Реклама
Реклама
Реклама

Як терміново продати квартиру в Самарі

Мало хто Самарцев знають від такої послуги ріелторських агентств, як терміновий викуп квартири. Тим часом, це один із способів в найкоротші терміни продати квартиру, коли час не дозволяє довго шукати покупців своєї нерухомості.

Мало хто Самарцев знають від такої послуги ріелторських агентств, як терміновий викуп квартири Необхідність якомога швидше продати квартиру може виникнути, наприклад, якщо її господареві тут і зараз потрібні гроші, в разі термінового переїзду в інше місто, серйозних боргових зобов'язань, що вимагають негайного погашення. Або власник вже підшукав собі нову квартиру, для її викупу планувалося використовувати гроші від продажу старої квартири, а ніхто не поспішає її купувати. При такому цейтноті немає часу шукати покупця і займатися ґрунтовним оформленням документів. Вихід з такої ситуації продавцям можуть запропонувати ріелтори.
Послуга термінового викупу квартири полягає в тому, що агентство самостійно викуповує нерухомість у власника, причому за заниженою ціною і з оформленням необхідних паперів в стислі терміни.
«При терміновому викупі агентство саме викуповує квартиру, і угода відбувається дуже швидко - від двох до п'яти днів, зазвичай два-три дні, - розповіла Samru.ru керуючий відділом житлової нерухомості агентства« Візит »Олеся Карпенко. - При звичайному продажі терміни можуть затягнутися на місяць-два - з пошуком покупців, рекламою, демонстрацією квартири, оформленням документів. Навіть якщо власник сам виставляє квартиру на продаж за заниженою ціною, все одно угода займе як мінімум півтора-два тижні. Терміни тут залежать, в першу чергу, від ліквідності об'єкта - якщо квартира елітна, дорога, то продавати її можна і три-чотири місяці ».
На перший погляд, вигода очевидна: при терміновому викупі квартири агентством продавець не втрачає час на рекламу, оперативно отримує гроші, крім того, при необхідності, агентство може допомогти клієнту зібрати обов'язковий для продажу нерухомості пакет документів, а також організовує запис на вчинення правочину. Але є серйозний нюанс - за терміновість доведеться заплатити. Чи не безпосередньо - ріелтори просто викуплять квартиру за ціною, в середньому на 15-30% нижче ринкової вартості.
«Ціна, яку запропонує агентство, залежить від ліквідності житла, - пояснюють фахівці з нерухомості. - Чим більше в квартирі кімнат, тим меншим попитом вона користується. Найліквідніші квартири - з однією або двома кімнатами. Відповідно, за них ріелтор заплатить більше. Крім того, ціна залежить від району, в якому розташований будинок - віддалені райони цінуються менше. Наприклад, Куйбишевський район - досить специфічний ».
Крім того, на розмір дисконту впливає поверховість будинку і то, на якому поверсі розташована сама квартира. Як водиться, «перший і останній - не пропонувати» - за квартири на самому верхньому або самому нижньому поверсі ріелтори пропонують меншу суму. Також вартість покупки розраховується залежно від стану будинку, квартири, під'їзду, і навіть того, який вид відкривається з вікна. «Навіть якщо сама квартира в прекрасному стані, але вікна виходять на смітник, об'єкт буде малопривабливим для покупця, - розповіла представник агентства нерухомості. - Ще один критерій для оцінки - наявність і кількість інших подібних квартир в продажу. Якщо таких в мікрорайоні продається п'ять, квартира буде цікава покупцеві, а якщо 105 - відповідно, не дуже. І ціна буде запропонована більш низька ».
Процедура оформлення термінової операції починається з огляду квартири співробітниками агентства - до покупця приходять оцінювачі. Потім ріелтори перевіряють документи на юридичну чистоту, призначають свою ціну, і якщо покупця вона влаштовує, відбувається угода. Найчастіше, спочатку агентство передає покупцеві завдаток або розраховується з ним частково. Повний розрахунок проводиться після підписання договору купівлі-продажу.
При цьому не кожну квартиру ріелтор погодиться купити. «Це може статися, якщо агентство вважатиме квартиру неліквідної - тобто, на неї потім складно буде знайти покупця, - пояснює Олеся Карпенко. - Або якщо з власником не вдається домовитися за ціною. Підставою для відмови можуть послужити підозри в чистоті угоді - якщо є моменти, які в подальшому можуть призвести до судових розглядів і визнання угоди недійсною. Наприклад, якщо є можливість, що потім з'явиться якийсь паралельний власник. Або в разі продажу квартири по генеральній довіреності, коли у нас виникають підозри, що власник дійсно виявляє бажання продати квартиру ».
При цьому, за словами представника агентства нерухомості, борги по ЖКГ або те, що власником квартири ще не до кінця виплачена іпотека - це не перешкода до викупу. Але такі моменти впливають на ціну, яку ріелтор запропонує продавцеві, і на процедуру здійснення угоди.
«Послуга термінового викупу квартири в Самарі досить затребувана, - стверджує Олеся Карпенко. - Але не завжди клієнт потребує саме в такий терміновості, іноді у нього є запас часу, дві-три тижні. Крім того, не всі погоджуються йти на зниження вартості об'єкта. Таким клієнтам можна запропонувати іншу схему роботи, коли об'єкт просто виставляється на прискорену продаж, і пошук сторонніх покупців ведеться з більшою рекламою ».
У Самарі не дуже багато агентств, які готові самі в найкоротші терміни викуповувати квартири у своїх клієнтів. Найчастіше під личиною «термінового викупу» ховається саме такий прискорений пошук агентством інших покупців для об'єкта. Логічно, що в цьому випадку угода навряд чи буде здійснена за три дні. «Це вже на удачу - якщо покупець, згідний на ціну, знайдеться швидко і буде готовий до угоди, продаж пройде оперативно. Але гарантій на це у продавця немає », - вважає Олеся Карпенко.
Тому з самого початку при візиті в агентство покупцеві варто розібратися, яку саме послугу йому пропонують, уточнити тонкощі і терміни оформлення угоди. І якщо ріелтор починає вести мову про необхідність почекати, погодитися на деякий період «розгляду питання», який може затягнутися на кілька тижнів, - це привід насторожитися. Крім того, перед продажем нерухомості агентству за заниженою вартістю, якщо дозволяє час, краще спробувати точно впевнитися, що на подібну квартиру немає звичайних покупців. Інакше може вийти, що ріелтор швиденько викупить квартиру з дисконтом, а потім відразу передасть її іншому покупцеві за повну вартість.
В іншому, за запевненням агентів, для продавця операція за строковим викупу квартири безпечна. Набагато більше ризиків тут чекають самих ріелторів - пов'язаних з недобросовісністю власників житла.

сервіс продаж квартир в Самарі без посередників пропонує великий вибір житла на вторинному та первинному ринках нерухомості міста.