Реклама
Реклама
Реклама

Чорна п'ятниця 2018 - де шукати знижки - як обманюють на розпродажах

  1. Де шукати знижки
  2. Очікування - реальність
  3. Що робити, якщо вас обдурили

«Чорна п'ятниця» - день грандіозних знижок і розпродажів - в цьому році пройде 23 листопада. «Чорну п'ятницю» називають самим довгоочікуваною подією в світі шопінгу. Якщо говорити про Америку, звідки до нас і прийшла ця традиція (В Штатах глобальні розпродажі в останній четвер листопада, після Дня подяки, проводять з 1996 року), то там в цей день знижки від 70% оголошують практично всі магазини, кінотеатри, салони краси , спортивні комплекси і навіть авіакомпанії. Модниці з ночі займають місця в кілометрових чергах і штурмують моли з моменту їх відкриття.

В Україні «чорну п'ятницю» проводять не так давно, але традиція поступово приживається. Черги з ночі поки не займають, але торгові центри в минулому році в останню п'ятницю листопада були переповнені. І не тільки в п'ятницю. Дотримуючись знову-таки американської традиції, більшість магазинів продовжують розпродажі наступні три дні: у вихідні і в так званий кіберпонеділок.

2018 рік - не виняток. Сама «чорна п'ятниця» випадає на 23 листопада, але більшість торгових центрів уже оголосили, що знижки будуть також 24, 25 і 26 числа. Але чи варто українцям чекати 70-80 процентних знижок? І чи можуть вас обдурити? «ФАКТИ» з'ясували, що таке «чорна п'ятниця по-українськи» і як готуватися до головної розпродажу року.

Де шукати знижки

Незважаючи на те, що до 23 листопада ще два тижні, найбільші столичні ТРЦ вже анонсують «чорну п'ятницю». Грандіозні знижки і цілу розважальну програму обіцяють такі торговельні центри як Dream Town, SKY Mall, LAVINA Mall, «Космополіт», Ocean Plaza, «Гулівер». Обіцяють конкурси, розіграші призів та фестивалі з майстер-класами і музикантами. Що стосується цін, то ті ж Ocean Plaza і «Гулівер» зазивають на 70% знижки. Правда, в яких саме магазинах будуть такі розпродажі, поки не уточнюється.

Відомі бренди одягу мас-маркету, такі як Zara, Reserved, Mango, United Colors of Benetton розміри знижок заздалегідь не називають. Але в минулому році на більшість товарів в цих магазинах знижки були не більше 30%. Окремі позиції можна було знайти за анонсовані 50%, але така удача випадала рідко.

Окремі позиції можна було знайти за анонсовані 50%, але така удача випадала рідко

Так проходить «чорна п'ятниця» в американських маркетах

Колосальні знижки анонсують інтернет-магазини одягу, такі як Modna Casta, Lamoda, Le Boutique. Обіцяють до 90%. Правда, перевірити первісну вартість товарів в таких магазинах набагато складніше (найчастіше там продають речі зі старих колекцій брендів одягу мас-маркету, реальну вартість яких на офіційному сайті бренду вже не знайдеш).

Магазини техніки, такі як Eldorado, «Фокстрот» і «Цитрус» в цьому році обіцяють знижки до 70%. Правда, той же «Цитрус» обіцяє «від -7 до -70%». Найчастіше в подібних випадках знижка на більшу частину товарів все ж ближче до 7%, ніж до 70. Rozetka обіцяє «ніч великих знижок»: розпродаж розпочнеться 23 листопада о 00.01. Приготували знижки для покупців і в магазинах JYSK, там розпродажі пройдуть з 22 по 25 листопада.

Спортклуби в «чорну п'ятницю» обіцяють розпродажі на абонементи, а авіакомпанії - на квитки. Для міжнародних лоукост-авіакомпаній (наприклад, таких як Ryanair і Wizzair) це вже усталена роками практика. Цього року «супер-знижки» анонсували і деякі українські авіакомпанії.

Очікування - реальність

На жаль, не завжди на українській «чорної п'ятниці» розпродажі бувають чесними. Десь магазини йдуть на невеликі хитрощі, а десь - на справжній обман.

- У 2017 році пригледіла в магазині посуду вазу, - розповіла «ФАКТАМ» киянка Марина. - Побачила її напередодні «чорної п'ятниці», і коштувала вона в той момент 1000 гривень. Магазин анонсував в «чорну п'ятницю» 50% знижку на всі товари. Природно, я вирішила заощадити і прийшла туди в «чорну п'ятницю». Якщо зазвичай в цьому магазині можна побачити не більше двох-трьох покупців, то тут людей було хоч відбавляй. Але сподобалася мені ваза коштувала рівно стільки ж, скільки і раніше - 1000 гривень! При цьому наклеєний «купон» цінник, на якому була перекреслена нібито колишня ціна - 2000 гривень. Але ж ще вчора ця ваза без всяких знижок коштувала 1000 гривень! Продавщиця мене впізнала, сильно зніяковіла. Коли я почала задавати питання, вона тільки розвела руками: «Ми робимо те, що нам каже господар. Вибачте ». Більшість людей адже не заходили в цей магазин напередодні, а прийшли безпосередньо на знижки. І навіть не зрозуміли, що їх обдурили.

