Реклама
Реклама
Реклама

Публічна кадастрова карта - як отримати відомості про ділянку по кадастровому номеру

  1. Публічна кадастрова карта - повний «скриню» корисних відомостей про об'єкти
  2. Адреса публічної кадастрової карти
  3. Склад відомостей публічної кадастрової карти
  4. Кадастровий номер земельної ділянки - джерело первинних відомостей
  5. Як працювати з публічною кадастрової картою
  6. Інструменти карти
  7. 1. Інструмент ПОШУК
  8. 2. Інструмент УПРАВЛІННЯ КАРТОЮ
  9. 3. Інструмент Вимірювання
  10. Висновки з даного ділянці

→ → Публічна кадастрова карта - як отримати відомості про ділянку по кадастровому номеру (з відео-інструкцією)

зміст

  1. Публічна кадастрова карта - повний «скриню» корисних відомостей про об'єкти
  2. Адреса офіційної публічної кадастрової карти
  3. Склад відомостей публічної кадастрової карти
  4. Кадастровий номер земельної ділянки - джерело первинних відомостей
  5. Як працювати з публічною кадастрової картою

Публічна кадастрова карта - повний «скриню» корисних відомостей про об'єкти

Публічна кадастрова карта - це офіційний електронний ресурс служби Росреестра, що містить інформаційно-довідкові відомості Єдиного державного реєстру (ЕГРН) про всі врахованих об'єктах нерухомості. Являє собою елемент геоінформаційної системи (ГІС).

Це найпопулярніший і практичний on-line ресурс Росреестра. Його відвідування пов'язано лише з наявністю домашнього інтернету і не вимагає утомливих візитів в кадастрову службу. Він корисний і для фахівців-кадастровіков, і для власників ділянок, які планують забудову і уточнюючих її законну можливість. Покупцям ділянок і будівель публічна кадастрова карта допомагає дізнатися особливості об'єктів і юридичну достовірність їхніх документів.

Зручний формат карти дозволяє наочно продемонструвати розташування ділянки, його конфігурацію і всі наявні споруди, а також поцікавитися про проведення межування на сусідніх ділянках. Карта розкриває відомості про межі адміністративних територій і їх розподілі, знайомить з зонами лісництв, лісопарків та територій з особливими умовами використання, «одним помахом» надає характеристики про об'єкти нерухомості.

Відкриті для користування відомості публічної кадастрової карти вивантажуються в графічній і текстовій формі. Вони є достовірними, а головне, доступними і безкоштовними для необмеженого кола осіб. Так встановлено федеральним законом «Про державну реєстрацію нерухомості» (статті 1 і 12 ФЗ № 218 в ред. від 28.02.2018).

Організація роботи і ведення публічної кадастрової карти регулюється Наказом Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії ( № П / 51 від 18.02.2013 р), відповідно до якого карта регулярно оновлюється і актуалізується, а доступ до відомостей забезпечується в цілодобовому режимі.

Присутність об'єкта нерухомості на публічній кадастровій карті - свідоцтво того, що він поставлений на державний кадастровий облік і що угоди з ним будуть будуть юридично чистими.

Адреса публічної кадастрової карти

Публічна кадастрова карта представлена ​​на інтернет-порталі Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії Росреестра. Відкрити публічну кадастрову карту можна за цим засланні , Пам'ятаючи про те, що тільки офіційні джерела можуть гарантувати достовірність інформації.

Для отримання необхідних відомостей про земельну ділянку і будь-якому іншому об'єкті нерухомості, досить знати їх кадастрові номери або їх адреси, які вводяться в пошукове вікно карти. Умовою надання інформації є наявність об'єкта в базі карти, що формується на основі даних державного кадастру нерухомості (ГКН).

Реєстрація та облік об'єкта ГКН підтверджує існування та характеристики об'єкта і, тим самим, забезпечує надійність відомостей публічної кадастрової карти. У разі, коли об'єкт не врахований в ГГКН, карта видасть повідомлення, що «нічого не знайдено».

