Реклама
Реклама
Реклама

Куди звертатися, якщо квартиру затопили сусіди зверху?

  1. Основні дії, якщо залили сусіди зверху
  2. Які документи повинна надати організація, яка виробляє оцінку
  3. Куди подати заяву, якщо залили сусіди зверху

Побачивши, що вашу квартиру заливає вода або ще гірше, прорвало каналізаційну трубу, першим вашим дією має бути виявлення причин затоки. Спочатку потрібно звернутися до сусідів, можливо, вони просто забули закрити кран або засмітився унітаз. А якщо сусідів немає вдома або вони не відкривають, потрібно викликати аварійну службу і представника керуючої компанії.

Основні дії, якщо залили сусіди зверху

Побачивши, що вашу квартиру заливає вода або ще гірше, прорвало каналізаційну трубу, першим вашим дією має бути виявлення причин затоки

Крім безпосереднього звернення до сусідів, потрібно звернутися в керуючу компанію, щоб її представник прийшов до вас і склав відповідний акт. Потрібен цей документ для підтвердження факту затоки. Після того, як ви отримали акт на руки, потрібно оцінити збиток, що підлягає відшкодуванню.

Для того, щоб оцінити завдані збитки, слід звернутися в організацію, яка надає подібні послуги з оцінки. При цьому треба пам'ятати, що незалежна оцінка проводиться в присутності винної особи. Тобто, якщо вас залили сусіди зверху, і вони вказані в акті як винуватці того, що сталося, потрібно заздалегідь запросити їх на процедуру з оцінки збитків.

Які документи повинна надати організація, яка виробляє оцінку

Фірма, в яку ви звернетеся, якщо сусіди затопили квартиру, повинна мати ліцензію на здійснення оціночної діяльності.

Крім ліцензії потрібні такі документи, які потім будуть потрібні при подачі позову у суд:

  1. Звіт про оцінку збитку, заподіяного затокою.
  2. Договір на надання оціночної діяльності.
  3. Документ, що підтверджує оплату послуг фірми.

Куди подати заяву, якщо залили сусіди зверху

Коли у вас на руках є звіт про оцінку шкоди, слід з усіма документами звернутися в суд. Якщо сума збитку менше 50 тис. Руб., Тоді ця справа буде розглядати світової суддя , А якщо більше - то районний суд . Причому звертатися треба до суду за місцем проживання сусідів.

Для отримання кваліфікованої юридичної допомоги можна звернутися до адвокатів або юристам, щоб вони дали відповідну консультацію, склали позов або були вашими представниками. У фахівців є не тільки теоретичні знання, а й практичні навички, що допомагають виграти справу в суді.
Якщо вас залили сусіди зверху, і в акті саме вони вказані винуватцями, можна спробувати врегулювати питання щодо виплати компенсації за завдану шкоду без звернення до суду. Треба пояснити сусідам, що якщо вони заплатять не за рішенням суду , То їм не доведеться оплачувати послуги оцінювача і юридичні послуги, які коштують чималих грошей. Це всіх позбавить від зайвих витрат часу і грошей.

Бувають і такі випадки, коли в затоці не винні сусіди (потік стояк), а відповідати за все буде керуюча компанія. В такому випадку дії повинні бути ті ж самі, що і з сусідами, проте, пропозиція в добровільному порядку сплатити ремонт краще направити через пошту або принести особисто, отримавши на другому екземплярі підпис про прийняття вашої претензії.