Реклама
Реклама
Реклама

Карта висот центру Москви - Let's bike it!

  1. Сім пагорбів Москви
  2. об'їзд пагорбів
  3. проектування велоінфраструктури
  4. Червона площа
  5. Місто для людей

Я вже давно хотів зробити зручну карту висот Москви, щоб комфортно їздити на велосипеді в незнайомих частинах міста. Та й щоб друзям, початківцям використовувати велосипед як транспорт, було простіше пояснити, як краще будувати маршрут. Мало хто усвідомлюють, що для велосипедиста важливіше перепади висот, ніж найкоротший шлях. У цьому пості я трохи розповім про карти висот і як потрібно змінити Червону площу, щоб місто стало зручним для людей. Я вже давно хотів зробити зручну карту висот Москви, щоб комфортно їздити на велосипеді в незнайомих частинах міста

OpenStreetMap з даними про висотах

Я намагався працювати з різними вивантаження даних про висоти з різних картографічних сервісів. Але ці дані були недостатньо точні і крок горизонталей був занадто великим, та й не точним, що не дає уявлення про різкі підйомах і спусках, таких як Різдвяний бульвар.

Цього літа прийшла ідея, що є сенс пошукати дані не в сучасних веб сервісах, а в старих картах міста. До революції якість карт було досить високе. І при цьому ще не було автомобільного руху. Карети, вози і конки люди котили самі або за допомогою коней. А значить питання перепаду висот в такому горбистому місті як Москва стояло дуже гостро. Я досить швидко знайшов карту 1888 року, точно описує рельєф столиці.

Я досить швидко знайшов карту 1888 року, точно описує рельєф столиці

План Москви складений на підставі геодезичної мережі по зйомці і нівелювання міста в 1874-77 роках М.М. Смирновим і Д.П. Рашкова (2-е видання Московської Міської Думи 1888 рік)

Хтось скаже, що це ж стара карта, багато що змінилося. З одного боку так, місто вже не впізнати, але ось висоти практично не змінилися, звичайно, десь перемістилися мости через Москву-ріку, а отже і рельєф в цих місцях трохи підкоригувати, але насправді ніяких серйозних змін в рельєфі за півтора століття не сталося. І це моє саме класне відкриття в цьому проекті.

Одним літнього дня я сів під дерево в саду Ермітаж і на ноутбуці перемалював висоти зі старої карти. А потім видавив в тривимірну модель рельєфу міста.

А потім видавив в тривимірну модель рельєфу міста

3D модель висот Москви

Сім пагорбів Москви

Більш світлі ділянки це вершини, темні - низини. Часта драбинка горизонталей - різкі перепади висот. Ця візуалізація допомогла мені швидко розібратися самому в деяких місцях міста і розрізнити основні пагорби і способи на них в'їхати на велосипеді з мінімальними зусиллями.

До речі про пагорби. До сих пір багато хто любить повторювати, що Москва це місто на семи пагорбах, але мало хто знає де ці пагорби знаходяться.

Насправді це все не правда, десь з 16 століття стали про сім пагорбів згадувати, та й то лише для того щоб підкреслити зв'язок Москви і Риму. Я зазначив на карті місця, де знаходяться ці пагорби. Легко помітити, що більшість з них це лише частини більших пагорбів.

Легко помітити, що більшість з них це лише частини більших пагорбів

Сім пагорбів Москви.

Мені особисто цікаво, що в дійсності на найвищих точках основних пагорбів всередині Садового кільця знаходяться два архітектурних пам'ятника. Найвищою точкою є внутрішня сторона Стрітенського бульвару, в цьому місці стоять будівлі страхового товариства "Росія", знамениті не тільки своєю архітектурою і мешканцями, а тим, що будівля будувалося як автономне зі своєю власною електростанцією в підвалі, прототипом кондиціонера, опаленням і навіть з артезіанських колодязем глибиною 45 метрів. І при цьому для будівництва вибрали найвищу точку. Може на випадок повного затоплення всього міста? Не знаю. Але цікавий збіг. А на другому найвищому пагорбі знаходиться конторський будинок Ситіна, який пережив навалу Наполеона, а в 1979 році навіть був пересунутий на 33 метри в бік.

