Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити агентство нерухомості

  1. Ідеї ​​для бізнесу -> Фінанси, консалтингові послуги, освіту Як відкрити агентство нерухомості...
  2. Як же відкрити успішне агентство нерухомості?
  3. Можливі варіанти подальшого розвитку агентства нерухомості:
Ідеї ​​для бізнесу -> Фінанси, консалтингові послуги, освіту

Як відкрити агентство нерухомості (ріелторські агентства)

Як відкрити агентство нерухомості (ріелторські агентства)

Удавана на перший погляд простота створення агентства нерухомості (ріелторського агентства) призводить до того, що щорічно в кожному російському місті відкривається по кілька десятків нових агентств з нерухомості.

Чому ж тільки 20% знову відкриваються агентств нерухомості залишаються на плаву і що заважає вижити іншим 80%?

Ймовірно, в першу чергу тому, що відкривають агентства нерухомості різні люди і ставлять вони перед собою різні завдання. Одні націлені на створення серйозного і стабільного бізнесу ціною щоденного наполегливої ​​праці. Вони і залишаються на ринку. Інші прагнуть отримати швидкий прибуток за всяку ціну, ось вони-то і являють собою ті самі 80%, і гублять їх власні некомпетентність, непрофесіоналізм і амбіції.

Як же відкрити успішне агентство нерухомості?

Почнемо з офісу. Для 3-4 співробітників агентства нерухомості вистачить приміщення в 15-20 кв.м. Залежно від місця розташування вартість оренди може здорово варіюватися: від 20 $ в спальних районах, до 50 $ в центральній частині міста за кв.м.

Якщо ви не плануєте працювати виключно з найдорожчою елітною нерухомістю, мабуть, найкращим варіантом буде відкрити ріелторські агентства саме в спальному районі, як більш економічний варіант. Але в будь-якому випадку, незалежно від обраного району, для відкриття агентства нерухомості бажано вибирати прохідне місце відвідуване людьми - офісні будівлі, торговий центр. Наявність окремого входу в ваше ріелторські агентства - великий плюс. Дане приміщення бажано зонувати для зручності переговорів з декількома відвідувачами одноразово.

Цілком достатньо обладнати приміщення недорогий меблями - столи та стільці. Обов'язкова умова - наявність телефону, а краще двох (для вхідних дзвінків, і для роботи агентів з клієнтами). В умовах сьогоднішніх реалій, підключення до мережі інтернет стає також необхідною умовою для оперативної роботи агентства нерухомості.

Наступний і, мабуть, один з найважливіших кроків при відкритті агентства нерухомості - підбір персоналу. Хорошим ріелтором вважається фахівець з нерухомості, що приносить агентству від 1000 $ доходу на місяць. Якщо великі агентства нерухомості можуть собі дозволити набирати ріелторів на конкурсній основі і пропонувати їм порівняно невеликий відсоток від угоди, то знову відкриваються агентства змушені залучати працівників, пропонуючи їм до 70% від виручки.

Але навіть на таких умовах відразу набрати професійних агентів-ріелторів це треба ще постаратися, а ризик напоротися на «нечистих на руку» працівників - досить великий.

Нерідко агенти-ріелтори здійснюють операції в обхід рідного агентства нерухомості. Бувають і випадки шахрайства з грошима клієнта, що здатне безповоротно погубити репутацію вашого бізнесу.

До речі, якщо пощастить, можна знайти потенційних співробітників в ... клієнтів. Деякі люди, займаючись власними проблемами з нерухомістю, настільки втягуються і захоплюються цим процесом, що не проти спробувати новий вид діяльності. З них можуть вийти набагато кращі співробітники, ніж з людей, просто набраних по оголошеннях.

І все-таки, оскільки ваші нові співробітники не професіонали, їх потрібно навчати. Зазвичай це робиться на відповідних курсах по підготовці ріелторів, процес навчання триває близько місяця і обійдеться в 4000 - 7000 руб. Ці курси дадуть майбутньому фахівцю з нерухомості частина необхідних знань, решта може дати тільки практика.

До речі, є відмінний мультимедійний навчальний відеокурс «Як стати професійним ріелтором» де ви знайдете покрокову схему організації агентства нерухомості, чіткий поетапний план як відкрити свою ріелторську фірму, дізнаєтеся всі тонкощі і нюанси роботи на ринку нерухомості. Опис курсу ви можете знайти на нашому сайті (Подивитися опис навчального відеокурсу Як стати професійним ріелтором ). Рекомендую!

