місяців. Однак, подібне правило встановлюється не у всіх організаціях.

Для оформлення кредиту в кредитному споживчому кооперативі позичальникові повинно виповнитися 18 років. Особливість послуг таких організацій полягає у відсутності необхідності підтвердження розміру доходу та платоспроможності.

Позики в кооперативах видаються без довідок і поручителів, але отримати його можна тільки під заставу.

У більшості кооперативів отримати гроші можна під заставу нерухомості. Деякі організації надають кредити без застави, але це може вказувати на ненадійність фінансової структури.

оформлення споживчого кредиту без проблем - це легко, всю інформацію і покрокову інструкцію ви побачите за посиланням.

Рішення про видачу грошей в борг члену кооперативу приймається після подачі заяви. У більшості випадків вони схвалюються. Форма заяви мало чим відрізняється від заявки на звичний банківський кредит.

Скільки дадуть коштів і на які цілі

Максимально допустима сума, яку можуть дати позичальникові в споживчому кооперативі залежить від масштабів організації. У більшості випадків можна отримати готівкою до 100 тисяч рублів, але деякі організації видають в борг до 1 мільйона.

Термін кредитування може варіюватися від декількох місяців до декількох років.

Деякі кооперативи створюються для видачі цільових позик своїм пайовикам, але в багатьох організаціях можна отримати простий споживчий нецільовий кредит. Перший випадок характерний для ситуації, коли організація створювалася юридичними особами або підприємцями для фінансової взаємодопомоги.

При отриманні кредиту в банку часто потрібно оформити страховку по кредиту, повернути яку потім назад досить складно. прочитайте цю статтю і знайдете план дій по поверненню страховки.

Однак, якщо організація створюється для фінансової допомоги фізичним особам, то вона спеціалізується на нецільовому споживчому кредитуванні.

Де беруться гроші в фонді кооперативу

На окрему увагу заслуговує структура фінансових фондів кредитних кооперативів. Якщо організація видає кошти в борг, то виникає логічне запитання: «Звідки беруться гроші?».

Ці кооперативи поповнюють свої фонди декількома способами. В першу чергу, це внески членів організації, які можна розділити на:

  1. Вступний внесок. Це плата, яку пайовики вносять при вступі в кооператив. У деяких організаціях даний внесок є обов'язковим, в інших - стати учасником можна безкоштовно.
  2. Пайовий внесок. Це кошти, які члени кооперативу передають в його власність. Дані кошти формують основні фонди кооперативу і використовуються для видачі позик. Пайовики отримують зі своїх внесків дохід у вигляді відсотків.
  3. Членські внески. Їх розмір не істотний, але вони є обов'язковими для всіх учасників. Дані вкладення направляються на покриття різних регулярних витрат організації.
  4. Додаткові внески. Вносяться членами організації для покриття додаткових витрат. Рішення про збір з пайовиків додаткових внесків приймається на загальних зборах членів кооперативу.

Також кооперативи отримують дохід з відсотків, які виплачують позичальники за користування виданими в борг засобами. Додаткові кошти можуть залучатися ззовні кооперативу за рахунок вкладень незалежних інвесторів.

Додаткові кошти можуть залучатися ззовні кооперативу за рахунок вкладень незалежних інвесторів

Що таке КПК?

Фонди організації поділяються на такі види:

  • Резервний фонд. Це кошти, призначені для покриття непередбачених витрат.
  • Пайовий фонд. У нього входять кошти, які спрямовуються на покриття поточних витрат організації, в тому числі і виплату відсотків вкладникам.
  • Фонд фінансової взаємодопомоги. Він складається з коштів, які спрямовуються на здійснення основного завдання кредитного кооперативу - видачу позик пайовикам.

У вас немає роботи, але вам терміново потрібен кредит? Як його можна отримати в такій ситуації - дізнайтеся тут.

Великі вітчизняні кредитні організації

У Росії є цілий ряд подібних організацій, які мають свої представництва в більшості регіонів країни.

Саме у великі і перевірені організації більшість вкладників готові віддати свої кошти.

