Реклама
Реклама
Реклама

За чий рахунок проводиться заміна електролічильника

  1. Порядок заміни електролічильника в квартирі
  2. Норми заміни електролічильника
  3. Які документи для заміни електролічильника необхідні
  4. Акт заміни електролічильника - форма акта
  5. Після установки електролічильника
  6. Чи можна поміняти електролічильник самому

Електролічильник - це складний технічний прилад, термін служби якого обмежений. Коли електролічильник перестає задовольняти вимогам нормативних актів, його необхідно замінити на новий.

Ми розглянемо в цій статті за чий рахунок проводиться заміна лічильника і якими нормативними актами регулюється цей процес.

Порядок заміни електролічильника в квартирі

У числі інших комунальних послуг кожна людина, що проживає в квартирі, відповідно до укладеного оплатним договором споживання електричної енергії, є споживачем послуги електропостачання. Електроенергія, вступаючи по мережах електропостачання, підходить до многовартірному дому і розподіляється по квартирах, використовуючи внутрішньобудинкові електричні мережі.

На вході мереж в квартиру встановлений лічильник електричної енергії, який здійснює облік спожитої в даній квартирі електроенергії. Розрахунок за договором за спожиту енергію проводиться на підставі показань лічильника, звідси видно виняткова важливість справності даного приладу для здійснення договірних зобов'язань.

Особливості договору електропостачання розбираються в Цивільному Кодексі, згідно з яким угода, на підставі якого енергопостачальна організація зобов'язується здійснювати послуги з постачання споживачу електричної енергії відповідної якості за допомогою приєднаної мережі електропостачання, а споживач зобов'язується оплатити ці послуги за узгодженим тарифом, має назву Договором електропостачання.

За договором кожен абонент зобов'язується суворо дотримуватися встановленого режиму споживання енергії та безпеку обладнання, призначеного для передачі електроенергії.

Лічильник електроенергії, як сказано в Постанові Уряду РФ № 354 від 06 травня 2011 року, є приладом обліку, який здійснює вимір спожитого обсягу електроенергії в кожній квартирі.

Норми заміни електролічильника

В яких законодавчих актах вказується за чий рахунок проводиться заміна електролічильника? Норми заміни електролічильників викладені у Федеральному законі № 61-ФЗ від 23 листопада 2009 року, де в основу стандартів і дії для відповідності будинку вимогам енергетичної безпеки і ефективності, а також оснащеності будинкових мереж приладами обліку.

Даний ФЗ вказує, що відповідальність за всі заходи з підтримки внутрішніх електромереж будинку в справному стані несуть власники будівлі.

Визначення несправних лічильників, які з огляду на своє технічного стану не відповідають вимогам нормативів, також покладено на власника. Очевидно, що виявлені в ході огляду несправні лічильники повинні бути замінені в найкоротший час.

Виявлення несправних і підлягають заміні лічильників електричної енергії проводиться фахівцями в ході енергетичного обстеження будинку. Заміна ж приладів обліку проводиться фахівцями енергопостачальної організації за заявою власника будинку або керуючої компанії.

Які документи для заміни електролічильника необхідні

Заява на заміну лічильника має на увазі наявність наступних даних:

  1. Назва документа, тобто «Заява».
  2. Дата складання і місто складання заяви.
  3. Адреса, за якою потрібно зробити заміну лічильника.
  4. Найменування організації замовника (керуючої компанії, житлового товариства, ЖБК) з розшифровкою назви, зазначенням електронної адреси, поштової адреси, номера контактного телефону.
  5. Дані про місцезнаходження приладу обліку і про його характеристики.
  6. Повинні бути перераховані технічні вимоги до нового лічильника.
  7. Дані наявного договору електропостачання.
  8. Які ще документи можуть знадобитися для заміни лічильника.

Для ініціювання процесу заміни лічильника одного лише заяви буде недостатньо.

Крім цього, у власника або його представника можуть запитати наступні документи:

  • Паспорт заявника або представника. Якщо документи віддає представник, у нього на руках повинна бути доручення , Оформлена нотаріально.
  • Документи, що підтверджують право власності на даний будинок, в якому будуть проведені роботи по заміні лічильника.

Надавши в енергопостачальну організацію всі необхідні документи, їх перевірять і винесуть рішення про заміну лічильника.

Акт заміни електролічильника - форма акта

Власнику призначається дата і час, коли фахівці енергопостачальної організації проведуть заміну. Після робіт по заміні лічильника складається Акт заміни, він підписується виконавцем і замовником.

В акті про заміну повинна бути вказана наступна інформація:

  • Адреса будинку, де проведена заміна.
  • Місце установки лічильника (номер квартири).
  • Характеристики лічильника, що підлягає заміні: його тип, рік виготовлення, завод виготовлення, показання на момент заміни.
  • Характеристики нового лічильника, встановленого на місце старого.
  • Дата, коли була проведена заміна.
  • Найменування організації, силами якої були проведені роботи по заміні.

Спеціаліст організації приїжджає на заміну приладу з актом заміни в двох примірниках: один залишається у нього, другий він передає замовнику.

Після установки електролічильника

Для того щоб встановлений прилад обліку був допущений до експлуатації, він повинен бути опломбований. Пломбування проводиться тим же фахівцем, який встановлював лічильник.

Перед пломбуванням необхідно переконатися, що встановлений лічильник має документи, згідно з якими перевірка лічильника була проведена перед установкою і термін повірки ще не вийшов.

Факт пломбування підтверджується складанням Акта опломбування, який також складається в двох примірниках.

Власник повинен відразу ж уявити отриманий акт опломбування в розрахунковий центр постачає організації для перерахунку вартості отриманого обсягу електроенергії.

Чи можна поміняти електролічильник самому

Всі дії по заміні лічильників регламентовані вимогами цивільного законодавства.

Так, у Цивільному кодексі України зазначено, що заміна лічильників електрики для абонентів, що використовують енергію для побутових цілей, повинна здійснюватися силами організації, з якою у власника укладено договір на електропостачання.

За чиєю рахунок проводиться заміна електролічильника? Заміна лічильника повинна проводитися за рахунок цієї ж організації, якщо тільки інші правила не зафіксовані в договорі або в окремому законному акті.

Організація, що постачає будинку електрикою, повинна відповідно до статті 543 частина 2 Цивільного кодексу РФ здійснювати постачання, зберігаючи безпеку наявних мереж електропостачання та належний стан приладів обліку електроенергії, які розміщені в точках входу мереж в будинок. Звідси очевидно, що заміна лічильників повинна проводитися за рахунок цієї обслуговуючої організації. Заяви на заміну приладів обліку обробляються досить швидко, тому заміна лічильників проводиться в пріоритетному порядку.

За чиєю рахунок проводиться заміна електролічильника?