Реклама
Реклама
Реклама

Висота стель в панельному будинку: в радянські часи і зараз, фото і відео

  1. На що може впливати висота стель?
  2. Розглянемо різні проекти
  3. радянські часи
  4. Як йдуть справи з будівництвом в наш час?

Ви ніколи не звертали уваги, в якому саме будинку ви живете, з точки зору планування? Якщо в будівлях минулого століття, то приблизно орієнтуєтесь, якими стелі були тоді, а якщо ж в новобудові, то не факт, що у вас є уявлення про специфічність будівель в цілому і стель зокрема будинків радянського часу.

Напевно, багатьом цікаво, як взагалі планують те, чи іншу споруду, які характеристики і особливості у нього будуть, якої висоти буде приміщення і багато іншого.
Ну і головне, в чому ж різниця між будівлями радянського часу і сучасними будинками? Що у них спільного, а що зовсім різне, і чому? Цього разу ми спробуємо трохи розібратися і зіставити всі порівняльні дані між різними будівлями в різні часи, щоб зрозуміти, з чим ми маємо справу.

На що може впливати висота стель?


Перед процесом конструювання проекту будь-якого будинку інженери обов'язково повинні вивчати всі його характеристики. Причому, як все разом, так кожен окремо.
Повинно бути чітке розуміння того, на що буде впливати той, чи інший параметр конструкції майбутньої споруди. Зараз ми розберемося, на що впливає висота стель в приміщенні.


  • Першим, на що ми звертаємо увагу, заходячи в будь-яке приміщення, це його розміри. Стеля впливає на сприйняття простору, від його висоти буде залежати загальне враження про розміри приміщення. Погодьтеся, що навіть невелика кімната за площею, але з високими стелями буде виглядати набагато більше, ніж маленька кімната, та ще й з нависають на голову стелями. Затишність такого приміщення теж зменшується в рази, адже в такій кімнаті створюється відчуття тісноти й тиску.
  • Важливим фактором буде обсяг повітря в кімнаті. Чим більшим він буде - тим більше сильна, потужна і ефективна вентиляція вам знадобиться. Адже, обсяги брудного повітря будуть збільшуватися, тому провітрювати приміщення необхідно обов'язково.
  • Крім того, висота стельового перекриття впливає на температурний розподіл в приміщенні. Всім відомо ще зі шкільної програми фізики, що тепле повітря легше, відповідно, він піднімається вище. Як з цим фактом пов'язані стелі, запитаєте ви. А ось як: взимку, коли в будинку включено опалення, повітря в кімнаті нагрівається і піднімається під стельовий підставу. Якщо стелі досить високі, то може бути така картина, при якій температура повітря на рівні підлоги буде приблизно + 15 °, а під стелею - + 27 °. Така б, здавалася дрібниця, як висота стель, а як може вплинути на мікроклімат в будинку.

Ви ніколи не звертали уваги, в якому саме будинку ви живете, з точки зору планування

Важлива інформація!
Якщо ви живете в багатоповерховому будинку, то в принципі, такого поняття як витік тепла через стелю вас не повинна б турбувати, хіба що ви живете на останньому поверсі. Саме тому таких проблем не виникає. Єдиною причиною, по якій температурний перепад все ж може бути - це сильний потік холодного повітря, саме він може перешкоджати нормальному функціонуванню опалювальної системи.



  • Висока стельове підставу в плані дизайну та інтер'єру просто безцінне. На таку стелю можна споруджувати різні конструкції або композиції, багаторівневі системи і так далі. Взагалі, поле для творчості та фантазії в такому випадку просто величезна. Крім того, ще є різного роду підсвічування, яка прекрасно поєднується з різними видами стельових підвісних систем і може красиво доповнювати їх.

Але майте на увазі, що все це стане можливим лише при високих стелях. Інакше, вам не уникнути постійного травмування голови або, як мінімум, постійно доведеться нагинатися, перебуваючи в такій кімнаті, що точно не буде зручним. Пам'ятайте про це, перед тим, як будете планувати ремонт своєї стелі.