  • ВКБ-кредит. Один з найбільших кооперативів Волгоградської області. Організація працює з 2010 року, займаючись видачею позик на поліпшення житлових умов і якості життя своїм пайовикам.
  • Кредит-Альянс. Ця організація функціонує в місті Дюртюли. Досить великий і надійний кооператив видає цільові позики під 29,9% річних на термін до 12 місяців. Згідно відгуками членів кооперативу, організація працює дуже прозоро.
  • Фандрайзинг. Даний кооператив був створений в 2014 році в Санкт-Петербурзі. Видає цільові позики на покупку авто або нерухомості. Надалі кооператив планує розширюватися в інші регіони. Відгуки пайовиків вказують на наявність прихованих умов в кредитних договорах.
  • Русский кредит. Даний кооператив веде свою діяльність в місті Тольятті, надаючи своїм пайовикам позики на придбання житла. Судячи з відгуків членів, кооператив видає позики під низькі відсотки і працює прозоро.
  • Народний кредит. Цей КПК працює в Ленінградській області в місті Луга. Його діяльність полягає у видачі нецільових позик пайовикам під помірні відсотки.
  • Взаємний кредит. Кооператив також веде свою діяльність в місті Луга ленінградської області. Він спеціалізується на видачі, як короткострокових, так і довгострокових позик своїм пайовикам.
  • Заощадження. Цей кооператив працює з 2010 року в Красноярську. Його пайовики мають доступ, як до нецільових короткостроковими позиками, так і до довгострокових програм цільового кредитування. Організація пропонує вигідні умови для вкладників.
  • Кредитний споживчий кооператив довіру. Організація працює в Амурську з 2010 року. Вона має свої представництва і в деяких інших населених пунктах. Тут можна отримати позику на термін від 1 місяця до 5 років.

Відгуки про споживчі кооперативи

Відгуки про споживчі кооперативи допоможуть оцінити благонадійність організації, якість обслуговування, а також докладніше вникнути в умови видачі позик і внесення членських внесків.

існують кредити під заставу нерухомості, а як їх взяти? Відповідь ви знайдете за посиланням.

Якщо прочитати відгуки пайовиків різноманітних кредитних кооперативів, які брали позики таким способом, можна наштовхнутися на різноманітні думки.

Наприклад, житель Санкт-Петербурга на ім'я Микита Кузнєцов на одному інформаційному порталі стверджує, що завдяки позиці в КПК йому вдалося вигідно вкластися в пайове будівництво. А ось Ольга з Єкатеринбурга виявилася незадоволена своїм членством в КПК, вважаючи його занадто дорогим через безліч обов'язкових внесків для оформлення позики.

Переваги членства в кооперативі

Як вкладники, так і позичальники можуть отримати безліч переваг від членства в кредитному кооперативі. Далі розглянемо основні:

  • Отримати гроші в борг набагато простіше, ніж в банках. Банки дуже часто відмовляють у видачі кредитів через недостатню кількість документів, відсутності відповідного майна для застави або надійного поручителя. Отримати гроші в борг у кредитному кооперативі набагато простіше.
  • Вкладники можуть отримати зі своїх інвестицій більший прибуток, ніж в разі розміщення коштів на банківському депозиті.
  • Мінімальне втручання держави і прозорість роботи. У діяльність кредитних кооперативів держава втручається набагато менше, ніж в роботу банківських організацій, яка регулюється центральним банком. Діяльність таких організацій дуже прозора, а будь-який член кооперативу має доступ до фінансової звітності.
  • Кожен член кооперативу може впливати на його розвиток шляхом участі в загальних зборах та голосуваннях.

Принципи діяльності КПК.

Недоліки участі в кредитній організації

Участь в кредитних кооперативах має свої недоліки:

  • Позику в таких організаціях обходиться дорожче банківських кредитів. По-перше, процентні ставки тут вище, по-друге, члени кооперативу повинні сплачувати членські внески, які в більшості організацій є обов'язковими.
  • Вкладники не отримують гарантію збереження коштів від держави. Якщо ложа гроші на депозит в банку вкладник отримує гарантію повернення коштів за рахунок держбюджету в разі банкрутства банку, то в разі банкрутства кооперативу повернути інвестиції буде неможливо.
  • Для багатьох членів кооперативів істотним недоліком стає відсутність можливості робити внески або брати кредити в іноземній валюті.

висновки

Кредитні споживчі кооперативи видають доступні кредити на будь-які потреби. Деякі організації видають цільові позики, використання яких суворо контролюється, інші надають фінансову допомогу на будь-які цілі.

Однак, членство в КПК передбачає наявність певних додаткових обов'язків перед організацією в якості одного з її учасників.

Що таке кредитний споживчий кооператив і в якому порядку він функціонує, ви дізнаєтеся в цьому відео:

Як створити кредитний кооператив?
Якщо організація видає кошти в борг, то виникає логічне запитання: «Звідки беруться гроші?
Що таке КПК?
У вас немає роботи, але вам терміново потрібен кредит?