Реклама
Реклама
Реклама

➤ Порушення трудової дисципліни

  1. Що відноситься до порушень трудової дисципліни
  2. Обов'язки співробітника
  3. Найбільш поширені види порушень трудової дисципліни
  4. Одноразове і систематичне порушення трудової дисципліни
  5. Порушення трудової дисципліни: оформлення документів
  6. Можливі наслідки порушення трудової дисципліни
  7. Відповідальність, пов'язана з порушенням трудової дисципліни

Дізнайтеся, що вважати дисциплінарним проступком з точки зору закону, в яких випадках можна карати персонал за недотримання правил поведінки на роботі, і які документи важливо підготувати, щоб покарання не оскаржили в суді.

Скачайте корисний документ:

Що відноситься до порушень трудової дисципліни

Дисципліна праці - звід правил поведінки, закріплених законодавством, трудовим і колективним договором, локальними нормативними актами і посадовими інструкціями. Влаштовуючись на роботу, співробітник зобов'язується їх дотримуватися, але на практиці далеко не всі готові розділити цінності компанії і слідувати прийнятим в ній правилам. Іноді поведінка працівника явно не відповідає вимогам, встановленим роботодавцем, що є порушенням трудової дисципліни і дозволяє застосувати до порушника дисциплінарне стягнення.


★ Кожна організація повинна розробити та затвердити правила внутрішнього трудового розпорядку - докладно задокументований регламент робочого процесу з усіма нюансами: від часу початку і закінчення робочого дня до умов преміювання та порядку притягнення до відповідальності за дисциплінарні проступки. Експерт «Системи Кадри» розповість, як правильно скласти документ, які розділи в нього включити, і як бути, якщо діючі в компанії норми суперечать законодавчим вимогам.

Обов'язки співробітника

  • виконувати норми праці, встановлені роботодавцем ;
  • слідувати посадової інструкції та інших нормативних документів, затвердженим на підприємстві;
  • дотримуватися вимоги охорони праці і застосовувати видані засоби захисту;
  • сповіщати керівництво про ситуаціях, що загрожують збереженню майна підприємства або здоров'ю і життю людей;
  • дбайливо ставитися до обладнання та матеріалів, наданих роботодавцем;
  • не розголошувати відомості, що становлять комерційну або іншу охоронювану законом таємницю.

★ Ігноруючи хоча б один з вищевказаних пунктів, працівник здійснює порушення трудової дисципліни: приклади і наслідки такої поведінки бувають різними, але право застосувати дисциплінарку до винуватця події у роботодавця є в будь-якому випадку.


Провина, випадково або навмисно досконалий співробітником на робочому місці або в робочий час, може порушувати технологічні, режимні або управлінські норми трудового процесу. Наприклад, випуск бракованих виробів з вини співробітника вважається недотриманням технологічних норм, прогул або запізнення - режимних, а порушення субординації і відмова від виконання дорученої керівником завдання - управлінських.

Найбільш поширені види порушень трудової дисципліни

  1. Запізнення або ранній вихід на пенсію.
  2. Недотримання норм виробничої безпеки.
  3. Поява на робочому місці в п'яному вигляді.
  4. Невиконання вимог безпосереднього керівника.
  5. Розтрата або псування майна роботодавця.
  6. Відмова проходити обов'язкове медичне обстеження або виробниче навчання.
  7. прогул .

Передбачити все неможливо. Тому навіть свідомі співробітники можуть запізнитися або не скласти звіт вчасно, іноді - не зі своєї вини. Роботодавець повинен не просто покарати винних, а розібратися в ситуації , Прояснити причини і обставини проступку. Трудове законодавство не містить переліку причин, що вважаються поважними і повністю або частково виправдовують дисциплінарне порушення. Але на практиці такими вважаються збої в роботі транспорту, раптове погіршення самопочуття співробітника, пожежі та інші надзвичайні події.

Пам'ятка від співробітника на час його відсутності

Коли відсутній один співробітник, це відбивається на роботі інших. Щоб заздалегідь зняти питання колег і пояснити їм, що робити, розробіть пам'ятку. Вона структурує інформацію про зону відповідальності того, хто хворіє, у відпустці або відрядженні.

Одноразове і систематичне порушення трудової дисципліни

Одноразовим називають порушення, вчинене співробітником, який раніше дотримувався загальноприйнятих правил: не спізнювався, вчасно і в повному обсязі виконував свої посадові обов'язки, не конфліктував з колегами.

Увага! Оскільки дисциплінарні стягнення через рік погашаються, проступок, вчинений після закінчення цього терміну, також вважається одноразовим.

Але якщо за працівником числиться хоча б одне незбиране або непогашене стягнення, мова йде про систематичне порушення трудової дисципліни. Злісного порушника можна звільнити на підставі пункту 5 частини 1 статті 81 ТК РФ (кількаразове невиконання трудових обов'язків без поважних причин).

Пам'ятка кадровика. Як застосувати дисциплінарне стягнення

Як застосувати дисциплінарне стягнення


Порушення трудової дисципліни: оформлення документів

Як повинен діяти роботодавець, який дізнався, що один або кілька співробітників порушили трудову дисципліну? Насамперед дізнайтеся, які наслідки спричинило за собою порушення, і по можливості їх усунете. Потім ретельно інвентаризують подія, навіть якщо мова йде про незначне подію - запізнення при поверненні з обідньої перерви, безпідставне відмову від відрядження і т.д. В іншому випадку підтвердити вину працівника і відповідність покарання, обраного роботодавцем, буде непросто. Дотримуйтесь нашої інструкції.