  • І останнім аспектом в цьому обговоренні буде, як це не банально звучить, звичайний зріст людини. Як ви розумієте, все люди різного зросту. Високим людям в низьких приміщеннях жити дуже складно, вони не можуть навіть нормально потягнутися, не кажучи вже про заняття якимось спортом або звичайними вправами. Здавалося б, що в цьому такого, але всі ці деталі необхідно враховувати, щоб створити комфортне життя в новому будинку. Адже саме вдома ми проводимо більшу частину нашого життя, тому вона має бути якісною.

Ось так от і необхідно враховувати всі параметри перш, ніж приступати до будівництва якого-небудь нового будинку. Побудувати його-то можна, а ось якщо він буде незручним, хто буде в ньому жити - риторичне питання.
Якщо підвести підсумки під усім, що ми вже сказали вище, то коротко це буде виглядати приблизно так: висока стеля - дуже добре, низька стеля - досить погано.

Розглянемо різні проекти


Отже, давайте зараз подивимося, якими ж були панельні будинки в різні періоди часу, а саме - стелі в них.

радянські часи


Коли були часи правління Сталіна, всі будинки будували за одним принципом: вони були п'ятиповерховими - саме допустиму кількість поверхів, при якому не було потрібно наявність ліфта. Крім того, майже всі будинки в ті час будувалися з цегли.
Іноді, можна також було побачити не тільки звичайні п'ятиповерхівки, а й будівлі, що мали п'ять житлових поверхів, і один не житловий, на ньому зберігали або магазин, або ж якийсь державна установа.
Такі будинки були дуже широко розповсюджені в той час, ми і зараз можемо спостерігати зрідка такі споруди.
Коли до влади прийшов Микита Хрущов, почала поширюватися політика економії і мінімізації витрат, в тому числі, це торкнулося і будівництва.
З тих пір всі запам'ятали, що, так звані, «хрущовки» стали маленькими, а стелі в них досить низькими. Як не дивно, але мета при створенні таких будинків була зовсім іншою.

Вони будувалися швидко і повинні були забезпечити житлом всіх, але з часом отримали свою назву «хрущовки» і переконали всіх, що зовсім не комфортні для проживання і досить маленькі.
Зараз більш детально:

  • К7 - це був перший проект хрущовки або каркасного будинку з п'яти поверхами. Даний вид п'ятиповерхівок будували не мало часу з 1959 по 1985 роки. Всі вони були однаковими, хіба що іноді з зовнішньої сторонни їх могли обробляти за допомогою кахлю. У звичайній квартирі такого будинку стелю мав висоту 248 см, що, як ви розумієте, зовсім не багато. По закінченню довгих років, а саме з 1995 року в Москві старі хрущовки почали зносити і на їх місці будувати більш високі будівлі, з уже більш прийнятними умовами і плануваннями для більш комфортного життя.
    • ГІ - панельні або великоблочні будинку. На відміну від першого типу, цей вид будівель мав уже від 5 до 9 поверхів. При будівництві таких будинків економія прийшла в свій пік, так як на майданчику вміщується дві квартири, кухня мала всього 5 метрів, а санвузол взагалі тільки 2. Всі ці споруди були складно сконструйовані і більше були схожі на комори, ніж на житлові приміщення. Ліфтів в таких будинках все одно не було. Висота стельового перекриття в таких будинках становила 250 см.
    • I-355. Такі будинки будувалися з висотою стель 255 см і зводилися з 1958 по 1980 роки. У будинках такого роду теж було від 5 до 9 поверхів, але ліфта передбачено все ж не було. Крім того, сміттєпровід теж був відсутній.
    • I-515/5 - панельні п'ятиповерхові будинки. Їх проектування вироблялося в 1950 році. Тут були передбачені 1-3 кімнатні квартири з стелями 248 см. Горище було відведено під технічний поверх, там знаходилися всі комунікації, що ставилися до дому.
    • I-515 / 9ш - такого роду будинку проводилися до 1984 року включно. Тут уже були деякі зміни, на кожному поверсі було передбачено не дві, а чотири квартири, і висота стельового підстави становила 255 см.
    • Далі були вдома 606 серії. Такі споруди будувалися з 1966 по 1973 роки. На відміну від всіх попередніх прикладів, ці будівлі, хоч ставилися до економ-класу, мали стелі заввишки 2,7 метра, що не могло не радувати своїх мешканців. Такі стелі надавали кімнатах висоти і збільшували простір вже не тільки візуально, а й насправді.
    • Потім йшли серії будинків 111-90 і 11-96, вони були вже більш великопанельні. Будувалися до недавнього часу 1995 року і мали стелі теж не низькі. Їх висота була 264 см. Такі будинки, в основному, були 9 поверховими. У таких будівлях досі, напевно, живуть багато з нас.
    • В кінці 70 років для будівництва був створений ще один проект панельних будинків, який мав назву п-44. За його планом стелі мали висоту 264 см. Дивлячись на те, що вдома цього проекту будували довгий час після створення такого проекту, архітектурним планам будівель знадобилися деякі зміни. Їх модернізація відбулася в 1997 і 2006 році. Відповідно до нових планувань, проект теж дещо змінив свою назву, тепер він став називатися п-44т і п-44К, відповідно до років змін в плануваннях. За новим проектом висота стельового перекриття в будинку планування п-44 тепер становить 2,7 м.

