Реклама
Реклама
Реклама

Забір між сусідами: вимоги законодавства, існуючі норми і правила

  1. Встановлення огорожі: законодавчі вимоги
  2. Протипожежні та санітарно-побутові норми при установці паркану
  3. узгодження меж
  4. Можливі заборони при установці паркану
  5. Що потрібно пам'ятати при установці паркану:

Мати власний будинок - це зручно Мати власний будинок - це зручно. На ділянці можна побудувати не тільки величезний будинок, але і гараж, розвести квітник, а по вихідним проводити час не в задушливій квартирі, а в альтанці, жарячи шашлик і насолоджуючись природою.

Однак, щоб проживання в приватному будинку було в радість, варто побудувати паркан. Причому город потрібно не тільки від цікавих очей оточуючих на вулиці, але і від сусідів. Щоб паркан не довелося демонтувати через кілька місяців після установки, потрібно знати і дотримуватися всіх вимог законодавства.

Встановлення огорожі: законодавчі вимоги

Окремого закону, в якому прописані правила установки парканів, в Росії немає. Але вимоги, що пред'являються до парканів між сусідськими ділянками, можна знайти в будівельних нормах і правилах.

Як правило, кожен державний орган сам встановлює вимоги щодо максимально допустимої висоти паркану між двома прилеглими ділянками. Тому потрібно звернутися в адміністрацію свого населеного пункту до фахівця з архітектури і з'ясувати необхідні відомості, а також в яких документах вони прописані. Всі ці документи базуються на СНиП № 30-02-97. Він затверджений на федеральному рівні Держбудом Р. Ф ..

У цьому документі чітко прописано, що поділ двох сусідських ділянок проводиться шляхом установки прозорого (т. Е. Гратчастої або сітчастого) забору, тобто глухе огородження встановлювати не можна.

Максимально можлива висота огорожі по СНиП - 1,5 м. Саме в такому випадку на сусідському ділянці не буде створюватися тінь. Однак орієнтуватися краще на те значення, яке затверджено в вашому регіоні.

Вимоги до матеріалу, з якого може бути виконаний паркан, найчастіше приписані в статуті дачного товариства. Однак в будь-якому випадку паркан повинен пропускати сонячне світло.

Протипожежні та санітарно-побутові норми при установці паркану

При установці паркану дотримуватися протипожежні норми потрібно обов'язково, вони важливі, в першу чергу, для власної безпеки При установці паркану дотримуватися протипожежні норми потрібно обов'язково, вони важливі, в першу чергу, для власної безпеки.

Допустима відстань від паркану до найближчого будови залежить від того, з яких матеріалів вони виготовлені:

  1. Якщо конструкції кам'яні або бетонні, то мінімальна відстань становить 6 м.
  2. Якщо кам'яні (бетонні) споруди мають дерев'яні перекриття, то між ними має бути не менше 8 м.
  3. Якщо хоча б одна будова повністю виконано з дерева, то мінімальна відстань - 15 м.
  4. Не менш 8 м повинно бути між кам'яними (бетонними) будівлями, незалежно від того, чи мають вони дерев'яні перекриття.
  5. Для дерев'яних і бетонних (кам'яних) (с / без дерев'яних перекриттів) конструкцій цей параметр дорівнює 10 м.

Немає чітких законодавчих вимог щодо мінімального відстані між будівлями однієї ділянки і сусідськими тинами.

при встановлення паркану потрібно дотримуватися і санітарно-побутові норми:

  1. Забір повинен бути встановлений мінімум в 3-х метрах від житлового будинку, причому вимірювання потрібно проводити від цоколя до огорожі. Зверніть увагу, що в разі, якщо ганок або дах виступають вперед більш ніж на 50 см, то вимірювання потрібно проводити від цього виступу.
  2. Найменший проміжок між парканом і найближчій господарської будівництвом - 1 м. Схил даху будівлі повинен бути зроблений в сторону вашого, а не сусідського ділянки.
  3. Від забору до будови, в якому утримується птиця, повинно бути більше 4 м.
  4. Від забору до чагарників повинно бути не менше метра, до середніх дерев - не менше 2 м, а до високих - від 4 м.
  5. Туалет і вигрібні ями повинні розташовуватися не ближче 12 м від паркану.

узгодження меж

Для початку вивчіть наявні документи - межовий і кадастровий плани, в яких прописані межі і площа вашої ділянки Для початку вивчіть наявні документи - межовий і кадастровий плани, в яких прописані межі і площа вашої ділянки. Узгодьте установку паркану з сусідами. Якщо вони не мають ніяких претензій, то обов'язково підпишіть акт, в якому чітко повинні бути встановлені межі двох ділянок. Його потрібно узгодити офіційно - не тільки з сусідами, а й з кадастровим інженером. Після затвердження акт потрібно прикріпити до межевому плану. Зробіть ще кілька копій документа і віддайте їх сусідам.

Якщо полюбовно домовитися з сусідами не вийшло, то для виходу зі спірної ситуації варто звернутися до геодезисту. Він вивчить план ділянки, технічне завдання і надасть готовий план території з позначеними межовими знаками. Його потрібно узгодити в відповідних органах і лише потім можна переходити безпосередньо до установки забору.

Якщо не ви, а сусід встановив розділяє ділянки паркан, причому зробив це не за правилами законодавства: наприклад, висота конструкції перевищує допустиму норму, або паркан встановлений на вашій території, то варто спробувати мирно домовитися з людиною. Якщо розмови не увінчалися успіхом, то вихід тільки один - звернутися до суду.

Можливі заборони при установці паркану

Перед установкою забору обов'язково відвідайте відділ архітектури, дізнайтеся можливі заборони на монтаж огорожі на вашій ділянці. До них можуть ставитися обмеження, пов'язані з наявністю на ділянці різних інженерних систем, наприклад, водопостачання або електропередачі.

Пам'ятайте, що не варто на свій страх і ризик встановлювати паркан в обхід нормативним вимогам, адже згодом вам все одно його доведеться демонтувати, причому без отримання будь-якої компенсації.

Що потрібно пам'ятати при установці паркану:

  1. При зведенні будь-якої будівлі на ділянці потрібно дотримуватися всіх вимог чинного проекту по забудові території.
  2. Контролювати процес установки забору можуть правління садівницького або дачного товариств, а також інспектори органів державного контролю.
  3. Допустимі розміри споруди визначаються, виходячи з приписів місцевих законодавчих актів.
  4. Всі документи на будівництво повинні бути затверджені відповідно до вимог чинного містобудівного законодавства.

Досить зовсім небагато часу приділити на підготовку необхідних документів і погодженням меж, щоб згодом спокійно перейти до будівництва паркану.