Реклама
Реклама
Реклама

Правила з охорони праці при роботі на висоті: як роботодавцю уникнути штрафів і кримінальної відповідальності?

27.03.2017 13:49:00

Приємно усвідомлювати, що сьогодні все більше і більше промислових компаній розуміють, що висока продуктивність праці неможлива без забезпечення працівників усіма необхідними засобами захисту, що люди - це головний ресурс будь-якого підприємства, і від ступеня комфорту їх роботи багато в чому залежить успіх бізнесу в цілому. Для прикладу розглянемо умовний нафтопереробний завод, загальна чисельність працівників якого становить 1500 осіб. Також візьмемо за умову, що є три двосторонні ж / д-естакади, що мають довжину по 60-80 метрів кожна. Для них необхідно проектування і установка страхувальних систем - анкерних ліній і опорних точок - тобто потрібно створити комплексне рішення по забезпеченню безпеки робіт на висоті ...

Після вступу в законну силу наказів № 155н від 28 березня 2014 року і № 383н від 17 червня 2015 року про «Правилах з охорони праці при роботі на висоті» перед роботодавцем постала низка серйозних питань:
«Який бюджет планувати на закупівлю засобів індивідуального захисту?»
«Як мінімізувати витрати?»
«Як дотриматися всіх правил без шкоди для виробничого процесу?»
Після вступу в законну силу наказів № 155н від 28 березня 2014 року і № 383н від 17 червня 2015 року про «Правилах з охорони праці при роботі на висоті» перед роботодавцем постала низка серйозних питань:   «Який бюджет планувати на закупівлю засобів індивідуального захисту

Приємно усвідомлювати, що сьогодні все більше і більше промислових компаній розуміють, що висока продуктивність праці неможлива без забезпечення працівників усіма необхідними засобами захисту, що люди - це головний ресурс будь-якого підприємства, і від ступеня комфорту їх роботи багато в чому залежить успіх бізнесу в цілому.

ЗАХОДИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

Для прикладу розглянемо умовний нафтопереробний завод, загальна чисельність працівників якого становить 1500 осіб. Також візьмемо за умову, що є три двосторонні ж / д-естакади, що мають довжину по 60-80 метрів кожна. Для них необхідно проектування і установка страхувальних систем - анкерних ліній і опорних точок - тобто потрібно створити комплексне рішення по забезпеченню безпеки робіт на висоті.
Щоб якісно оснастити таке підприємство (змонтувати страхувальні системи на існуючих залізничних естакадах (сума за одну з повним комплектом сучасного страхувального спорядження при цьому становитиме 3-4 млн), закупити всі необхідні Сізи, навчити співробітників і провести оцінку ризиків, роботодавець повинен буде витратити близько 15 000 000 рублів, що є середньою ринковою вартістю.

Правильно встановлені страхувальні системи, в нашому випадку анкерні опорні точки, при правильній експлуатації і періодичної перевірки фахівцями не мають обмеження по терміну використання, а 85% від загальної суми пішло саме на них. Оцінка ризиків на підприємствах проводиться одноразово. Страхувальні прив'язі (в залежності від виробника) мають термін придатності від п'яти до 10 років. У міру зношування їх необхідно міняти, але ці витрати мінімальні.
Також необхідно щорічно навчати працівників, але це також не є крупнозатратним заходом, а ефективність робочого процесу підвищує суттєво.
ВИПЛАТИ ПРИ НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК
На середньому російському підприємстві нафтогазової галузі із загальною чисельністю працівників близько 500 осіб в залежності від спрямованості виробництва в рік гинуть близько 10-15 чоловік - і це тільки офіційні цифри. Про реальні масштаби випадків важкого виробничого травматизму, що призвів до летальних наслідків, статистика замовчує. А ще працівники отримують тяжкі каліцтва, що призводять до тривалої непрацездатності та інвалідності.