Склад відомостей публічної кадастрової карти

Склад відомостей публічної кадастрової карти, доступних для відкритого користування, встановлений Наказом Мінекономрозвитку Росії ( № 145 від 17 березня 2016 г.). Він досить великий, а самі відомості карти можна об'єднати в кілька груп:

  • відомості про межі, в числі яких:
    1. державний кордон РФ
    2. кордони суб'єктів РФ
    3. кордони населених пунктів
    4. кордони муніципальних утворень
    5. кордони і номери будь-яких одиниць, відповідних кадастровому поділу
    6. кордони зон з особливими умовами використання
    7. межі територіальних зон
    8. межі земельних ділянок
  • відомості про об'єкти нерухомості:
    1. кадастрові номери, присвоєні земельних ділянок та перебувають на них об'єктів нерухомості
    2. адреси земельних ділянок
    3. відомості про категорії земель і про дозволеному використанні земельних ділянок
    4. площі земельних ділянок і будівель на ділянках
    5. відомості про кадастрової вартості ділянок, споруд, будівель і об'єктів незавершеного будівництва
    6. відомості про форми власності на земельні ділянки та знаходяться на них об'єкти (державна, муніципальна або приватна власність) і терміни актуалізації даних про права власності
    7. відомості про наявність чи відсутність зареєстрованих обмежень прав власності на об'єкти нерухомості
    8. відображення контурів споруд, будівель і об'єктів незавершеного будівництва, розташованих на земельних ділянках
  • відомості про обслуговуючих підрозділах територіальних органів Росреестра із зазначенням адрес, телефонних номерів і місць прийому громадян.

Стартом роботи публічної кадастрової карти є введення в неї кадастрового номера земельної ділянки, після чого вона відразу ж розкриває основні характеристики земельної ділянки, показує його розташування і конфігурацію і повідомляє цілий перелік відомостей:

  1. кадастровий номер земельної ділянки
  2. номер кадастрового кварталу
  3. координати
  4. тип об'єкту
  5. статус (відомості про постановку ділянки на облік в ГКН)
  6. адреса
  7. категорія земель
  8. дозволене використання
  9. площа
  10. форма власності
  11. кадастрова вартість
  12. відомості про кадастровий інженера, який проводив роботи
  13. дата обліку ділянки в ГКН
  14. дата внесення змін до ГКН
  15. дата вивантаження відомостей з ГКН
  16. обслуговуюча організація Росреестра.

Тут же робляться «підказки» у вигляді посилань, вкладок і шарів карти, використовуючи які, можна зайнятися з'ясуванням усіляких подробиць і глибших відомостей про земельну ділянку.

Кадастровий номер земельної ділянки - джерело первинних відомостей

Кадастровий номер земельної ділянки можна назвати шедевром кадастрового мистецтва. У кадастровий номер, неповторному і оригінальному, як художні твори Леонардо да Вінчі, зашифровані відомості про кожну земельну ділянку нашої країни, а тому розуміння того, яка інформація міститься в ньому, є дуже важливим.

Кадастровий номер дозволяє знайти ділянку на публічній кадастровій карті, а та, в свою чергу, може повідомити про особливості ділянок, що дозволяють зробити висновки про і про їх використання, і тому, що на них можна побудувати, не порушуючи вимог закону.

Кадастровий номер - це унікальний цифровий код, який присвоюється земельній ділянці і кожному об'єкту нерухомості в момент їх державної реєстрації та внесення відомостей в ЕГРН (Єдиний державний реєстр нерухомості).

Кадастрові номери відрізняються індивідуальністю, яка виключає будь-які їх повтори. Навіть в разі ліквідації об'єкта і зняття його з обліку в ГКН, об'єднання кількох ділянок в один або при їх поділі на окремі ділянки кадастрові номери не передаються іншим об'єктам, залишаючись незмінними незалежно від часу існування вихідного об'єкта. Новому об'єкту присвоюється новий кадастровий номер, у вихідного об'єкта залишається колишній.

Формат кадастрового номера

Використовуваний в реєстраційних документах формат кадастрового номера має вид:

АА: ВВ: ССРРLL: КК, в якому буквені позначення замінюються на цифри при встановленні кадастрового номера земельної ділянки. Цифри об'єднані в групи, що розділяються двокрапкою.