І навіть не зрозуміли, що їх обдурили

Найпростіший спосіб ввести в оману потенційних покупців

- Піддалася на рекламу одного з найбільших продуктових гіпермаркетів, який обіцяв знижки до 70% - розповіла «ФАКТАМ» киянка Марія. - Може, це тільки мені так пощастило, але жодного товару з 70% знижкою, не знайшла. Знижка 50% була всього на кілька товарів, причому зовсім неходових. Все інше: в кращому випадку 5-10%. Була розчарована. Але якщо вже спеціально приїхала в цей маркет, то, природно, щось та купила. Так і інші. Люди, яких я там бачила, були незадоволені. Але купували - не їхати ж назад з порожніми руками ...

Чи не менше скарг і на інтернет-магазини.

- Якщо вірити цінників, то знижки у них дійсно колосальні, - каже 26-річна Яна з Києва. - У минулому році в «чорну п'ятницю» побачила на сайті популярного інтернет-магазину сукню за 400 гривень. При цьому була закреслена первісна ціна - 2700 гривень. Виходить, знижка більша 85 відсотків - все, як обіцяли. Я зробила замовлення. Сукня, яке отримала, виглядало зовсім не так, як на фотографії. Тканина дешева, 100% синтетика. Відразу стало ясно, що такий товар вже ніяк не міг коштувати 2700 гривень. Мої здогади підтвердилися. Пізніше я знайшла цей же плаття на сайті виробника. І варто було воно там 399 гривень без всяких знижок! Потрібно було зробити це до того, як оформляти замовлення.

Що робити, якщо вас обдурили

- 70-80% знижок на українській «чорної п'ятниці» ви не знайдете, - розповів «ФАКТАМ» директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. - Раніше це були знижки в межах 20%, але зараз зацікавити українців такими пропозиціями вже складно. Тому багато торгових центрів ставлять своїм орендарям (магазинах, котрі орендують у них площа) умова, що в «чорну п'ятницю» знижка повинна бути не менше 30-40%. І магазини змушені з цим рахуватися. Хтось дає реальні знижки, а хтось обманює покупця: спочатку завищує ціну, а потім нібито робить знижку.

Якщо говорити про українську «чорної п'ятниці», то я, скоріше, назвав би її не чорною, а трохи смаглявою. Справжню «чорну п'ятницю» ми в Україні поки не бачили. В першу чергу це пов'язано з тим, що умови ведення бізнесу в нашій країні не дозволяють її проводити. Причиною тому і економічна ситуація в Україні, і система оподаткування. Наведу приклад. Уявіть, що ви завезли в Україну товар вартістю 500 гривень. Зазвичай продаєте його за 700, але тут вирішили зробити 50% знижку. Тобто продати річ за 350 гривень. А купили ви її, нагадаю, за 500 гривень, що задекларовано. За українським законодавством, якщо ви вирішите продати її на 150 гривень дешевше собівартості, на ці 150 гривень вам також доведеться заплатити податок. Тобто ви платите податок з грошей, які не запрацювали. Чи вигідно в такому випадку підприємцям робити знижки? Очевидно, що ні. Наприклад, в США (де дійсно влаштовують 70-80% розпродажі) гнучка система оподаткування, зовсім інші умови. Тому вони можуть собі дозволити влаштовувати справжні розпродажі.

Проте, ми бачимо, що навіть в таких умовах знижки в Україні з кожним роком стають все більше. Традиційно на одяг відсоток знижок більше, ніж на техніку. Це пов'язано з тим, що кількість компаній, які виробляють або завозять техніку в нашу країну, скорочується. А ціну диктує компанія-виробник. Магазин може дати 50% знижку лише за умови, що це акція самого виробника.

- Багато покупців скаржаться на обман. Наприклад, сьогодні товар коштує 1000 гривень, а в «чорну п'ятницю» його ціна залишиться колишньою, але покупцеві будуть розповідати, що насправді він коштував 2000 гривень. Куди скаржитися і чи має це сенс?

- Це дійсно обман покупця. Але на відміну від Європи і США, у нас це не вважається правопорушенням. Вкрай рідко у нас можуть оштрафувати за введення покупця в оману. Теоретично це можуть робити два відомства: Госпотребслужба і Антимонопольний комітет. Але в нашій країні на подібні речі мало хто звертає увагу. Скаржитися, зрозуміло, можна, але не факт, що це буде ефективно. Щоб не стати жертвою обману, вивчайте ціни в цікавлять вас магазинах заздалегідь. Тільки так зможете зрозуміти, чи дійсно той чи інший товар в цей день продають по знижці.

За словами Олексія Дорошенко, порахувати, скільки українці, наприклад, в минулому році витратили в «чорну п'ятницю», неможливо.

- Якщо в європейських країнах такі підрахунки ви можете знайти вже через два тижні після «чорної п'ятниці», в Україні ви не побачите навіть приблизних цифр, - пояснив «ФАКТАМ» Олексій Дорошенко. - У нас 40% економіки знаходиться в тіні, і стосується це в першу чергу торгівлі. Все, що підприємці завозять в країну за тіньовими схемами, має бути продано в роздріб. Продажі тенезіровани, ніхто не говорить про те, скільки продав. До того ж не секрет, що якщо підприємець оприлюднить реальні цифри, у правоохоронних органів відразу виникне бажання попросити його з ними поділитися. На жаль, поки такі реалії.

раніше «ФАКТИ» розповідали, де можна купити якісний зимовий гардероб і в скільки це обійдеться . В інтерв'ю «ФАКТАМ» відомий дизайнер Андре Тан назвав головні речі осінньо-зимового гардеробу . Про те, як пройшла «чорна п'ятниця» 2017 року і які тоді були знижки, можна почитати тут .

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Але чи варто українцям чекати 70-80 процентних знижок?
І чи можуть вас обдурити?
Чи вигідно в такому випадку підприємцям робити знижки?
Куди скаржитися і чи має це сенс?