Реклама
Реклама
Реклама

Якою має бути висота огорожі між сусідніми ділянками по закону?

Перш, ніж зводити огорожу своєї земельної ділянки, слід ознайомитися з усіма нормативно-правовими актами, які і встановлюють, якою має бути висота огорожі між сусідами Перш, ніж зводити огорожу своєї земельної ділянки, слід ознайомитися з усіма нормативно-правовими актами, які і встановлюють, якою має бути висота огорожі між сусідами.

Так, в актуалізованої редакції Сніпа 30-02-97 * Зводу правил 53.13330.2011 «Планування і забудова територій садівничих (дачних) об'єднань громадян, будівлі та споруди» (затв. Наказом Мінрегіону РФ від 30.12.2010 N 849), введеної в дію з 20.05.2011 р, не регламентується якої висоти має бути паркан в садівничих (дачних) об'єднань громадян (п.6.2).

Раніше чинний стандарт з аналогічним номером, затверджений Постановою Держбуду РФ від 10.09.1997г. № 18-51, введений в дію з 01.01.1998г. передбачав, що паркан не повинен перевищувати 1,5 метрів у висоту (п. 6.2 стандарту).

Наведений перелік правил СП 53.13330.2011 «СНиП 30-02-97 *. Планування і забудова територій садівничих (дачних) об'єднань громадян, будівлі та споруди »застосовується з 20 травня 2011 р рекомендує по периметру індивідуальних садових, дачних ділянок влаштовувати сітчасту огорожу. Стандарт допускає, за обопільною письмовою згодою власників сусідніх ділянок (узгодженим правлінням садівницького, дачного об'єднання) влаштування огорожі інших типів, а за рішенням загальних зборів членів садівничого, дачного об'єднання, пристрій глухих огорож з боку вулиць та проїздів.

Правила поширюються на проектування забудови територій садівничих, дачних некомерційних об'єднань громадян, які перебувають на них будівель і споруд. Також вони служать основою розробки територіальних будівельних норм регіонів.

Згідно з додатком до зазначеного документа, садівниче або дачне об'єднання громадян - це некомерційна організація, заснована громадянами на добровільних засадах для сприяння її членам у вирішенні загальних соціально-господарських завдань ведення садівництва або дачного господарства.

Так само стандарт регламентує мінімальні відстані до кордону сусідньої ділянки з санітарно- побутових умов повинні бути від:

  • житлового будови (або будинку) - 3 м;

  • споруди для утримання дрібної худоби і птиці - 4 м;

  • інших будівель - 1 м;

  • стовбурів високорослих дерев - 4 м, середньорослі - 2 м;

  • чагарнику - 1 м.

Відстань між житловим будовою (або будинком), господарськими будівлями і кордоном сусідньої ділянки вимірюється від цоколя або від стіни будинку, споруди (при відсутності цоколя), якщо елементи будинку і споруди (еркер, ганок, навіс, звис даху та ін.) Виступають не більш ніж на 50 см від площини стіни. Якщо елементи виступають більш ніж на 50 см, відстань вимірюється від виступаючих частин або від проекції їх на землю (консольний навіс даху, елементи другого поверху, розташовані на стовпах і ін.).

При зведенні на садовій, дачній ділянці господарських споруд, розташованих на відстані 1 м від межі сусідньої садового, дачного ділянки, скат даху слід орієнтувати таким чином, щоб стік дощової води не потрапив на сусідню ділянку.

Так як на пряму, зазначений СНиП, вимог до висоти і матеріалом виготовлення забору між ділянками, в тому числі, для індивідуального житлового будівництва (ІЖС) або для ведення особистих підсобних господарств (ЛПХ) не встановлює, то формально це означає, що сусіди мають законне право відгородитися як звичайної сіткою - рабицей, так і звести 3-х метровий глухий паркан з бетону або профнастилу.

Тому, коли суперечки між сусідами з приводу висоти огорож доходять до суду, то зазвичай позивачеві потрібно довести, що паркан сусіда заважає вільному проходженню сонячних променів на ділянку. Для цього необхідне проведення судової будівельно-технічної експертизи. Практика показує, що, навіть якщо грядки розташовані прямо біля огорожі, глухий паркан висотою не більше 2 метрів заважати проходженню сонячних променів не буде.

Проте, вирішуючи питання про те, якою має бути висота огорожі між сусідніми ділянками, багато хто помилково вважає, що на своїй приватній території можна робити все, що завгодно, не рахуючись з сусідами. Забуваючи про потреби і переваги своїх сусідів, про їх комфортному проживанні, вживають заходи, що впливають на якість життя сусідів. А адже в цій ситуації вирішення конфлікту може дійти до судового розгляду і в результаті, до примусового демонтажу огорожі. Адже, занадто висока загородження може створювати тінь на сусідній ділянці і в самому будинку, що призводить до порушення умов інсоляції, і в результаті до вогкості і іншим проблемам. Тому, встановлюючи паркан, обов'язково узгодьте це питання з мешканцями сусідніх ділянок.

Так само, щоб не порушити системи по каналізації, постачання води та електроенергії населених пунктів, перед тим, як зводити огорожу, слід проконсультуватися з цього питання з представником архітектурного відділу місцевих органів, тому що нормативні акти різних територіальних суб'єктів, з цього питання, можуть відрізнятися.

Зі зразками необхідних Вам позовних заяв та документів, довідковою інформацією, можна ознайомитися тут: Головна сторінка .

* «При використанні матеріалів сайту посилання на джерело обов'язкове» Copyright iskoved. com © 2017