Реклама
Реклама
Реклама

Як обійти виверти автостраховки

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

17 липня 2009, 7:17 Переглядів: 17 липня 2009, 7:17 Переглядів:   Нечесний бізнес

Нечесний бізнес. З початком кризи СК почали шукати приводи не виконувати свої зобов'язання.

В умовах кризи клієнти страхових компаній (СК) зіткнулися з масовими неплатежами. Читачі "Сегодня" постійно скаржаться, що більшість страховиків юлят з виплатами, використовуючи різноманітні методи, - від затягування часу розгляду справ і заниження суми збитку до відмов за надуманими приводами. СК спочатку прописують діри в договорі страхування, щоб потім на їх підставі відмовляти клієнтам у відшкодуванні шкоди. Ситуація ускладнюється тим, що багато клієнтів страхових купували машини в кредит, і банки забороняють їм змінювати СК. "Сегодня" з'ясувала, як вести себе клієнту страхової компанії, щоб все-таки отримати свої кровні.

ВИКРУТИ СК: ЯК ВАС ПЕРЕКОНУЮТЬ, ЩО ГРОШІ вас це не передбачено

Уявімо собі стандартну ситуацію: ви потрапили в ДТП, викликали ДАІ і зателефонували в страхову. А протягом 2-3 днів з'явилися в офісі компанії і написали заяву про страховий випадок. Здавалося б, тепер залишилося отримати рахунок зі СТО, довідку з ДАІ і чекати, поки страхова заплатить гроші. На жаль, саме на цьому етапі і виникають складнощі.

Минув тиждень, друга, третя, а від страхової компанії - ні відповіді, ні привіту. Клієнт заходить в офіс, записується на прийом до страхового експерту, а той приходить і з невинним виглядом заявляє, що документи надійшли до нього тільки сьогодні. Тепер вам потрібно почекати, поки він протягом 2-3 тижнів, як і належить за договором, розгляне справу.

Вимагайте від співробітника страхової компанії підтвердження того, що він отримав необхідні для виплати документи. Нехай секретар зніме копію з кожного документа з вхідним номером та датою надходження, на цих копіях розпишеться і поставить друку.

У договорі страхування можуть бути незафіксованим умови і терміни проведення додаткового розслідування страхової компанії. Справа може бути передано в службу безпеки, яка буде направляти різні запити, місяцями проводити нескінченні експертизи та перевірки.

По-перше, необхідно ще на етапі підписання договору фіксувати терміни, протягом яких страхова компанія може проводити розгляд справи. Якщо ж в договорі цього не прописано, вимагайте письмового повідомлення про необхідність проведення розслідування і направлення запитів до держорганів. Це дозволить зафіксувати терміни і обмежити страховика в його свавілля.

Більшість страхових компаній роблять вигляд, що допомагають клієнтові - говорять про те, що беруть отримання розширеної довідки з ДАІ (форма №2) на себе. На практиці це виглядає так: страхова компанія пише запит в ДАІ, ті розглядають запит і відправляють у відповідь запитуваний документ. Але відповіді з ДАІ по пошті можна чекати місяцями. Тим часом страхова компанія на цій підставі робить виплату - мовляв, немає всіх документів.

Довідку набагато простіше і швидше отримати самостійно і завезти в страхову. Для цього візьміть у менеджера СК запит на бланку і в приймальний день зайдіть до районного відділення ДАІ, яке оформляла ДТП. Відзначимо, що видача такої довідки є платною послугою Державтоінспекції. Тому вимагайте зі страховою копію платіжного документа про те, що вони оплатили послуги ДАІ.

Не всі клієнти при укладанні договору вникають в те, як повинна розраховуватися сума виплати. В результаті багато автолюбителів, надавши рахунок з фірмової СТО в страхову компанію, раптом дізнаються, що страхова компанія, посилаючись на власну експертизу, заплатила набагато менше.

Щоб подібних сюрпризів не відбувалося, в договорі страхування повинно бути чітко зафіксовано те, як саме виробляється розрахунок збитку. Але і це не буде повною гарантією оплати рахунку профільної СТО. У разі якщо в ДТП винні не ви, страхова компанія замовляє незалежну експертизу, щоб потім реалізувати своє право регресу. Навіть якщо експерт страхової візьме до уваги вартість години роботи та запчастин профільної СТО, його калькуляція може бути меншою, ніж у самої спеціальної теорії відносності. Якщо ви з СК незгодні - замовте незалежну експертизу (від 120 до 200 грн.). Крім того, візьміть калькуляцію ремонту ще у 2-3 станцій - тоді страховикам буде набагато складніше знизити обсяг виплати.

  • СК готова платити, але за неоригінальні, "сірі" запчастини

Деякі страхові компанії прописують в договорах пункт про те, що вартість запасних частин не повинна перевищувати ту, яку пропонує партнерська СТО страхової. Тобто, якщо дилер готовий продати вам бампер за три тисячі гривень, а СТО страхової компанії готова його продати за дві тисячі, ви повинні погодитися на вартість страховика - або доплачувати з власної кишені "оригінального" дилера. Однак викликають питання, по-перше, терміни поставки (запчастини СТО-партнерів страхової можуть йти з-за кордону по 2-3 місяці), по-друге, якість запропонованих запчастин (часто нефірмові СТО ставлять на автомобіль неоригінальні запчастини).

Якщо автомобіль гарантійний, зв'язуватися з неоригінальні запчастини та неофіційними СТО не рекомендуємо - машину можуть зняти з гарантії. Саме з цієї причини краще вимагати відшкодування грошима, а ремонт робити тільки на фірмовій станції. Після цього можна вимагати доплату на підставі акту виконаних робіт. Другий спосіб - замовити експертизу у незалежній організації і на її підставі вимагати доплату.

У разі якщо автомобіль кредитний, страхова компанія і банк найчастіше нав'язують клієнтові договір, за яким вигодонабувачем при настанні страхового випадку є банк. Відповідно, гроші відправляють в рахунок погашення заборгованості по кредиту. Проблема - в тому, що страхова компанія перераховує не сума за рахунком СТО, а на підставі розрахунків власного експерта. Для клієнта ця проблема виливається в необхідність додаткових заяв на доплату, коли гроші йдуть на станцію.

Єдиний вихід для клієнта страхової - відремонтувати автомобіль за свої гроші, після чого вимагати з компанії всю суму на підставі акта виконаних робіт. Тоді на банк буде перераховуватися сума саме на підставі розрахунків СТО.

СК ЗАГИНУЛА - В СУД!

Місяць тому Держкомісія з регулювання ринків фінпослуг призупинила ліцензії двох великих СК - "Страхові традиції" (понад 100 тис. Клієнтів) і "Галактика" (15 тис. Клієнтів). Причина - масове невиконання зобов'язань. У Держфінпослуг пояснюють, що в подібному випадку клієнтам необхідно продовжувати подавати заявки на відшкодування збитку. Якщо страховик не платить ще три місяці, Держфінпослуг призначає обов'язковий графік розрахунків зі страхувальниками і процес банкрутства. При цьому вимоги страхувальників за договорами страхування, відповідно до ч. 6 ст. 43 Закону України "Про страхування", відносяться до вимог першої черги і оплачуються за рахунок продажу майна СК. Поспішайте подати претензію до суду - тоді є шанс, що вдасться стягнути хоч якісь гроші.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як обійти виверти автостраховки". інші Авто новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бовсуновський Владислав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.