Реклама
Реклама
Реклама

колекторське агентство

Колекторське агентство (рідше - агентство по збору боргів) - це фірма, організація, родом діяльності якої є стягнення боргів з боржників. Колекторські агентства представляють інтереси кредиторів, займодавцев. Робота здійснюється як з разовими дорученнями (від населення і підприємств - юридичних осіб), так і на постійній основі - у співпраці, тандемі з будь-якої кредитної організацією (банком), яка видає кредити, і як наслідок - має багато боржників. Сам банк не бажає зв'язуватися з масою рутинної юридичної роботи, і крім того, робота колекторських агентств не зовсім чиста (розмова про це піде далі), і банку не зовсім зручно підставляти своє ім'я в таких процесах.

Агентства колекторів є звичайною комерційну організацію, як правило - ТОВ. Діють вони не оскаженіло, це все таки не бандити (в основному), тим більше, що їх діяльність пов'язана з постійним контактуванням з суддями, судовими приставами, наглядовими органами. Працівники колекторських агентств - це юристи, люди, як правило, з вищою юридичною освітою, які володіють досвідом роботи в державних посадах, часто - колишні судові пристави. Характерна і потрібна риса для колекторів - напористість (читай - нахабство), нав'язливість, настирливість, настирливість. Робота колекторів здійснюється в стані протидії, протиборства, тобто в постійній конфліктної ситуації. Боязким і скромним юристам шлях в таку роботу заборонений. Успішність колектора залежить від того, наскільки він уміло зможе так психологічно натиснути на боржника, щоб той приніс гроші кредитору сам. Дії колекторських агентств найчастіше є явним вимагання, шантаж, погрози, які межують з кримінальним злочином.

__________________________________________________________

Один з типових питань в моєму юридичному форумі: Один з типових питань в моєму юридичному форумі:

Робота колекторів по стягненню боргу починається на підставі юридичного зобов'язання. В руки агентства повинен потрапити документ про те, що воно представляє інтереси кредитора. Типова ситуація - коли банк, який видає кредити накопичує багато боржників з різною сумою дебіторської заборгованості і різними термінами прострочення. Вислані на адресу боржників претензії результатів не принесли (ряд позичальників відсіявся на цій стадії, деяким надана відстрочка, реструктуризація, деякі частково погасили борг і т.д.). Але певний перелік боржників, яких уже можна назвати злісними, залишився. Банк, який має свій юридичний відділ, подає на боржника до суду, в 99% випадків суд виграє , Так як всі необхідні документи має на руках, і отримує виконавчий лист про стягнення боргу.

Ось ці злісні боржники і будуть клієнтами колекторського агентства. Банк, як правило, має своє, підгодоване колекторське агентство, з яким він укладає договір про переуступку боргу і передає йому боржників за списком для розтерзання, передає юридичні судові документи, на підставі яких з'являється можливість вимоги боргу. Законність такого відступлення боргів вельми сумнівна. До 2012 року банки робили таку переуступку в масовому порядку, але в червні 2012 року Верховний суд випустив постанову Пленуму щодо спірних ситуацій в сфері захисту прав споживачів, де акцентував увагу на тому, що заборонено банкам без письмової згоди самого боржника передавати борг колекторським агентствам. Не думаю, що це буде серйозним перепони у співпраці банків і колекторських агентств - просто відтепер вони будуть включати в кредитний договір відповідний рядок про можливість такого відступлення боргу, написану дрібним шрифтом десь в кінці здоровенного кредитного договору, який позичальник, як правило, і до кінця щось не дочитує. Єдине, що зараз ті кредитні договори, які укладені приблизно в 2008 - 2012 роках і які не виконані, накопичилися в банках і виконувати їх доведеться без участі колекторів. Але це явище тимчасове. Незважаючи на деяке зниження обсягу ринку колекторських послуг в зв'язку з вказівками Верховного суду (за різними оцінками, на рівні 20 - 30%), роботи колекторам вистачає, і з урахуванням активного ринку кредитування можна сказати, що її будуть хапати і надалі. Крім банків, роботи колекторським агентствам додають житлові керуючі компанії, які накопичили перелік боржників - неплатників за боргами за комунальні послуги, підприємства, які стягують борги з постачальників і замовників, а також разові епізодичні замовлення приватних осіб.

Візит колекторів.

Зверніть увагу, як вміло і професійно діють ці колектори:

1. Зустріч з боржником проведена наодинці, без свідків.

2. Жодної загрози (в юридичному плані) не прозвучало, тобто навіть якби боржник здійснював аудіозапис на диктофон - це йому не допомогло б.

3. На боржника не залишилося ніяких тілесних ушкоджень або побоїв.

Але незважаючи на це, ефект від приходу колекторів цілком реальний і відчутний, що видно з поведінки боржника.

