Реклама
Реклама
Реклама

Як відкликати довіреність

  1. Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті...
  2. 42 корисних документа для юриста компанії
  3. 42 корисних документа для юриста компанії
  4. Як оформити відкликання довіреності
  5. Як передати повідомлення про відкликання довіреності
  6. Припинення дії довіреності
  7. повернення довіреності

Щоб відкликати довіреність у представника, потрібно повідомити про це самого представника, осіб, перед якими він здійснював представництво, зробити публікацію про відкликання довіреності в ЗМІ і дотримати інші правила.

Увага! Ви знаходитесь на професійному сайті зі спеціалізованим юридичним контентом. Для читання статті може знадобитися реєстрація.

Відгук простій письмовій довіреності

якщо повноваження представника були закріплені в простій письмовій формі, для відкликання такої довіреності необхідно повідомити :

  • самого представника ;
  • осіб, для представництва перед якими її видали.

42 корисних документа для юриста компанії

Це випливає з пункту 1 статті 189 ГК РФ .

Див. також

Довіритель розсилає повідомлення самостійно або через нотаріуса. Якщо довіритель обирає другий спосіб відправки, то нотаріус після розсилки видає йому свідоцтва про направлення повідомлень адресатам, а потім свідоцтва про передачу таких повідомлень (п. 10.4 Методичних рекомендацій щодо засвідчення довіреностей , Затверджених рішенням ФНП від 07-08.07.03, Протокол № 03/03, ст. 86 «Основ законодавства РФ про нотаріат» від 11.02.93 № 4462-1 ).

Якщо коло осіб, для представництва перед якими видана доручення , Не піддається ідентифікації або широкий настільки, що повідомити кожного з таких осіб неможливо, довіритель може опублікувати інформацію про скасування довіреності в газеті «Коммерсант» .

якщо доручення видана для здійснення угод з конкретними контрагентами, довіритель зобов'язаний повідомити таких контрагентів про відкликання довіреності персонально ( п. 132 постанови Пленуму ВС РФ від 23.06.15 № 25 «Про застосування судами деяких положень розділу I частини першої ДК РФ»).

42 корисних документа для юриста компанії

Відгук нотаріального доручення

відгук нотаріального доручення відбувається в тому ж порядку, що і простій письмовій. Різниця полягає в тому, що якщо довіритель вирішить направити повідомлення про відкликання нотаріального доручення через нотаріуса, то нотаріус не тільки видасть довірителю повідомлення і свідоцтва, які підтверджують передачу повідомлень про припинення повноважень, але і зробить позначку про скасування нотаріальної довіреності в реєстрі (п. 10.4 методичних рекомендацій). Закон не наказує засвідчувати у нотаріуса повідомлення про відкликання нотаріального доручення.

З практики. ІП звернувся до суду з позовом до товариства про повернення йому об'єкта нерухомості, переданого товариству за договором оренди (з урахуванням часткової відмови від позову). Заявник пояснив, що спірна угода від його імені підписало неуповноважена особа, довіреність у якого ІП відкликав в день підписання договору. Суд першої інстанції не задовольнив вимогу, оскільки порахував, що в дійсності повноваження представника не припинився. На думку суду, видана в нотаріальній формі довіреність повинна бути скасована виключно через нотаріуса, чого зроблено не було.

Апеляційний суд не погодився з таким висновком. Він вказав на те, що закон не вимагає нотаріально засвідчувати факт скасування нотаріальної довіреності. На ВП лежала обов'язок повідомити довірена особа про скасування повноважень і оповістити третіх осіб про скасування довіреності (ч. 1 ст. 189 ЦК України). Заявник до укладення договору оренди сповістив повіреного про те, що припиняє його повноваження. Цей факт доводить підпис колишнього повіреного на повідомленні. Таким чином, повірений був в курсі скасування довіреності і не повинен був здійснювати від імені довірителя угоди. У такій ситуації заявник виконав необхідні дії. Суд апеляційної інстанції змінив судовий акт нижчестоящого суду і постановив повернути будівлю, яке витребував заявник ( постанову П'ятого ААС від 02.07.13 № 05АП-4028/2013 з справі № А51-28203 / 2012 ).

Проте, в судовій практиці немає єдиної думки - поширена, в тому числі й інша точка зору, згідно з якою відгук нотаріального доручення неможливий без звернення до нотаріуса з відповідною заявою.

З практики. Дев'ятий ААС залишив в силі рішення суду першої інстанції у справі і вказав, що «процедура скасування нотаріально посвідченої довіреності полягає в письмовому зверненні довірителя до нотаріуса із заявою про скасування довіреності, далі вчинення нотаріусом на даній заяві посвідчувального напису та внесення нотаріусом до реєстру нотаріальних дій записи про факт припинення довіреності »( постанову від 20.10.14 № 09АП-20655/2014 з справі № А40-127817 / 13 ).

