Реклама
Реклама
Реклама

Досудове стягнення заборгованості: як розмовляти з боржниками

  1. Досудове стягнення заборгованості: 1 етап
  2. 2 етап: пишемо претензію
  3. 3 етап: нагадування
  4. 4 етап: досудова претензія
  5. 5 етап: повідомлення про негативні наслідки
  6. 6 етап: підпис претензій
  7. 7 етап: відправка претензій
  8. Інформація про автора і компанії

Багато підприємців скептично ставляться до розсилки претензій боржникам, вважаючи, що усна відмова або просто ухилення від погашення боргу є остаточним рішенням контрагента і допомогти зможе вже тільки суд. Це не так. Практика професійного стягнення заборгованості показує, що за допомогою грамотного проведення претензійної врегулювання вдається повернути до 40% безнадійних боргів.

Олександр Орлов,

адвокат

У цій статті ви прочитаєте:

  • Що включає в себе досудове стягнення заборгованості
  • Які заходи щодо стягнення заборгованості дійсно ефективні
  • Як листуватися з клієнтом-боржником по час досудового порядку стягнення заборгованості

Досудове стягнення заборгованості при грамотному підході є досить дієвим способом повернути свої гроші. Зазвичай в договорі міститься лише посилання на можливість розв'язання спорів шляхом проведення переговорів. Часом вказується на обов'язкове направлення претензії і обов'язок по її розгляду іншою стороною. Порядок подання претензії, терміни, адреса її відправки, за вкрай рідкісним винятком, не вказуються, що дає як деяку свободу дій кредитору, так і можливість уникнути відповідальності боржника.

Терміново перевірте своїх партнерів!

Ви знаєте, що податківці під час перевірки можуть чіплятися до будь-якого підозрілого фактом про контрагента? Тому дуже важливо перевіряти тих, з ким Ви працюєте. Сьогодні, Ви можете безкоштовно отримати інформацію про минулі перевірках Вашого партнера, а головне отримати перелік виявлених порушень!

Дізнатися докладніше >>

Необхідно відзначити, що якщо претензійний досудовий порядок стягнення заборгованості є обов'язковим для сторін відповідно до договору, то до виконання даної вимоги звернення до суду неможливо (згідно п. 2 ст. 148 АПК РФ, позовна заява буде залишена без розгляду). З ст. 4 АПК РФ слід, що саме право на звернення до суду виникає тільки після дотримання претензійного порядку, причому незалежно від того, чи встановлений він договором або законом. Тому не ігноруйте претензійний порядок стягнення боргу клієнта, він або допоможе взагалі уникнути затяжного судового процесу, або істотно його прискорить і спростить.

Крім цього, якщо боржник відчуває, що з заборгованістю працюють, як правило, він не буде ухилятися від її погашення (див. Таблицю). А ось «забудькуватість» кредитора сприймається як можливість якщо і не платити зовсім, то вже точно відстрочити оплату на кілька місяців. Практика показує, що якщо в перший місяць по заборгованості компанія не зробила жодних дій щодо боржника, то повертати борг в 90% випадків доведеться тільки в судовому порядку.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Досудове стягнення заборгованості: 1 етап

Починати нагадувати про заборгованість слід відразу, як обіцяне надходження грошей не здійснилося. Менеджер, клієнт якого допустив прострочення платежу, повинен бути весь час на зв'язку з боржником і постійно нагадувати про наявність боргу. Обов'язково перевірте наявність усіх підтвердних документів. Якщо необхідно, складіть і підпишіть акти звірки заборгованості. Якщо документообіг в компанії великий, то можна скласти алгоритм роботи менеджера з боржниками (малюнок).

2 етап: пишемо претензію

Згодом кожна компанія створює свій шаблон претензії: хтось бере за основу претензії, отримані ними самими від контрагентів, хтось придумує свій шаблон, інші шукають шаблон у відкритому доступі, не надаючи йому великого значення.

Однак всі вони хороші лише для того, щоб виконати формальні вимоги договору про дотримання сторонами досудового порядку стягнення заборгованості. З метою ж повернення заборгованості дана претензія марна, і перш за все через те, що вона всього лише одна і направляють її тільки один раз. Тому краще нагадувати своїм боржникам про борг різними способами і частіше: писати і пам'ятки про борг, і безпосередньо претензії, попередження про можливість передачі справи в суд, відіслати повідомлення про звернення до суду (як остання міра впливу). Часом цей захід по стягненню заборгованості спрацьовує, клієнт бачить, що його хитрощі не допомогли, і перед ним два варіанти: або він судиться і програє, несучи великі втрати, або починає платити без примусу.

3 етап: нагадування

Цей документ має на меті не загрожувати, а лише нагадати у ввічливій формі, що у компанії утворилася заборгованість. Цілком можливо, це сталося ненавмисно або по якомусь непорозумінню, які часто виникають в будь-який бухгалтерії. Наприклад, подібне нагадування можна оформити наступним чином: «На даний момент у Вас є непогашена заборгованість перед ___ в розмірі ____ гривень, що виникла на підставі договору _____.

Відповідно до умов укладеного договору Ви взяли на себе зобов'язання по оплаті у встановлений термін, який був пропущений. Просимо Вас здійснити оплату наявної заборгованості протягом 5 (п'яти) банківських днів з моменту отримання цього повідомлення за наступними платіжними реквізитами: _______ ». Якщо боржник не відреагував на ваш лист і продовжує годувати вас сніданками, слід перейти до наступного етапу.

4 етап: досудова претензія

Новий лист вже має бути претензією в повному сенсі, вказувати на негативні наслідки для боржника і подальше звернення до суду.

