Реклама
Реклама
Реклама

Витяжка для кухні своїми руками

  1. Витяжка для кухні: види, принцип роботи
  2. Витяжка для кухні: як зробити самому

Незамінним помічником будь-якої сучасної господині є витяжка для кухні. Вона не тільки очистить повітря і позбавить від відкладень жиру, а й прикрасить інтер'єр, створить додаткове освітлення плити у вечірній час. Розповімо про те, які бувають витяжки та як їх можна зробити своїми руками. Незамінним помічником будь-якої сучасної господині є витяжка для кухні

Фото: homeideass.download

Витяжка для кухні: види, принцип роботи

Нікому в голову не прийде думка заперечувати твердження про те, що витяжка на кухні - важливий елемент інтер'єру. Пар, запахи, випаровування киплячих жирів можуть не тільки створити не зовсім приємну атмосферу на кухні, але і пошкодити шпалери і меблі. Наявність витяжки усуває подібні проблеми.

Правильно вибрати пристрій - ціла наука, яку можна освоїти, знаючи ключові критерії вибору. Важливими серед них є:

Витяжка на кухню повинна бути на 20-30 см більше поверхні плити. Тоді її робота стане ефективною.

  • Кількість вентиляторів, потужність електродвигуна і рівень шуму.

Виробники постачають сучасні витяжки для кухні декількома вентиляторами. Важливо при цьому, щоб вони видавали мінімум шуму. В іншому випадку звуки готування і витяжки створять неприємну атмосферу.

Фахівці радять вибирати витяжку з рівнем шуму від 35 дБ (приблизно з таким шумом кипить вода) до 50 дБ (рівень неголосного розмови).

  • Тип очищення повітря.

Витяжка може очищати повітря тільки від жирових відкладень. Такий тип очищення називається грубим. Якщо витяжка усуває не тільки відкладення харчових жирів, але і запахи, вона виробляє тонку очистку.

Витяжки з тонкої очищенням, як правило, використовують спеціальні фільтри, які необхідно періодично міняти для ефективної роботи пристрою.

Важливо, щоб витяжка стала органічною частиною кухонного інтер'єру. Для цього важливий дизайн виконання пристрою.

На сьогоднішній день виробники пропонують різні варіанти витяжок, які відрізняються по тому, як вони кріпляться і де розташовуються. Найбільш поширені:

  1. Підвісні витяжки, які кріпляться прямо над кухонною плитою. Вони не дуже потужні, зате практично безшумні.
  2. Купольні. Це потужні, але досить габаритні витяжки, що представляють собою купол, розташований над плитою.
  3. Вбудовувані. Чи не помітні в інтер'єрі кухні, але вимагають корпус у вигляді окремого шафи. Плюсом є те, що господиня може використовувати цю шафу в побутових цілях.
  4. Острівні. У сучасних будинках кухня може розташовуватися не під стіною, а по середині приміщення. Для таких випадків і розроблений спеціальний дизайн витяжок у вигляді труби, що розташовується над плитою в центрі приміщення.

Фото: Diz-Kitchen.Ru

Який би не був дизайн, все витяжки для кухні за принципом роботи поділяються на два типи:

  • Виводять, або проточні.

Вони за допомогою вентилятора затягують запахи, кіптяву і випаровування жирів, а потім по вентиляційній системі виводять їх на вулицю.

  • Рециркуляційні.

Такі витяжки за допомогою системи фільтрів очищають повітря безпосередньо в приміщенні.

Читайте також: Як вибрати витяжку на кухню

Витяжка для кухні: як зробити самому

При наявності в квартирі воздуховода можна спорудити витяжку власними руками. Для цього знадобляться такі матеріали:

  • вологостійкий гіпсокартон;
  • профілі і куточки з металу;
  • гофрована труба;
  • фарба і ізоляційні матеріали.

Першим кроком при виготовленні витяжки, безсумнівно, є розмітка. Важливо точно виміряти і відзначити, де буде розташовуватися корпус самої витяжки, а де повітропровід. Чим менше відстань від корпусу до вихідного отвору, тим менше витратних матеріалів знадобиться і тим більш естетично буде виглядати конструкція.

На наступному етапі необхідно виготовити і прикріпити до стелі навпроти місця, де буде стояти плита, прямокутну рамку. Вона повинна бути в 1,5 рази менше, ніж плита.

Далі на висоті не менше ніж 65 см від плити потрібно прибити профіль, який за розмірами дорівнює ширині плити. Він основа рамки, яка, в свою чергу, стане конструкцією витяжки.

Одержаний каркас потрібно обшити гіпсокартоном.

Фото: remontcap.ru

Гофровану трубу з'єднати з корпусом витяжки та вентиляційним отвором за допомогою герметика.

Для того щоб вуличний повітря не потрапляло назад в приміщення по вентиляційній трубі, варто використовувати клапан зворотної дії, який кріпиться поблизу отвору труби.

Кути витяжки зміцнити металевими куточками, а сам корпус пофарбувати в колір, який підходить до інтер'єру кухні.

Проста проточна витяжка своїми руками готова.

Витяжка - це не просто декоративний елемент інтер'єру кухні, а й корисний прилад, який усуне кіптява і неприємні запахи. Доклавши певних зусиль, її можна виготовити власними руками.

Читайте також: Як зшити штори для кухні своїми руками