Як оформити відкликання довіреності

У повідомленні про відкликання довіреності потрібно вказати:

  1. дату і місце його складання;
  2. дані довірителя і представника , Повноваження якого припиняються;
  3. реквізити скасовує довіреності.

Додатково можна перерахувати такі, що припиняються повноваження. Обґрунтовувати озив довіреності не потрібно, така вимога не пред'являє ні закон, ні судова практика.

Як передати повідомлення про відкликання довіреності

вручити повідомлення представнику , Повноваження якого припиняються, краще особисто в руки. Від представника потрібно отримати розписку про ознайомлення з повідомленням, наприклад, у вигляді позначки на другому екземплярі повідомлення із зазначенням дати ознайомлення. Від представника також потрібно вимагати повернути довіреність і її копії.

Якщо неможливо вручити повідомлення представнику особисто в руки, необхідно направити йому, а також особам, для представництва перед якими видана довіреність, відповідні повідомлення. Краще спрямувати їх листами з повідомленням про вручення та описом вкладення по всім відомим довірителю адресами. Можна вибрати й інший спосіб направлення повідомлень, який дозволить зареєструвати факт їх відправки (факс, кур'єрська служба і т. П.). Докази надсилання та отримання повідомлень потрібно зберегти.

Припинення дії довіреності

Довіреність можна вважати відкликаною з дати доставки повідомлення представнику , Повноваження якого припиняються, і третім особам, для представництва перед якими вона видана (абз. 1 п. 1 ст. 165.1 ГК РФ). Таким чином, момент, з якого довіреність вважається відкликаною, для представника і третіх осіб різниться.

Судова практика підтверджує, що довіреність вважається відкликаною виключно з моменту доставки адресатам повідомлень ( визначення ВС РФ від 11.01.16 № 305-ЕС15-16999 у справі № А40-177119 / 2014 ).

Повідомлення про відкликання вважається доставленим, навіть коли воно надійшло адресату, але за обставинами, що залежать від нього, не вручено йому. Наприклад, адресат навмисно не отримав кореспонденцію або не ознайомилися з нею (абз. 2 п. 1 ст. 165.1 ГК РФ).

Коли довіритель скасовує доручення шляхом публікації повідомлення в газеті «Коммерсант», треті особи вважається повідомленим після закінчення місяця з дня публікації, якщо довіритель не повідомили їх раніше (абз. 2 п. 1 ст. 189 ЦК України).

повернення довіреності

Після відкликання довіреності представник повинен негайно повернути її (п. 3 ст. 189 ЦК України).

Якщо представник, у якого відкликали довіреність, не віддає її, потрібно документально зафіксувати цей факт. Наприклад, можна скласти акт про відмову представника повернути скасовану довіреність. Цей документ потрібно запропонувати підписати колишньому представнику. Якщо він відмовиться, необхідно вказати це в акті.

Суди виходять з того, що саме довіритель є тією особою, у якого зберігається припинена довіреність. Саме з довірителя в суді вимагають уявити справжній екземпляр довіреності ( постанову АС Московського округу від 13.11.15 № Ф05-13616 / 2015 по справі № А40-102062 / 14 ).

З практики. Товариство звернулося до суду, вимагаючи стягнути з відповідачів (лізингоотримувача і його поручителя) заборгованість за лізинговими платежами і неустойку. Відповідач (поручитель) пред'явив суспільству зустрічний позов про визнання недійсним договору поруки. Суд відмовив у задоволенні зустрічного позову, задовольнив первісний (з урахуванням прийняття часткової відмови суспільства від позову).

У касаційній скарзі поручитель заявив, що не наділяв повноваженнями особа, яка підписала договір поручительства. Тим часом договір поручительства містив інформацію про те, що від імені поручителя його підписав виконавчий директор компанії, що діє на підставі довіреності. Посилання касатора на неподання позивачем зазначеної довіреності суд не прийняв. Він вказав на те, що довіреність, яку видав сам касатор, повинна зберігатися у нього, так як після припинення терміну повноважень представник зобов'язаний був негайно її повернути (п. 3 ст. 189 ЦК України).

Аналогічну позицію можна побачити і в інших судових актах (постанови АС Московського округу від 28.07.15 № Ф05-9585 / 2015 по справі № А40-102061 / 2014 , ФАС Московського округу від 19.05.14 № Ф05-4194 / 14 у справі № А40-114896 / 13-173-1017 , від 30.04.13 у справі № А41-32164 / 1212 ).

Читайте про це

Читайте також