Реклама
Реклама
Реклама

Які терміни дії виконавчого листа?

І боржникам, і кредиторам важливо розуміти, які сьогодні терміни дії виконавчого листа. Перші сподіваються, що стягувач пропустить ці терміни і можна буде зітхнути з полегшенням, другі, навпаки, намагаються не упустити момент. Розповімо про нюанси і пояснимо, що буде після закінчення терміну.

Після того, як кредитор звернувся до суду, виграв справу, йому потрібно звернутися за отриманням виконавчого листа. Далі у кредитора будуть два шляхи: або направити цей виконавчий лист приставам, або самому зайнятися стягненням. Тут можна дізнатися про те, як стягнути борг за виконавчим листом за 3 дні?

Помилкою стягувача буде бездіяльність, тому що поточне законодавство передбачає, що термін дії виконавчого листа складає 3 роки. Саме за цей термін стягувач повинен пред'явити лист до виконання. Трирічний відлік терміну стартує з вступу в силу судового акта. За судовим наказам термін в 3 роки починає відраховуватися з дня видачі.

Якщо мова йде про те, щоб стягувати періодичні платежі з боржника, то в цьому випадку термін дії виконавчого листа буде складатися з двох частин. Перша частина являє собою термін, протягом якого боржник повинен виплачувати платежі. Друга частина - це плюс 3 роки після того, як закінчиться термін, зазначений в першій частині.

Іноді боржники, які через складне фінансове становище не можуть виконувати вимоги виконавчого листа, звертаються до суду із заявою про відстрочку або розстрочку виконання Іноді боржники, які через складне фінансове становище не можуть виконувати вимоги виконавчого листа, звертаються до суду із заявою про відстрочку або розстрочку виконання. Про це читайте в матеріалі « Відрахування за виконавчим листом. Розмір. Як зменшити? »Якщо суд погодиться з доводами боржника і надасть йому розстрочення чи відстрочення, то термін дії виконавчого листа почнеться після закінчення наданого судом строку.

Коли терміни дії листа припиняються?
Поточна глава, мабуть, розіб'є всі надії боржників на те, що пройде кілька років і від них відстають у зв'язку із закінченням строків давності. Призупинення термінів дії листа дозволяє стягувачам нескінченно довго намагатися повернути свої гроші.

Отже, почнемо з того, що зазначений вище трирічний термін дії виконавчого листа переривається, коли стягувач пред'являє документ з метою виконання, а також коли боржник платить за судовим рішенням. Цікаво, що після цієї «паузи» термін дії виконавчого листа починає новий відлік, тобто у кредитора знову є 3 роки.

Пояснимо на прикладі. Припустимо, кредитор отримав виконавчий лист, але 2 роки тримав його у себе, не роблячи ніяких дій. На 3 рік він звернувся з листом до банку, в якому у неплатника є вклади, з вимогою стягнути заборгованість. З цього моменту термін дії виконавчого листа отримує перерву, після якого почнуть відлік чергові 3 роки.

Також кредитор завжди може віддати виконавчий лист приставам, щоб вони почали свою роботу з боржником. Перевіривши боржника і його майно, пристави можуть повернути лист стягувачу через неможливість виконання. З цього моменту у стягувача починаються чергові 3 роки. В цей термін він може знову направити виконавчий лист приставам, щоб ті знову перевірили фінансове становище боржника, не обзавівся він активами, не влаштувався чи на роботу. І так буде до безкінечності. Мабуть, тільки процедура банкрутства боржника перерве це замкнене коло. Читайте тут, як оголосити себе банкрутом перед фізичною особою?

А якщо термін дії листа закінчився?
Як вже говорилося вище, направити виконавчий лист приставам потрібно в трирічний термін. Якщо ж кредитор 3 роки не робив ніяких дій по пред'явленню листа, боржник при цьому не платив, то, звернувшись до приставам, кредитор ризикує отримати відмову в порушенні виконавчого виробництва.

Однак навіть в цьому випадку закон залишив невдалим стягувачам можливість відновити пропущені терміни. Для цього потрібно підготувати заяву до суду, вказавши причини пропуску. Якщо суд позитивно розгляне заяву, то терміни відновлять.

Поділися статтею в соцмережах!

Читайте також:

Як зменшити?
Коли терміни дії листа припиняються?
А якщо термін дії листа закінчився?