Реклама
Реклама
Реклама

Без досвіду роботи: з чого почати?

  1. Перше: ваша мета
  2. Друге: досвід роботи
  3. Третє: резюме

зміст:

Часто молоді люди скаржаться на те, що їх нікуди не беруть без відповідного досвіду роботи. Однак якщо ми подивимося на ситуацію трохи під іншим кутом, то виявимо, що вихід є завжди.

До змісту

Перше: ваша мета

Що ви можете протиставити фахівця з досвідом або навіть іншого кандидата, вчора закінчив інститут і має ті ж шанси потрапити на гідне місце? Адже вам так чи інакше доведеться доводити на ринку праці рентабельність вкладення коштів саме в вас! І ви повинні чітко знати, які у вас можуть бути козирі. Козир, по суті, один - чітке уявлення про ваші цілі, бажання укупі з щирим інтересом до роботи.

Будь-менеджер по персоналу обов'язково задасть вам питання: чому ви прийшли до нас? І це аж ніяк не тест на володіння інформацією про цю конкретну компанію. Це тест на визначеність ваших цілей. Хоча і інформацію про фірму варто зібрати - це додасть вам плюсів. Але перш за все - мета.

"Я прийшов сюди, тому що мене дуже цікавлять люди, вибудовування відносин з ними, з клієнтами, досягнення ситуації максимального психологічного комфорту на робочих місцях і максимальної віддачі від роботи персоналу. У мене є певні знання, які я сподіваюся використовувати - наприклад, я добре розбираюся в психології людей; а головне - відчуваю до цієї області знання щирий інтерес і постійно вдосконалюю свою підготовку - відвідую додаткові семінари, тренінги, читаю спеціальну літературу ".

Приблизно так міг би відповісти людина, яка прийшла на роботу після інституту в кадрове агентство або на посаду помічника менеджера по персоналу в компанію.

А ось так міг би відповісти початківець перекладач: "Мені хотілося б працювати в стабільній, престижної компанії, бажано з участю іноземного капіталу. Все життя я цікавлюся мовами, мені хотілося б стати в компанії тією людиною, яка допоможе побудувати міст між нашим бізнесом і західним . Мова для мене - не просто фах; можливість досконало володіти іноземною мовою означає можливість проникнути в культуру інших людей, і мені цікаво знайомитися з нею через призму мови ". Це не просто красиві слова.

А ось як не треба: ніколи не давайте зрозуміти, ні прямо, ні побічно, що вам все одно де працювати, аби гроші платили. Або що вам-то з вашим відсутністю досвіду та побажання щось не личить - дали б хоч якусь роботу. Пам'ятайте: хотіти - не злочин, а навпаки, те, що викликає повагу у роботодавця. Він зрозуміє, що ви - не випадкова людина, а зацікавлений і готовий дійсно вкладати не тільки час і сили, а й душу в те, чим займаєтеся. А це важливо.

До змісту

Друге: досвід роботи

Ви стверджуєте, що у вас немає досвіду. У вашому розумінні це означає, що у вас в трудовій книжці нічого немає? А практику ви проходили? А, можливо, робили щось для себе? Або допомагали батькам у бізнесі? У будь-якому випадку, щось ви вмієте. Завдання - правильно це піднести.

Ось як, наприклад, можна піднести в резюме згадану практику або допомога друзям:

*** - Приватні особи, м.Москва.
Посада: юрист-консультант.
Обов'язки: надання приватним особам консультацій в галузі цивільного права за напрямками: реєстрація юридичних осіб, процедура банкрутства, різні правові форми організації бізнесу і їх особливості.

*** - Стажування, м.Москва.
За час навчання неодноразово проходила практику: брала участь в судових засіданнях, займалася підготовкою документів в юридичних відділах двох комерційних організацій.

Це правда. І при цій правді ви виглядаєте вже "молодим фахівцем", а не людиною "без досвіду роботи".

А ось як не треба: ніде, ні в резюме, ні де-небудь ще не пишіть і не вимовляєте фразу "без досвіду роботи". Ви можете сказати, що у вас немає записів у трудовій. Однак це не те ж саме, що відсутність досвіду. Не порівнюйте себе з тими, хто працює десяток років - ви фізично не можете з ними зрівнятися.

Але чомусь все впадають в цю спокусу і кажуть: "Ну, ось Петров - це так, він вже п'ять років пропрацював там-то і там-то. І він може сказати, що він вміє то-то і те-то, а я не можу, і вказувати мені в досвіді роботи нічого ". На своєму рівні вам є що вказати. Просто не треба себе ні з ким порівнювати.

Тверезо і спокійно оціните, що ви реально вмієте. І якщо ви не просите за свої вміння стільки ж грошей, скільки і досвідчений Петров, то і оцінювати вас будуть відповідно до віку і навичкам. А не в порівнянні з кимось.

