Реклама
Реклама
Реклама

Як зняти квартиру без посередника?

pixarno / Fotolia   Найскладніша частина роботи, за яку багато і переплачують посередникам, - знайти квартиру під з'їм, яка буде відповідати всім вашим вимогам (ціною, віддаленості від центру, якості ремонту) pixarno / Fotolia

Найскладніша частина роботи, за яку багато і переплачують посередникам, - знайти квартиру під з'їм, яка буде відповідати всім вашим вимогам (ціною, віддаленості від центру, якості ремонту). Чим жорсткіше параметри пошуку, тим більше сил і часу доведеться витратити. Найбільш ходовий варіант для оренди, наприклад, в Москві - однушки економ-класу в межах третього кільця вартістю близько 30 тисяч рублів на місяць. Якщо така квартира не має каверз у вигляді неадекватних сусідів або господаря, який хоче перевіряти житло по три рази на тиждень, вона «йде» протягом доби.

Як знайти квартиру поруч з метро? 5 простих кроків

Хто головний - той, хто здає квартиру, або той, хто знімає?

Для того щоб не зійти з розуму від кількості оголошень, краще все-таки відразу визначити, де саме ви будете шукати квартиру в оренду. Подивіться різні бази, вивчіть, де частіше зустрічаються (в тому числі в архіві) оголошення, на які ви відгукнулися б, і зосередьтеся на одному-двох сайтах. Якщо ви будете шукати всюди і відразу, то є ризик, що доведеться брати відпустку, щоб відстежувати всі варіанти і зриватися з місця на перегляд. Швидкість реакції - головний козир тих, хто хоче зняти квартиру без посередників.

  • Avito і Domofond.ru. Величезна база нерухомості всіх типів і категорій (в тому числі відмінно працює в регіонах). Для перегляду квартир від господарів досить вибрати вид оголошень «приватні». В опціях пошуку можна вказати кількість кімнат і пріоритетні станції метро; є пошук по карті. Привчіть себе стежити за новими оголошеннями постійно хоча б пару раз день. На Domofond.ru ви можете налаштувати повідомлення про нові оголошеннях про оренду квартир - добірка буде приходити вам на пошту щодня.
  • «Яндекс.Нерухомість». Тут є можливість ввести максимальну кількість умов пошуку (включаючи наявність і розмір комісії). Оголошень від господарів трохи, але іноді трапляються дуже цікаві пропозиції - в основному в середній ціновій категорії.
  • The Locals, «Здам-зніму» та інші спеціалізовані спільноти в соціальних мережах. Це ідеальний варіант для того, хто шукає кімнату. Багато пропозицій від квартирантів, які шукають сусідів. Іноді ці сайти беруть плату за доступ до бази (тобто вам показують опис квартири і фото, а ось за номер телефону потрібно заплатити - як правило, близько 200-300 рублів за доступ на певний період). До речі, якщо ви перебуваєте в тематичних групах за інтересами, можна пошукати оголошення про оренду квартир там: наприклад, багато вегани здають житло тільки однодумцям, а в клубі любителів кішок набагато лояльніше поставляться до наявності у вас трьох вихованців.
  • Ціан. Найбільша база «агентського» житла теж може бути корисна: є квартири, за які посередники не беруть грошей з орендаря. Раніше без комісії здавали тільки елітну нерухомість, зараз можна знайти навіть економ-варіанти. Послуги ріелтора оплачують господарі, які, наприклад, хочуть здати житло скоріше.

Ідеальна квартира в оренду - яка вона?

Як відчувати себе вдома в орендованій квартирі?

Кожну поїздку вам доведеться бути у всеозброєнні. Не полінуйтеся заздалегідь підготувати «рибу» договору найму житлового приміщення і розписки про передачу грошей. Обов'язково беріть з собою паспорт, ручку і невелику суму готівки. Гроші можуть знадобитися для застави на місці - досить мати при собі 5 тисяч рублів. Якщо вам подобається квартира, але ви хочете взяти тайм-аут, щоб обміркувати пропозицію, то ви можете залишити невелику заставу (зрозуміло, під розписку).

Якщо квартира відповідає вашим вимогам, обов'язково перевірте документи на власність. У момент передачі застави і складання договору в квартирі неодмінно повинен бути власник, а не його довірена особа.

Етап підписання договору стане завершальним в нелегкій справі знімання квартири. Ніяких особливих складнощів в ньому немає, головне - вказати дані паспортів обох сторін, правовстановлюючих документів на житло, поставити підписи і зафіксувати передачу грошей орендодавцю в розписці.

Текст підготувала Олександра Лаврішева

НЕ пропустіть:

Сусідів - вибирають

Як обманюють квартиронаймачів

Брати іпотеку або знімати квартиру в Москві?

Оренда житла з наступним викупом

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як знайти квартиру поруч з метро?
Ідеальна квартира в оренду - яка вона?
Як відчувати себе вдома в орендованій квартирі?