Реклама
Реклама
Реклама

Висота стель в новобудовах: що потрібно знати покупцеві

При виборі нової квартири покупець насамперед орієнтується на її метраж. І дійсно, від того, скільки квадратних метрів знаходиться в його розпорядженні, залежить рівень комфортності життя. Висотою стель цікавляться менше, а даремно - нерідко саме цей параметр стає причиною незадоволеності покупкою.

Висотою стель цікавляться менше, а даремно - нерідко саме цей параметр стає причиною незадоволеності покупкою

Плутанина в термінах

Висота стель лише на перший погляд здається простою величиною. Для її вимірювання досить озброїтися рулеткою і визначити відстань від підлоги до стелі по перпендикуляру, а якщо розрахунки проводяться в квартирі з повним оздобленням - врахувати підлогове і стельове покриття, «з'їдають» кілька сантиметрів. Однак саме тут і криється каверза, про який люди, далекі від будівництва, мало що знають. Справа в тому, що в професійній лексиці зустрічається кілька визначень цього терміна, через що відбувається плутанина і, як результат, нерозуміння.

По-перше, багато проектувальників і будівельники найчастіше мають на увазі висоту не стелі, а поверху. Цим терміном вони позначають відстань від підлоги одного поверху до підлоги наступного, тобто включають товщину перекриття. Тому, якщо в рекламному буклеті сказано, що висота типового приміщення в будинку - 3,5 метра, то цілком можливо, що під цим маються на увазі «зайві» 20-25 сантиметрів перекриттів.

По-друге, терміном «висота стель» іноді називають відстань між плитами перекриттів, тобто їх товщину вже не враховують, але не беруть до уваги обробку підлоги / стелі. Таким чином, якщо забудовник заявляє висоту стель в новому об'єкті 3 метри, власникові квартири радіти рано. Частина цієї величини піде на цементну стяжку підлоги, покриття паркетом, ламінатом або лінолеумом, обробку стелі. В результаті може вийти досить скромна цифра - близько 2,7 метрів.

законодавчі норми

У той час як між забудовниками і покупцями немає єдиного розуміння терміна, в російському законодавстві відсутня строго певне значення правильної висоти. Це пов'язано, в першу чергу, з різноманітністю кліматичних умов в різних районах країни. Очевидно, що не можна будувати однакові будинки в Якутську, де середньорічна температура повітря становить -10 градусів, і в Краснодарі, де взимку стовпчик термометра рідко опускається нижче нуля.

Висота стель безпосередньо впливає на температурний режим всередині приміщень. Чим вона більше, тим вище всю будівлю і, відповідно, ширше площа його поверхні, підвладна сонячному теплу. Тому, згідно з будівельними нормами і правилами (СНіП), в місцевостях з особливо холодним кліматом висота житлових приміщень і кухонь повинна бути не менше 2,7 метрів. До цих районів належать території Крайньої Півночі, півострів Таймир, окремі ділянки Іркутської і Амурської областей, Республіки Комі, Ханти-Мансійського і Ненецького автономних округів.

В інших регіонах Росії, в тому числі Північно-Західному, нижня межа висоти стель в житлових приміщеннях становить 2,5 метрів, а в коридорах, передпокоях і холах вона може бути ще нижче - 2,1 метрів.

сюрпризи новобудов

Досвід професіоналів ринку нерухомості показує, що висота стель слабо впливає на вартість квадратних метрів. Тим не менш, вона може зіграти злий жарт з покупцями, які купують квартиру в споруджуваному будинку. Оскільки на стадії «котловану» вся інформація про об'єкт - це рекламні буклети і проектна декларація, на виході власник може отримати не зовсім те, що очікував, підписуючи документи.

В угодах, що регулюють відносини між покупцем і забудовником, включаючи договір пайової участі, висота стель, на відміну від метражу квартири, не вказується. Це пояснюється тим, що вартість нерухомості безпосередньо залежить від площі, а не кубатури. Втім, і метраж не є остаточною величиною, тому в договорі прописується, що кількість метрів може бути скориговано комісією з БТІ. Якщо після здачі будинку з'ясовується, що площа квартири менше купленої, пайовик отримує переплачені гроші, а якщо більше - доплачує.

На жаль, ця схема не працює, якщо справа стосується висоти стель. Часом, її значення не вказано навіть у проектній декларації, або пізніше воно переписується без повідомлення пайовиків. Протиставити цьому нічого - за законом будівельники мають право вносити зміни в цей документ. Тому прояснювати питання потрібно вже на ранніх стадіях спілкування з забудовником. Так, якщо в рекламних буклетах значаться три метри, то краще уточнити, про яку саме відстані йдеться.

Скільки метрів потрібно для щастя

На сьогоднішній день склався стереотип, що високі стелі - це невід'ємна ознака якісного і дорогого житла. Сперечатися безглуздо: в сегменті елітної нерухомості і будинків бізнес-класу висота стель, дійсно, відчутно більше законодавчого мінімуму. Наприклад, в лофт-кварталі Docklands або «Садибі на Ланська» стелі досягають 3 метрів у висоту, а в елітному комплексі «Леонтіївський мис» - вже більше 4 метрів.

Об'ємні простору ніби створені для польоту фантазії і реалізації новітніх дизайнерських рішень: незвичайної обробки, багаторівневих конструкцій, цікавих світлових схем. Однак потрібно розуміти, що висота стель повинна бути пропорційна розміру самого приміщення. У крихітних кімнатах занадто високі стелі тільки зіпсують геометрію простору, а ось звичайні два з половиною метра, рекомендовані СНиП, цілком підійдуть для комфортного проживання.

7 Сентября 2016

Розповісти про цю новину: