Реклама
Реклама
Реклама

Разовий трудовий договір

  1. Головні особливості разового угоди про працю
  2. Основні вимоги, що висуваються до разових трудовими договорами
  3. Відмінності між разовим трудовим договором і цивільно-правовими угодами

Можливість укладення одноразового трудової угоди регламентована 59 статтею трудового кодексу . Існування такого різновиду строкового трудового договору обумовлено необхідністю залучення фізичних осіб до виконання роботи, яка носить тимчасовий характер.

Головні особливості разового угоди про працю

Можливість укладення одноразового трудової угоди регламентована 59 статтею   трудового кодексу

разовий трудовий договір , Як правило, укладається на певний цією угодою термін (встановлено, що цей термін не може перевищувати п'ять років). Період дії такого договору може або знаходити своє відображення в конкретному часовому проміжку (півроку, місяць), або бути пов'язаним з настанням конкретного події (зазвичай це закінчення виконуваної роботи).

Термін дії - це практично єдине, що відрізняє цей різновид трудових угод від безстрокових. Правовідносини, що виникають в результаті підписання такого договору, нічим не відрізняються від трудових правовідносин в рамках звичайного трудового договору.

Ще одним примітним моментом є те, що працівник після закінчення строку разового угоди (коли робота, обумовлена договором, виконана) повинен бути звільнений.

Продовження трудових правовідносин в цьому випадку не представляється можливим. Обов'язком роботодавця в даній ситуації виступає звільнення працівника. Якщо своєчасно (тобто після закінчення терміну разового договору) це не було зроблено, то в судовому порядку разове угода може бути визнана безстроковим.

Основні вимоги, що висуваються до разових трудовими договорами

В обов'язковому порядку разовий трудовий договір повинен містити в собі вказівку терміну, на який він укладається. Термін є головною умовою разового угоди, але це не означає, що працівник не має права його достроково розірвати з інших причин. Це цілком реально зробити, попередивши свого роботодавця в установлений Трудовим кодексом термін. Крім того, такого роду документ повинен:

  1. Бути укладений у письмовій формі.
  2. Бути складений в двох, нічим не відрізняються один від одного, примірниках (по одному, для роботодавця, і працівника).
  3. Містити всі необхідні реквізити, які включають назви сторін, умови, порядок зміни і припинення.
  4. Вручатися працівнику відразу ж після підписання (робиться це під розпис працівника).

Слід також враховувати, що заробіток в подібних ситуаціях не повинен бути менше того, який встановлений на законодавчому рівні. В іншому ж випадку, можна говорити про порушення законних інтересів працівника.

Також на працівників, які підписали в установленому порядку разовий трудовий договір, повністю поширюються всі гарантії соціального характеру.

Якщо угода про працю не містить основних гарантій для працівника, то необхідно відразу ж відправлятися за порадою до професійного юриста, який допоможе розібратися в ситуації.

Відмінності між разовим трудовим договором і цивільно-правовими угодами

На практиці багато роботодавців плутають угоди цивільно-правового характеру з угодами, предметом яких виступає разове (тимчасове) виконання трудових обов'язків. Але цього робити не можна з наступних причин.

Разове трудову угоду вигідно і для працівників, і безпосередньо для роботодавця. Пояснюється це тим, що для надання послуг за цивільно- правовим договором особа повинна бути зареєстрована в установленому порядку, а в деяких випадках - мати відповідний дозвіл на виконання певного роду робіт (або ліцензію). Для фізичної особи, що працює на підставі угоди про працю, це не потрібно.

Працівник захищений і в правовому, і в соціальному аспектах, податки з його заробітку платить, як правило, роботодавець. А ось у разі надання послуг або виконання робіт господарюючим суб'єктом він несе відповідальність за виконання зобов'язань за договором, витрати по організації своєї праці, так само як і оплату податків, він звалює на себе.