Реклама
Реклама
Реклама

Висота кухонного гарнітура: розраховуємо відстань між стільницею і навісною шафою при проектуванні меблів для кухні

  1. Для чого потрібні стандарти
  2. Висота гарнітура
  3. Розміри верхніх і нижніх шафок
  4. нижні модулі
  5. верхні шафки
  6. розміщуємо меблі
  7. Що необхідно врахувати при проектуванні кухні
  8. робимо заміри
  9. Що є основним орієнтиром
  10. Корисне відео

Облаштування кухні потребує особливої ​​уваги. Від того, чи правильно обрана висота кухонного гарнітура, залежить, наскільки зручно за ним працювати, а отже, як швидко людина буде втомлюватися, виконуючи певні дії.

Існують державні стандарти, за якими роблять кухонні меблі, але завжди можна замовити гарнітур за індивідуальними розмірами.

...

Для чого потрібні стандарти

Стандарти дозволяють розрахувати найбільш комфортні параметри для експлуатації меблів. Розробкою таких показників займається ергономіка - наука, що вивчає відповідність габарити і форм зручності у використанні.

Важливо! Стандарти виробів є усередненими. У кожної країни є свої нормативи, відповідні фізичним параметрам населення. Якщо порівняти шведські і японські розміри, то вони будуть істотно відрізнятися.

Кухня є місцем, в якому багато часу проводить вся сім'я, тому меблі повинна бути зручною, функціональною, красивою.

Висота гарнітура

Під час приготування їжі людина не повинна згинати спину Під час приготування їжі людина не повинна згинати спину. Висота, на якій розташовується стільниця, забезпечує таку умову.

Довжина ніжок стільців, табуретів, дивана забезпечує зручне положення спини, ніг. Державний стандарт габаритів гарнітура для кухні гарантує виконання цих вимог.

Вибираючи в магазині меблі для кухні, висоту столу приміряють до своїх параметрах. Простіше йде справа, якщо гарнітур виконується на замовлення. В такому випадку фірма робить замовлення, виходячи з даних, наданих замовником. Індивідуальний підхід забезпечує оптимальну висоту і комфорт.

Це цікаво! Що таке царга і для чого вона призначена, можна прочитати у нас в статті.

Розміри верхніх і нижніх шафок

Незважаючи на те, що функціонал їх однаковий, існують різні стандарти для нижніх і верхніх зразків.

нижні модулі

Параметри найчастіше такі:

  • Загальна висота становить 85 см від підлоги, цоколь - 10 см.
  • Найбільш часто зустрічається варіанти з глибиною шаф 56-58 сантиметрів, мінімальний розмір - 46 см.

Цей параметр залежить від величини стільниці. Головне, на яку відстань над фасадом вона виступає. Зазвичай це 5 сантиметрів вперед, 100 мм назад. Це зберігає труби і дроти від пошкоджень.

Важливо! У висувних модифікаціях 10 мм залишають для зазору між ящиком і стіною.

верхні шафки

Цим елементам гарнітура властиві такі параметри: Цим елементам гарнітура властиві такі параметри:

  1. Висота модулів коливається в межах 79-90 сантиметрів.
  2. Глибина верхніх шаф відповідає ½ ширині стільниці. Найчастіше це 30 см, так як найбільш популярна величина стільниці 60 сантиметрів.
  3. Максимальна висота від рівня підлоги - 210 см.
  4. Мінімальна відстань від робочої поверхні до шафки - 45 сантиметрів. Часто встановлюються вироби на відстані 65-70 см.
  5. Ширина шаф: 15, 30, 45, 50, 60, 80 см. Ідеальна ширина верхніх шафок та, яка відповідає ширині нижнього ряду.

Важливо! Існують кутові модулі. Вони встановлюють рухомі елементи, щоб полегшити експлуатацію. Фасадна двері можуть бути закругленою, прямокутною.

Вироби для другого рівня підвішується з розрахунку, що відстань між стільницею і навісною шафою не може перевищувати 65 сантиметрів.

розміщуємо меблі

Основними місцями, де виробляються дії, є плита, мийка, робоча поверхня, холодильник. Це «кухонний квадрат», розташування якого вважається вирішальним для комфортної кухні. При установці цього устаткування виходять з того, що, виконуючи роботу, господар не повинен робити більше двох кроків. Оптимальний варіант - один крок.

Габарити співвідносять з параметрами стільниці. Головним показником при розміщенні є параметри робочої поверхні.

Важливо! Частина дизайнерів вважає, що мийка не входить до переліку основних позицій. У таких варіантах пропонується облаштування робочого трикутника.

Можна вважати спірним таку думку Можна вважати спірним таку думку. Рішення про те, як мати у своєму розпорядженні обладнання, кожен приймає самостійно.

