Реклама
Реклама
Реклама

Правила установки забору між сусідами в приватному секторі, СНТ, ІЖС і селі: норми (СНиП), висота і зразок згоди

  1. Правила установки забору між сусідами
  2. Який паркан можна поставити навколо своєї ділянки
  3. Кращі матеріали для парканів між сусідами
  4. Правила і норми для СНТ і ОНТ
  5. Правила пожежної безпеки
  6. Санітарні норми установки забору між сусідами
  7. Вимоги для парканів в ІЖС
  8. Як правильно і хто повинен будувати паркан на межі
  9. вимоги інсоляції
  10. Як вирішувати спірні ситуації
  11. Відео про те, які і на якій відстані від сусідів можна ставити паркани


У законодавстві Російської Федерації є чітко прописані правила, яких слід дотримуватися, коли проводиться установка паркану між сусідами по закону. Найчастіше ці правила не дотримуються, що стає причиною численних позовів і суперечок. Також порушуються санітарні норми і правила пожежної безпеки. Давайте розбиратися у всіх нюансах, щоб гарантовано уникнути неприємностей.

Правила установки забору між сусідами

Завдання забору в приватному секторі полягає у визначенні меж ділянки. Охорона володінь і порятунок від сторонніх поглядів - це другорядне завдання. Тому при установці огорожі враховуються інтереси всіх сторін. Забір повинен проходити точно по межі. Побажання і переваги окремих громадян в розрахунки взяті бути не можуть.

Побажання і переваги окремих громадян в розрахунки взяті бути не можуть

Монтаж залізобетонної збірної конструкції на дачі

Спори по положенню огорожі виникають не тільки в момент його будівництва. Дуже часто конструкція коштує роками, перш ніж той, чиє право було порушено, почне діяти для відновлення справедливості. У кращому випадку в результаті подібного сусіди можуть посваритися, але є і такі, хто через суд доб'ються штрафу і знесення всієї конструкції. І вони будуть праві.

Для впевненості в своїх діях варто дотримуватися наступного набору правил:

  • Спочатку вивчаються всі документи по ділянці, і з точністю до сантиметра знаходиться положення межі. Найкраще для цього викликати бригаду геодезистів, щоб не було ніяких проблем.

план ділянки

  • Це варто відразу узгодити з сусідами і переконатися в тому, що вони згодні з результатами. При виникненні спірних моментів на цьому етапі, врегулювати їх буде найпростіше.

Завантажити зразок угоди на установку паркану між сусідами.

Завантажити зразок угоди на установку паркану між сусідами

Акт про погодження меж земельної ділянки

  • Ще рекомендується скласти акт про межі ділянки в ІЖС або СНТ. Якщо не виходить самостійно точно визначити кордон, геодезисти вам на допомогу. Коштувати їхні послуги будуть недорого, а результат буде точним і задокументованим. У разі чого, буде з чим йти до суду.
  • При обстеженні ділянки співробітник геодезичного бюро вивчить місцевість, ознайомиться з документами та на підставі цього видасть свій висновок.

Легка конструкція, але навіть її потрібно узгодити з відповідними органами

Потім, ще до початку будівництва, потрібно узгодити зведення огорожі з відділом містобудування та архітектури на території вашого населеного пункту. Перешкод з боку цих органів зазвичай не буває, за винятком ситуацій, коли зачіпаються системи електрифікації та водопостачання.

Який паркан можна поставити навколо своєї ділянки

У виборі матеріалу для огорожі ніхто вказувати власникові не може. Тут уже важливі його інтереси. Конструкція повинна справлятися з усіма видами навантажень, які можуть бути на неї надані. Зовнішній вигляд повинен відповідати вигляду всієї ділянки, господар сам визначається висоту, форму і оснащення споруди, щоб надійно захистити свою ділянку від непрошених гостей.

Кращі матеріали для парканів між сусідами

Часто буває так, що сусіди зводять кожен свій паркан сам, але і загальні конструкції також поширені, так як це допомагає скоротити чималі витрати на будівництво. В цьому випадку спільно з сусідами обговорюється тип конструкції і матеріали для її зведення. Зараз серед затребуваних матеріалів можна виділити:

Матюкав, фото: Опис: Матюкав, фото: Опис:

Сітка рабиця - метровий паркан

Це вкрай просте рішення, за невеликі гроші. Найчастіше воно застосовується в якості тимчасового загородження, але якщо від своїх сусідів ви не хочете закриватися наглухо, такий паркан можна залишити в якості постійного.

Для заснування такої огорожі використовуються невеликі круглі стовпи. Перетин може бути невеликим, так як конструкція не відчуває вітрових навантажень.

про встановлення паркану з сітки рабиці читайте за посиланням.