Ще один необхідний людина в агентстві нерухомості - хороший юрист. Він дійсно буде вам необхідний для вирішення безлічі проблем, які зустрічаються в цьому бізнесі. При цьому зовсім не обов'язково тримати його в штаті, зазвичай для діяльності невеликого агентства нерухомості цілком достатньо юриста працюючого за договором.

Російських клієнтів агентств нерухомості можна умовно розділити на 2 категорії. Перші, не маючи досвіду угод з нерухомістю, побоюються, що їх обдурять, і звертаються тільки в відомі, що зарекомендували себе фірми. Другі - вже мають досвід подібних угод, і самі здатні кинути кого завгодно, в тому числі і незміцнілу ще агентство нерухомості.

Як зібрати клієнтську базу? Для цього повсюдно застосовується розклеювання «псевдочастних» оголошень - всюди, де тільки можна, розміщуються написані від руки або надруковані оголошення типу: «Зніму квартиру, кімнату», «Куплю квартиру в вашому домі» і т. Д.

Люди, що подзвонили по таких оголошеннях, як правило, не мають нічого проти занесення їх даних до бази, хоча б просто тому, що з продавців нерухомості відсоток не береться.

Покупців же можна заманити лише рекламою. Добре працює давно відомий прийом - розміщення декількох привабливих варіантів неіснуючих квартир. Коли по цих оголошеннях дзвонить потенційний покупець, зазначена квартира виявляється вже нібито проданої, але агентство пропонує покупцеві підібрати схожий варіант. Зазвичай він знаходиться в іншому агентстві нерухомості, а комісійні діляться між агентствами. До речі, комісійну винагороду з покупця нерухомості стягується в розмірі 3 - 5% від вартості об'єкта.

Закладіть до бюджету вашого майбутнього агентства нерухомості істотні витрати на рекламу - як зовнішню (хоча б в місці розташування офісу), і на рекламу в ЗМІ. Хоча все-таки кращою Вашою рекламою стануть позитивні відгуки ваших клієнтів. Саме тому дуже важливо з перших же днів підтримувати високі стандарти обслуговування і забезпечувати безпеку угод з нерухомістю.

Для створення позитивного іміджу знову відкривається агентства нерухомості може бути дуже важливим вступ в корпоративні спільноти - регіональні асоціації ріелторів.

Вступні внески зазвичай коливаються в межах від 50 000 до 100 000 рублів залежно від регіону, крім того, не менше 500 000 руб. може піти на страхування професійної відповідальності. Також буде потрібно мати в штаті професійного брокера, який буде проходити переатестацію 1 раз в три роки.

Крім значних витрат, членство в цих організаціях дає і значні перспективи: це і більшу довіру з боку клієнтів, довіра з боку представників інших ріелторських агентств при проведенні спільних операцій і доступ до загальної клієнтської бази.

Можливі варіанти подальшого розвитку агентства нерухомості:
  • збільшення кількості угод за рахунок здачі об'єктів в оренду;
  • розвиток напрямку по роботі з комерційною нерухомістю;
  • платні консультаційні послуги;
  • послуги з оформлення документів;
  • супровід угод з іпотечними кредитами;
  • охоплення ринку заміської нерухомості.

Якщо зібрати всі цифри, необхідні для того, щоб відкрити агентство нерухомості, можна отримати якусь приблизну умовну кошторис витрат на відкриття ріелторського агентства з 3-4 співробітників, яке спочатку націлене на довгострокове існування на ринку і включає в себе витрати на входження в корпоративну асоціацію:

  1. Одноразові витрати - 5000 $.
  2. Щомісячні витрати - 1000 $.

Таким чином, відкриваючи агентство нерухомості потрібно розпорядженні суму не менше 6000 $, щоб здійснити всі одноразові витрати і покрити витрати хоча б за перший місяць. Найімовірніше, доходи з'являться не в перший місяць, і, може бути, навіть не у другій. Так що для страховки цю суму краще скорегувати на 20-40% в сторону збільшення.

За підрахунками фахівців, термін окупності невеликого агентства нерухомості становить від 3 місяців до 2 років.

Сергій Панкратов Ідеї ​​для бізнесу
12/2011

Ще ідеї? дивіться розділ

Готові бізнес-плани, корисні документи

Як же відкрити успішне агентство нерухомості?
Чому ж тільки 20% знову відкриваються агентств нерухомості залишаються на плаву і що заважає вижити іншим 80%?
Як же відкрити успішне агентство нерухомості?
Як зібрати клієнтську базу?