Реклама
Реклама
Реклама

НАСЛІДКИ неявки з ПОРЯДКУ НА ВИКЛИК СЛІДЧОГО АБО ПРОКУРОРА В ЯКОСТІ СВІДКА

  1. Чи обов'язково бути по порядку на виклик слідчого?
  2. Що буде якщо не з'явитися за викликом слідчого або прокурора? Які наслідки неявки для свідка в міліцію...

09.09.2015

У людини, який отримала повістку про виклик до слідчого, відразу виникає маса питань: чи мають право його викликати? чи обов'язково з'являтися за викликом до міліції або прокуратури? в яких випадках можна не приходити? чи потрібно йти до слідчого, якщо немає вільного часу? що буде, якщо проігнорувати повістку?

Чи обов'язково бути по порядку на виклик слідчого?

У разі потреби слідчий або прокурор мають право викликати кого-небудь під час досудового розслідування. Особа, яка отримала повістку, зобов'язана з'явитися за викликом.

Відповідні положення закріплені в Кримінальному процесуальному кодексі України (далі - КПК України). Так, згідно з ст.133 КПК України слідчий або прокурор в ході досудового розслідування має право викликати особу, якщо є достатні підстави вважати, що воно може дати показання, які мають значення для кримінального провадження або його участь в процесуальній дії є обов'язковою. Згідно п.1 ч.2 ст.66 КПК України свідок зобов'язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора.

Незважаючи на те, що виклик до правоохоронних органів практично завжди викликає побоювання у людини, яка одержала повістку, в більшості випадків необхідності намагатися уникнути візиту до слідчого немає. Відповідна обов'язок громадян встановлена ​​законом і безпідставно намагатися створити складності слідчому або прокурору при здійсненні ними кримінального провадження, як правило, не має сенсу.

Разом з тим, не варто і допускати порушень своїх прав і свавілля з боку правоохоронців.

По-перше, слід пам'ятати, що виклик повинен бути здійснений з дотриманням порядку, який визначений КПК України.

По-друге, необхідно знати, що існують обставини, які дозволяють не з'явитися за повісткою на виклик слідчого або прокурора. Так, КПК України передбачені поважні причини неявки особи на виклик. Згідно ст.138 КПК України до таких обставин відносяться:

1) затримання, утримання під вартою або відбування покарання (тобто коли особа, яку викликають, не може фізично прибути на виклик через те, що знаходиться під вартою);

2) обмеження свободи пересування в результаті дії закону або судового рішення (наприклад, до особи застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в рамках іншої кримінальної виробництва);

3) обставини непереборної сили (епідемії, військові дії, стихійні лиха або інші подібні обставини);

4) відсутність особи за місцем проживання протягом тривалого часу в слідстві відрядження, подорожі і т.п .;

5) важка хвороба або перебування в закладі охорони здоров'я у зв'язку з лікуванням або вагітністю при неможливості тимчасово залишити цей заклад (ця обставина має бути підтверджено відповідною довідкою, при цьому воно стосується саме такого стану здоров'я, яке робить неможливим без надмірних труднощів прибуття на виклик);

6) смерть близьких родичів, членів сім'ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

7) несвоєчасне одержання повістки про виклик (відповідно до ч.8 ст.135 КПК України особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за 3 дні до дня, коли воно має прибути за викликом, в окремих визначених випадках цей строк може бути коротше, проте в будь-якому випадку особі повинно бути надано необхідний час для підготовки і прибуття за викликом);

8) інші обставини, які роблять об'єктивно неможливою явку людини на виклик (оскільки неможливо заздалегідь визначити всі випадки, які можуть виникнути в житті людини і перешкодити явку на виклик, законом передбачена можливість віднесення до поважних причин неявки до слідчого інших обставин, наявність яких унеможливлює своєчасне прибуття за повісткою, а також вони обставини оцінюються в кожному окремому випадку).

Таким чином, зайнятість на роботі, перебування на навчанні, наявність інших планів на день або подібні обставини не є поважними причинами, що дозволяють не йти на виклик слідчого.

Разом з тим, у разі труднощів з прибуттям на виклик в певний час майже завжди існує можливість зв'язатися зі слідчим по телефону (який повинен бути зазначений в порядку) і пояснити йому обставини, що перешкоджають прибуттю, а також узгодити інший час. У переважній більшості випадків слідчий може піти на зустріч і якщо це можливо перенести час виклику.

Слід мати на увазі, що слідчий або прокурор як правило зацікавлені в присутності особи, а не в тому, щоб створювати для нього якісь незручності у вигляді накладення грошового стягнення або приводу. Крім того, такі заходи вимагають від слідчого здійснення додаткової роботи (складання клопотання, подача його в суд і т.д.), а значить йому простіше перенести час виклику, ніж здійснювати необхідні процедури. Наступні нижче заходів реагування на неявку особи за повісткою як правило застосовуються коли слідчий не може забезпечити явку особи звичайними заходами.

Що буде якщо не з'явитися за викликом слідчого або прокурора? Які наслідки неявки для свідка в міліцію або прокуратуру?

Статтею 139 КПК України передбачено наслідки неявки особи на виклик слідчого (прокурора). Зазначеною статтею передбачено, що якщо свідок, який був в установленому порядку викликаний (зокрема, є підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з'явився без поважних причин або не повідомив про причини своєї неявки, можуть наступити наступні наслідки:

1) може бути накладено грошове стягнення.

Відповідне рішення приймається слідчим суддею за клопотанням слідчого або прокурора (тобто стягнення накладається не лицем, що надіслали повістку, а суддею). Розмір грошового стягнення, яке може бути накладено за неявку за повісткою, визначається в межах від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму (станом на 2017 рік: з 01 січня - від 400 до 800 грн., З 01 травня - від 421 до 842 грн., з 01 грудня - від 440,5 до 881 грн.).

2) може бути застосований привід.

Відповідне рішення також приймається тільки слідчим суддею за клопотанням слідчого або прокурора. Привід полягає в примусовому супроводі особи до місця його виклику в вказане у визначенні судді час (така особа зобов'язана прибути за викликом у супроводі особи, яка виконує ухвалу про привід, а в разі невиконання відповідних вимог - до нього можуть бути застосовані заходи фізичного впливу).

3) може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

Дане наслідок може наступити тільки за злісне ухилення від явки, яке зазвичай полягає в неодноразової, систематичної неявці на виклики. Відповідальність за такі дії передбачена ст.185-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачає можливість накладення штрафу в сумі від 51 грн. до 136 грн. Відповідне рішення може бути прийнято суддею за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення, який складається слідчим, прокурором, уповноваженою особою органу внутрішніх справ.

Необхідно ще раз підкреслити, що зазначені наслідки можуть настати лише за наявності таких обставин:

1) особа було викликано в установленому законом порядку (зокрема, найголовніше - є підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом);

2) особа не з'явилася без поважних причин або не повідомив про причини своєї неявки.

Читайте також: Що таке юридична консультація в інтернеті pozov.com.ua?

інші статті інші статті

Чи обов'язково бути по порядку на виклик слідчого?
Що буде якщо не з'явитися за викликом слідчого або прокурора?
У людини, який отримала повістку про виклик до слідчого, відразу виникає маса питань: чи мають право його викликати?
И обов'язково з'являтися за викликом до міліції або прокуратури?
В яких випадках можна не приходити?
И потрібно йти до слідчого, якщо немає вільного часу?
О буде, якщо проігнорувати повістку?
Чи обов'язково бути по порядку на виклик слідчого?
Що буде якщо не з'явитися за викликом слідчого або прокурора?
Які наслідки неявки для свідка в міліцію або прокуратуру?