  1. Зберіть підтверджуючі документи

Правильно оформлені акти, протоколи, службові та доповідні записки доведуть факт порушення і допоможуть встановити винуватця. Скарги, звіти і записки складаються від імені колег, клієнтів і безпосередніх керівників працівника, який вчинив дисциплінарний проступок, акти і протоколи - уповноваженими посадовими особами при свідках, які повинні розписатися на бланку.

Акт про дисциплінарний проступок

Акт про дисциплінарний проступок


  1. Зажадайте у порушника пояснювальну записку

Краще скласти письмове повідомлення і ознайомити з ним працівника під підпис. Інакше в майбутньому він зможе заявити, що нічого про це не знав і можливості викласти свою версію подій роботодавець йому не надав.

Повідомлення про подання співробітником пояснень за фактом вчинення дисциплінарного проступку

Повідомлення про подання співробітником пояснень за фактом вчинення дисциплінарного проступку


  1. Видайте письмовий наказ про застосування дисциплінарного стягнення

Наказ складається у довільній формі і має містити стислий опис проступку і його наслідків, відомості про працівника і роботодавця, а також посилання на всі документи, що мають відношення до справи: пояснювальні та доповідні записки, акти, протоколи.

Наказ про дисциплінарне стягнення

Наказ про дисциплінарне стягнення


★ Невірна або неоднозначна формулювання в наказі може стати приводом, щоб оскаржити покарання в суді: скасування дисциплінарного стягнення за формальними підставами - поширене явище. Експерт електронного журналу «Кадрове справа» знає, як його уникнути, і пропонує готові формулювання для наказу про дисциплінарку , Які однозначно влаштують перевіряючого інспектора і суд.

  1. Складіть відповідний акт

Якщо співробітник категорично відмовляється давати письмові пояснення або ставити підпис на бланку наказу. Так ви доведете, що роботодавець строго дотримувався процедурний порядок і не порушував права працівника.

Увага! Яким би серйозним не був проступок, не можна карати працівника двічі - закон дозволяє застосовувати тільки одне дисциплінарне стягнення за будь-яке порушення.

Можливі наслідки порушення трудової дисципліни

Вирішуючи, як вчинити з недбайливим співробітником, роботодавець зобов'язаний брати до уваги не тільки причини порушення трудової дисципліни, а й його наслідки, в тому числі відкладені. Незначні проступки, особливо не вплинули на робочий процес, можна залишити без уваги, якщо Пояснювальна записка та інші офіційні документи підтверджують наявність поважних причин або зовнішніх обставин, що перешкодили працівникові якісно виконати роботу або вчасно до неї приступити.

Прогул, відмова від дотримання техніки безпеки, поява на робочому місці в п'яному вигляді і інші серйозні проступки, наслідки яких негативно відбиваються на роботі цілого відділу або компанії в цілому, ігнорувати не варто. А якщо з'ясується, що відбулася на підприємстві аварія, в якій постраждали або загинули люди, пов'язана з порушенням трудової дисципліни, винуватцю загрожує не тільки дисциплінарна, а й кримінальна відповідальність.

Відповідальність, пов'язана з порушенням трудової дисципліни

Порушення дисципліни праці - це і десятиминутное запізнення на роботу, і небажання одягати каску на будівельному майданчику, і розкрадання майна компанії. Але було б несправедливо застосовувати однакове покарання за незначні порушення, що не роблять особливого впливу на виробничий процес, і грубі проступки, здатні поставити під загрозу якість продукції, що випускається, фінансову спроможність роботодавця, здоров'я і життя людей.

Тому трудовим законодавством передбачені різні види відповідальності за порушення трудової дисципліни працівником: чим серйозніше проступок, ніж сумніше його наслідки - тим суворіше покарання. Саме так працює принцип пропорційності, якого зобов'язаний дотримуватися кожен роботодавець при виборі заходи впливу. За незначне порушення трудової дисципліни (приклади - запізнення на роботу або пізнє повернення з обідньої перерви, гучна сварка з колегою, використання корпоративної пошти для особистих цілей) співробітнику можна зробити зауваження , За більш серйозний проступок - оголосити догану .

★ Звільнення вважається крайнім дисциплінарної мірою і застосовується тільки до співробітників, систематично порушують загальноприйнятий режим і порядок роботи або вчинили грубий проступок. У тому числі - до осіб з сімейними обов'язками і представникам інших пільгових категорій.

висновок

Порушувати правила поведінки на роботі можна по-різному. Запізнення, прогули, відмова від використання ЗІЗ, агресивні суперечки або бійки з колегами - все це дисциплінарні проступки.

Щоб правильно вибрати і застосувати міру покарання, оцініть обставини, причини і наслідки конкретного проступку. Враховуйте не тільки поточну ситуацію, а й наявність непогашених стягнень: якщо протягом року винуватець вже не раз порушував дисципліну, його можна звільнити за систематичне невиконання посадових обов'язків.