      Як йдуть справи з будівництвом в наш час?



    • Серія будинків під назвою П3М. Такі будинки знову почали будувати з стелями висотою 264 см. Поверхів в будинку такої серії будівель може бути від 8 до 17, що в 2 рази більше тих, які споруджувалися за радянських часів.
    • Наступна йде серія будівель КОПЕ. Ці будівлі вже не панельні, а блокові, мають висоту кімнат ту ж, що і попередні зразки, тобто 2,64 см. Будинки представленої серії цікаві тим, що не мають чіткого плану при зведенні будівлі, вони створюються з готових блоків, що мають потрібну форму і структуру, і враховують побажання замовника вже безпосередньо при будівництві. Крім того, є серія будівель КОПЕ-М-ПАРУС, у якій 60% від усього фасаду складається зі скла. Погодьтеся, цікава будівля виходить.
    • Серія 137. У виробництво запущена ще в 1970 роках і використовується до цих пір, тобто в ній не тільки живуть мешканці, а й будівництво проводиться по сей день. Досить довгий час панельні будинки такої серії вважалися найбільш комфортабельними і придатними для життя в цілій країні. У цій серії стелі мали висоту 270 см, що не могло не радувати господарів таких квартир.
      Цікавим залишається той факт, що всі наступні будови 137 серії ставали більш зручними і поліпшеними в плануванні. Так, сучасний будинок 137 серії вже має висоту стелі 280 см і досить гарну планування.
      Такі будинки більш комфортні для проживання і дають набагато більше можливостей спорудити в своїй квартирі затишний і теплий куточок, в який захочеться повертатися знову і знову. Робити ремонт в таких квартирах теж одне задоволення, так як варіантів досить багато і можна придумати все, що завгодно.

      підводимо підсумки


      Ми думаємо, стає зрозумілим той факт, що всі будівлі радянських часів, які ми описали тут - це далеко не ціла картина і перелік всього, що будувалося в ті часи.

      Крім центральної частини країни, інші регіони мали свої, адаптовані для них будівлі і споруди, що вписувалися в їх колорит і побут. Всі намагалися за короткі терміни забезпечити населення будинками, про комфорт в ті час мало хто думав, та й не було це головним.
      У будинках радянської епохи майже всюди стелі були низькими, в таких випадках доводилося вирішувати цю проблему візуально, думати, як надати приміщенню простору і об'єму.
      В наш час, все, хто живуть в будинках тих часів, добре знають про такі проблеми. Світ дизайну, стилістики та інтер'єру допомагають вирішувати такі проблеми, всіма доступними способами.
      Що ж стосується сучасних будинків і споруд, то тут ситуації набагато краще. Сучасні інженери повертають в теперішні будинки комфорт і затишок, площа квартир стає більше, висота стель теж, крім того, планування покращилася в рази в порівнянні з будинками, що будувалися до цього.
      Все сприяє тому, щоб життя було красивою і зручною. Бажаємо вдалого вибору нового будинку або ж простого і складного рішення всіх проблем і незручностей з квартирами в старих будинках.
  • На що може впливати висота стель?
    Ви ніколи не звертали уваги, в якому саме будинку ви живете, з точки зору планування?
    Ну і головне, в чому ж різниця між будівлями радянського часу і сучасними будинками?
    Що у них спільного, а що зовсім різне, і чому?
    На що може впливати висота стель?
    Як йдуть справи з будівництвом в наш час?