Реклама
Реклама
Реклама

Термін давності для стягнення заборгованості за зберігання ТЗ

  1. Гість, знайомтеся - Правобот !

Закон Краснодарського краю від 04.06.2012г. №2508-КЗ не містить відомостей, після закінчення якого спеціалізована стоянка може звернутися до власника ТЗ із заявою про стягнення плати за зберігання, в разі якщо транспортний засіб не було затребуване власником, представником власника або особою, яка має при собі документи, необхідні для управління даними транспортним засобом. Яким законом в даному випадку необхідно керуватися? З якого моменту буде обчислюватися строк давності для стягнення заборгованості за зберігання ТЗ з власника в разі звернення за правилами договору зберігання?

Потрібно керуватися загальними положеннями про термін позовної давності, який в даному випадку становить три роки.

Якщо контрагент порушив умову договору про оплату товару (робіт, послуг) по частинах, термін позовної давності за позовом про стягнення оплати тече по відношенню до кожної окремої частини від дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про прострочення оплати. Термін давності за позовами про прострочені почасових платежах (відсотки за користування позиковими засобами, орендна плата і т. П.) Розраховується окремо по кожному простроченого платежу.

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче


Такі роз'яснення містяться в пункті 24 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43.

Тому термін позовної буде текти по кожному дню зберігання окремо, починаючи з першого дня зберігання.

рекомендація: Як кредитору не пропустити строк позовної давності

«У законі можуть бути встановлені інші правила для визначення того, коли починає текти термін позовної давності. Зараз є сім таких випадків.

1. Термін позовної давності на вимогу визнати угоду недійсною, якщо така вимога заявило особа, яка не виступає стороною угоди, починає текти з дня, коли така особа дізналася або повинна була дізнатися про початок її виконання ( п. 1 ст. 181 ГК РФ ). При цьому якщо нікчемний правочин не виконувалася, то строк позовної давності на вимогу визнати її недійсною не тече. Якщо ж суд визнав угоду недійсною в частині, термін позовної давності обчислюється з моменту, коли почали виконувати цю частину. Такі роз'яснення містяться в пункті 101 постанови Пленуму Верховного суду РФ від 23 червня 2015 р № 25 «Про застосування судами деяких положень розділу I частини першої Цивільного кодексу Російської Федерації» (далі - постанова Пленуму Верховного суду РФ № 25).

2. Термін позовної давності на вимогу витребувати рухоме майно з чужого незаконного володіння починається з дня, коли позивач виявив це майно ( п. 12 інформаційного листа Президії ВАС РФ від 13 листопада 2008 року № 126 «Огляд судової практики з деяких питань, пов'язаних з витребуванням майна з чужого незаконного володіння»).

3. За позовом про повернення індивідуально-визначеної речі, переданої за договором, який потім суд визнав недійсним, термін позовної давності починає текти після відмови контрагента добровільно повернути отримане, але не раніше, ніж вступить в силу рішення суду ( п. 82 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 25 ).

4. Термін позовної давності на вимогу покупця до продавця відшкодувати збитки, які виникли через те, що у покупця вилучили товар на підставі, яке з'явилося до виконання договору, тече з моменту, коли вступило в законну силу рішення суду за позовом третьої особи про вилучення товару у покупця ( п. 83 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 25 ).

5. За регресними зобов'язаннями термін позовної давності тече з дня виконання основного зобов'язання ( п. 3 ст. 200 ГК РФ ).

6. Якщо контрагент порушив умову договору про оплату товару (робіт, послуг) по частинах, термін позовної давності за позовом про стягнення оплати тече по відношенню до кожної окремої частини від дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про прострочення оплати. Термін давності за позовами про прострочені почасових платежах (відсотки за користування позиковими засобами, орендна плата і т. П.) Розраховується окремо по кожному простроченого платежу.

Такі роз'яснення містяться в пункті 24 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43.

7. Термін позовної давності за позовом до субсидиарному боржнику починає текти після того, як кредитор пред'явив виконавчий лист до основного боржника, а той свій борг не погасив. Така правова позиція викладена в постановах Президії ВАС РФ від 27 липня 2011 року № 2381/11 і від 10 липня 2012 року № 1880/12 ».

Яким законом в даному випадку необхідно керуватися?
З якого моменту буде обчислюватися строк давності для стягнення заборгованості за зберігання ТЗ з власника в разі звернення за правилами договору зберігання?