Структура номера, побудована за принципом «від більшого до меншого», нагадує «російську матрьошку», а 4-х рівнева ієрархія цифрових груп в кадастровий номер така:

  • АА - кадастровий округ, позначення якого завжди стоїть на 1-му місці, а цифри, складові номер, збігаються з номером регіону Російської Федерації, в межах якого ведеться державний кадастровий облік земель
  • ВВ - кадастровий район, позначення якого стоїть на 2-му місці, а цифри позначають частину кадастрового округу (адміністративна одиниця суб'єкта - наприклад, район тій чи іншій області)
  • ССРРLL - позначення частини території кадастрового району, званої кадастровим кварталом (зазвичай це невеликі населені пункти, мікрорайони або квартали міста), а цифри, складові номер кадастрового кварталу, вказують на найменшу територіальну одиницю кадастрового округу, яка враховується на черговій кадастровій карті та врахованої в окремому розділі держреєстру (цей рівень в ієрархії кадастрового номера може позначатися не більше, ніж 7 цифрами, які вказують на код зони, масиву і кварталу)
  • КК - номер ділянки землі.

Попутно можна помітити, що що збільшення числа символів, що позначають кадастровий округ, неприпустимо, так як його позначення завжди ідентично коду регіону, а загальне число цифр в кадастровий номер варіюється від 12 до 16 і залежить від щільності (числа) великих і малих за площею земельних ділянок на різних територіях Росії.

Як приклад позначень розглянемо кадастровий номер 47: 01: 1629001: 378, порядок цифрових груп в якому означає наступне:

  • 47 - кадастровий округ і код регіону РФ Ленінградська область
  • 01 - кадастровий район і адміністративна територіальна одиниця Виборзький район (повне позначення кадастрового Виборзького району 47:01)
  • 1629001 - кадастровий квартал і адміністративна територіальна одиниця Полянське сільське поселення, п. Зелений гай (повне позначення кадастрового кварталу 47:01: 1629001),
  • 3 78 - індивідуальний номер земельної ділянки в кадастровому кварталі
  • 47: 01: 1629001: 378 - позначення кадастрового номера в повному форматі.

Таким чином, кадастровий номер «мовою цифр» і їх комбінацій інформує про точне розташування земельної ділянки, будучи при цьому ще й «ключем, який відкриває заповітний скриню» з інформацією про об'єкти, що зберігається в публічній кадастровій карті.

Як працювати з публічною кадастрової картою

Щоб отримати на публічній кадастровій карті відомості по кадастровому номеру земельної ділянки, необхідно зайти на сайт публічної кадастрової карти.

Після виконання входу відкривається географічна карта Росії, на якій зліва можна побачити вертикальну панель з інструментами карти, позначеними різними символічними знаками (кнопками), а в правому нижньому кутку - регулятор масштабу карти.

збільшити
збільшити

Для зручності користування карткою і зміни в ній огляду об'єкта передбачена можливість переміщення карти в заданому напрямку. Для цього потрібно навести курсор миші на область карти і, затиснувши ліву кнопку миші, перемістити карту в потрібному напрямку. Зміна масштабу карти виконується за допомогою регулятора масштабу.

Інструменти карти

Інструменти карти - головні «лоцмани» в отриманні інформації про земельну ділянку.

Інструментами публічної кадастрової карти, зазначеними на панелі інструментів. є:

  1. пошук
  2. об'єкти в точці
  3. управління картою
  4. малювання
  5. виміру
  6. обране
  7. друк карти
  8. довідкові відомості
  9. Зворотній зв'язок.

Застосування інструментів карти дозволяє використовувати не тільки видимі зовнішні функції карти, але і входити в її шари і підкладки, відкривати численні вкладки і користуватися величезним віялом можливостей.

збільшити
збільшити

1. Інструмент ПОШУК

Інструмент ПОШУК використовується для визначення розташування земельної ділянки та отримання відомостей про нього по кадастровому номеру або на його адресу.