Кожен такий випадок зобов'язує роботодавця призначати потерпілому або його сім'ї певні виплати. Безумовно, основні посібники призначаються Фондом соціального страхування. При летальний кінець - 1 млн рублів сім'ї загиблого (з 2017 року цю суму планують подвоїти). Застрахований працівник, який втратив в результаті нещасного випадку працездатність, за висновком МСЕ (медико-соціальна експертиза) має право на одноразову і щомісячну компенсаційні виплати.

Деякий фінансовий тягар також ляже і на роботодавця, і він в свою чергу зобов'язаний виплатити працівникові допомогу по тимчасовій непрацездатності на підставі наданого листка непрацездатності, але тільки за перші три дні, за весь відновний період, який може тривати роками, відповідає той же ФСС. Крім того, працівник може в судовому порядку вимагати у роботодавця відшкодування моральної шкоди, а також повну оплату лікування.



ЯКІ ШТРАФИ ЗАПЛАТИТЬ РОБОТОДАВЕЦЬ?

Однак крім виплат працівникам, які, по суті, великого фінансового шкоди роботодавцю не несуть, існують штрафи. А це вже цікавіше ...

1. За непроведення спеціальної оцінки умов праці у працівників або порушення порядку проведення процедури, оприлюдненого в гл. 2 Федерального закону № 426 (п. 2 ст. 5.27.1 КоАП РФ), для посадових осіб передбачено наступне адміністративне стягнення: попередження або виплата штрафу, сума якого становить від 5000 до 10000 руб. Для юридичної особи штраф у розмірі від 60 000 до 80 000 руб.

2. Якщо роботодавець не оснастив виробничі лінії і співробітників засобами індивідуального захисту, перерахованими в ст. 221 ТК РФ (п. 4 ст. 5.27.1 КоАП РФ), то посадова особа виплатить штраф, сума якого складе від 20 000 до 30 000 руб. Юридична особа буде виплачувати штраф в розмірі від 130 000 до 150 000 руб.

3. Допуск до роботи особи, що не пройшов у встановленому порядку навчання і перевірку знання вимог охорони праці, тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб в розмірі від 15 до 20 000 рублів, на юридичних осіб - від 110 000 до 130 000 руб.

Дані штрафні санкції діють на роботодавців, які неправомірно поступали по відношенню до кожного співробітника, а не до всього трудового колективу в цілому, тобто сума штрафу підсумовується на кожного працівника. Наприклад, керівник підприємства, чисельність якого складає 50 осіб, які не провів спеціальну оцінку умов праці. Раніше він міг сплатити штраф у розмірі 50 000 руб., Тепер же штраф буде збільшений (60 000 - 80 000 руб.) І нараховано за кожного співробітника підприємства. Таким чином, загальна сума штрафу складе від 3 до 4 млн руб.

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Також не варто забувати про кримінальне переслідування роботодавця (директора) та інших посадових осіб, якщо з огляду на невиконання вимог Правил з охорони праці на підприємстві трапляється надзвичайна подія, що призвело до виробничого травматизму. Залежно від серйозності ситуації - тяжка шкода здоров'ю або ж летальний результат - передбачаються такі заходи впливу, як призупинення діяльності організації на термін до 90 діб.

Для великого бізнесу це мільйонні збитки, а для середнього - майже завжди банкрутство. Туди ж можна віднести позбавлення права обіймати певні посади строком на один рік, тюремне ув'язнення терміном до п'яти років.

Стає зрозуміло, що роботодавцю вигідніше неухильно дотримуватися Правил з охорони праці, ніж загрузнути в серйозних штрафи і судові розгляди. Нові правила з охорони праці на висоті діють в прямому співвідношенні з головним законом Російської Федерації, забезпечуючи працівникам підприємств право на безпечні умови праці.

Кочев Дмитро Анатолійович
директор з продажу компанії Safe-Tec


всі публікації

всі публікації

© 1997-2014 Клинский інститут охорони та умов праці

ЯКІ ШТРАФИ ЗАПЛАТИТЬ РОБОТОДАВЕЦЬ?