Плита і мийка переміщаються вкрай рідко. Ці робочі зони залежать від підведених комунікацій - газової та водопровідної труби, каналізації. Всі інші предмети можна встановлювати в залежності від потреб господарів.

Стіл і холодильник встановлюють так, щоб звести до мінімуму переміщення людей між основними точками.

Важливо розташування обіднього столу. Сім'я повинна влаштовуватися зручно, не створюючи дискомфорт для робочої зони.

Що необхідно врахувати при проектуванні кухні

Займаючись кухонним гарнітуром, враховують стандарти і правила її створення і проектування:

  • ширина двох фасадних дверцят не перевищує 90 сантиметрів;
  • спосіб відкривання шафок - горизонтальний або вертикальний;
  • висоту нижнього ярусу можна коригувати, але не більше, ніж на 5-7 сантиметрів;
  • на скільки стільниця виступає над фасадом.

Важливо! Приховані системи зберігання дозволяють використовувати кути і інші важкодоступні місця. У них розміщують предмети, рідко використовуються в кухонній обстановці.

Це актуально для маленьких кухонь Це актуально для маленьких кухонь. Такий хід звільняє простір від другорядних речей. Нерідко з маленьких кухонь видаляють холодильник, розташовуючи його в передпокої. В такому випадку з робочої зони слід виключити цю техніку і планувати інтер'єр без нього.

Якщо холодильник знаходиться в кухні, його висота або габарити пральної машини повинні вписуватися в інтер'єр. Якщо це вбудований варіант, висота приладу може відповідати висоті підлогового шафи, в якому він буде знаходитися.

Вирішити проблему без особливих зусиль може виготовлення гарнітура на замовлення. Якщо вироби купується, то необхідно зробити ретельне вимір приміщення і техніки, щоб домогтися відповідності.

робимо заміри

Визначаючись з вибором, вимірюють довжину і висоту приміщення. Висота столу для кухонного гарнітура є відправною точкою. Стандартна величина - 85 сантиметрів від рівня підлоги. Біля розеток розміщують побутові прилади.

Важливо! Оптимальним вважається варіант, при якому не потрібно підключення додаткових подовжувачів або перенесення розеток.

Холодильник і електричну плиту потрібно встановити поблизу джерела енергії. При необхідності проводять установку розеток на необхідному рівні.

Мийка встановлюється відповідно до розташування водопровідної і каналізаційної труб. Всі інші модулі можна легко коригувати. Забезпечується головне правило - не більше двох кроків між основними робочими точками.

Рада. Нижнім рівнем для підвісних шаф можна вважати витяжку. Це дозволить встановити верхній ярус на одній лінії.

Довжина гарнітура залежить від розмірів кухні Довжина гарнітура залежить від розмірів кухні. Мінімальна кількість модулів - три: мийка, плита, робоча поверхня.

Ширина кухонного гарнітура повинна вписатися в приміщення. Якщо є можливість, все вироби встановлюють на одній лінії.

Це створює гарний вигляд, робить приміщення комфортним.

У маленьких кухнях такий варіант неможливий. Володарі «хрущовок» змушені оптимально використовувати площу приміщення.

Важливо! Добре економить місце вбудована техніка. Холодильник, посудомийна і пральна машина, вмонтовані в гарнітур, дозволяють найбільш оптимально організувати роботу.

Вибираючи варіант з вбудованою технікою, спочатку підбирають обладнання. Воно має співвідноситися з висотою стільниці на кухні. Гарнітур набувають, виходячи з розмірів побутових приладів.

У великих приміщеннях встановлюють пральну і посудомийну машини, не вдаючись до допомоги вбудованого варіанту.

Що є основним орієнтиром

Стандарти гарні для стандартного людини. Але все люди мають свої параметри. Головним критерієм при виборі розмірів кухонних меблів - комфорт і зручність. Основним показником величини гарнітура вважають зростання людини. Це визначає висоту кухні від підлоги до стільниці.

Підвісні шафки розташовують так, щоб зовнішня поверхня виявилася на рівні витягнутої руки. Дістаючи предмети з цієї висоти, господар не повинен тягнутися. Визначаючи нижній рівень підвісної шафи, виходять з того, що полку повинна знаходитися на рівні середини шиї, верхня - на рівні очей.

Корисне відео


Вибираючи меблі для кухні, слід виходити з того, що в цій кімнаті проводять багато часу.

Обстановка повинна бути функціональною і красивою. Неважливо, буде це стандартна висота гарнітура для кухні або підігнана під індивідуальні побажання, меблі зобов'язана забезпечити людині комфорт і максимум зручності.