Реклама
Реклама
Реклама

Як приймати квартиру в новобудові і що необхідно враховувати?

  1. Акт прийому передачі квартири
  2. Основні моменти перевірки прийому-передачі квартири
  3. Будівельні помилки
  4. Норми приймання квартири
  5. Коли приймати квартиру в новобудові?
  6. Перевіряємо комунікації при прийомі квартири

Для багатьох людей покупка квартири є дуже важливою подією в житті. Вибір забудовника зроблений, час на будівництво вийшло і власнику пропонують прийти і взяти своє житло. Важливо в цей момент не втратити голову від радості і з усією відповідальністю підійти до питання про те, як приймати квартиру в новобудові.

Ще не так давно, відразу в'їхати в апартаменти в новобудові можна було тільки в разі придбання дорогого елітного житла. Однак ситуація змінилася і квартири в новобудовах економ класу з обробкою є реальністю і більш затребувані серед споживачів, ніж просто бетонні коробки, в яких всі ремонтні роботи доведеться виконувати своїми силами.

Акт прийому передачі квартири

Акт прийому передачі квартири

Згідно ФЗ 214 забудовник повинен передати будинок не пізніше 2 місяців з того моменту, як отримано дозвіл на його введення в експлуатацію. А пайовики, в свою чергу повинні приступити до прийняття своїх квартир у власність не пізніше 7 днів з моменту отримання повідомлення від забудовника про те, що будівництво завершено.

Дуже важливо при прийом-передачу квартири в новобудові не просто отримати в наявність за фактом такі жадані кімнати, а досконально все перевірити і переконатися в їх якості. На жаль, навіть забудовники з бездоганною репутацією можуть піднести вам криві стіни, неякісні вікна і двері, а так же нерівні підлоги.

Щоб уникнути подібних неприємностей і не витрачати свій час, нерви і фінанси на виправлення браку самостійно, при оформленні квартири у власність слід неспішно і уважно провести прийом квартири в новобудові.

Основні моменти перевірки прийому-передачі квартири

Основні моменти перевірки прийому-передачі квартири

  • Якість стяжки підлоги, чи немає кришаться ділянок?
  • Рівні чи стіни?
  • Перевірка труб водопостачання і опалення на предмет пошкодження і деформацій.
  • Якість і працездатність системи електропостачання.
  • Надійність і якість скління квартири та ін.

Після підписання акту згідно з Федеральним Законом 214, обов'язки забудовника перед вами вважаються повністю виконаними. А ось якщо ви виявите недоліки і перерахували їх в акті прийому квартири, то їх зобов'язані будуть виправити або, як варіант, знизити вартість об'єкта.

Однак в даному випадку важливо не продешевити, і врахувати той факт, що браковану обробку доведеться демонтувати і вивозити, а потім ще купувати будівельні матеріали і виправляти. Додайте сюди вартість роботи, адже ви, швидше за все, будете наймати робітників. Дуже важливо, щоб поступка в ціні була співмірна вашим майбутнім витратам.

Будівельні помилки

Як прийняти новобудову і не потрапити в халепу? На що в першу чергу звернути увагу? Існують найбільш поширені помилки і недоліки будівельників. До них відноситься:

  • кришиться підлогу,
  • нерівні стіни,
  • якість стиків водопровідної системи
  • належну якість проводки.

Наприклад, в ЖК «Оптиміст» багато мешканців скаржаться на те, що система електропостачання будинку не в змозі витримати високу напругу. Але ж без цього нікуди, зараз практично кожна людина має по мінімуму: холодильник, комп'ютер, телевізор, пральну машину, електрочайник. І все це включається в мережу. А в ЖК «Ломоносов» крім проблем з проводкою були ще виявлені проблеми з каналізацією. Багато жителів в своїй квартирі відчували неприємний запах каналізації. Пов'язано це може бути з неякісно виконаної герметизацією стиків самого стоку і каналізаційних трійників. А ось в ЖК Натхнення таких проблем немає.

Якщо ви абсолютно нічого не тямите в електриці і водопостачанні, а так само не знаєте, яка повинна бути електропроводка в новобудові і як все це можна перевірити. То чи варто звернутися за допомогою до фахівців. Оплата послуг майстра обійдеться набагато дешевше, ніж виправлення недоліків за свій рахунок після того, як підписаний акт прийому квартири в новобудові.

Норми приймання квартири

Існують чинні на сьогодні вимоги СНиП 3.04.01-87 «Ізоляційні та покрівельні покриття». Саме вони визначають норми відхилень при перевірці новобудови економ класу з обробкою:

  1. Стени.На вертикальних поверхнях допускаються відхилення в нерівностях до 2 мм на 1 погонний метр, або до 10 мм на всю висоту стіни в новобудові. Але це підходить для приймання, тільки при чорнової обробки в новобудові. Якщо ж стіни вже обштукатурені, то на 1 м довжини допускається нерівність до 1 мм, а на всю висоту приміщення - не більше 5 мм. Взагалі, допускається не більше двох нерівностей плавного обриси на 4 кв. м поверхні і до 2 мм глибиною. Якщо стіни облицьовані плиткою, то вся поверхня повинна бути жорсткою, шви повинні бути рівномірні по ширині і однотипні. Допустимими відхиленнями по вертикалі вважаються нерівності до 4 мм. на поверх. Шви можуть відрізнятися по ширині до +/- 0,5 мм.
  2. Підлога. Що стосується статі, то важливо, щоб стяжка підлоги в новобудові була однорідною і не кришилася. Допускається нерівність поверхні до 2% ухилу по горизонталі, яка не перевищує 50 мм всій площі приміщення. Важливо перевірити, щоб від стін і перегородок стяжка була ізольована смугами ізоляційного матеріалу. Якщо на підлозі лежить керамічна плитка, то її нерівність допустима до 2 мм на 2 кв. м.
  3. Стеля. Стеля в новобудові повинен бути рівний, відхилення на площині при довжині до 3 м повинні складати не більше 9,5-14 мм. Виступи не можуть бути більше 2 мм, діаметр наявних западин повинен бути в межах 4-10 мм., А їх глибина не більше 2-3 мм.

Важливо звернути увагу на те, як змонтовані вікна.

Їх примикання до зовнішніх стін має бути щільним. На самих склопакетах, на підвіконні і відпливу не повинно бути ніяких тріщин, сколів, подряпин і інших дефектів. Вікна повинні відкриватися і закриватися плавно.

Плюси придбання квартири з повною обробкою очевидні. Відразу ж можна заселятися і жити, а не витрачати час на здійснення ремонту.

Коли приймати квартиру в новобудові?

Звичайно ж, оптимальним варіантом приймання квартири є осінньо-зимовий період, коли опалення в новобудовах вже включено. Тоді можна визначити його роботу, перевірити наявність гарячої води і герметичність батарей і труб.

Варто звернути увагу на наявність кранів для стравлювання повітря і датчиків для регулювання температури.
Так само необхідно перевірити, як встановлено радіатори. Відстань їх від підлоги не повинно бути менше 60 мм, від підвіконня не менше 50 мм, від стіни не менше 25 мм.

Ні в якому разі підвіконня не повинен перекривати потік повітря від радіатора.

Якщо ж так сталося, що квартиру ви приймаєте влітку, то в акті приймання слід обов'язково вказати, що не була проведена перевірка теплопостачання, у зв'язку з не сезоном. Тоді при виявленні дефектів на початку опалювального сезону, забудовники зобов'язані будуть їх усунути.

Що стосується часу доби прийняття об'єкта, то робити це краще вдень. При сонячному світлі всі дефекти буде простіше виявити. А для перевірки темних кутів варто взяти з собою ліхтарик.

Перевіряємо комунікації при прийомі квартири

Важливо не тільки перевірити якість обробки підлоги, стін і стелі. Дуже важливо переконатися в надійності і працездатності комунікацій. Вентиляцію можна легко перевірити за допомогою звичайного аркуша паперу. Прикладіть його до віддушини, він повинен як би прилипнути до неї, утримуваний втягувати потоком повітря. Якщо ж навпаки, повітря з воздуховода надходить в квартиру, вимагайте пояснення і усунення несправності.

Водопровідну і опалювальну систему можна перевірити влітку лише на наявність на трубах іржі та інших дефектів, а взимку так само перевірити на предмет течі і температурного режиму.

Роботу електричної системи легко перевірити, взявши з собою, наприклад, зарядний пристрій для мобільного телефону або будь-який інший компактний електроприлад.

Дуже важливим моментом є така зовнішня комунікація, як ліфт. Особливо жителі багатоповерхівок повинні уважно поставитися до даного моменту. В іншому випадку їм доведеться підніматися і спускати по сходах довгий час. Так само важливо перевірити працездатність системи димовидалення та протипожежної системи. Від цього може залежати ваше життя.

Договір із забудовником і його розбіжності з законом

ФЗ 214 захищає набувачів житлоплощі в новобудові навіть після підписання передавального акта. Звичайно ж, компанія вибудувала будинок, укладає договір з покупцем квартири, в якому вказується, що після прийому приміщення за актом, вона вже не несе ні за що відповідальності.

Однак це не зовсім так. Незважаючи на договір, власник має право на п'ятирічний гарантійний термін за законом. І порушити дане право не вийти ніяким договором. І якщо в цей термін виявляться дефекти житла, то покупець має право вимагати від забудовника їх усунення.

Рада досвідченого фахівця.

Рівні чи стіни?
На що в першу чергу звернути увагу?
Коли приймати квартиру в новобудові?