До змісту

Третє: резюме

Розсилаючи резюме в компанії, пам'ятайте про елементарні норми культури і ділового етикету. Багато хто віддає перевагу нехтувати "цими формальностями", однак справа не в формальності, а в тому, наскільки вас запам'ятають і за рахунок чого.

Якщо ви надіслали резюме вкладеним файлом, не полінуйтеся написати хоча б три рядки супровідного листа:

Привіт, шановні роботодавці! Мене звуть Іванов Іван. Мене зацікавила ваша вакансія програміста, і я хотів би запропонувати своє резюме для розгляду. Якщо моя кандидатура вас в даний момент не зацікавить, прошу залишити моє резюме в вашій базі даних на випадок появи посади, яку я зможу повністю відповідати. З повагою, Іванов І.

Повірте, менеджеру, який займається підбором персоналу, буде приємно, що ви подумали про його зручність, про атмосферу вашого листа, про те, які емоції викличе ваше послання. І вже точно це не буде мінусом!

Якщо ви висилаєте резюме в тілі листа, якщо вже не вистачило сил на вступне лист, то хоча б не забудьте вказати посаду, на яку претендуєте. Звичка людини вважати, що крім нього на світі нікого немає, просто вражаюча! Один раз почув таку репліку: "Ну, я ж уже ніс у собі в цю компанію резюме два рази! Напевно моя кандидатура відхилена, раз не подзвонили". Про те, що резюме було відправлено некоректно і через це просто не прочитано, людина і не подумав. Так що варто зробити все можливе, щоб звернути доброзичливе увагу на своє послання.

А ось як не треба: надсилати резюме вкладеним файлом без всяких розпізнавальних знаків з приводу того, на яку воно вакансію і хто ви за фахом. Це має значитися в перших же рядках резюме.

Зрозумійте, що менеджер по персоналу, розглядаючи прислане подібним чином резюме, сприймає це як образу. "Ну, невже важко було написати хоча б на якусь це вакансію ?!" - сумно думає він і відправляє ваше резюме в корзину. Тому що у нього немає часу возитися з вами: в пошті чекає ще 200 різних резюме на різні позиції.

Знаючи ці прості правила, ви можете добитися куди більшого, ніж ваші однолітки, які не вважають за потрібне вникнути в етикет влаштування на роботу. Адже він - не просто формальність, а запорука нормальних відносин між людьми в ході подальшого робочого процесу!

Обговорення

"Головне піднести", хлопці, стаття називається Без досвіду роботи: з чого почати? яке резюме, яка мета ??
Почніть нарешті набувати досвіду, тупо купувати, а не пропонувати то чого немає. Смішно до маразму.

іноді і без досвіду люди затребувані, але елементарні навички роботи все-таки необхідні, а головне бажання работатать і навчатися, але до сожалени, часто цього немає ...

без досвіду вантажником)
а взагалі ніхто не відміняв роботу вдома, ну наприклад інфа про це є на rabotaaa.ru

А я починала з копітайтінга. Їм же і займаюся донині. можу порадити [Посилання-1] Грошей вистачає на безбідне життя

для початку молодому фахівцеві саме те.

Стаття дуже корисна. Готова підписатися під кожним словом. Причому це стосується не тільки молодих фахівців, але і більш досвідчених кандидатів. Відсутність супровідних листів, посад, на які претендує кандидат, а найчастіше контактів просто приводить в подив. Надсилає людина своє "резюме", а прізвища та імені в ньому немає і телефону теж. І потім ображається, що ніхто з ним не зв'язується. Але ж і знайти його резюме не просто ...

Хочу поділиться своїм досвідом. Коли я вчилася в інституті, потрібно було пройти практику на виробництві, але спеціальність у мене чисто комерційна, а комерційні організації не беруть зазвичай до себе на практику студентів. Від частини через те що їм потрібно платити, а кошти в комерційних компаніях витрачаються суворо, а від частини з-за небезпеки розголошення комерційної таємниці. Тоді я вибрала велику комерційну компанію і запропонувала їм свої послуги безкоштовно, на 2 місяці, як допомога в літню пору. Всім потрібна влітку допомогу, а мені потрібно було познайомиться з виробництвом. Як і закінчення моєї практики, мені таки заплатили у вигляді подяки (мій безпосередній начальник побачив мої старання і поклопотався про оплату) А коли я отримала диплом, у мене не було проблем з працевлаштуванням в цю фірму. Влаштувалася по особистому знайомству, виходить.

.

Коментувати можут "Без досвіду роботи: з чого почати?"

Будь-менеджер по персоналу обов'язково задасть вам питання: чому ви прийшли до нас?
У вашому розумінні це означає, що у вас в трудовій книжці нічого немає?
А практику ви проходили?
А, можливо, робили щось для себе?
Або допомагали батькам у бізнесі?
Ну, невже важко було написати хоча б на якусь це вакансію ?
Ке резюме, яка мета ?
Коментувати можут "Без досвіду роботи: з чого почати?