об'їзд пагорбів

Але повернемося до початкової велосипедної теми. Карта висот потрібна для побудови маршруту і для проектування велоінфраструктури. Як будувати маршрут по карті висот розібратися не складно. Візьмемо, наприклад, один з найнеприємніших ділянок велодоріжки Бульварного кільця - Різдвяний бульвар. Це один з найбільш помітних пагорбів в центрі міста. Ті хто постійно їздить на велосипеді, знають, що краще триматися стороною і відразу продумувати маршрут поза цієї ділянки, хоч і на Різдвяному бульварі є велодоріжка.

Ті хто постійно їздить на велосипеді, знають, що краще триматися стороною і відразу продумувати маршрут поза цієї ділянки, хоч і на Різдвяному бульварі є велодоріжка

Червоний пунктир - різкий підйом, білі лінії - велодоріжки, жовті - лінії об'їзду.

Щоб не довелося в'їжджати в занадто різку гору можна прокласти альтернативні маршрути (маршрут 1 або маршрут 2 на картинці), які будуть мати більш рівномірний розподіл перепаду висот на своїй довжині, що знизить фізичні навантаження.


Біла лінія - маршрут по бульварах, жовта - альтернативний маршрут. Карта орієнтована на захід.

Карти висоти можуть допомогти об'їхати невелику ділянку, а можуть пропонувати альтернативні шляхи минаючи багатокілометрові пагорби. Наприклад, якщо ви перебуваєте на Кропоткинській (точка А), а вам потрібно дістатися до Трубної (точка B), то найбільш логічний маршрут, що приходить в голову, це поїздка по бульварному кільцю, так там ще й велосмуги місцями є, здається, що рішення хороше, але насправді є більш спокійний варіант руху. Можна поїхати уздовж гирла річки Неглинка, яка зараз тече в трубі і таким чином об'їхати пагорб. Рух же по бульварному вас приведе на вершину одного з найвищих пагорбів Москви, на Пушкінську площу. А значить більшу частину шляху при цьому доведеться їхати вгору, що не найкраще рішення. Та й по дорозі доведеться перетягувати велосипед через підземний перехід під Новим Арбатом.

проектування велоінфраструктури

За останні роки мерія Москви багато зробила для появи велоінфраструктури в місті. Це дуже гарне починання в сторону екологічного та здорового міста. Але, на жаль, є і зворотна сторона. Місто будує багато велодоріжок, але вони все з'являються в хаотичному порядку, вони не пов'язані один з одним. Тобто вони не утворюють єдину мережу за допомогою якої можна дістатися з точки А в точку Б. Коли ви їсте по місту на велосипеді, вам може попастися кілька велодоріжок по шляху, але основний час ви будете рухатися по непристосованим до велоруху вулицях.

За звітами мерії в Москві вже більше 200 кілометрів велодоріжок. І це одна з головних проблем і непорозумінь між мерією та велосипедистами. У мерії думають, що чим більше доріжок буде побудовано, тим більше велосипедним стане місто, але в реальності все не так. Люди не поїдуть по велодоріжках як в Амстердамі, поки ці доріжки не будуть пов'язані між собою в єдину зрозумілу мережу. Доріжки з нізвідки в нікуди нікому не потрібні, крім людей, які пишуть звіти про кілометрах побудованих доріжок в місті.

Москві потрібні магістральні велодоріжки, які повинні пов'язувати частини міста між собою, бути максимально випрямленими і сходитися в центрі. А так же потрібні другорядні доріжки, які будуть проникати в квартали та з'єднувати магістральні лінії між собою, утворюючи єдину безперервну мережу.

А так же потрібні другорядні доріжки, які будуть проникати в квартали та з'єднувати магістральні лінії між собою, утворюючи єдину безперервну мережу

Карта з основними POI.

Повернемося до карти висот. Чим вона може допомогти в проектуванні і обгрунтуванні будівництва велодоріжок? Давайте поглянемо на поточний стан «мережі» велодоріжок в центрі Москви.


Діючі велодоріжки.

Ось так виглядають існуючі велодоріжки в місті. Так, вони допомагають будувати деякі маршрути, але вони йдуть з нізвідки в нікуди, та ще й по горбах вгору вниз, а часом просто перериваються паркуванням. А отже велосипедистів на них не так багато, як хотілося б.

