Реклама
Реклама
Реклама

облік

Прогулом визнається відсутність працівника на робочому місці без поважних причин більше чотирьох годин підряд протягом робочого дня Прогулом визнається відсутність працівника на робочому місці без поважних причин більше чотирьох годин підряд протягом робочого дня. Якщо ж робоча зміна триває менше, то прогулом визнається відсутність на роботі протягом всієї зміни, навіть якщо вона становить пару годин (подп. «А» п. 6 ч. 1 ст. 81 ТК РФ).
Роботодавець має право звільнити співробітника за прогул. В даному випадку звільнення буде мірою дисциплінарного стягнення, тому процедуру звільнення по цій підставі слід проводити за правилами статті 193 ТК РФ.

Перше, що необхідно зробити для застосування стягнення у вигляді звільнення, - це скласти акт про відсутність працівника на робочому місці. Тобто документально зафіксувати факт прогулу.

Акт про відсутність працівника на робочому місці складається його безпосереднім керівником в письмовому вигляді. Його повинні підписати два-три свідка з числа інших співробітників компанії.

Крім того, з першого дня відсутності працівника на роботі в табелі обліку робочого часу необхідно проставляти йому позначку «НН» - «неявка з нез'ясованих причин». Інакше, якщо справа дійде до суду, складно буде довести, що працівник був відсутній на роботі. Згодом, після того як причини відсутності будуть з'ясовані, запис уточнюють - код «НН» виправляють на «ПР» (якщо відсутність не є поважними). А якщо з'ясувалося, що у співробітника був лікарняний - на код «Б».

В акті про відсутність співробітника на роботі необхідно вказати місце, час складання акта, в присутності яких осіб складено (свідків). Якщо працівник не з'являється протягом кількох днів, найбезпечніше складати акт за кожен день. Але можна обмежитися і загальним актом за кілька днів.

В акті також наводиться суть пояснень, які дав співробітник, - адже звільнення допускається тільки за прогул з неповажних причин. Якщо співробітник відмовився давати пояснення, про це складається окремий акт.

Завантажити зразок акта про відсутність працівника на робочому місці >>
Завантажити бланк акта про відсутність працівника на робочому місці >>

"УНП"