Найкраще посилатися на загальні норми, які підійдуть до будь-якої ситуації. Тут можна вказувати ст. 309, 310 ЦК України ( «... зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна його умов не допускається), п. 3 ст. 401 ГК РФ ( «... особа, яка не виконала або неналежним чином виконала зобов'язання при здійсненні підприємницької діяльності, несе відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили. До таких обставин не відносяться, зокрема, порушення обов'язків з боку контрагентів замовника, відсутність на ринку потрібних для виконання товарів, відсутність у замовника необхідних грошових коштів »).

Крім того, слід вказати на наступне звернення кредитора до суду і на негативні наслідки для боржника при судовому розгляді: відшкодування судових витрат (наприклад, витрати на експертизу можуть скласти в середньому від 100 до 500 000 руб.), Відшкодування витрат на послуги адвокатів. Також слід звернути увагу боржника на зміну судової практики по стягненню судових витрат, які з кожним роком збільшуються, наближаючись до ринковими розцінками. По суду з боржника будуть стягнуті неустойки у вигляді штрафу і пені. Даний пункт слід обов'язково виділити, так як щодо його теж треба дотримати претензійний порядок, а також тому, що розмір такої неустойки найчастіше перевищує розмір самого боргу і змушує боржника шукати компроміс.

Таблиця. Ефективність заходів впливу на боржника

дії

% Повернули борг з числа сумлінних боржників

% Повернули борг з числа несумлінних боржників

призупинення поставок

10-30

5-20

усні нагадування

10-20

0-5

письмові нагадування

15-30

0-5

особисті переговори

30-50

1-10

Виставлення штрафів, пені, неустойки

40-60

2-10

Факт подачі позову

20-40

5-15

Джерело: підготовлено «КД» на основі матеріалів книги А. Шумовіча «100 кроків по збору боргів»

5 етап: повідомлення про негативні наслідки

Якщо ж і після цього контрагент не реагує, вам слід прийняти наступну міру по стягненню заборгованості: рухатися далі або ж відразу звернутися до суду. А оскільки судовий розгляд триватиме не менше шести місяців, ще один тиждень на додаткове вимога не здається марною тратою часу.

У листі слід викласти свою позицію вже максимально жорстко: контрагент вже не є партнером, він є злісним неплатником. Ви маєте право повідомити боржника, що зверніться із заявою в правоохоронні органи для перевірки факту шахрайства. Зрозуміло, далеко не в кожному випадку є ознаки умислу і спочатку злочинна мета у контрагента, тому і справи за такими заявами не порушуються повсюдно. Але по-перше, такі випадки дійсно відбуваються, а щодо деяких недобросовісних ділків дійсно виносяться обвинувальні вироки. По-друге, достатньою мірою впливу в даному випадку буде сам виклик директора боржника в правоохоронні органи.

Отримавши від кредитора претензію, боржник ще може подумати, що у нього немає реальних правових ризиків, але коли йому дзвонить оперуповноважений і викликає для дачі пояснень (а це обов'язкова процедура перевірки заяви незалежно від його обгрунтованості), то у боржника відношення до боргу часом змінюється кардинально.

6 етап: підпис претензій

Всі претензії підписуються керівництвом компанії-кредитора з додатком відбитка печатки, щоб ці документи були згодом прийняті судом. Зрозуміло, претензія буде ефективніше, якщо вона відправлена ​​від імені адвокатів. Сенс і юридичну вагу претензії буде таким же, але психологічна сила документа стане зовсім іншою. Боржник розуміє, що залучення адвоката для роботи з ним означає серйозні неприємності в майбутньому: суд, звернення в правоохоронні органи і т. Д. Тому боржник, як правило, реагує швидко: «Навіщо відразу адвокати? Ми самі все владнаємо! »Іноді тільки підпис адвоката під документом може зіграти вирішальну роль.

7 етап: відправка претензій

Відправляти претензію в період досудового стягнення заборгованості слід усіма наявними в розпорядженні компанії засобами. В першу чергу поштою: рекомендованим листом, обов'язково з повідомленням про вручення, з описом вкладення. Відправляти слід за всіма відомими адресами, якщо в договорі не зазначено конкретну адресу для переписки, - по юридичному, фактичному, поштової, за адресами, вказаними в документах.

Також претензію можна відвести особисто або самим, або з кур'єром вашої компанії. У цьому випадку на другому екземплярі претензії необхідно поставити позначку про її отриманні, вказати, ким вона отримана, дату, вхідний номер по книзі обліку вхідної кореспонденції та поставити відбиток печатки організації або хоча б штамп для кореспонденції. За умови кур'єрської доставки краще користуватися послугами служби, яка має ліцензію на надання поштових послуг.

Крім того, важливо не тільки доказ отримання кореспонденції, а й швидкість реакції на неї з боку боржника. Тому листи краще дублювати по факсу, а також в відсканованому вигляді по всіх відомих адресами електронної пошти боржника.

Незалежно від претензійної роботи і звернення до суду по телефону підтверджуйте готовність відкликати всі претензії в разі отримання грошових коштів. Робота по телефону з боржником ведеться мінімум раз в три дні. Такий спосіб є ефективним досудовим стягненням заборгованості і дозволяє встановити щільний контакт.

Інформація про автора і компанії

Олександр Орлов - адвокат, дипломований фахівець в області юриспруденції, психології та організації систем безпеки. З 2005 року - один з керівників МКА «Град», спеціалізація - корпоративні конфлікти. Член Асоціації юристів Росії, викладач Російської школи управління. Автор книг «Війна за частки ринку: Конкурентні бої без правил», «Організація бізнесу: Грамотна побудова своєї справи».

Сподобалася стаття? Діліться з колегами - нехай оцінять!

Тому боржник, як правило, реагує швидко: «Навіщо відразу адвокати?
Сподобалася стаття?