Реклама
Реклама
Реклама

ССО в 2011 році. Так чи так все просто з "спрощеною"?

Законопроекти, що скасовують єдиний соціальний податок, торкнулися і платників податків, що діють на спрощеній системі оподаткування Законопроекти, що скасовують єдиний соціальний податок, торкнулися і платників податків, що діють на спрощеній системі оподаткування. Якщо 2010 рік був, свого роду, перехідним періодом для них, і не так значимо позначився на податковому навантаженні (відрахування до Пенсійного фонду становлять 14%), то рік прийдешній зажадає здійснювати більш вагомі виплати у позабюджетні фонди в розмірі 34%.

Нагадаємо, що спрощена система оподаткування (ССО) може бути обрана індивідуальними підприємцями або організаціями, чисельність працівників яких не перевищує 100 осіб, вартість основних засобів і нематеріальних активів не більше 100 млн. Руб., А частка участі інших організацій не більше 25%. Для переходу на ССО в 2011 році доходи за дев'ять місяців 2010 року не повинні перевищувати 45 млн. Рублів.

Спрощена система звільняє організації від сплати податку на прибуток і податку на майно. Раніше «спрощенка» звільняла і від сплати ЄСП, але ССО в 2010 році стала передбачати сплату страхових внесків, а в 2011 році планується, що вони будуть виплачуватися на загальних підставах.

Істотна зміна ССО 2011 року - це однаковий відсоток обчислення страхових внесків такий же, як і для організацій, що знаходяться на загальному режимі оподаткування.

Незаперечні переваги ССО
- Звільнення від сплати ПДВ. Організації, що знаходяться на спрощеній системі, не повинні вести складний документообіг, виробляти відрахування, розраховувати ПДВ.

- Економна ставка з податку. Спрощена система дозволяє вибрати один з двох об'єктів оподаткування: доходи або доходи за вирахуванням витрат. Перший варіант передбачає ставку податку 6%, другий - базову ставку 15%. Індивідуально для окремих категорій платників податків можуть бути введені знижені ставки до 5%. Ці цифри нижче мінімальної ставки податку на прибуток.

- Лояльні вимоги до бухобліку. З ССО бухгалтерську звітність не обов'язково здавати в податкову інспекцію.

Деякі недоліки ССО
Відсутність обов'язки при сплаті ПДВ для організацій на спрощеній системі є, до певної міри, мінусом для її контрагентів, що використовують загальну систему оподаткування.

ССО в 2011 році вимагатиме більшої кількості звітів, в зв'язку з реформою ЄСП. У прийдешньому році планується підвищення загальної ставки по страхових внесках з 14 до 34%. Протягом 2010 року платники податків з ССО перераховували страхові внески у позабюджетні фонди, як і раніше (внески на пенсійне страхування 14%). ССО з 2011 року передбачає виплату звичайних ставок: внески в ПФР - 26%, ТФОМС - 3%, ФФОМС - 2,1%, в ФСС - 2,9%. У сумі отримуємо 34%. На загальному режимі оподаткування сума виплат приблизно така ж.

Позитивний момент - ССО 2011 року не вимагає подачі заяви, якщо підприємець бажає продовжувати перебувати на цій системі оподаткування.

Незважаючи на зрослу податкове навантаження, збільшення кількості звітності, посилення деяких правил бухобліку, спрощена система оподаткування все ж залишається найбільш доступною системою для невеликих організацій і індивідуальних підприємців, завдяки зниженими ставками та звільнення від ПДВ.

Коментар експерта можете прочитати за посиланням http://blogfiscal.ru/?p=1630

Податки ІП: ССО, ОСНО в 2011 році

Ru/?