Реклама
Реклама
Реклама

Сертифікати і взаємодопомога: яку підтримку надають багатодітним сім'ям в столиці

  1. Від трьох і більше
  2. Адресна допомога
  3. Підтримка молодих і малозабезпечених сімей
  4. Допомога одиноким мамам
  5. Підтримка сімей з особливими дітьми

У середу, 16 листопада, в Державному Кремлівському палаці пройшов вечір «Планета в маминих руках», приурочений до Дня матері. На це свято запросили 5,7 тисячі осіб - представників багатодітних сімей. Чотири московські сім'ї відзначили державними нагородами: дві - орденами «Батьківська слава» і дві - медалями ордена «Батьківська слава».

Від трьох і більше

На сьогоднішній день в Москві живуть 116,9 тисячі багатодітних сімей, в яких виховується 290,6 тисячі дітей. 85 матерів виховують по 10 і більше дітей (у двох родинах росте по 16 дітей і в трьох сім'ях - по 15). Примітно, що шість років тому таких сімей було майже вдвічі менше - всього 65,7 тисячі.

Відповідно до закону багатодітній вважається та родина, в якій виховується троє і більше дітей (у тому числі усиновлені, а також пасинки і падчерки) до 16 років, а в разі якщо вони навчаються - до 18 років.

Так, на дітей до трьох років покладена щомісячна компенсація в розмірі 675 рублів. На кожну дитину до 16 років (учням - до 18 років) теж виплачується щомісячна компенсація: сім'ям з трьома-чотирма дітьми - по 600 рублів, а сім'ям з п'ятьма і більше вихованцями - по 750 рублів на кожну дитину. А все хлопці, які навчаються, отримують від міста по п'ять тисяч рублів на рік на покупку одягу.

Якщо батьки виховують трьох-чотирьох хлопців, то кожен місяць на оплату комунальних послуг вони отримують 522 рубля, а якщо у них п'ять і більше дітей - 1044 рубля. На оплату телефону виділяється по 230 рублів. Сім'ям з п'ятьма неповнолітніми дітьми і більше виплачують по 900 рублів на речі та іграшки.

Особливі заходи соціальної підтримки передбачені для сімей, в яких ростуть 10 і більше дітей. Їм додатково виплачують:

- 750 рублів на кожну дитину віком до 16 років (на тих, хто навчається очно - до 23 років);

- 10 тисяч рублів до Міжнародного дня сім'ї та 15 тисяч рублів до Дня знань.

У свою чергу матерям, які народили 10 і більше дітей, щомісяця платять по 10 тисяч рублів.

Щоб отримувати натуральні пільги, потрібно мати посвідчення багатодітної сім'ї міста Москви, яке можна оформити в будь-якому центрі держпослуг «Мої документи».

Адресна допомога

Малозабезпеченим та багатодітним сім'ям в Москві також надають адресну соціальну допомогу. Продукти можна отримати як за соціальною сертифікату, так і в натуральному вигляді.

Станом на жовтень цього року сім'ям видали понад 44,97 тисячі сертифікатів на загальну суму понад 44,97 мільйона рублів (один сертифікат дорівнює тисячі рублів). Крім того, в соціальні організації в цьому році поставлять п'ять тисяч і продуктових наборів. А до Дня матері малозабезпеченим багатодітним сім'ям вручать 40 тисяч святкових наборів.

1 березня в столиці розпочався новий соціальний експеримент: сім'ї, що знаходяться у важкій життєвій ситуації, отримують дитячі товари за електронними сертифікатами. До жовтня в московських магазинах реалізували вже 19 650 сертифікатів на 39,3 мільйона рублів (один сертифікат відповідає двома тисячам умовних балів, або двом тисячам рублів). Всього в цьому році видадуть 37 171 сертифікат на загальну суму 74,342 мільйона рублів. При цьому всі беруть участь в експерименті сім'ї можуть вибирати, як їм отримувати адресну допомогу - через електронні сертифікати або в натуральному вигляді.

Так, в цьому році місто закупило 25,1 тисячі одиниць різної одягу та взуття для дітей з малозабезпечених сімей.

