Реклама
Реклама
Реклама

Страхові внески ІП на ССО. Зменшуємо суму податку правильно

За загальним правилом, встановленому статтею 346.21 Податкового кодексу РФ, якщо індивідуальний підприємець застосовує ССО і вибирає в якості об'єкта оподаткування доходи (і при цьому не має найманих працівників), він має право зменшити податок на суму сплачених страхових внесків на пенсійне та медичне страхування у фіксованому розмірі.

Починаючи з 1 січня 2014 року, ВП без найманих працівників розраховують страхові внески за двома схемами:

  1. Якщо загальний дохід підприємця за рік не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Він сплачує тільки фіксовану суму, що складається з внесків на пенсійне (в 2018 році - 26545 рублів) і медичне страхування (у 2018 році ця сума дорівнює 5840 рублів).
  2. Якщо дохід ІП за рік більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, йому доведеться додатково заплатити на пенсійне страхування 1% від суми доходу, що перевищує даний ліміт в триста тисяч. При цьому законодавець встановив, що розмір внеску в такому випадку не може перевищувати максимального значення (на 2018 рік - 212 тисяч 360 рублів).

У грудні 2015 року Міністерство фінансів Росії у своєму листі №03-11-09 / 71357 вказало на те, що всі страхові внески (незалежно від схеми розрахунку) є за своєю суттю фіксованими, і тому можуть зменшувати суму податку на ССО.

У зв'язку з вищевикладеним, у індивідуальних підприємців нерідко виникає питання про те, як страхові внески в розмірі 1% понад доходу в триста тисяч рублів будуть враховуватися при сплаті податку за 2016 рік?

Спробуємо розібратися, як же врахувати страхові внески ІП на ССО в такій ситуації.

Законодавчо індивідуальні підприємці не обмежені в періодах сплати страхових внесків. Їх можна сплачувати раз в квартал, раз на місяць, а можна і всю суму заплатити в кінці поточного (або початку наступного) року.

НК РФ в цій сфері визначає лише кінцеві дати сплати внесків на страхування:

  1. Фіксовану частину (32385 рублів в 2018 році) потрібно обов'язково заплатити до 31 грудня поточного року.
  2. 1% від суми доходу понад трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян необхідно сплатити до 1 липня наступного року.

Що стосується податку на ССО, то тут діють більш жорсткі правила. Кожен підприємець зобов'язаний сплачувати авансові платежі з податку. Тобто кожен квартал (а також в кінці року) необхідно розрахувати і сплатити певну суму в бюджет. Зробити це необхідно до 25 числа місяця наступного за останнім місяцем кварталу (для авансових платежів) і до 30 квітня наступного року (для підсумкової оплати). При цьому закон дозволяє зменшувати суму і авансового, і підсумкового платежу.

Однак зменшити податок можна тільки на суму вже сплачених внесків. Виходить, для того щоб зменшити податок на страхові внески, їх потрібно оплатити раніше, ніж розраховується і оплачується авансовий або підсумковий платіж по ССО.

Якщо врахувати, що 1% з доходу перевищує 300 тисяч підприємці часто оплачують саме за підсумками року, то виникає питання, чи можна у менший податок на ССО в першому кварталі наступного року, якщо внести внески раніше подачі декларації за минулий рік не вийшло? Наприклад, зменшити авансовий платіж ССО в першому кварталі 2017 року, якщо декларація за ССО за 2016 рік була подана в лютому 2017 року, а страховий внесок в розмірі 1% при доходах понад триста тисяч було сплачено вже в березні 2017 роки?

Так як стаття 346.21 НК РФ прив'язує зменшення податку до періоду сплати, а не нарахування, то такий варіант вирахування цілком можна використовувати. Даною позиції дотримується і Міністерство фінансів Росії (Лист Мінфіну Росії від 23.01.2017 р № 03-11-11 / 3029).


Будемо вдячні вам за коментарі до цього матеріалу. Якщо ви не знайшли відповідь на своє питання або у вас є зауваження, побажання, - напишіть нам. Для нас дуже важлива ваша думка!

Корисний матеріал? Поділися посиланням!

Корисний матеріал?