________________________________________________________________________________________

Законом передбачена можливість примусового судового стягнення боргів, а також подальшого примусового виконання - тобто стягнення боргу приставом. Якщо вникнути, то виникає резонне питання - а навіщо взагалі потрібен колектор і його агентство, якщо суд все одно борг стягнув, і пристав повинен його виконати? Теоретично - так, якби все працювало, як в теорії, то колекторів і не треба було б взагалі. Але в житті все набагато складніше. Російські закони побудовані таким чином, що дозволяють боржникові ухилятися від повернення боргів практично безкарно. Приховати борг зараз легко. Звичайно, якщо людина працює в державній установі, має «білу» заробітну плату, автомобіль у власності, рахунки в банках і т.д., то стягнення боргу проблем не представляє, і колектор тут не потрібен. Але такі люди, як правило, до боргів і не доводять, а якщо ситуація дійшла до критичної точки - то борги свої гасять, щоб уникнути арешту і вилучення майна. Великим плюсом є також держслужба - офіційна зарплата, з якої дозволено законом утримувати і вилучати половину на користь стягувача-кредитора. Государева служба затягує своєю стабільністю, з плином часу працівникові присвоюються все нові чини або звання, зарплата зростає (хоч і не набагато, але все-таки ...). І просто так з такої посади вже не звільнять; поскріпят зубами боржник і змириться з утриманням половини заробітку.

Але таких випадків - абсолютна меншість. Звичайний боржник - людина без постійного місця роботи, хоч і зареєстрований за місцем проживання, але фактично проживає десь в іншому місці, а де конкретно - ніхто толком і не знає, не працюючий (офіційно, ясна річ, а по факту - працює без документів), майна не має . Наші закони таке допускають і потурають цьому. Примусового відпрацювання в Росії немає, і насильно змусити людину відпрацьовувати борг не можна, як би не хотілося цього зробити. І колекторське агентство тут поставлено перед вельми непростою ситуацією. Дійсно, згідно із законом тут зробити нічого не можна. Судовий пристав всі можливі дії для стягнення боргу зробив, ні заробітку, ні майна у боржника не знайшов, і, що називається, «умив руки». Закінчив виконавче провадження, юридично висловлюючись, зважаючи на неможливість стягнення боргу, заборгованість визнана безнадійною. Державний механізм примусу закінчений.

Але колектор не пов'язаний державними регламентами. Він може пресувати боржника і далі, переходячи вже з юридичної площини в психологічно-здирницькі. Ось тут ми підходимо до того, щоб зрозуміти і усвідомити різницю між судовим приставом-виконавцем і колекторським агентством.

________________________________________________________________

Ось опис того, якими можуть стати колектори в майбутньому:

Як зазначено раніше, агентства колекторів є громадянську комерційну організацію. Державним примусовим механізмом вони не є. Виходячи з цього, дивлячись на ситуацію з правової точки зору, можна уявити собі всі повноваження колекторських агентств, їх можливості, достоїнства і недоліки. Отже, для наочності зведемо всі вихідні дані в таблицю і порівняємо, що має право робити колекторське агентство і пристави, а що - не має права.

Дія

колекторське агентство

Судовий пристав - виконавець

Вимагати від боржника сплати боргу до судового рішення

+

-

Викликати боржника для дачі пояснень

-

+

Оголошувати боржника і його майно в розшук

-

+

Входити в квартиру боржника примусово

-

+

заарештовувати майно

-

+

Вилучати майно і продавати його з торгів

-

+

Обмежувати виїзд боржника з Росії за кордон

-

+

Стягувати з боржника додаткові витрати

+

(Збитки і представницькі витрати)

+

(Виконавчий збір)

Як бачите, повноважень і прав у колекторських агентств не так вже й багато, як може здатися. Всі повноваження у приставів. Але проблема в тому, що служба судових приставів перебуває в жалюгідному стані - дрібні зарплати, величезне навантаження (до 1500 - 2000 виконавчих проваджень на одного пристава - при такому навантаженні їх прочитати щось навіть не встигнути, не сподіваючись вже на те, щоб якісно відпрацювати , виїхати до боржника вилучити його майно, продати з торгів, розплатитися з стягувачем), величезна відповідальність пристава породжують плинність кадрів, нестабільність і відсутність дисципліни, а в більшості випадків - просто відсутність будь-якої роботи по конкретному виконавчим листом. Ось і тане надія на пристава, зменшується аж до нуля авторитет виконавчої влади. Відповідно, зростає надія на колектора і його агентство, яке, хоч і не має достатніх повноважень, але за рахунок своєї нахабності і пробивної характеру може вичавити з боржника шукані гроші.

Як же діє в такому випадку колекторське агентство і які методи застосовує?