Цікаво знати! Сітка рабиця абсолютно не захищає від вітру. Якщо ділянка знаходиться в продувається місці, то вона не підійде.

Якщо ділянка знаходиться в продувається місці, то вона не підійде

дерев'яні конструкції

Дерево завжди вважалося бюджетним матеріалом, але зараз на нього ціни позамежні. Намедни автор статті потрапив в магазин «Леруа Мерлен» і побачив дошку перетином 20 * 400 * 2000 вартістю 470 рублів.

Звичайно, паркан з дерева буде дуже красивим, але влетить він господареві в копієчку.

Кращим матеріалом дерево не назвеш, так як воно сильно страждає від води і за ним потрібен регулярний догляд (фарбування, лакування).

Читайте також:

Читайте також:

Огорожа з металу

Всілякі конструкції з металу дуже затребувані сьогодні, особливо каркасні варіанти, обшиті профнастилом (читайте на нашому сайті про те, як виконується встановлення паркану з профнастилу ). Вони і за ціною виходять дешевше інших аналогів, і по дизайну виглядають пристойно, і з навантаженнями справляються на рівні.

У роботі застосовуються сталеві стовпи різного перетину і профільовані труби 20 * 40.

У роботі застосовуються сталеві стовпи різного перетину і профільовані труби 20 * 40

Збірні з / б конструкції

Ці паркани збираються за короткий час, дуже надійні і виглядають приємно. Складаються вони з профільованих стовпів з пазами і панелей різного формату, включаючи декоративні вставки.

Підняти такий паркан можна дуже високо, збільшуючи кількість плит в секції, щоб повністю закрити двір від огляду з боку (більше інформації про установці бетонного паркану за посиланням).

Підняти такий паркан можна дуже високо, збільшуючи кількість плит в секції, щоб повністю закрити двір від огляду з боку (більше інформації про   установці бетонного паркану   за посиланням)

Чи можна поставити глухий паркан між сусідами з цегли

кам'яні і цегляні огорожі є найскладнішими в виконанні. Важать такі споруди багато, тому їм потрібно міцну основу (фундамент). Кладка виконується тільки мулярами. Такі паркани виглядають завжди презентабельно.

Про всі варіанти писати не будемо, так як нас більше цікавить сама процедура узгодження і будівництва.

Правила і норми для СНТ і ОНТ

СНТ - це садове некомерційне товариство, ОНТ теж товариство, але городнє. Люди, які перебувають у них, при будівництві огорожі повинні керуватися рекомендаціями, викладеними в СНиП 30-02-97 . У 2018 році в цей документ були внесені останні зміни. ГОСТ для даного питання не розроблений. Для СНТ в ньому прописані такі рекомендації. Наголошуємо, саме рекомендації. Основний документ - це регламент товариства.

Основний документ - це регламент товариства

Типовий ділянку в СНТ

  • Максимальна висота огорожі між сусідами в СНТ на дачній ділянці не повинна перевищувати 2 метри.
  • глухий паркан допускається встановлювати тільки з боку проїжджої частини, вулиці або яру.
  • Паркан, що розділяє сусідні ділянки, повинен бути світлопроникним (прозорим або у вигляді сітки або решітки). Ця вимога вберігає землю від затінення, що може бути згубно для багатьох культивованих рослин.
  • Є ситуація, коли глухий паркан на межі встановити можна тільки з обопільної згоди сусідів.

Для дачних ділянок прекрасним варіантом огорожі буде сітка рабиця. Через неї і перелізти складно при зазначеній висоті, і мікроклімат на ділянці вона псувати не буде.

Також допускається з сусідами узгоджувати і висоту паркану. Якщо немає супротивників, то це параметр можна збільшити до обумовленого значення.

Увага! При узгодженні всіх параметрів конструкції, які можуть стати потенційно спірними, потрібно з сусідами підписати акт у двох примірниках. У разі чого цей документ може бути пред'явлений в суді, як доказ правоти.

Звід правил 53.13330.2011 також є документом, згідно якого варто розташовувати об'єкти на ділянці в СНТ, включаючи паркани. Тут ми можемо знайти рекомендовані відступи різних об'єктів один той одного. Вся потрібна інформація показана на фотографії нижче.

Забудова території згідно з нормами для СНТ

Приділіть час рекомендаціям, які видає місцеве самоврядування. Від регіону до регіону вони можуть істотно відрізнятися.

Незважаючи на домовленість між сусідами про встановлення світлонепроникного забору і його висоті, при перевищенні рекомендованих значень, необхідно звернутися для узгодження до органів місцевого самоврядування. Коли висота конструкції планується більше 2 м, додатково звертаються і до архітектора - без його схвалення будівництво буде незаконним, навіть за погодженням сторін. Укладення цієї експерта потрібен і при зведенні огорожі на кутовій ділянці.