Про сім'ї, які перебувають у важкій життєвій ситуації, дбають не тільки за рахунок міського бюджету. Наприклад, з позабюджетних джерел фінансується робота 43 додаткових пунктів збору, видачі, обміну речей. В рамках різних благодійних акцій в цьому році було зібрано 50,6 тисячі різних предметів - це і дитячий одяг і взуття, і іграшки, і книги, а також велосипеди, ліжечка, коляски, спортінвентар, канцелярське і шкільне приладдя. 32,4 тисячі з них видали нужденним сім'ям.

Крім того, розвивається міська програма «Сім'я допомагає родині», яка ґрунтується на взаємодопомозі. Учасником програми може стати будь-яка сім'я, яка готова запропонувати будь-яку підтримку або послугу. Члени проекту обмінюються досвідом, проводять спільні заняття та прогулянки, організовують гуртки і досягав вечора.

Існують і загальноміські благодійні акції, такі як «Допоможемо випускнику підготуватися до шкільного балу!», «Сім'я допомагає родині: готуємося до школи!» І «Дерево бажань».

Для підтримки московських багатодітних сімей була створена регіональна громадська організація «Об'єднання багатодітних сімей міста Москви» . За два роки їй вдалося об'єднати багатодітні сімей в усіх округах Москви і налагодити взаємодію з органами влади. Зараз в організації складаються понад 16 тисяч багатодітних сімей столиці.

Підтримка молодих і малозабезпечених сімей

Молодим московським сім'ям (в яких обоє з подружжя молодше 30 років) на додаток до федерального посібника щомісяця виплачуються 14,5 тисячі рублів. У разі появи на світло третьої дитини батькам також покладається додаткове одноразова допомога, розмір якого становить 10 прожиткових мінімумів (зараз це 15 382 рублів). Якщо ж народилося одночасно троє або більше дітей, батьки отримують 50 тисяч рублів на сім'ю.

Малозабезпечені сім'ї з доходом не більше 15 382 рублів можуть розраховувати на щомісячну допомогу на кожну неповнолітню дитину. Самотні матері отримують на дітей у віці до півтора років і від трьох до 18 років по 2,5 тисячі рублів, а від півтора до трьох років - по 4,5 тисячі рублів.

Дітям військовослужбовців, а також тим, чиї батьки не платять аліменти, теж покладаються пільги. Батькам дітей до півтора років і від трьох до 18 років платять по 1,9 тисячі рублів, а на дітей віком від півтора до трьох років виплачують по 3,3 тисячі рублів.

Звичайних сімей теж покладені виплати:

- на дітей у віці до півтора років і від трьох до 18 років - 1,5 тисячі рублів;

- на дітей у віці від півтора до трьох років - 2,5 тисячі рублів.

Студентським сім'ям, в яких обоє батьків або одинока мати вчаться очно, платять підвищену щомісячну компенсацію, яка відшкодовує зростання цін на продукти харчування, на малюків до трьох років - 1 875 рублів.

Допомога одиноким мамам

Одиноким матерям, крім різних грошових виплат, виявляється також натуральна допомога. Крім того, на кожну дитину до 16 років (а в разі якщо він вчиться, до 18 років) виплачується щомісячна допомога, розмір якого залежить від величини сукупного доходу сім'ї:

- при доході нижче 15 141 рубля - 750 рублів;

- при доході понад 15 141 рубля - 300 рублів.

При цьому всі самотні мами щомісяця отримують по 675 рублів, поки дитині не виповниться три роки.

Підтримка сімей з особливими дітьми

Особлива увага в столиці приділяється соціальній підтримці сімей, в яких виховуються діти з обмеженими можливостями здоров'я. Крім федеральних виплат, таким сім'ям покладені різні пільги і натуральна допомога від міста.

Поки дитині не виповнилося три роки, батьки отримують 675 рублів на місяць на продукти харчування. Крім того, виплачується щомісячна компенсація в розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Право на неї є у ​​безробітних батьків, а також у працюючих одиноких матерів або батьків, вдів і вдівців, розведених батьків, у одного з батьків у багатодітній родині, у опікунів чи прийомних батьків дитини-інваліда та у патронатних вихователів.

Дітям з обмеженими можливостями, які втратили годувальника, покладена щомісячна компенсація в розмірі 1450 рублів.

Дітям з обмеженими можливостями, які втратили годувальника, покладена щомісячна компенсація в розмірі 1450 рублів