Пошук об'єкта буде більш ефективним, якщо відомий його кадастровий номер. Для пошуку необхідно натиснути курсором миші по зображенню інструменту ПОШУК, після чого відкриється вікно, в яке необхідно ввести кадастровий номер земельної ділянки:

Зрозуміти, як діють інструменти карти буде простіше на прикладі. Будемо використовувати для цього кадастровий номер одного з існуючих земельних ділянок КН 47: 01: 1629001: 378. Введемо його в вікно інструменту ПОШУК і натиснемо на кнопку знайти. Отримаємо ось таке зображення:

збільшити
збільшити

В області карти з вмістом результатів пошуку бачимо наступне:

  1. в лівій частині - відкривається інформаційна вкладка з характеристиками земельної ділянки,
  2. в поле карти:
    • з'явилося відображення ділянки в плані - з виділенням ділянки жовтим кольором, із зазначенням номера ділянки в кадастровому районі,
    • ясно видно межі ділянки - вони прокреслені лініями червоного кольору,
    • номер регіону - число 47 (означає, що це Ленінградська область).

При необхідності зображення земельної ділянки можна збільшити / зменшити, перемістити як ділянку, так і карту, скориставшись регулятором масштабу.

Наприклад, при зменшенні масштабу можна побачити:

  1. з якими об'єктами межує ділянку, як він розташований по відношенню до найближчих об'єктів, населених пунктів, доріг або водойм,
  2. кадастрові номери об'єктів і ділянок, що знаходяться по сусідству і поблизу ділянки, та їх межі, позначені лініями червоного кольору,
  3. кадастровий номер регіону.

збільшити
збільшити

Вивчимо інші сервіси карти, представлені в інформаційній вкладці.

У вікні ІНФОРМАЦІЯможно використовувати такі можливості карти:

  1. активні посилання карти, що дозволяють перейти до кадастровим планом земельної ділянки (План ЗУ) і плану кадастрового кварталу (План КК),
  2. виконання пошуку в межах об'єкта (за посиланням Пошук в межах об'єкта) при одночасному відкритті вікна ДІЛЯНКИ (біля вікна з кадастровим номером), а далі з переходом до інструменту Об'єкт В ТОЧЦІ - можна зайнятися пошуком меж земельних ділянок (ЗУ), об'єктів капітального будівництва ( ОКС), кадастрового кварталу (КК), кадастрового району (КР), кадастрової області (КО), територіальної зони (ТЗ), зон з особливими умовами використання території (ЗОУІТ), кордонів, лісництв і лісопарків.

За допомогою вікна ПОСЛУГИ розташованого праворуч від вікна ІНФОРМАЦІЯ, в режимі on-line забезпечується отримання довідкових відомостей про об'єкти з ГКН безпосередньо на ресурсі Росреестра.

У вікні ДІЛЯНКИ можна відкрити вкладку з переліком позицій, перемикання на які дозволяє отримати детальну інформацію про об'єкти капітального будівництва (ВКБ), кадастрових кварталах, районах і округах і їх межах, територіальних зонах і т.д ..

Потрібно відзначити, що зміст області результатів пошуку залежить від типу аналізованих об'єктів і від наявності або відсутності відомостей про них в ГКН. Так, за відсутності відомостей про об'єкт в ГКН публічна кадастрова карта в випадає інформаційної вкладці відобразить повідомлення «нічого не знайдено».

2. Інструмент УПРАВЛІННЯ КАРТОЮ

Продовжимо знайомство з можливостями публічної кадастрової карти на прикладі тієї ж земельної ділянки, знайденого по кадастровому номеру 47: 01: 1629001: 378.

Розглянемо інструмент УПРАВЛІННЯ КАРТОЮ, що дозволяє отримати різноманітні матеріали - побудувати тематичні карти по категорії земель або за формою власності, включити підкладку космічні знімки або інші підкладки.

Всі ці та багато інших можливостей просто неможливо описати в рамках однієї статті, тому розглянемо лише деякі з них. Це дасть уявлення про те, як використовуються різні інструменти і шари карти, а значить, додасть впевненості для самостійних «експериментів».

Не покидаючи сторінку, отриманої за допомогою інструменту ПОШУК, знову кликнемо курсором миші на символ ПОШУК, після чого замість інформаційної вкладки з'явиться панель інструментів карти. У ній необхідно клікнути на кнопку УПРАВЛІННЯ КАРТОЮ.

