Реклама
Реклама
Реклама

Як сонячна енергія в Америці витісняє атомну

У США призупинили будівництво двох АЕС в Південній Кароліні. Як повідомляють місцеві ЗМІ, проекти заморожені у зв'язку з нерентабельністю. Ще два проекти АЕС також швидше за все будуть заморожені в штаті Джорджія. Як відзначають вчені, мирний атом поступово відходить у минуле, поступаючись місцем поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) - зокрема, сонячним електростанціям (СЕС). Очікується, що до 2050 року АЕС повсюдно будуть замінені СЕС, і такі страшні аварії, як в Чорнобилі в 1986 році і на Фукусімі в 2011 році, вже ніколи не повторяться. У США призупинили будівництво двох АЕС в Південній Кароліні

Сьогодні в США близько 130 закинутих АЕС. Їх місця на ринку впевнено займають СЕС. За 2016 рік ринок сонячної енергетики в США збільшився в два рази. Причому якщо до 2011 року сонячні батареї найчастіше застосовувалися для побутових цілей, то тепер в зведення СЕС кошти активно вкладають промисловці.

Переваги ВДЕ в порівнянні з АЕС визнають навіть впливові лобісти мирної атомної індустрії. Справа в тому, що крім постійної загрози катастроф АЕС з наступним збитком екології атомна енергетика стала занадто дорогою і збитковою.

Сьогодні США посідають п'яте місце в десятці країн-лідерів з використання сонячної енергії. На жаль, Росії в цьому списку поки немає. Подібно до того, як США стали піонерами у використанні сланцевої нафти і газу, вони лідирують і за темпами заміни АЕС на СЕС.

Сьогодні в США найбільші сонячні електростанції знаходяться в штатах Невада (60 МВт), Каліфорнія (250 МВт) і Арізона (280 МВт).

В даний час закриття АЕС в США стало масовим. Наприклад, в 2014 році була зупинена АЕС Vermont Yankee в окрузі Уиндем неподалік від Спрінгфілда. американська компанія- оператор Entergy вже оприлюднила плани щодо закриття АЕС Pilgrim в штаті Массачусетс, АЕС Palisades на озері Мічиган, АЕС Indian Point в 40 кілометрах від Нью-Йорка і АЕС FitzPatrick на узбережжі Онтаріо.

Причина закриття АЕС проста: дорога атомна енергія не витримує конкуренції з дешевою сонячною енергією.

З одного боку, закриття АЕС пов'язано зі скороченням персоналу та необхідністю утилізації відходів. Але з іншого - завдяки СЕС будуть зекономлені мільярди доларів і зведений до мінімуму шкоду навколишньому середовищу.

Наприклад, на місці так і недобудованої в 1981 році АЕС в штаті Теннессі працює СЕС з потужністю 1 МВт, термін експлуатації якої близько 30 років.

За даними ЗМІ, проект будівництва АЕС в Теннесі був заморожений після найбільшої в історії атомної енергетики США аварії на Три-Майл-Айленд.

До речі, аварія на АЕС "Три-Майл-Айленд" стала найбільшою аварією в історії атомної енергетики США. Надзвичайна подія сталося 28 березня 1979 на другому енергоблоці станції: витік теплоносія реакторної установки. Розплавилося близько 50% активної зони реактора, і територія АЕС зазнала значного радіоактивного забруднення. Саме ця аварія задовго до Чорнобиля і Фукусіми викликала сплеск антиядерних настроїв в американському суспільстві.

В результаті влада змушена була скасувати введення в експлуатацію більше 70 раніше запланованих АЕС.

Сьогодні, схоже, занепокоєння громадськості з приводу небезпеки АЕС поступово слабшає, тому що світ вступає в епоху ВДЕ і СЕС. І значення цього історичного процесу важко переоцінити.