Правила пожежної безпеки

Норми і рекомендації СНиП, а також постанови місцевого самоврядування можуть підлягати обговоренню і навіть оскарженню з боку жителів, а ось з правилами протипожежної безпеки доведеться миритися при будь-яких умовах.

Норми і рекомендації СНиП, а також постанови місцевого самоврядування можуть підлягати обговоренню і навіть оскарженню з боку жителів, а ось з правилами протипожежної безпеки доведеться миритися при будь-яких умовах

Пожежа в СНТ - вогонь легко перекинеться на сусідні будови

Якщо зазирнути в ці правила, то можна виявити, що в них не регламентований відступ між будівлями на одній ділянці і відступи між парканами. Зате є чіткі вимоги по відстанях від будинку до будівель сусіда.

  • мінімально можливе відстань від будинку до паркану сусідів становить 3 метри - не стосується госпбудівель (там вимоги менші).
  • Якщо обидва будинки побудовані з бетону, цегли, каменю та інших вогнетривких матеріалів робиться відступ в 6 м.

Проекти таких будинків можете знайти на нашому сайті:

  1. Проектування цегляних будинків.
  2. Проекти будинків з бетону.
  3. Будівництво приватного будинку з природного каменю.
  • Якщо будинок дерев'яний, відстань збільшується до 10 м.
  • Якщо змішаний - до 8-ми.

Відстані між будинками відповідно до класу вогнестійкості матеріалів, з яких вони побудовані

Увага! Якщо ваш сусід вже побудував будинок на положеннях 3-х метрах від огорожі, а ви хочете почати будівництво дерев'яної каркасної конструкції, наприклад, від паркану доведеться відступати залишилися 7 м. І нічого з цим поробити не можна. Сусід законів не порушив, попередніх угод ніяких не складено.

Санітарні норми установки забору між сусідами

На ділянках крім основної будівлі є і додаткові. Кожне з них має знаходитися від забору на відстані.

  • Туалет на ділянці, яким би чистим і доглянутим він не був - це джерело неприємних запахів ( проекти дачного туалету можете подивитися на нашому сайті). Він також привертає багато комах, що може стати незручністю для ваших сусідів. Тому розташовувати його до паркану можна не ближче 1-го метра.

Туалет, а позаду нього огорожу

  • хозблок відноситься від огорожі на точно таку ж відстань (взагалі, цей відступ мінімально можливий). Важливо щоб скат його покрівлі був направлений всередину ділянки, а не до сусідів, так як стікає вода може підмивати паркан і посадки.
  • На такій же відстані може бути розташована теплиця (з проектами теплиць для дачі можете ознайомитися за посиланням).
  • Всі споруди, здатні порушувати екологію сусідньої ділянки мають від забору великі відступи.

Санітарні та протипожежні норми

  • пташник не повинен доходити до нього 4 метри. Те ж саме стосується і будівель для утримання худоби. На положення септика або вигрібної ями більше впливає розташування колодязів на вашому і сусідньому ділянках - мінімально допустима відстань 25 м. Витримати його виходить не завжди, якщо ділянки мають невелику площу.
  • Існують вказівки і з приводу рослинності на ділянці. Високорослі дерева не можуть перебувати ближче 3 м від огорожі, середньорослі - 2 м, а чагарники можна висаджувати на відстані в 1 м. Для трави, квітів та іншого дрібного озеленення рекомендацій не передбачено.

Пожежними та санітарними нормами нехтувати не варто. Це як мінімум загрожує великими штрафами, а то і зовсім від вас через суд можуть зажадати знести будову за свій рахунок.

Вимоги для парканів в ІЖС

СНиП не вимагає від власника зводити огорожу по окрузі, однак все це роблять для захисту будинку від проникнення сторонніх і свого приватного життя від цікавих сусідів.

  • Якої висоти паркан може бути? Згідно з нормативами висота огорожі для ІЖС меду сусідами в селі і місті не визначена. Власник має право зводити конструкцію будь-якої висоти. Прозорість конструкції також не встановлена, проте в верхній частині рекомендується робити порожнечі різної форми, які заповнюються металевими гратами, для забезпечення нормальної вентиляції ділянки.
  • Поставити суцільний паркан між сусідами власникам ІЖС не заборонено, проте врахуйте, що якщо конструкція потіснить вашого сусіда будь-яким чином, він матиме право вимагати усунення причин.