Результат буде таким:

збільшити
збільшити

У випадає вкладці Загальнодоступні кадастрові відомості можна вибрати і відзначити назву тієї позиції, що необхідна для з'ясування (задамо, так би мовити, «тему» питання). Карта видасть відомості (у вигляді зображень в кольорі, лініях і позначеннях), відповідні заданій «темі» або всі відомості одночасно, якщо все «теми» були обрані разом.

Як приклад, зараз були обрані 2 «теми»:

  1. об'єкти капітального будівництва
  2. зони з особливими умовами використання території.

Зміст області результатів на мапі виявилося таким:

збільшити
збільшити

Карта ввела колірне зображення і «повідомила» про наступне:

  1. земельну ділянку повністю знаходиться в зоні з особливими умовами використання території (ЗОУІТ виділена зеленим кольором),
  2. на земельній ділянці і поблизу нього об'єктів капітального будівництва немає.

Далі, відключивши «тему» зони з особливими умовами використання території, перейдемо, наприклад, в розділ Єдина картографічна основа, в якому теж є що випадає вкладка.

Виберемо в ній дуже цікавлюся підкладку Космічні знімки, які дозволяють побачити земельну ділянку і його околиці в більш зрозумілому зображенні.

збільшити
збільшити

Отриманий результат виявився дещо несподіваним, так як космічний знімок показав, що на ділянці є будівлі, причому одна з них явно капітальна, але зазначена не номер об'єкта капітальної споруди а номером земельної ділянки.

В чому справа, адже в інформації, отриманої за допомогою вкладок Загальнодоступні кадастрові відомості і ОКС, немає ніяких повідомлень про наявність на ділянці будь-яких об'єктів капітального будівництва? Ситуація дивна, що вимагає, уточнення.

Постараємося отримати побільше відомостей про ділянку і з'ясувати ситуацію з будівлями. А для цього будемо використовувати інструмент Об'єкт В ТОЧЦІ (найчастіше він називається ідентифікація)

Щоб перейти до нього, доведеться зробити наступні дії:

  1. не залишаючи підкладку з космічним знімком ділянки, кликнемо по кнопці УПРАВЛІННЯ КАРТОЮ (вона зараз в лівому верхньому кутку біля назви вкладки Загальнодоступні кадастрові відомості),
  2. в панелі, що з'явилася інструментів вибираємо інструмент Об'єкт В ТОЧЦІ і клікаєм по ньому,
  3. далі наводимо курсор миші на будівництво.

У підсумку, отримаємо ось таку «картину маслом»:

збільшити
збільшити

Зміст області результатів на мапі ясності щодо найбільшої споруди на ділянці не додало. Відомостей про неї немає. Фіксується, що на місці будівництва є лише ділянку (текст інформації в випадає вкладці біля самої ділянки можна «прокрутити» вниз). Точно така ж інформація з'являється і в разі наведення курсором на всі інші споруди, розташовані на ділянці.

Ось і настав час для перших припущень про ситуацію з ділянкою. Виявлені невідповідності інформації на космічному знімку і загальнодоступних кадастрових відомостей про ділянку можуть свідчити про те, що ці споруди або поки не зареєстровані в ГКН, або є незаконно побудованими (зведеними без отримання дозволу на будівництво). Останній варіант здається більш ймовірним,

При роботі з космічними знімками нерідко може виявлятися зміщення земельної ділянки щодо космічного знімка. Іноді така ситуація виникає через похибки завантаження зображення ділянки на супутник (растрова подрузка), так як супутник робить знімок кулястої Землі, а використовувані Росресстром координати, відповідають «плоскою» планеті.

Якщо ж зміщення ділянки становить кілька десятків метрів, то, швидше за все, це вже реєстрова помилка, яка сталася з вини кадастрового інженера. Іншими словами, на кадастровий облік ділянку був поставлений неправильно. Така ситуація зажадає переробки роботи, раніше виконаної кадастровим інженером. Для цього власнику ділянки потрібно знову звернутися до інженера з вимогою усунення допущеної помилки.

