Реклама
Реклама
Реклама

Оцінка житла подорожчала вдвічі

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

19 лютого 2014 року, 7:30 Переглядів:

Ринок. Угоди купівлі-продажу нерухомості подорожчають через підвищення тарифів на оцінку.

Не встигли вступити в силу нові правила оцінки нерухомості при оформленні угод купівлі-продажу (з 1 лютого визначати вартість житла можуть тільки фахівці, сертифіковані в Фонді держмайна та мають спеціальні комп'ютерні програми. - Авт.), Як учасникам ринку підготували новий сюрприз. З учорашнього дня вартість оцінки житла зросла вдвічі. Тепер оцінка "однушки" обійдеться мінімум в 700 грн, хоча ще вчора за подібний акт треба було заплатити оцінювачу вдвічі менше - 300 грн.

ЧОМУ? Як розповіли нам оцінювачі, тарифи підняв Український інститут управління якістю оціночної діяльності. Цей інститут розробляв і продавав комп'ютерні програми, в яких працюють сертифіковані оцінювачі, і в цей інститут оцінювачі з усієї України відправляють на затвердження всі акти оцінки житла. "Сьогодні нам прийшов лист з інституту. У ньому сказано, що ми повинні підвищити вартість своїх послуг. Тепер оцінка" однушки "обійдеться мінімум в 700 грн, житлового будинку - 500-2,7 тис. Грн в залежності від площі (було 300 1300 грн), офісу та виробничих приміщень - 1,2-9,7 тис. грн (було 600-4,8 тис. грн). Радимо трохи почекати з оцінкою, поки ми не розберемося з новими тарифами ", - розповіли" Сегодня "в одній зі столичних оціночних компаній. "Сегодня" звернулася до Інституту з проханням прокоментувати те, що відбувається. Адже в постанові Кабміну №231 від 4 березня 2013 року про нові правила оцінки майна, а також в роз'яснювальних актах Мін'юсту і ФДМ не йдеться про те, що інститут в односторонньому порядку може зажадати від оцінювачів підвищувати тарифи. Ми відправили до інституту офіційний запит, але вчора відповідь нам так і не надали. У прес-службі Мін'юсту "Сегодня" відповіли, що роботу оцінювачів не контролюють. Ми відправили запит і в ФДМ, який контролює оцінювачів, але відповідь вчора також не отримали.

РИНОК. Інші оцінювачі і фірми, з якими поспілкувалася "Сегодня", пояснили, звідки у інституту так багато повноважень. "У 2013-му це підприємство (зареєстровано 16 березня 2013 року як підприємство об'єднання громадян. - Авт.) Отримало патент на програмне забезпечення" Оцінка 1.0 "(оцінює вартість житла. - Авт.). Майже всі оцінювачі (в базі ФДМ їх зараз більше 500. - Авт.) укладали договори з інститутом на використання цієї програми, і тепер з кожної угоди відраховують їм 80% від вартості своїх послуг з оцінки житла ", - розповіла нам голова столичної оціночної компанії Катерина. За словами експертів, і без того сезонний застій після підвищення тарифів призведе до того, що ринок нерухомості і зовсім "ляже". "Лист, які ми отримали від інституту, вимагає від нас підвищити тарифи за послуги. Але у людей немає грошей, ніхто не буде платити за новими тарифами", - вважає юрист, президент Ліги експертів і глава оціночної компанії України Світлана Бовсуновська. Неофіційно нам розповіли, що після нарікань оцінювачів вчора в Мінекономіки пройшло закрите засідання з учасниками ринку, представниками інституту і експертами. На момент здачі номера в друк нараду ще не закінчилося.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Оцінка житла подорожчала вдвічі". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Зеленюк Христина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

ЧОМУ?