Тому люди поки не готові пересісти з машини або метро на велосипед. Для того щоб для багатьох людей велосипед зміг стати реальною транспортної альтернативою потрібно створити розумну мережу велодоріжок, яка буде з'єднана між собою, а так само буде комфортно огинати різкі підйоми рельєфу.

Червона площа

Зараз на Красній площі зовсім заборонено їздити на велосипеді, ніхто навіть не знає причини цієї заборони. Але поліція постійно намагається зупиняти там велосипедистів.

Якщо уважно поглянути на карту висот, то видно, що Червона площа це низина пагорба, який можна добре об'їхати по ній, щоб попрямує до Новокузнецькій або до Котельнической набережній. Але зараз там не те що інфраструктури немає, там просто безглуздий заборона на рух велосипедів і заборонні знаки висять.

Я б хотів звернутися до мера міста, ФСО і керівництву транспортного комплексу з пропозицією про розвиток велотранспорту. Якщо від Кольорового бульвару до Добринінський (через Красну площу) прокласти пряму магістральну велодоріжку, то вона з'єднає дві частини міста. З тих пір як в 30-х роках збудували здоровенні мости для автомобілів (Великий Кам'яний, Великий Москворецкая і Великий Устьінскій) замість комфортних старих мостів місто розірвався на дві частини, між якими пішоходу можна пересуватися тільки на метро нормально. Але якщо почати розвивати велоінфраструктуру і перекинути велодоріжки між двома частинами центру столиці, хоч і по цим автомобільним мостам, то велосипедний і пішохідний трафік зросте.


Магістральна велодоріжка через центр міста. Білим відзначені існуючі велодоріжки.

Жовтим кольором виділена пропонована мною перша магістральна велодоріжка через центр. На всьому її протязі перепади висот незначні, в усякому разі не сильно ускладнюють крутіння педалей велосипеда.

Половина цієї велодоріжки вже існує, потрібно лише з'єднати шматки діючих доріжок разом, а так же з'єднати її з набережними. Набережні дуже підходяще місце для велодоріжок, тому що перепадів висот немає та й рух майже бессветофорное. Але на них не вистачає інфраструктури та велосипедисти, розвиваючи велику швидкість, заважають гуляють пішоходам. А так же немає наземних переходів через що на набережні важко з'їхати.

Для реалізації такої велодоріжки потрібна лише політична воля. На автомобільний рух ця велодоріжка майже не вплине. На південь вона може тривати по Люсінівська вулиці до Тульської, де вже існує однобічна велодоріжка, а на північ по Олімпійському проспекті до фестивального парку.

Після появи такої велодоріжки логічним буде відгалуження нових магістральних доріжок на захід і схід від Кремлівського кільця.

Місто для людей

Місто в першу чергу створений для людей, машин, звичайно є місце, але якщо кожен сяде за кермо авто, місто встане. Та власне зараз він коштує в пробках весь день. Так що якщо хоч 5% москвичів пересядуть на велосипед, в місті стане легше дихати, і пробки зменшаться. Я в основному їжджу на велосипеді, що в більшості випадків швидше, ніж на автобусі, таксі, і на невеликі відстані швидше ніж на метро. Але не кожен зможе їхати по дорогах в крайньому ряду, раз у раз натикаючись на автомобільних хамів. Тому процес переходу на велосипед поки складний для більшості городян. Місту не потрібні велодоріжки, місту потрібна пов'язана продумана мережу велодоріжок.

А поки Москва сумує і чекає натовпу велосипедистів.

А поки Москва сумує і чекає натовпу велосипедистів

Крім веловопроса карта висот відповідає чому цього літа затопило Малу Бронній. Так, зливова каналізація Москви не в найкращому стані, але якщо ви подивитеся на карту висот, побачите, що підтоплений шматок Малій Бронній, так само як і Патріарший ставок знаходяться в невеликій низині і там властиво воді скупчуватися. А отже мерії слід звернути увагу на зливову каналізацію саме в таких місцях в першу чергу.

Це картографічне дослідження я проводив за власною ініціативою цього літа. Я розібрав тільки центральну частину міста, але думаю звичайну карту висот можна зібрати і для всієї Москви. Потрібно лише час.

Запис спочатку розміщена в Facebook .

comments powered by HyperComments

Може на випадок повного затоплення всього міста?
Чим вона може допомогти в проектуванні і обгрунтуванні будівництва велодоріжок?