3. Інструмент Вимірювання

За допомогою інструменту ВИМІРЮВАННЯ можна визначити довжини сторін ділянки, його площа, відстані між об'єктами, відображеними на публічній кадастровій карті. Кнопку ІЗМЕРЕНІЯможно знайти у вкладці інструментів карти.

Для розглянутого ділянки з КН 47: 01: 1629001: 378 при включенні кнопки ВИМІРЮВАННЯ карта видає таке зображення:

збільшити
збільшити

Спробуємо визначити за допомогою карти площа ділянки. Для цього потрібно вибрати курсором миші значок виміряти площу і, підвівши потім курсор до одного з кутів ділянки, акуратно «пройти» по периметру ділянки до вихідної точки. Вийде ось таке зображення з інформацією про площу ділянки (в даному випадку з неточністю, зрозумілої «майстерністю» користувача карти):

збільшити
збільшити

Вимірювання довжин сторін проводиться аналогічно, тільки при цьому, як відомо, потрібно спочатку вибрати кнопку виміряти відстань.

Зараз же виміряємо відстань ділянки від Фінської затоки. Результат вийшов таким:

збільшити
збільшити

Висновки з даного ділянці

На прикладі одного з земельних ділянок застосування всього лише кількох інструментів публічної кадастрової карти для отримання відомостей щодо його кадастровому номеру ділянки вже дозволяє зробити деякі висновки:

  • земельну ділянку зареєстрований в ГКН і відображається на карті,
  • всі будівлі на ділянці не зареєстровані, а значить, всі дії з ділянкою (можлива подальша забудова, продаж, дарування і т.д.) будуть заборонені до моменту постановки цих будівель на облік в ГКН,
  • сам факт відсутності відомостей про будівлі на публічній кадастровій карті викликає сумнів в наявності дозволу на їх будівництво, то є сумнів в законності їх зведення,
  • ділянка розташована в зоні з особливими умовами використання території (ЗОУІТ),
  • оскільки карта не видала відомості про будівлі, невідомо, чи виконав власник ділянки при їх зведенні вимоги, встановлені для ЗОУІТ у вигляді дотримання будівельних обмежень, пов'язаних, наприклад, з можливим розташуванням поблизу від ділянки:
    1. лінійних об'єктів (ЛЕП, магістралей газопроводів, водопроводів),
    2. водойм, заповідників, рибогосподарських зон та інших об'єктів з особливими умовами використання, які своїми охоронними або захисними зонами частково або повністю «захоплюють» територію ділянки і встановлюють заборону на будівництво капітальних об'єктів в таких зонах,

  • в разі виявлення самовільного характеру забудови ділянки (зведення будівель без отримання дозволу на будівництво) його власнику доведеться надати суду докази законності будівель і поставити їх на облік в ГКН, в іншому ж випадку - повністю знести,
  • при злісному невиконанні вимог закону щодо реєстрації будівель або їх знесенню за судовим рішенням може виникнути загроза вилучення ділянки з накладенням на власника штрафів і всіх судових і фактичних витрат.

Виходить, що публічна кадастрова карта здатна не тільки надавати відомості про ділянки, але і виявляти можливі правопорушення в їх використанні, адже їй, як співається пісні, «зверху видно все, ти так і знай».

Потенціал публічної кадастрової карти дуже об'ємний. При роботі з нею можна використовувати інші сервіси і інструменти, що дозволяють проводити просторовий пошук, малювання або роздруківку і проводити безліч інших операцій.

Характеристика всіх можливостей карти зажадає написання цілої книги. На допомогу користувачам карти Росреестр розробив інструкціюпо користування публічної кадастрової картою , Роз'яснювала всі нюанси в покроковому режимі.

На закінчення звернемо увагу на те, що Росреестр робить постійні нагадування про те, що відомості, надані публічної кадастрової картою, мають тільки інформаційно-довідковий характер, а тому достовірну і юридично актуальну інформацію про об'єкти нерухомості потрібно уточнювати безпосередньо в ЕГРН. За запитами, які можна зробити безпосередньо з карти, відомості Росреестра надаються у вигляді виписок.