Реклама
Реклама
Реклама

"Каса взаємодопомоги" або піраміда: вступати чи в кредитний кооператив

Кредитні споживчі кооперативи (КПК) працюють за подобою радянських кас взаємодопомоги. Для багатьох такі організації - можливість отримати позику під вигідний відсоток або вдало вкласти свої кошти. Однак випадків, коли під маскою КПК ховаються шахраї, в Росії чимало. Як не сплутати КПК з фінансовою пірамідою, розбираємося.

З часів царської Росії

Сьогодні калінінградців активно беруть позики в кредитних кооперативах, свідчить статистика Центробанку. В регіоні дейсвующій 13 КПК, а за останній рік закриті були чотири, недавно повідомив глава калінінградського відділення Північно-Західного управління ЦБ РФ Євген Малий.

У першому півріччі кооперативи видали калінінградців 98 млн руб. позик, а залучили від пайовиків 169 млн. рублів. Причому більшу частину цих коштів - 157 млн. - вклали фізичні особи.

В цілому ж в Росії 1 666 легальних кредитних кооперативів. Популярність КПК обумовлена ​​їх вигодою: заёмшікі беруть кошти без довідок про доходи під вигідний відсоток, а муляри вдало розміщують гроші за ставками вище банківських. Отримана від позичальника прибуток спрямовується на оплату внесків пайовиків.

КПК - це некомерційна організація, що складається з групи осіб, що зібралися разом для надання взаємної фінансової допомоги. Принцип її роботи справді схожий з радянськими касами взаємодопомоги. Хоча такі кооперативи існували і в царській Росії.

Велика частина КПК розташована в невеликих муніципальних утвореннях, звідки йдуть банки. Іноді їх називають "сільським кредитуванням". Часто кооперативи грунтуються за територіальною ознакою. І для певної категорії населення такі кооперативи дійсно непоганий варіант. Наприклад, моряки, які ходять на суднах під іноземним прапором. Банки кредитують їх неохоче. А в КПК вони можуть отримати позику без довідок про доходи.

Для офіційної реєстрації кооперативу об'єднатися повинні 15 фізичних осіб або не менше п'яти юридичних. КПК може видавати позики тільки своїм членам. При цьому, яку суму видавати, вирішує загальні збори пайовиків. Також пайовики беруть активну участь в діяльності кооперативу, самі вибирають главу організації.

І позичальники, і вкладники кредитної кооперативу зобов'язані платити внески - один раз, вступаючи в організацію, приблизно 100-500 рублів, а потім кожен місяць, Сума щомісячного внеску становить приблизно 500-1000 рублів. Всі ці внески, поряд з внесками окремих членів кооперативу, формують загальну касу, з якої і видаються позики. Пакет документів для вступу в кооператив мінімальний: паспорт, номер ІПН та анкета.

Кооператив або піраміда?

Принцип роботи КПК схожий з роботою фінансової піраміди. І дійсно, відомі випадки, коли зникали навіть перевірені часом кооперативи - разом з грошима пайовиків.

Для реєстрації КПК ліцензію отримувати не треба. Організувати кооператив набагато простіше, ніж банк, і цим можуть скористатися шахраї. У Калінінграді великих шахрайств з КПК останнім часом не було, а ось в інших регіонах таких випадків досить.

У 2016 році Центробанк виявив неформальну групу, що має ознаки фінансової піраміди, куди входили страхова компанія, 22 КПК і понад 60 юросіб, непіднаглядній Банку Росії .

Пайовиками КПК були більше 25 тис. Чоловік, збитки становлять понад 7,5 млрд руб. І шахраї продовжували залучати гроші громадян, приймати нових членів і видавати позики до червня 2017 року.

Нещодавно в Іжевську аферисти обдурили пайовиків на 8 млн рублів.

Причому організатор цього КПК, а по факту - фінансової піраміди - вже створював подібні організації в двадцяти містах країни. І раніше це сходило йому з рук.

Під захистом ЦБ

Останнім часом Центробанк займається активною чисткою кредитних кооперативів. Багато організацій в РФ були закриті. А з 1 січня 2018 року в Центробанку затвердили новий стандарт захисту прав та інтересів учасників кредитних споживчих кооперативів, щоб додатково захистити споживачів фінансових послуг.

Тепер кооперативи повинні повністю розкривати інформацію про свою роботу: назва, місце розташування, перелік ризиків пайовиків, санкції за прострочення платежів.

Як же не стати жертвою фінансової піраміди і вибрати правильний кооператив?

● Дивимося на назву

Кредитний споживчий кооператив не може бути зареєстрований як ТОВ, ВАТ, ЗАТ. Це некомерційна організація. Тобто її юридична форма повинна бути: «Кредитний споживчий кооператив» (КПК), «Кредитний споживчий кооператив громадян» (КПКГ) або «Сільськогосподарський кредитний споживчий кооператив» (СКПК). Але якщо вам пропонують вступити в організацію зі схожою назвою, наприклад, ТОВ «Кредитний споживчий кооператив», то знайте: це шахраї.

● Вивчаємо реєстр ЦБ

Всі КПК, згідно із законом, повинні перебувати в реєстрі Центробанку. Він є тут . Якщо кооперативу в реєстрі немає - це фіктивна організація!

● Уникаємо занадто вигідних умов

Всі ми пам'ятаємо про сир і дурну мишку, яка так легко може виявитися в мишоловці. Тому будемо розумнішими. Якщо вам пропонують дуже високі відсотки, розміщена агресивна реклама, пропонуються пільги і бонуси при залученні інших учасників в кооператив, швидше за все, це фінансова піраміда. Будьте уважні! До речі, у випадку з шахрайством в Іжевську оргаізатор КПК діяв саме так.

Сьогодні відсотки по заощадженнях в КПК не можуть перевищувати ключову ставку Банку Росії більше, ніж в 1,875 рази. Зараз вона становить 7,5% річних.

● Вивчаємо історію

Вивчіть історію організації: як довго існує КПК, скільки учасників, які кошти вони отримували, скільки вносилося, який статутний капітал та ін. Вся ця інформація повинна бути на сайті кредитного кооперативу.

Кооператив або піраміда?
Як же не стати жертвою фінансової піраміди і вибрати правильний кооператив?