Реклама
Реклама
Реклама

Що таке мінімальна висота стель в квартирі, оптимальна і стандартна висота по нормам СНиП і як її обчислити: фото і відео-інструкція

  1. Висота стель житлових квартир на практиці
  2. Документальні норми висоти стель в житлових, громадських і в інших будівлях
  3. Норми висоти стель в громадських будівлях

Висота стель встановлюється з урахуванням комфортного перебування в ньому, а також з опорою на мінімальні вимоги, встановлені СНиП

Питання про висоту стель найчастіше виникає при покупці нової квартири або будівництво власного будинку. Його актуальність дійсно виправдана, оскільки від висоти житлових і інших типів приміщень залежить не тільки можливість реалізації та сприйняття того чи іншого дизайн-проекту, але і комфортність проведення часу в ньому з психологічного боку. Наприклад, якщо висота стелі в квартирі вище середнього рівня, власник матиме можливість облаштувати багаторівневий фігурний підвісна стеля, повісити красиву люстру і т.д.

Висота стель - один з вирішальних факторів комфорту приміщення. Про те, яка висота стель вважається оптимальною, а також про стандарти по висоті стель в загальному розповість наша стаття.

Висота стель житлових квартир на практиці

У переважній більшості квартир, незалежно від року побудови, висота від підлоги до стельової поверхні коливається в межах 2,5-3,2м (див. Висота стелі в лазні: як розрахувати розміри ). При цьому висота 2,5 м є тим мінімумом, при якому не виникає відчуття тиску стелі.

При цьому висота 2,5 м є тим мінімумом, при якому не виникає відчуття тиску стелі

У квартирах чеського типу висота стель, як правило, становить 2,6-2,7м, що прийнято вважати оптимальним варіантом

Сучасні забудовники також дотримуються цієї концепції, тому висота стелі в новобудовах практично не буває нижче 2,5 м і зазвичай встановлюється рівною від 2,6 до 2,8 м. Цього часто достатньо для комфортного проживання (див. Висота стель в хрущовці і інші її відмінності від будинків сталінської споруди ).

У житлових новобудовах елітного рівня, де вартість квадратного метра житла суттєво перевищує середню, висота стель часто перевищує 3м.

Порада! Купуючи квартиру, неодмінно звертайте увагу на якість будівництва будинку, так як нерівності на стелі і підлозі напевно зажадають усунення, тобто «вкрадуть» ще трохи дорогоцінної висоти приміщення.

Висота стель має пряму залежність від вартості площі, що легко обгрунтовується економічно. Тому любителям високих стель навряд чи вдасться заощадити. Оптимальна висота від підлоги до стельової поверхні як з точки зору комфорту, так і фінансової сторони вважається в районі 2,7. Цього значення і рекомендується дотримуватися при покупці житла.

Цього значення і рекомендується дотримуватися при покупці житла

Високі стелі в квартирах новобудов дозволять реалізувати більш оригінальні в плані дизайну варіанти оформлення приміщень

Документальні норми висоти стель в житлових, громадських і в інших будівлях

Норми висоти стель для житлових будівель

Слід зауважити, що єдино правильна стандартна висота стель для різних видів приміщень нормативними документами не встановлена. Існують зазвичай нижню межу висоти, нижче якої будівництво не допустимо.

Отже, розглянемо, які рекомендації щодо висоти стель дають нам сучасні СНиП:

  • Житлові приміщення, в тому числі кухні (кухні-їдальні) повинні володіти такою висотою стель: не менше ніж 2,7 м при будівництві в кліматичний районах 1А, 1Б, 1Г, 1Д і 4А, а також не менше 2,5 м в інших кліматичних районах .
  • Мінімальна висота стелі коридорів, передніх, холів, антресолей (а також під ними) визначена умовами безпечного пересування людей і дорівнює 2,1 м.
  • Житлові приміщення і кухні квартир, розташованих на мансардних поверхах (а також верхніх поверхах, де мають місце похилі огороджувальні конструкції), допускається облаштовувати з меншою, щодо нормованої, висотою стель (див. Як візуально збільшити висоту стелі: поради та рішення ). При цьому частина стелі з меншою висотою (щодо мінімальної) не повинна займати більше 50% від всієї площі приміщення.