У ІЖС закривати ділянку можна суцільними огорожами

  • Якщо говорити про двоквартирних будинках, побудованих на одному або сусідніх ділянках, то їх можна городити суцільним парканом ( проекти будинків на дві сім'ї можете подивитися на нашому сайті).
  • Таунхауси вважаються одночасно і міськими будівлями і сільськими ( проекти таунхаусів можете подивитися, перейшовши за посиланням). Будинки господарів розташовуються один до одного впритул, що для багатьох є незручністю. Всі огорожі території між сусідами виконуються строго за планом, який видається при проектуванні будівлі. Огорожа не повинна відрізнятися зовнішнім виглядом, тому все робиться мешканцями спільно або передбачається відразу забудовником на етапі будівництва та благоустрою території

Між сусідами в приватному секторі не встановлені паркани - таунхаус

Норми відступів основних об'єктів на ділянці від огорож точно такі ж, як і для СНТ. Повторюватися не будемо.

Як правильно і хто повинен будувати паркан на межі

В СНТ і ІЖС займатися будівництвом паркану може будь-який з сусідів. Кожен може поставити свій власний паркан, не заходячи на територію сусіда.

Кожен може поставити свій власний паркан, не заходячи на територію сусіда

Установка глухого паркану - всередині буде змонтований профлист

  • Для початку будова буде достатньо отримати усну згоду сусіда. Як розумієте, це вимога формальне.
  • Якщо за огорожею проходить вулиця, природоохоронна або санітарна зони, то рішення про зведення огорожі господар приймає самостійно. При цьому варто зорієнтуватися на місцевих правових норм відступами.
  • Тильна сторона забору завжди прямує в бік двору будує його людини, якщо інше не обумовлено заздалегідь з сусідами.
  • Метод монтажу огорожі вибирається в індивідуальному порядку, залежно від типу матеріалів, щільності грунту та інших технічних факторів.

вимоги інсоляції

Затверджена СЕС схема забудови продовжує діяти і в 2019 році. Вона передбачає дотримання норм по інсоляції, а саме:

  1. Паркан не повинен затінювати вікна житлових кімнат.
  2. Їм також не повинен бути перекритий огляд з вікна.
  3. Не допускається перекриття доступу повітря і порушення вентиляції ділянки.

План інсоляції території

Якщо вам здається, що ці вимоги надумані, зайдіть на будівельні форуми, і почитайте, що пишуть користувачі. Багато хто скаржиться на те, що сусіди свої великим парканом перекривають доступ повітря, через що потрапляє мало світла, а приміщення нормально не може провітрюватися.

У такій ситуації людина має право подати до суду, після чого на місце виїжджають пристави і визначають відповідність забору згаданим вимогам. На вимогу суду високий паркан може бути знесений.

Як вирішувати спірні ситуації

Якщо вже сталося так, що справа дійшла до суперечок, то діяти потрібно приблизно за такою схемою.

Якщо вже сталося так, що справа дійшла до суперечок, то діяти потрібно приблизно за такою схемою

До суду краще справа не доводити

Найпоширеніший суперечка між сусідами - це визначення межі ділянки. Захоплення чужої території може відбутися випадково або через злі наміри - багато, таким чином, намагаються збільшити площу своєї ділянки. Щоб такого не виникало, необхідно перед установкою забору узгодити все з сусідами і в разі чого звернутися до компетентних органів для врегулювання ситуації. Така угода дасть наступні переваги.

  • Відразу позначити всі спірні моменти.
  • Обумовити всі умови угоди - такий документ буде мати повну юридичну силу і може виступати доказом в суді.
  • Вказати всі заходи, які можуть бути прийняті за недотримання умов укладеного договору.

Увага! Якщо сусід по якихось причин відмовляється підписуватися під угодою, то краще не ризикувати - хто знає, що у людини на умі. У такому випадку при будівництві забору орієнтуйтеся на нормативи, про які було розказано в цій статті.

Якщо ситуація вже дійшла до суперечки, паркан встановлений, і одна зі сторін вважає себе обмеженою, то вона в праві звернутися до суду з вимогою вирішити ситуацію. Такі справи зазвичай не прості. Тяганина може затягнутися на якийсь час - свою правоту потрібно ще довести, а якщо в справі беруть участь досвідчені юристи, то в хід можуть піти фактори, які не прописані в законах, яких також вистачає.

Відео про те, які і на якій відстані від сусідів можна ставити паркани


висновки

Резюмуючи все написане, важливо відзначити, що не варто нахабніти і захоплювати чужу ділянку землі. Якщо людина не полінується і звернеться до суду, то з високою часткою ймовірності порушника змусять знести паркан, і ніхто гроші за це йому відшкодовувати не буде.

Мирне врегулювання питання завжди в пріоритеті. Навіть якщо сусід не бажає підписувати з вами паперу, виразно поясніть, для чого вони потрібні, і натякніть на вигоди, які він набуває. Якщо вже й тут домовитися не виходить, то звертайтеся за допомогою до геодезистам, архітекторам і нормам СНиП.

Якої висоти паркан може бути?