Основний прийом - це телефонні переговори з боржником, з членами його сім'ї (хоч вони не є боржниками, але дізнавшись про проблему, починають капати на мозок боржнику і схиляти його до виплати грошей). Переговори ведуться з боку колекторів в агресивному міру залякування - боржнику повідомляється, як здорово він загруз в ситуації, як багато його очікує проблем, повідомляється перелік наслідків:

- ми візьмемо і заберемо у вас все майно;

- за шахрайство посадимо в тюрму;

- заборонимо виїзд за кордон;

- позбавимо батьківських прав ;

- залучимо до боргової відповідальності вашу маму, батька, дружину або чоловіка, і навіть сусідів,

і т.д.

Як юрист, я розумію, що все це нісенітниця, що весь перелік страшилок, озвучений колектором, неможливий і протизаконний. Немає у колекторів таких прав, все одно вони не зможуть цього зробити. Бандитські 1990-ті роки вже пройшли, і в багажнику автомобіля в ліс боржників ніхто не вивозить. Але ж боржниками в основному більшості випадків виступають не юристи, а прості люди, які, в силу відсутності правових знань і досвіду, не можуть оцінити, правду їм кажуть чи ні; тим більше, що мова колектора виглядає досить переконливо, він робить посилання на закони (іноді) і на судові документи. Та обставина, що закони в даному випадку не застосовуються, вельми завуальовано, боржнику незрозуміло, правда це чи ні, і загроза колектора сприймається реально.

Від ступеня напруженості, рівня «наїзду» колектора в значній мірі залежить успіх його стягнення. Наскільки сильно він нагріє клієнта - настільки він отримає свою винагороду (відсоток від стягнутого боргу). Ось і лякають, на чому світ стоїть, вони своїх боржників, розписуючи їм всі муки пекла в разі невиплати. Використовується і функція автодозвону, коли, наприклад, на номер боржника телефонний автомат-комутатор здійснює дзвінки кожні дві хвилини. Уникнути цього можна, просто змінивши номер телефону (якщо звичайно, для боржника це не має значення, і номер телефону не представляє цінності, тобто втрата контактів, ділових і особистих зв'язків неважлива).

Якщо телефонна розмова боржника не пройме, то колектор виїжджає за місцем проживання, починаючи загрожувати вже особисто боржника або членам його сім'ї. При цьому, якщо судовий пристав діє в рамках закону (як правило), то колектор не гребує всякими мерзенними методами, на кшталт залякування матері боржника (яка юридично до цього боргу ніякого відношення не має, просто живе з сином в одній квартирі), дзвінків сусідам, розповідання їм про те, який боржник нехороша людина і т.д. І чим більше сума боргу - тим вище зацікавленість колектора в своїй роботі, тим більше активних дій по його стягненню він готовий робити, що цілком зрозуміло. Якщо телефонна розмова боржника не пройме, то колектор виїжджає за місцем проживання, починаючи загрожувати вже особисто боржника або членам його сім'ї

Якщо розглядати законність таких дій колекторських агентств, то тут все дуже і дуже неоднозначно. Наприклад, загроза «посадити в тюрму», яка звичайною нормальною людиною сприймається саме як загроза або вимагання, з правової точки зору будь-яким порушенням не є. Сам по собі колектор посадити нікого не може - до відповідальності кримінальної порядку можуть залучити тільки слідчі (порушують кримінальну справу), прокурори (стверджують обвинувальний висновок) і судді (підписують вирок). Стало бути, твердження колектора - всього лише усне висловлювання, сам же по собі він ніде підпису не ставить, тобто відповідальності не несе.

Погрози позбавити батьківських прав взагалі є нісенітницею в юридичному плані, так як наявність боргів ніяким чином не обмежує батьківські права боржника.

Стало бути, якщо ви потрапили в опалу колекторам - то можна їх просто ігнорувати. Ускладнити життя простої людини вони можуть істотно, з цим не посперечаєшся, переводити нерви вони здатні. Але до прямого злочини на кшталт заподіяння побоїв вони навряд чи дійдуть - боргів, призначених для стягнення, багато, і через якогось одного клієнта ризикувати своїм особистою свободою сенсу немає. Ігнорувати колекторів може людина або людина, сам володіє сильним характером, або пофигист; якщо ж терпіння від ситуації, що склалася немає, то краще звернутися до юриста, щоб він вів переговори з колектором. Двом юристам простіше знайти спільну мову, або, якщо спільної мови немає - то кваліфіковано заперечити і «відшити» зарвався колектора. Більш того, з урахуванням появи і дій колекторських агентств з'явилися і послуги протилежної спрямованості - антиколектори, які допомагають простим людям захистити свої гроші і майно від нападок колекторів.

брусків Павло

Див. також:

  1. Чи законна робота колекторських агентств?
  2. Колектори вимагали погашений кредит
  3. Робота колекторів не завдає моральної шкоди боржнику

Якщо вникнути, то виникає резонне питання - а навіщо взагалі потрібен колектор і його агентство, якщо суд все одно борг стягнув, і пристав повинен його виконати?
Як же діє в такому випадку колекторське агентство і які методи застосовує?