Приклад проекту квартири, розташованої на мансардному поверсі: висота стель залишається комфортною навіть в найбільш низькій частині

  • Висота стель в котельні з встановленими теплогенераторами повинна становити не менше ніж 2,2 м. Пристрій котельні в житлових будинках не відповідає нормам безпеки.
  • У поперечних стінах технічного підпілля і в будівлях, де є великопанельні підвали допускається споруда прорізів 1,6 м заввишки. Висота порога при цьому не повинна бути вище 0,3 м.

Норми висоти стель в громадських будівлях

Висота стелі в громадських будівлях визначається згідно з такими санітарним нормам і правилам:

  • Висоту приміщень громадських будівель, а також в житлових приміщеннях санаторіїв передбачають рівний не менше 3м. В про бщественних будинках з житловими приміщеннями іншого типу повинні мати висоту відповідно до СНиП для житлових будівель.
  • Висота основних приміщень банно-оздоровчих комплексів і лазень, розрахованих на 100 чоловік і більше повинна дорівнювати не менше ніж 3,3 м.
  • Виробничі приміщення пралень-хімчисток в висоту повинні складатися від 3,6 м і більше.

Висоту громадських пралень хімчисток приймають рівною не менше ніж 3,6 м

  • Окремі приміщення допоміжного призначення і коридори в залежності від технологічних вимог і об'ємно-планувального рішення спорудидопускається облаштовувати з меншою висотою. Проте, вона не повинна бути меншою 1,9 м.
  • Відстань від підлоги до стелі в громадських будівлях із загальною місткістю 40 осіб допускається приймати відповідно до висоти поверху будівлі, в яке вони вбудовуються. Аналогічні норми по висоті передбачені і для приміщень підприємств роздрібної торгівлі, торгова площа яких не перевищує 250м2.
  • За умови дотримання функціонально-технологічних вимог висота приміщень мансардних поверхів може бути знижена під похилою стелею. Площа ділянки стелі з меншою висотою не повинна перевищувати 40% від площі всього приміщення. Згідно СНиП необхідна висота стель найнижчій частині похилого ділянки не повинна бути менше 1,2 м при нахилі в 30 градусів відносно горизонту, 0,8 - при ухилі в 45 градусів, а при ухилі в 60 градусів висота не обмежується.

Порада! Висота стелі в разі проміжного значення ухилу може бути визначена по інтерполяції.

Висота стелі в разі проміжного значення ухилу може бути визначена по інтерполяції

Схема розрахунку мінімальної висоти стель для мансардних приміщень з ухилом даху в 45 градусів

  • Оптимальна висота стелі в приміщеннях технічних поверхів визначається індивідуально в кожному випадку, виходячи з різновиду розміщуються в них інженерних мереж та інженерного обладнання, а також керуючись умовами їх експлуатації. Висоту в місцях руху обслуговуючого персоналу до нижніх частин конструкцій, що виступають вибирають рівною не менше ніж 1,8 м.
  • Проектуючи технічні поверхи або технічні підпілля, призначені тільки для розміщення інженерних мереж у вигляді трубопроводів та ізоляції трубопроводів (виконаної з негорючих матеріалів), висоту від підлоги до стелі приймають мінімум в 1,6 м.

Вимоги по висоті до підсобним і приміщень технічного призначення більш лояльні через постійну відсутність в них людей

Що стосується висоти офісних та інших адміністративних приміщень, то тут висота стель не може бути нижче 3 м. Проте, винятком тут можуть бути невеликі офіси, які розміщуються не в громадських адміністративних будівлях. Їх висоту дозволяється приймати відповідно до іншими типами будівель, наприклад житловими. Тут, як було вище сказано, висота стель допускається 2,5-2,7м.

Таким чином, ми з'ясували, яка висота оптимальна для стелі тих чи інших видів будівель і приміщень, а яку висоту прийнято вважати мінімально допустимої. У будь-якому випадку визначення висоти приміщення на етапі проектування будівлі повинно проводитися з урахуванням його майбутніх експлуатаційних характеристик, з урахуванням комфорту і безпеки проживають або просто знаходяться в ньому людей.